Odpoveď na príspevok od deco28:
Ahojte, Co pouzivate na ochranu krboveho skla aby… @deco28 1. Vlhkou servitkou utriem co ide. 2. Zoberiem druhu vlhku servitku, nanesiem nan trosku popola. A tym vytrem sklo/zakal 3. Tretou vlhkou servitkou zotriem bordel co mi uvolnila drha vlhka servitka :) 4. Dalsou suchou servitkou utriem sklo do sucha Zatial mi pripravok nebolo treba. A myslim, ze usadzovanie sadzi nezachrani daky pripravok. Treba mat suchsie drevo alebo lepsie kurit, nedusit.Odpoveď na príspevok od ekobriketyles:
Dôvodom, prečo sa sklo začmudzuje, je vlhké drevo… @ekobriketyles S tou zárukou na čisté sklo pri kúrení briketami by som si nebol taký istý. Mne sa zasieralo aj keď som kúril nimi. Hej, v menšej miere - ale zasieralo.Odpoveď na príspevok od toky1:
@ekobriketyles S tou zárukou na čisté sklo pri kú… @toky1 určite záleží aj od spôsobu zakladania ohňa. S briketami vie sklo zadymiť na začiatku, ale potom by tá "šmuha" mala zmiznúť a sklo sa vyčistí. Záleží od toho, ako je nastavený prívod vzduchu. pri dobrom ťahu najmä na začiatku kúrenia, kým sa ohnisko nevyhreje, treba mať silný ťah.Odpoveď na príspevok od deco28:
Ahojte, Co pouzivate na ochranu krboveho skla aby… @deco28 musí sa kúriť tak aby sa sadze,dym, decht vôbec netvorili,kúriť opačne od vrchu ,základ je krbová vložka,ktorá má dobré spaľovanie, kontrolu horenia v každej fáze, prehoria i plyny ktoré vznikajú horením a vhodné palivo,ktoré má minimum vlhkosti,potom ozaj stačí utrieť servítkou aj rôzne brikety sa musia spaľovať s dostatočným množstvom kyslíka na horenie, pri tesných oknách ho doviezť z vonku,ale nezasmradený od všetkého možnéhoOdpoveď na príspevok od ekobriketyles:
@toky1 určite záleží aj od spôsobu zakladania ohň… @ekobriketyles Akože nehádam sa, niesom od fachu. A možno som aj na tieto veci trochu ľavý. Nepamätám si žeby som nemal po kúrení v krbovej vložke zaprasené sklo. Je pravda, že do nej naložím sporadicky, možno 2-3x týždenne, skôr kvôli atmosfére k telke večer. Mám aj trojročné drevo, aj novšie aj trojročné brikety - neverím že tak staré drevo nieje preschnuté (skladované v krytej kôlni). A vždy to sklo zadymilo. Experimentoval som aj s tým horným zapaľovaním ale nevšimol som si žeby to nejako pomohlo. Takže som to časom prestal riešiť a sklo ráno po všetkom len vyčistím tým penovým sajrajtom a mám pokoj.Odpoveď na príspevok od toky1:
@ekobriketyles Akože nehádam sa, niesom od fachu.… @toky1 ono zalezi aj na tom, ci donesies z kolne rovno do krbu a zapalis, alebo ho nechas nejaky cas dnu...Odpoveď na príspevok od minoo:
@toky1 ono zalezi aj na tom, ci donesies z kolne … @minoo Brikety skladujem dnu napríklad. Ale drevo povedzme nepálim hneď ako ho donesiem dnu. Vždy pred nakádkou je minimálne deň - skôr viacej je vo vnútri. Ráno po krbovaní vyčistím sklo, vynesiem popol, donesiem drevou do dokladacieho priestoru ku krbu kde čaká do ďalšieho krbovania. To mám max 3x do týždňa. Teraz sme napr krbovali naposledy niekedy začiatkom minulého týždňa.Odpoveď na príspevok od toky1:
@minoo Brikety skladujem dnu napríklad. Ale drev… @toky1 aha tak tym to nebude... Mne sa este zacadi, ked nemam vzduch naplno otvoreny. Takze to robim tak, ze dam 3 polienka, ked dohoria na pahrebu dolozim 1-2... Ze nenakladam plny krb a tak nemusim dusit vzduch aby som nemal obrovsky ohen... Ale kazdy krb je iny...Odpoveď na príspevok od minoo:
@toky1 aha tak tym to nebude... Mne sa este zacad… @minoo komín musí mať silný ťah , pri počasí ako teraz dážd,mokrý sneh, je slabý ťah, preto kúriť opačne,musíš ho oklamať aby si neprikladal každú chvíľu,tým sa zbytočne ochladzuje vložka, drevo horí po ploche takže naložiť od spodu veľmi hrubím na to o niečo menej hrubé všetko tvrdé natesno a na vrch trochu mäkkého tenké , naplniť až po vrch horí to minimálne 10 hod 8kW, ale vždy len vrchná časť postupne prehorieva, od vrchu zapáliť pevným liehom stačí 1 kocka alebo podpaľač, na začiatku otvoriť všetke vzduchy naplno, po rozhorení len horúci vzduch,ohrieva sa v medzere medzi platňami je to vlastne krabica v krabici,ak ho vložka máOdpoveď na príspevok od dwh:
záleží aj na dreve. Keď som kúril ihličnatým drev… @dwh niektoré ihličnaté drevo má v určitý čas viac živice, pri horení sa preto môže začierniť sklo, brezové sa môže spaľovať i úplne mokré, má krásne plamene, najtvrdšie u nás je agát, čerešňové škoda spaľovať, je krásne vyrezávané na ozdobuOdpoveď na príspevok od duzu:
@minoo komín musí mať silný ťah , pri počasí ako … @duzu mam maly rohovy krb ale keby v nom malo horiet 10 hodin tak by u nas dokumentovali pripad samovznietenia cloveka...Odpoveď na príspevok od minoo:
@duzu mam maly rohovy krb ale keby v nom malo hor… @minoo do malého toľko dreva ani nenaložíš aby na jedno naloženie horelo 10 hod, ak máš aj menší tak ti bude takýmto naložením horieť najdlhšie a samovznietenie ničoho nesmie hroziť, okolo má byť nehorľavý materiál, akú max teplotu vzduchu vydrží človek ktorý žije v našich podmienkach som netestoval, ale vodu som si otestoval v Tepliciach má "Parenica" 42 st a 10 min mi bolo na prvý krát veľaOdpoveď na príspevok od toky1:
@ekobriketyles Akože nehádam sa, niesom od fachu.… @toky1 mne trvalo 2 roky pokiaľ som sa naučil nakladať opačne, musíš mať pripravenú skladbu dreva správnych rozmerov a veľmi dobrú vložku, nie len obyčajnú s roštom, tá je tak na relaxOdpoveď na príspevok od deco28:
Ahojte, Co pouzivate na ochranu krboveho skla aby… @deco28 zakruj zvrchu, alebo nenakladaj veľa dreva.. Ale niekedy sa zadymeniu nedá zabrániť.. Treba pustiť do ohniska viac vdzuchu, aby drevo nedymilo, ale dobre preháralo, neškrtiť vzduch zbytočne. a čo sa čistenia týka, žiadna chémia. Ja používam vlhkú kuchynskú hubku, ktorú namočím do popola, zakrúžim po skle a zotriem servítkou dosucha..Odpoveď na príspevok od zicher:
@deco28 zakruj zvrchu, alebo nenakladaj veľa drev… @zicher naložiť plnú vložku až po vrch nie je problém ak má správnu skladbu dreva, pri zapálení z vrchu postupne prehorieva, nemôže sa chytiť horieť naraz všetko, len musí mať správnu vložku kde ide vzduch do ohniska i z vrchu, to ide jednoducho vyriešiť takmer na každej, stačí dať z vrchnej strany skla podložku ku tesneniu,aby tadiaľ prešiel aspoň list papiera -neregulovatelné, alebo dorobiť z vrchnej strany rámu,reg. otvor so šupátkom