Rekonstrukcia stareho domu svojpomocne

Zobraz úvodný príspevok
Ahojte, Riesime akurat kupu starsieho doku a nasledne okamzitu rekonstrukciu - obe veci by sme chceli financovat cez hypokerany uver, zalozit mozeme rodicovsku nehnutelnost. Bolo nam vsak povedane, ze na rekonstrukciu je lehota 6 mesiacov, pripadne max rok ak to rozdelime do 2 hypotek. Na dome by sme chceli robit v podstate komplet rekonstrukciu: strecha aj s krovom, zateplenie, plastove okna, kurenie, elektrika.... interier samozrejme tiez, pri dispozicii len mensie zmeny. Dom cca 100m2 obytnej plochy. Vela veci by sme chceli robit svojpomocne okrem samozrejme veci, ktore musi prist odbornik. Moja otazka znie (aj ked asi viem odpoved, ze nie) je podla vas realne stihnut taku rekonstrukciu popri normalnemu zamestnaniu za rok? Mate niekto skusenost s podobnym pripadom a financovali ste rekonstrukciu inac? Rekonstrukciu ratame cca 70-80k. Dokladovanie faktur v tomto pripade teda nepripada do uvahy. Vyskou rekonstrukcie a tymto faktom asi skrtame moznost spotrebaku a prvej stavebnej.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@emilia25 to vobec neneguje co som napisal.
@sousedekovci89 a tiez vieme,ze zrazu sa fakturi vedia stratit zrazuuu,hlavne ak sa jedna o statnu predrazenu zakazku.Ani nezacnu a polka penazi je v piiic.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od emilia25:

@sousedekovci89 ani on nenapisal nic zle,proste t…
@emilia25 este raz, 5 nasobok fyzickych osob zaplati na dani z prijmu tolko isto ako pol miliona firiem. To ze majitelia tych firiem neplatia dan z prijmu FO neznamena ze neplatia dane. Chces tu vytahovat kolkokrat fyzicke osoby nakupia bez blocku z vlastnej vole?
Odpovedať

@emilia25 este raz, 5 nasobok fyzickych osob zapl…
@sousedekovci89 to je pravda,ved bez blocku je to lacnejsie.Cize zarobia na tom vsetcia.A aj tak predavajuci neni v strate.A teraz s tou danou,to uz uplne dosrali,alebo to bol zamer zrusit hotovost.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od emilia25:

@sousedekovci89 to je pravda,ved bez blocku je to…
@emilia25 prave naopak transakcna dan vedie k narastu obehu hotovosti. Viem o niekolkych precadzkach co zrusili platbu kartou.
Odpovedať

@emilia25 prave naopak transakcna dan vedie k nar…
@sousedekovci89 no ved,hotovost sa teraz vyuziva vo velkom,a to bude aj dovod ako vyhovorka.
Odpovedať

@emilia25 prave naopak transakcna dan vedie k nar…
@sousedekovci89 preto sa zrusi casom hotovost, zadruhe transakcna dan je vo vyske 0,4% ale je obmedzena hodnotou max. 40euro. Cize z 10000euro je to 40euro, a z 20000euro je to tiež 40euro....Tajze toto je skor na zamyslenie preco to omedzili, keby neohranicili hornu hranicu na 40e, tak by vybrali veru poriadne peniaze a to hlavne od tych majetnejsich, takto to zaplati stale stredna vrstva ludi. Nie som zastanca transakcnej dane, ale nech mi nikto nehovori ze z 1000e dat 4 eura statu je zruinujuce, vsak ak nejaky podnikatel zamestnava 5 ludi a dava im po 2000e v hrubom mesacne, tak mesacne na 1 cloveka zaplati transakcnu dan 8euro, krat 5 ludi = 40euro/mesacne. A rocne to je 480euro, toto urcite nie je take co by malo potopit podnikanie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od st89:

@sousedekovci89 preto sa zrusi casom hotovost, za…
@st89 cela transakcna dan je podvod na ludoch a mala by byt zrusena (na konci dna mozno o par rokov aj bude lebo uz si jej zacala na zubok svietit EU lebo zatial na prvu ju povazuje za dan v rozpore s principmi EU).
Odpovedať

