Odpoveď na príspevok od ks817eh:
@marcos33 ale my si planujeme zobrat dost velky o… @ks817eh však ale pri 300tis hypotéke by bola splátka koľko? 3000e? Ja sa bojim mat splátku 500euro pri 3500eurovom stabilnom prijme do domácnosti. Aký maximálny podiel z príjmu by mala mať splátka podľa vás?Odpoveď na príspevok od st89:
@ks817eh však ale pri 300tis hypotéke by bola spl… @st89 a co ja s tym ? 😂 ved ja si neberiem 300 000€ hypoteku a ani nevies ake mame platy, ty sa boj ako chces ... nerozumiem co tu riesime ale teda moju otazku teda urcite nie, takze myslim, ze tu to mozme ukoncitOdpoveď na príspevok od st89:
@emilia25 čiže ste ako keby vyplatili 3 úvery a m… @st89 ano ako keby nova hypo,z toho sa vsetko vyplati a plati sa len ta 1.Nebrali sme nic navyse,ale predvcerom,ze nam schvalili iba 70percent,a to by vyslo len na tie hypo a schvalili prak.dalsi uver,co by sa vyplatil ten uver.No to sme povedali ziadne take,bud to urobia tak 1hypo alebo ideme inde tak nasa osobna bankarka aj cez riaditela pobocky pisali na centralu a hned na dalsi den schvalenych 80percent.Teraz ide pisat vynimky,aby sme neplatili tie percenta za skore vyplatenie alebo aby nam dali len 0.5percent.Odpoveď na príspevok od ks817eh:
@marcos33 ale my si planujeme zobrat dost velky o… @ks817eh Rozumiem.Odpoveď na príspevok od st89:
@ks817eh však ale pri 300tis hypotéke by bola spl… @st89 Mám 280 tisíc a platím 1100 eur. Ale sú v tom investičné byty, neplatím to ja...Odpoveď na príspevok od emilia25:
@st89 ano ako keby nova hypo,z toho sa vsetko vyp… @emilia25 čiže dostali ste hypo na 80% hodnoty nehnuteľnosti? Ja mam hypo ktorá tvorí cca 25%hodnoty nehnuteľnosti, chceme prefinancovať a navýšiť. Povedali v banke ze mame riadnu rezervu a bez účelové peniaze, tak to chcem využiť kúpiť co treba a urobiť napríklad aj ploty a brány za to.Odpoveď na príspevok od st89:
@emilia25 čiže dostali ste hypo na 80% hodnoty ne… @st89 dobre rozhodnutie,my uz toto mame za sebou,takze uz fakt nebude treba nic riesit,co sa tyka domu.A hypo mate ozaj malicku netreba sa jej bat,nie je to strasiak.Vzdy sa daju dat aj mimoriadne vklady,co ju mozes skor vyplatit.Odpoveď na príspevok od st89:
@emilia25 čiže dostali ste hypo na 80% hodnoty ne… @st89 A čo keby si sa nezadlžoval ešte viac, než si? To tak súrne potrebuješ tie ploty, brány, že nemôžeš nejaký rok - dva bez nich žiť ? Pre mňa slova typu, dlhovať, dlžník, pôžička,... sú hrozné...Odpoveď na príspevok od petersd:
@st89 A čo keby si sa nezadlžoval ešte viac, než … @petersd ved dá sa aj tak, preto zvažujem samozrejme. Financujeme z toho aj nejaké zariadenie do domu, nakoľko doteraz sme nemali veci co treba. Na tie veci mi treba pomaly 5000euro. Napríklad taká vstavaná skriňa stojí aj 3000e, plus ďalšie veci co treba. My keď sme išli bývať do domu sme zariadili kuchyňu kúpeľňu a viac nemáme, niečo sa časom kúpilo, ale nechceme to už naťahovať.Odpoveď na príspevok od petersd:
@st89 A čo keby si sa nezadlžoval ešte viac, než … @petersd navýšiť úver do 10tis mi urobí rozdiel v mesačnej splatke do 50euro,ale budem mat veci poriesene. Ja to vnímam tak. Robiť z výplat je nezmysel. Za 2 roky kým by som nasetril by to stalo zas o 20% viac.Odpoveď na príspevok od emilia25:
@st89 dobre rozhodnutie,my uz toto mame za sebou,… @emilia25 áno, len na tie mimoriadne splátky treba mať, určite sa nechystám držať si úver do 60r. Keď každý rok pošlem mimoriadnu splátku 5tis, tak viem si to skrátiť.Odpoveď na príspevok od st89:
