Odpoveď na príspevok od mgx:
@issqoo zakladna stavebna fyzika: - 1m3 anhydrid… @mgx teraz má difuzne otvorený strop ? dosky – hranoly – dosky – IPA. Aj keď tam je IPA. @issqoo Ak vyberieš škvarobeton 10-12cm o hmotnosti cca 170kg/m2 a poter cca 3-3,5cm (predpokladám) o hmotnosti cca 60-70kg/m2 a zaťažiš ho anhydridom o hmotnosti 105kg/m2 tak ten strop skôr odlahčiš ako zaťažiš. V skladbe podlahy mi chýba kročajova izolácia. Jediného čoho by som sa obaval čo urobí odľahčenie a opätovne zaťaženie stropu. Aj keď anhydrit netrpí na zmrštenie a poruchy ako cementovy poter neviem či by sa mohli prejaviť nejake nedostatky. Keď som pracoval pre jednu Fi mali systém kde na drevený strop sa montovalo podlahové kúrenie cez také akoby distačne profily čo im zvyšovalo aj únosnosť podlahy, riešilo prehyb, pevnosť, niečo podobné ako spriahnuty drevenobetonovy strop. Asi by som sa poradil zo statikom. Nemusíš mať projekt stačila by konzultácia.Odpoveď na príspevok od mgx:
@dan8181 60rocna IPA (oxidovana) uz vlastnosti pa… @mgx akokoľvek sa na to pozriem tak by mala fungovať min. 25r nebola vystavená veľkým teplotným zmenám a určite nejakym veľkým deformáciám. A ak by stratila svoje vlastnosti tak bude difuzna z 10%- 30% určite sa nestala 100% difuzna. Ako spodná izolácia na niektorých domoch funguje doteraz niekde nie. Mňa len zarazilo, že by mohli tie hranoly byt po 10r KO. Na to mali už dosť času.Odpoveď na príspevok od issqoo:
Ahojte, prerábame druhé poschodie v staršom rodin… @issqoo My na starom dome z roku cca 1966 sme mali škváru. Niekde som čítal že má dobré izolačné schopnosti. Neskôr som vrch zateplil podľa princípu ak niečo funguje nechaj to tak, takže sa na to dala priamo sklená vata 15 cm bez všelijakých parozábran a nikdy predtým ani potom problémy s vlhkosťou neboli, a to ani v kúpeľni v strede domu s vetraním do domu. Nemáš aj ty iba škváru ? Popíš ešte pre zdatnejších zatepľovačov pomery - my máme dom ako sa hovorí na vode a ešte v ňom je aj studňa a v základoch pod domom zberné šachty ale nikdy nebol problém s plesňami. Aby si to celé nezabednil..Odpoveď na príspevok od mgx:
@dan8181 suchy hranol vydrzi aj 300 rokov. Obalis… @mgx ja tomu celému už nerozumiem. Ak rozbijem poter, vyberiem škvaru položím na to kročajovu izolaciu, odrazovu fóliu, anhydrit poter, ktorý sa vie a musí vysušiť na nižšiu hodnotu ako cementovy poter cca 0,5% zostatkovej vlhkosti čo mi má spôsobiť nejaký hnilobny proces. Doteraz tam bola IPA ktorá možno doteraz alebo min. desaťročia robila parozabranu s priamim kontaktom s drevom ako na každej starej stavbe a nič nie je tým hranolom. Tak keď nahradím jednu parazobranu druhou ako tam môže vzniknúť nejaký hnilobny proces. A načo riešiť nejaký odľahčený strop keď odstranim 230kg/m2 a nahradím to anhydritom, ktorý bude mať 105kg/m2 tým pádom sa zníži zaťaženie o cca 125kg/m2. To tam môže dať Bekotec EN 25 a budem mať zaťaženie podlahy 65-70kg/m2 aj s podlahovym kúrením a určite lepšími vlastnosťami ako nejaká suchá skladba podlahového kúrenia. S jednoduchou možnosťou ukončenia finálneho podkladu. Jedine v čom vidim problém je čo by mohlo spôsobiť odľahčenie a znovu zataženie stropu/ podlahy. Ak si dobre pamätám tak voľakedy sa zasekavali otvori do stien. Drevo sa natrelo penetrakom a obalilo ipov - terovým papierom a bolo to tak desiatky rokov. Tam sa nič neobaluje len sa oddelí ako to bolo doteraz.Odpoveď na príspevok od zdenkonr:
@issqoo My na starom dome z roku cca 1966 sme mal… @zdenkonr škvara slabo izoluje naviac je škodlivá, je to troska z uhlia, niekedy sa tým posypovali cestyOdpoveď na príspevok od shadowmilan:
a to podkrovie bolo obytne ? alebo ho trvalo zoby… @shadowmilan Polovica bola zobytnená, druhá polovica nie. Škvárobetón chcem nahradiť na celom poschodí.Odpoveď na príspevok od issqoo:
@shadowmilan Polovica bola zobytnená, druhá polov… @issqoo tak asi ok ako, necakajte ze vam tu da niekto zelenu :)Odpoveď na príspevok od mgx:
@dan8181 nechce sa mi tu robit prednasky, preto l… @mgx Nemám čas ale 1bod Okal robí popisanu skladbu s podlahovym od pe trubiek skoro už 40r bod 2 od inštalácie stropu pred 60r nebola určite IPA deravá ako sito. Reflexná alebo iná musíš mať vaňu. Pri systemovke nie. A projekt som doporučil aj ja.