@sousedekovci89 preto sa zrusi casom hotovost, za…
@st89 > Ok, tak podme modelovy priklad. Si podnikatal, mas 2 obchody a zamestnavas 5 ludi ako si povedal. Kazdy mesiac platis dajme tomu 1000 euro najom. Drb 4 eura transakcna dan. Mas firemne auto - mesacne dokopy natankujes za 2000 euro - drb 8 euro transakcna dan. Pride ti 20 faktur po 5 000 euro - drb 400 euro transakcna dan. A uz to nie je tvojich 40 euro mesacne, ale uz to mame vyse 400 eur kazdy mesiac, Stat planuje, ze vyberie na transakcnej dani 700 mil. eur. Pre porovnanie, stat ocakava ze na dani zo zisku mi firmy zaplatia 5 mld. eur. Takze ta transakcna dan predstavuju 14% zistku firiem,
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od asdfb:

@st89 > Ok, tak podme modelovy priklad. Si podnik…
@asdfb 400euro mesacne, nie je vela pre niekoho kto tankujee do dvoch aut za 2tis a ma 2 obchody, to je pre neho zlomok trzieb iba
Odpovedať

@st89 > Ok, tak podme modelovy priklad. Si podnik…
@asdfb ze transakcna dan predstavuje 14% zisku firmy to si ako vyratal prosim ta?
Odpovedať

@asdfb ze transakcna dan predstavuje 14% zisku fi…
@st89 > Ospravedlnujem sa, nebola to presna formulacia. Stat ocakava ze v roku 2025 firmy zaplatia 5000 mil. na dani zo zisku, pricom firmy zaplatia dalsich 700 mil. ako transakcnu dan. Takze ta transakcna dan predstavuje 14% z dane zo zisku. Takze firma so ziskom 100 tis.. eur, plati 21% dan zo zisku. Takze zaplati 21 tis. eur ako dan zo zisku, plus stat ocakava ze firma zaplati dalsich 2,94 tis. ako transakcnu dan.
Odpovedať

@st89 > Ospravedlnujem sa, nebola to presna formu…
@asdfb nie pre každý podnik bude transakcna daň znamenať cca 14% zo zisku. To nie je pravidlo. Keď už tak viem ze firmy to už nejako obchádzajú, vždy si nájdu spôsob.
Odpovedať

@st89 > Ospravedlnujem sa, nebola to presna formu…
@asdfb tazko to budes vysvetlovat cloveku co ma zamestnavatelov za obycajnych vykoristovatelskych magnatov. Co na tom, ze transakcie su nevyhnutnym prvkom biznisu, jeho esenciou, bez ktorej nebude ani ten zisk ktory sa potom zdanuje. Vlastne co biznisu, celeho fungovania civilizacie, pritom "krasa" digitalnych (bezhotovostnych) operacii tkvie v ich tazkej az nemoznej utajitelnosti pred statom (kontrolnymi mechaniznami). No tento stat zvratenym sposob hlada cesticky, ako odnikatelsky sektor nutit k hotivostnemu obehu, ktory podporuje rast sedej ekonomiky s cim je nevyhnutne spojeny pokles vyberu dani....
Odpovedať

@asdfb tazko to budes vysvetlovat cloveku co ma z…
@sousedekovci89 ja si myslím ze podnikateľský sektor ma najväčšie rezervy v daniach. Človeka ako zamestnanca sa nikto nepýta ci si chcem optimalizovať daň a zaplatiť menej štátu, hneď sa mu strhne 45% z platu. Podnikateľ ma možnosti a hľadá cestičky, ako zaplatiť co najmenej štátu. Využíva daňovú optimalizáciu, nie vždy čestným spôsobom. Keď si dáš ročný zárobok zamestnanca tak on zaplatí väčší percento daní a odvodov, než nejaký podnikateľ ktorý to nejako vyspekuluje a nájde si spôsob ako zaplatiť co najmenej štátu.
Odpovedať

