Rekonstrukcia stareho kamenneho domu

Dobry den, nedavno sme sa stali majitelmi stareho kamenneho (kamenno-tehloveho) domceka. Domcek bol do minuleho roku obyvany, preto je v relativne dobrom stave. Tak ci tak je v nom nutna rekonstrukcia. Bude nutne vymenit okna, v kazdej izbe su ine, v spalni este take strare dvojite co trepocu a netesnia. V celom dome su betonove podlahy, ktore by v kamennom dome byt nemali, tak zvazujeme, ci ich rozbit, vacsina z nich je zakryta linoleom. V dielni a garazi vidiet, ze je beton vlhky. Na stenach su miestami tapety, na jednej sa drzi plesen...Vraj to je len vonkajsou vlhkostou, kedze v dome nikto nebyval nejaky cas a nevetralo sa.. no neviem. Inak steny vyzeraju, ze su suche, nevieme ci bol dom podrezavany, ale asi nie. V jednej izbe vznikli praskliny na stenach, ked sa dom podmyl a sadol, ale vraj je to uz opravene a su podbetonovane zaklady a praskliny sa nerozsiruju. Stoji na svahu, severna strana, ktora sadla, je teraz aj "podopreta betonom". Betonovy je aj chodnik okolo domu. V predsieni je ohnuty strop (vraj to je le esteticka vada). Dom je zo severnej strany zaizolovany polystyrenom. Strechu by sme asi tiez mali vymenit, kedze o krovoch sa na niektorych miestach rozpravat neda :D ale strecha drzi a nepremaka nikde. Uvazujeme ale, ze by sme zobytnili aspon cast podkrovia (to zahrna okrem vymeny strechy aj vela dalsich stavebnych prac). Neviem ako voda, ale kanalizacia je pomerne nova. Elektrinu bude treba tiez komplet spravit. Dom je do polky podpivniceny. No fakt nevieme cim zacat. Viete nam poradit, kde a ako zacat, pripadne nejake stranky/fora kde sa tato tema rozobera? Radi prijmeme aj kontakt na odbornikov. Sme z okolia KE. Dakujem.
Odpovedať
@nyka11 ja osobne by som začal buldozérom, takéto domy sa fakt neoplatí rekonštruovať Ak sa chceš aj napriek tomu do toho pustiť tak sa priprav na veľa veľa kompromisov
Odpovedať
Profilova fotka
@nyka11 Tak ako prve vyhodit von linoleum a nasledne dostat mimo domu dazdovu vodu. Znamena to ze treba okapove rury na strechu ( naj by bolo strechu nanovo ) a drenaz okolo domu .Osekat dole zvlhnutu omietku ( ja som dal dole kompletne celu a vsade ) a nechat preschnut. Beton von cca do skary zakladu ( moze byt 40 cm ale aj do 80 cm zalezi aky mate zaklad ) nasledne naviest makadam, na to dat Liapor ale nieco podobne a dalej je uz na vas ci dlazkovicu alebo nieco ine. Je to tu na fore rozpisane a taktiez na obnova.sk treba hladat.
Odpovedať
@trademan okapy su vsade uz davno, s dazdovou vodou by teda problem nemal byt :) ..ako zistim kde je skara zakladu?..a podla coho vediet ako hlboko kopat /vybrat material nad podpivnicenou castou aby sa to nepreborilo do pivnice?
Odpovedať
Profilova fotka
@nyka11 dal by som si spravit projekt a zavolal statika. Ono to nejde taketo veci riesit na forach , na to treba odbornika. Ja som tiez vybavoval projekt a mal som tam cloveka ktory radil co a ako co sa tyka statiky. Otazka je ci to chces naozaj prerabat alebo radsej stavat novy dom. Kolko mate financii na prerabku atd.
Odpovedať
Ved samozrejme ze odbornika budeme volat :) Statik je v stadiu riesenia.. No a medzitym uz chceme na niecom robit. Cez vikend chceme dat sadrove terciky. Zacali sme davat dole tapety a omietku. Inak omietka riadne hruba...a pod nou v jednej izbe kamen, v druhej tehla..tak sme zvedaci, cim vsetkym nas domcek prekvapi. Prioritne chceme rekonstruovat. Avsak ak to statik zhodnoti zle, ratame aj s moznostou burania..no dufam, ze to nebude treba. Co sa financii tyka, tak priebezne. Nie sme nijak casovo tlaceni, mozme sa aj 10 rokov s domom vypiplavat (ale samozrejme to neni v plane)
Odpovedať
Profilova fotka
@nyka11 tak to sme na tom podobne. Ja uz prerabam zopar rokov pomalicky a postupne kedze ma netlaci cas co je dobre pri tychto starych domov, vacsinou to zaberie cas aj peniaze. Dal by som prec to linoleum a samozrejme zvetranu omietku ktoru treba vyviest prec mimo domu aby sa nedostal vsetok ten bordel ( sol atd. ) naspat do zeme a nasledne do murov (ak by sa nechala v blozkosti domu a zacalo by prsat ). Ak bude statik tak zacat drenaz a rozoberat betonove podlahy. U nas to bolo takto : strecha, okna, kurenie, drenaz, teraz davame dole omietky a betonovu podlahu . Prvorade bude dostat vodu a vlhkost mimo domu a nechat ho preschnut ak je niekde vhke murivo.
Odpovedať
@trademan tak dakujeme za rady :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?