Rekonštrukcia a možná prístavba

Profilova fotka
Dobrý deň. Dostal sa nám do rúk starší domček so štyrmi miestnosťami. Bude treba vybudovať kuchyňu a pristaviť kúpelku. A tu je moja 1. otázka. Potrebujem na tú prístavbu povolenie? Určite sa bude rekonštruovať aj elektrické vedenie. A taktiež sa pýtam, či bude treba povolenie, alebo revíziu, alebo čo. Taktiež aj strecha by asi potrebovala výmenu. Aj sem treba povolenie? No a potom som dosť čítal o plynových prípojkách a nejak nemám jasno. Uvediem o čo by šlo. Plynárimi spravia prípojku na pozemok. Od prípojky si mám urobyť už vedenie do domu sám? Možem si to vykopať, v dome porobiť vedenie ku kotlu a do kuchyne a potom mi to nejaký revízny technik okukne a ponapája? Treba pripojiť aj vodu a kanalizáciu. Všetko je pred pozemkom. Taktiež si urobím rozvod k domu, a rozvod po dome atď... A tá naj otázka: či možu ísť plyn, voda a kanalizácia v jednom výkope? Zatial asi všetko čo by som sa chcel popýtať. Za rady vopred Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
jednoduchsie by bolo pre teba, keby si jednu miestnost prerobil na kuchynu a kúpelku, na prerobenie stechy potrebujes len ohlásit drobnú stavbu na mestskom úrade, na akékolvek prístavby potrebujes projekt od projektanta a stavebné povolenie, co vec komplikuje a hlavne zdrazuje, na pripojenie plynu potrebujes projekt, aj presne zakreslené tam musí byt, ze co a ako, urcite by to vsetko mal spravit autorizovaný plynár, vykopat si mozes sám, ale to je asi jediné, na elektrickú prípojku potrebujes projekt a povolenie od mestského úradu, podobne aj voda a kanalizácia, do jedného výkopu mozes dat naspodok vodu a navrch elektrinu, plyn zvlást, kanalizácia tiez, aspon mi to tak máme, tie rozvody vody a kanalizácie by si si mohol spravit sám, ak si toho schopný, opravte ma, ak sa mýlim
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som uplny laik v tomto...co znamena ze potrebujem projekt na ten plyn alebo elektriku...
Odpovedať
Profilova fotka
chod na radnicu, tam ti povedia, ze co ako, proste je to taký stós papierov, vacsinou ti to vsetko vybavuje ten clovek, co sa tým ziví, on zabezpecí projektanta a povie ti, ako más postupovat v praxi a na úradoch, dá to zabrat
Odpovedať
Profilova fotka
je tam radnica, je to dedina, ale priamo mesto?
Odpovedať
Profilova fotka
Dedina...
Odpovedať
ahoj, k plynu a elektroinštalácii resp. k ich prípojkam potrebuješ mať spracovaný projekt od daného profesistu, ktorý Ti navrhne presné dimenzie potrubí, určí odstupové vzdialenosti alebo navrhne presný typ rozvádzača /elektro/ ako aj istenie a pod. Bez týchto záležitostí by si sa nemal dopájať na vlastné triko nakoľko riskuješ veľký problém. Plynári aj elektrikári tie projekty potrebujú ináč nepohnú ani prstom. Musíš ich doložiť k žiadostiam o pripojenie.
Odpovedať
@dj_eccitto a uz videl ten dom aj nejaky odbornik ako napr statik ci stavbar? ci je vobec sposobily ten dom. Ak menis strechu - komplet potrebujes povolenie. Teda takto ak menis komplet vzhlad domu potrebujes stav. povolenie, ak len priecky v nutri ci nieco len prerabas ohlasis rekonstruckiu. Ak ides pristavovat, nadstavovat a pod. treba projekt pre staveb. povolenie ( individualny) . Ten potom obsahuje aj projekt elektr., kurenia, vody a pod. To potom zasles na vyjardrenia na ( elektr, vodarne, plynarne, pamiatk. zivotne, aj od starostu obce....) Skoc za starostom ci ti povoli, potom na stavebny urad. Clovek to zvladne aj sam obehat. Ak ma zbytocne eurace moze to dat niekomu.
Odpovedať
Profilova fotka
Zatial to nevidel nik...nejdem meniť vzhlad domu, ani búrať priečky. S interierom som spokojný. Strechu - meniť by som chcel len krytinu...ostatné je zdravé - poctivo napenetrované - bez škodcou. Akurát prerobiť tú elektriku. Už sme sa rozhodli že ply nie, lebo by sme museli ťahať z druhej strany ulice. Vodu a kanalizáciu tiež treba porobyť.