@sousedekovci89 ja si myslím ze podnikateľský sek…
@st89 uz som ti to raz pisal, podnikatelsky sektor odvedie na dani z projmu 5 mld eur rovnako ako dan z prijmu FO. Lenze FO co platia dan z prijmu je 2,5 miliona a pravnickych osob co platia dan z prijmu je pol miliona. Cize na hlavu platia extremne viac statu. To ze je na Slovensku vysoke danovo odvodove zatazenie prace pri nizlej kvalite statu, nema nic spolocne s danovou optimalizaciou u PO. Uvedom si, ze keby ten zamestnavatel mebol, nebol by ani prijem od FO do statu. Jedine co zmysel ma v daniach je mat vim rovnejsie dane. Progresivne zdanenie vedie len k dalsej danovej optimalizacii ci zmenam danovej rezidencie vysokoprijmovych skupin.
Odpovedať
Nie, zivnostnici ojebavaju na daniach. Potvrdil to aj statisticky urad.
Odpovedať
Článok sa načítava...
A teraz si zoberte,ze my sme 4 zeny na hale,mame 4triedu,teraz ked nastupia nove zeny dostanu za tu istu robotu uz len 3jku triedu,lebo zevraj udajne to zle vypocitali,ze tam ma byt ta 3jka ale nam tu 4rku nechaju a novym uz daju len 3jku.Nova kolegyna bola taka nahnevana,ze to je tak demotivujuce a my sa mozme rozlucit aj s vypomocou,lebo nik to za taky plat robit nebude.
Odpovedať

@st89 uz som ti to raz pisal, podnikatelsky sekto…
@sousedekovci89 áno súhlasím, na hlavu platia extrémne viac, lebo extrémne viac zarobia. A ja tvrdím ze v % zo svojho príjmu zaplatia menej. Určite nezaplatia štátu 45% ako zamestnanec. Ja iba toto tvrdím.
Odpovedať

@sousedekovci89 áno súhlasím, na hlavu platia ext…
@st89 dan z prijmu FO nie je 45%.
Odpovedať

@st89 dan z prijmu FO nie je 45%.
@sousedekovci89 myslel zrejme odvody ako celok. Vela ludi to pocita a vola ten celok ako dan, davaju to vsetko spolu...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od uhlikova_stopa:

@sousedekovci89 myslel zrejme odvody ako celok. V…
@uhlikova_stopa ja si to aj teda myslim lenze tak na to pozerat nemoze, uplne ludovo ide o platby do systemu z ktoreho moze raz cerpat. Kdezto PO do tohto systemu logicky neprispieva, nakolko z neho nikdy cerpat zo svojej logiky ani nebude. Teraz som to pre pochopenie @st89 zamerne totalne zjednodusil.
Odpovedať

@uhlikova_stopa ja si to aj teda myslim lenze tak…
@sousedekovci89 ja napíšem zas teraz jednoducho toto. Štát osklbe zamestnanca o 45% svojej superhrubej mzdy (dane plus odvody dokopy), ale zároveň podnikateľ si sám určí koľko zaplatí dane štátu na základe daňovej optimalizácie - môže byť čestná aj nečestná. A aj sam si určí aké bude platiť odvody štátu, na to je viac možností ako to môže urobiť, bud sa zamestná vo svojej firme na nejaký úväzok, dokonca môže platiť aj menšie ako minimálne odvody, alebo si esre iné možnosti ako to môže urobiť. Ale stále zaplatí menej štátu v % (dane + odvody) ako bežný zamestnanec.
Odpovedať

@sousedekovci89 ja napíšem zas teraz jednoducho t…
@st89 tak za 1. Superhruba mzda je nieco ine. Su tam polozky, ktore ty ako zamestnanec by si nikdy ani neuvidel (superhruba mzda sa nedojednava v pracovnej zmluve). Danovo odvodovu optimalizaciu si mozes urobit aj ty ak k tomu bude zamestnavatel pristupny. Proste si nechaj cast vyplaty vyplacat na ruku bez toho aby to preslo paskou. Je to to iste ako tebou popisane priklady- v tom pripade si musis uvedomit ze kto prispieva houby na odvody, v pripade potreby zo systemu rovnake houby dostane. Uz prestan byt zatrpknuty komunista. Ked si myslis ze je med lizat podnikat a zamestnavat ludi, nikto ti nebrani si to skusit. Ale kyda sa pohodlne zo svojej bubliny zamestnanca ktoremu pravidelne pipne vyplata a nemusi nic riesit okrem chodenia do prace.
Odpovedať

