Rekonštrukcia gánku

Ahojte! Tak som sa konečne odhodlala a obracia sa na vás s prosbou o radu. S priateľom sme koncom minulého roka kúpili domček postavený v 60-tych rokoch. Je to asi taký ten typický starý domček, ktorý pozostáva z klasickej kocky vpredu a neskôr bola spravená prístavba, ktorú by som s vami rada riešila. Tá prístavba je také to ,,L"ko, dlhý zasklený gánok, z ktorého sa vstupuje do dvoch priechodných izieb (okná do chodby) a na konci sa nachádza tretia. Radi by sme zrušili veľkú časť toho gánku (verandy) a tým si vytvorili pekný veľký priestor. Pripájam aj fotku aktuálneho stavu aj s vyznačením, ktoré steny by sme chceli rušiť. Možno ešte taká dôležitá vec, celá tá časť je podpivničená a strecha má betónový veniec. Chcela by som sa opýtať, či ste sa niekto prosím stretli s rekonštrukciou takéhoto gánku, resp. s jeho zrušením a ak áno, podarilo sa vám ho odstrániť celý alebo čiastočne? Prípadne čo ste museli spraviť pre zachovanie dobrej statiky zvyšku stavby? . Akékoľvek nápady, skúsenosti mi pomôžu, nakoľko dnes nám odborník tvrdil, že to nie je možné odstrániť, avšak som zástancom toho, že sa dá všetko a rada by som počula názor aj bežných ľudí, čo s tým majú skúsenosť, než sa toho nadobro vzdám. Ďakujem pekne, Pavlína.
Odpovedať
Keď vám odborník (statik) tvrdí že to nejde odstrániť tak ma asi bohužiaľ pravdu. Je možné že to čo chcete odstrániť sú nosné múry domu. Isto tam ale idú spraviť veľké otvory, kľudne až po strop a nové preklady. Ale toto by vám mal naozaj navrhnúť niekto kto sa v tom vyzná.
Odpovedať
Profilova fotka
do kazdej nosnej priecky idu vyburat otvory, len teda aby ta neprekvapila cena prekladov 🙂 toto musi vidiet statik (iba ten je odbornik) a zaroven ten jediny vie navrhnut riesenie - ake velke a hrube ocelove preklady tam musia ist. Vsetko sa da ked sa chce, kamoska rusila nosnu stenu v dome v dlzke cez 5 metrov, lebo spajala dve izby, a uplne v pohode, teda az na tu cenu, co ten ocelovy preklad v konecnom dosledku stal... cize ako sa hovori - za penize v Praze dum.... 🙂 Ale je to vyslovene otazka vyhradne na statika, na nikoho ineho. A potom je to otazka penazi, ci ste schopni a ochotni tolko za to riesenie, co statik navrhne, zaplatit.
Odpovedať
Ked uz ste mali na obhliadke statika, tak ste mu mali zadat navrh ako to spravit aby vam dom nespadol na hlavu. Ale ako pozeram, chcete zrusit polovicku nosnych murov. Moj laicky odhad je, ze bud sa zmierite so zachovanim casti nosnych murov a vyriesite to prekladmi alebo bude strechu drzat vlozena ocelova konstrukcia s tym, ze pod nu bude treba aj zaklady spravit, To bude penazi viac ako dost.
Odpovedať
Profilova fotka
my mame niečo podobne a nam statik neodporucal az tolko vyburat s nosnej priecky. Ako je ganok nechali sme tam velke okno a pred nim bolo trojokno do izby, to sme zhodili az po zem ako taky velky otvor a vo vnutri sme zrusili priecky do obyvacko kuchyne.... (fotka je zle osvetlena,preto to vyzera ze je to tmave)
Odpovedať
@matinka66 no a presne takéto by nám nevadilo, zmierili sme s tým, že by tam ostal taký portál. A ak dobre tomu rozumiem, tak teda z tej prvej fotky ste vybrali okno, vybrali aj tu stenu čo je pod oknom a potom ste ten otvor ešte otvorili aj o tie dvere a o tu stenu medzi oknom a dverami? Čiže ste v podstate od okna až po dvere všetko zrušili?
Odpovedať
Profilova fotka
@liluska226 pisem spravu, poslem viac fotiek
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?