@emilia25 áno, len na tie mimoriadne splátky treb… @st89 presne tak.Neni sa coho bat a naozaj mate malicku splatku.Budete mat potom pokoj aspon.My sme dom prerabali roky,rokuce sice muza to bavi,co si sa poriesilo z vyplat,co si sa poriesilo z hypotek a pod.Ale uz mame vsetko,uz nejdem s nicim vymyslat,alebo nieco zbytocne navysovat,ked netreba.Tak isto mame poistky,ja som napr.pri pnke pocas tehotenstva dostala dorovnanie k platu,deti mame tiez poistene.Takze ked by nieco poriesi sa.Obaja pracujeme vtej istej firme,este z banky musel muz overovat vyplatu,lebo oni nevedeli urcit koho je vyplata.Ale tak to som poriesila cez telefon,a pekne meilom poslala do banky.A hned na dalsi den schvalene.Ako celkovo tyzden,som fakt necakala taku rychlost.Odpoveď na príspevok od st89:
@emilia25 áno, len na tie mimoriadne splátky treb… @st89 ked sme to mali takto rozkuskovane v 3hypo,kvoli urokom tak tiez som cakala az do 18teho kym vsetko poodchadzalo.Teraz som to dala na 10teho,tak isto aj poistky,elektrinu vsetko odide toho 10teho a mam pokoj,vypustam z hlavy.Odpoveď na príspevok od emilia25:
@st89 presne tak.Neni sa coho bat a naozaj mate m… @emilia25 čiže keby mame aj splátku 400euro pri 3500 prijme dokopy v čistom sa ti zdá v poriadku?Odpoveď na príspevok od st89:
@emilia25 čiže keby mame aj splátku 400euro pri 3… @st89 samozrejme,ved to skoro nic neni.a pri takom prijme,je splatka ozaj malicka.Ako som pisala,my sme mali 640,202,199,a 440eur splatky,teraz to bude 1130eur.A teda nikdy som sa nebala,ze by sme to nemali z coho platit.Odpoveď na príspevok od st89:
@emilia25 čiže keby mame aj splátku 400euro pri 3… @st89 ja som napr.este do konca roka na rodicaku,maly uz do skolky po novom roku.Takze rodicak skonci ale zaroven nam budu zvysovat platy min.o 8percent,takze budeme na tom rovnako ako teraz.Odpoveď na príspevok od emilia25:
@st89 samozrejme,ved to skoro nic neni.a pri tako… @emilia25 ved áno je to cca 12%, ale to už potom budeme mat dokopy hádam aj 2000e výdavkyOdpoveď na príspevok od st89:
@emilia25 ved áno je to cca 12%, ale to už potom … @st89 a stale vam zostava kopec eur,takze sa ozaj nemusis nicoho bat.Odpoveď na príspevok od petersd:
@st89 A čo keby si sa nezadlžoval ešte viac, než … @petersd Dlh je paradoxne cestak slobode. Investovanie do nehnuteľností je založené na dlhu. Čím viac dlžíš, tím viac zarábaš. Čistý paradox...Odpoveď na príspevok od zicher:
je to o tom, čo všetko si dokážete zastrešiť vlas… @zicher si dobrý, ja už prerábam/pristavujem/opravujem 25rokov a priznám sa, obávam sa čo budem robiť, keď to dokončím 🤣 ... ale ten stav asi nebude nikdyOdpoveď na príspevok od zicher:
je to o tom, čo všetko si dokážete zastrešiť vlas… @zicher miesacka na beton,to musi byt.Ta u nas miesala aj cely den,a niekolko dni ked muz robil betonovy plot z dtciek,alebo stlpy betonoval na ploty betonove.Alebo ked sme pod pristresok robili betonovu platnu.Ta si odmakala svoje veru,motorova pila ta tiez toho tolko popilila.Inac ked potrebujeme nieco,ideme do mesta a v pozicovni poziciame hlavne tu zabu,na zamkovu dlazbu,pod pristreskom sme davali vrecovany asfalt tam sme zabovali tiez niekolko hodin.Alebo kvalitna a tazka zbijacka zase na rozbitie betonu,malu mame doma ale s tym sa narobil.Odpoveď na príspevok od emilia25:
@zicher miesacka na beton,to musi byt.Ta u nas mi… @emilia25 samozrejme.. Mám výbavu, že pokojne môžem založiť stavebnú firmu. ALe zasa nechcem tu rozpútavať vášne.. Ja som neváhal investovať do vybavenia, lebo som vedel, že pre mňa to má zmysel. Miešačku som však zdedil. :-D. Je trošku nadrozmerná, trošku zle sa s ňou manipuluje, ale o to lepšie a rýchlejšie zvládne aj veľké sústa..Odpoveď na príspevok od zicher:
@emilia25 samozrejme.. Mám výbavu, že pokojne môž… @zicher muz robil roky,rokuce v stavebnictve takze ten jeho vercajch veru.Ale vela sa znici,treba kupit nove ale musi to byt doma veru.Jeho to bavi,vracia sa tymto spet do tych cias.Nikdy nechcel robit v zavode ale pre ten cas robit na dome,sa musel zamestnat takto.Odpoveď na príspevok od emilia25:
@zicher muz robil roky,rokuce v stavebnictve takz… @emilia25 inak sa stavia keď píšete ze muž robil v stavebníctve, ak robil, znamená ze vie a ze ma náradie, ďalej inak sa stavia ľuďom čo majú bratrancov bratov z fachu. A teraz si predstav chlapa nejakú kancelársku krisu co ide stavať a nemá v rodine také možnosti, tak musí dať tú prácu zaplatiť, aspoň veľké práce. Tam nie je iná možnosť.Odpoveď na príspevok od st89:
@emilia25 inak sa stavia keď píšete ze muž robil … @st89 to je pravda,napr.ked sme zateplovali,polystyren,sietku,lepidlo to si muz robil sam na rebriku,potom na leseni mensom,museli sme ho prehadzovat hore dole.Ale fasadnu farbu uz musela prist urobit firma,to uz by sam nedal.Odpoveď na príspevok od st89:
@emilia25 inak sa stavia keď píšete ze muž robil … @st89 alebo ked sme robili zamkovu dlazbu,museli sme odobrat zeminu a robit to rucne s furikom si tiez neviem predstavit.Tak sused s bagrom,jeho otec na tatrovke 10 tatroviek zeminy sa odobralo,potom zase strk,makadam a pod.Sused brava 20eur za hod.teraz uz aj viac isto.Ale dat 100m robit firme,to su take palky,ze ked to tu citam sa mi panenky pretacaju.Ale za tie roky roboty sa to ani spocitat neda,kolko sme do domu vrazili.Ked sa to robi vsetko naraz sa da a vedia ale takto,ze 1r sa urobi to,dalsi ono.A ten stavebny dennik si ozaj nevediem,iba predstavy ako to ma vyzerat.Odpoveď na príspevok od foox:
@zicher si dobrý, ja už prerábam/pristavujem/opra… @foox ale to už je diagnóza nehnevaj sa. Lebo ja to vnímam tak ze taky človek co stavia dlho, tam jemu nejde o dokončenie, ale on zabíja čas, resp. trávi čas, lebo nevie co by inak robil. Alebo to berie ako životný štýl, pripadne poslanie v živote ze si to musí všetko urobiť sám. Lebo dlho sa robí, keď to robí sám. Alebo druhý prípad kedy sa robí dlho je ten keď sa robí bez úveru, pripadne s malým úverom.Odpoveď na príspevok od marcos33:
@petersd Dlh je paradoxne cestak slobode. Investo… @marcos33 čím viac dlzis tým viac zarábas? To mi nedáva význam, skôr by som povedal ze cim viac dlzis tým viac musíš robiť na tie dlžoby, lebo mat veľký úver na všetko je aj taky luxus v podstate. A mať úver na investičný byt mi už príde ako úplný rozmach. Áno viem ze cena nehnuteľnosti rastie a peňazí klesá, len neviem si predstaviť žeby som si mal brať ďalší úver o hodnote 150000euro na 170000eurovy byt. Kto mi zaručí ze v tom byte bude stále ubytovaný nejaký najomnik co mi bude platiť do kasy? Ak nájom stojí 700euro, tak to je oveľa nižšie ako by bola mesačná splátka pri danom uvere. To by som musel kupovať byt za také peniaze z úveru aby mi ta mesačná splátka nájmu vytvorila zisk v porovnaní so splátkou úveru.Odpoveď na príspevok od st89:
@emilia25 čiže keby mame aj splátku 400euro pri 3… @st89 Mne sa absolútne nezdá v poriadku, že niekto s príjmom 3500 € v čistom, potrebuje ešte brať úver. (a uvažovať o ďalšom)