@st89 tak za 1. Superhruba mzda je nieco ine. Su …
@sousedekovci89 tvoj príspevok je úplne neadekvatny, vzhľadom na to, že ja som na nikoho neutocil a nikoho neurazal, narozdiel od teba. Ale v pohode... Zadruhe nikdy som nenapísal ze podnikať je med lízať, podnikateľ ma tiež svoje problémy a starosti. On je v robote vždy keď nespi a musí sa vysporiadať so zamestnancami typu ako si napísal. Ja iba konštatujem ze podnikateľský sektor si vždy nájde cestičku ako zaplatiť co najmenej štátu, má na to viac možností než zamestnanec. A samozrejme komu sa nepáči nech ide podnikať, s tým súhlasím, ale nie je to pre každého, niekto na to jednoducho nemá vlohy. A aj to dostať pod seba lokálnych ľudí aby makali na firmu je umenie.
Odpovedať

@sousedekovci89 tvoj príspevok je úplne neadekvat…
@st89 tak preco mas stale potrebu busit do firiem ze by mali statu odviest viac? Ze si vyssie dane zasluzia? Si uvedom ze podnikatelsky sektor 1. nie je dojna krava 2. Akekolvek zvysenie danoveho ci poplatkoveho zatazenia okamzite premietne v cenotvorbe a na konci dna si to odskaces ty ako spotrebitel, ktoreho ta stat uz aj tak nehoraznym sposobom osklbava o dane a odvody. Efekt bude taky ze na konci dna sa budes mat horsie iba ty nie podnikatel v podobe drahoty. Sa pozri na ceny na slovensku dnes kde su, ved to je sialene vzhladom k priemernemu platu.
Odpovedať

@st89 tak preco mas stale potrebu busit do firiem…
@sousedekovci89 zaujímavá úvaha, čiže štát com viac bude bicovat podnikateľov tak oni si nájdu spôsob ako to premietnuť na spotrebiteľov. Môj názor je taký že štát to robí iba naoko, tam sa nikdy neschváli zákon ktorý by finančne naozaj ukrojil podnikateľom. Štát vie ze to zaplatí stredná pracujúca vrstva.
Odpovedať

@sousedekovci89 zaujímavá úvaha, čiže štát com vi…
@st89 uz teraz je na Slovensku vyrazne horsie podnikatelske prostredie ako v inych krajinach EU. Uvedom si ze dane resp. Zatazenie podnikatelov statom ma svoje limity. Vid napr. Banky. Ked im zaviedli nove dane prakticky do polroka takmer vsetky banky (s vynimkami ktore maju na ucte zadarmo postaveny svoj biznismodel) zhorsili podmienky na tzv. ziskanie bezneho uctu zadarmo. Zavedenie zvysenia dph- s vynimkou nejakych akcii supermarketov okamzite vsetko zdrazelo, nikto si neukrojil so svojho zisku viac nez je ochotny akceptovat. Keby si bol podnikatelom nerobil by si to inak. Ani ja. Za kratsi koniec vzdy bude tahat spotrebitel teda bezny obcan.
Odpovedať

@st89 uz teraz je na Slovensku vyrazne horsie pod…
@sousedekovci89 áno, preto tie zákony musia byť inak postavené, aby neumoznovali robiť podnikateľom takéto ťahy.
Odpovedať

@sousedekovci89 áno, preto tie zákony musia byť i…
@st89 ty tomu vobec nerozumies. Si ochotny to zaplatit zo svojho platu? Ja nie napriek tomu ze nema zly plat ani z takeho platu to nie je sranda fungovat na Slovensku.
Odpovedať

@st89 ty tomu vobec nerozumies. Si ochotny to zap…
@sousedekovci89 problém na SR je jeden, štát chce vyzbierať peniaze 'akože "od najbohatších a nakoniec sa na najväčší podiel vysklada stredná pracujúca vrstva. Preto sa bohatý stane ešte bohatším a chudoba sa prehĺbi. Sú strašne veľké rozdiely.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?