Odpovedať
Profilova fotka
a chces aj novú prípojku na elektriku, alebo len prerobit elektriku vnútri v dome?
Odpovedať
Profilova fotka
Aj aj. Lebo k domu nie je prípojka. A v dome je elektroinštalácia, ale mám velkú obavu, že je staršia ako ja.
Odpovedať
Profilova fotka
@dj_eccitto tak to bude prípojka zemou, na kompletku, stlp je ako daleko? Na radnici ti poradia nejakého elektrikára, co sa tým zaoberá, urcite sa sám do toho nepústaj, stojí to okolo 600 Euro, je to kopa papierov, a potom este instalácia v dome, ale to uz neviem cenu, podla velkosti, mi sme pripájali vodu a elektriku naraz, takze sa to dávalo do jedného výkopu.
Odpovedať
Profilova fotka
Stlp je na druhej strane cesty presne oproti pozemku. Z toho stlpa pred pozemok predpokladám že pojde vzduchom, a potom v zemi. Či?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Všetko ide zemou, musíš urobiť pretlak pod cestu.
Odpovedať
Profilova fotka
hm hm hm, smola, musí íst zemou, takze bude treba podtlacit pod cestu, ten problém sa mali presne aj mi, nakoniec nám to spravil jeden pán, co to má ako zivnost, sme platili 300 euro a tá voda je kde? tiez na druhej strany cesty? a prípojka kanálu, je priamo pred domom, alebo asi este nie?
Odpovedať
Profilova fotka
voda je na nasej strane cesty ako aj kanalizacia. Od kedy je to pravidlo s tou elektriko v zemi?...lebo fakt som si to všímal a všetky novostavby maju vedenie k pozemku vzduchom a potom na pozemku zemou vedenu.
Odpovedať
Profilova fotka
u novostavieb a nových prípojek je to povinné zemou, to si si asi zle vsímal, od stlpa vzdy zemou :-|
Odpovedať
Profilova fotka
Ved niesom až taký laik...videl som ako ide vedenie susedovi...elektricke vedenie ide po druhej strane vozovky. Odtial mu idem hrubý kábel ponad cestu na stlp k pozemku. Na tom stlpe je nejaká šedá skrinka s logom blesku, ktorá vo mne evokuje "pozor napätie" alebo tak nejak. a z tej skriky to ide smerom k zemi a jeho pozemku.
Odpovedať
Profilova fotka
@dj_eccitto ty si múdry fakt, ale ty tam ten stp nemás!!! Más len ten na druhej strane, si myslís, ze tam dajú extra stlp kvoli tebe :-D
Odpovedať
Profilova fotka
nevyznám sa tak sa pýtam! Ja si ten stlp nemožem postaviť? Neexistuje taká možnosť? Pýtam sa na fore, lebo si myslim ze mi tu pomozu ludia so svojimi skusenostami. Myslim ze v elektrarnach mi nepovedia najpelsie alebo najlacnejsie alternatívy.
Odpovedať
Profilova fotka
samozrejme nie, ak je najblizsí stlp ten za cestou, odtial ti to uz ide zemou na hranicu pozemku, potom sa tam dá taká biela skrinka na hodiny, a dalej ti to ide zase zemou do domu, kde sa to zapojí do skrinky v dome, kde sú vsetky poistky, vyzerá to nejako takto, aby si si nemyslel, ze len tak kecám a vsimni si, kde je ten stlp na fotke 2
Odpovedať
Profilova fotka
Tá skrinka má asi aké rozmery...tá na prvej fotke
Odpovedať
Profilova fotka
presne neviem, dá ti to tam elektrikár, ale asi tak 50x30x15 cm odhad
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 rokoch
Ahojte. Tiež prerábame starší domček a elektrina vedie vzduchom kde na prvom stĺpe je HDS pre dom potom odtiaĺ na druhý stĺp a následne na nástrešiak na dome. Teraz bude elektromerová skriňa cca 4m od druhého stĺpu umiestnená na hranici pozemku. Ak pôjde kábel rovno dolu do zeme z toho druhého stĺpu lebo ES bude osadená až za tým druhým a z neho dolu do zeme a do skrine nebude mi daždová voda stekajúca po kábli dolu stĺpom zaplňať chráničku v zemi a vchádzať do elektromerovej skrine? Lebo prívod ide miernym svahom smerom nadol. Alebo ako sa to rieši? Ďakujem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?