Palach - rákosový strop a rekonštrukcia elektriny

Ahojte, má niekto skúsenosti s palachom - rákosovým stropom v staršom dome? Strop je z interiéru rovný, nepopraskaný. Chceme robiť novú elektrinu a rozmýšľam, čo so stropom. Zhadzovať ho nebudeme. Niektorí majstri mi navrhujú znížiť strop sadrokartónom a tadiaľ viesť elektroinštaláciu. Len sa trochu obávam, aby to nezačalo niekde kondenzovať a vlhnúť. máte niekto skúsenosti? Vďaka.
Odpovedať
@giacommo Ak je strop ok, tak je hlúposť podľa mňa míňať peniaze, čas a energiu na nový sdk strop, len kvôli rozvodom elektriny. Elektriku ťahaj hlavne v podlahe a tie káble čo sa nedajú viesť podlahou, tak ťahaj po povale a z povaly potom prevrtávaj do miestností. A čo by malo akože kondenzovať? to som nepochopil...
Odpovedať
@knedlik82 rozmýšľam aj nad tým, čo píšeš, ťahať elektrinu povalou a len prevŕtať. Steny sa budú omietať nanovo určite, aj kvôli novej elektrine. Pár krát som postrehol, že po inštalácii SDK pod palachom ľudom viac vlhli steny pri tom SDK... nehovorím, že je to pravidlo ;)
Odpovedať
@giacommo Žiadne vlhnutie stien kvôli sadrokatónu samotnému nenastane. Ak máš rovný strop, nechceš tam ťahať rozvody rekuperácie napríklad, znižovať veľmi vysoké stropy alebo nemáš nejaký iný zásadný dôvod, tak sa snaž udržať strop čo najmenej poškodený v rámci rekonštrukcie a potom ho len prestierkuješ, vymaľuješ nanovo a finito. Jediná výhoda nového sdk stropu by možno ešte bola tá, že môžeš vložiť parozábranu...keďže predpokladám, že budeš zatepľovať strop zhora, keď nebude povala zobytňovaná. Ale ak dáš dostatok tepelnej izolácie ani parozábranu nebudeš potrebovať.
Odpovedať
Profilova fotka
Robili sme elektriku v rákosovom strope pred rokom. Dedko je elektrikár, tak sa s tým vyhral - jemne a opatrne sekal drážky na káble. Nebol s ničím problém. Stropy sa maľovali haseným vápnom, nie je poznať, kade idú káble.
Odpovedať
@ziarifka Väčšinou keď je tento typ stropu urobený poriadne, tak rákosie je aj poctivo zdrôtované a prichytené k doskám v strope. No a toto drážkovať, to neviem či je dobrý nápad.
Odpovedať
Profilova fotka
@knedlik82 drážky sekal iba do omietky. Rákos a drôty ostali neporušené.
Odpovedať
@ziarifka Chápem. Keď je dostatočne hrubá vrstva omietka na strope, tak ok...Ale ak sa dá ťahať po povale v chráničkách, tak je to asi ľahší spôsob.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?