Obložkové zárubne: Ako obložiť atypické zárubne 1960?

Ahojte, vedeli by ste mi prosím poradiť ohľadom obložkových zárubní? Kúpili sme som, kde sú staré pôvodné drevené zárubne (1960). Chcela by som ich obložiť novými modernými. Skúsila som dať dole jednu dosku a dvere pravdepodobne slúžia aj ako preklad (viď foto). Ak by som dala tieto dosky spredu a zozadu dole a nechala by som iba tie hrubé, ktoré slúžia ako preklad, vedela by som ich obložiť? Rozmery dverí sú atypické. Merala som vnútro. Výška 192cm, šírka 86cm, hrúbka 19cm. Poraďte mi prosím najlacnejšiu verziu, keďže stolár mi napísal cenu 3700€ za 4 zárubne a 2 dvere. Ďakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od aladarka2020:

Ahojte, vedeli by ste mi prosím poradiť ohľadom o…
@aladarka2020 ja som preklady dorabal na kazde dvere lebo ako si spravne usudila tie dvere boli obmurovane a same sluzia ako preklad. U mna to bolo vynutenim zmenou vysky podlahy ale teda tie tehly na dverami sa mi sypali neraz do vyssej vysky nez som potreboval vyburat. Bud dvere na mieru alebo vyburat a spravit preklady.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@aladarka2020 ja som preklady dorabal na kazde dv…
@sousedekovci89 tomu sme sa chceli vyhnúť. V dome už plnohodnotne bývame a neviem si predstaviť ten neporiadok 🫣.
Odpovedať

@aladarka2020 ja som kúpil v obi, vtedy ešte baumax, široké dosky, z ktorých som napílil potrebné šírky, stiahol na duvilax a skrutky vyrobil zárubne. SKrutkvé spoje som prelištoval L lištou na mamuta. Vyrobil ozdobnú rimsu a celé som to naskladal do otvoru. Namoril, nalakoval, prebrúsil a ešte raz nalakoval. Celé ma to stálo asi 50€. Dnes by to stálo asi stovku. Je to zo smreku, ale mám to namorené do odtieňu ku dubovému nábytku. Šírka tej steny bola nejakých 36cm, také sa obvložky vtedy nedali zohnať..
Odpovedať
Profilova fotka

@aladarka2020 Do toho otvoru prisposobis aj standartnu oblozkovu zarubnu len ju treba zospodu zrezat a aj dvere a zvyknutbsi na mensiu pochodznu vysku cca 188cm ak nevadi riesitelne to je aj bez burania.
Odpovedať

@aladarka2020 Z akého materiálu za 3700?
Odpovedať
Profilova fotka
@aladarka2020 lacna verzia je objednat si "standard" falcove dvere 195/80 a nechat montaznikom zrezat podla svetlej vysky otvoru. Pri zakladnom kombe dvere+oblozkova zarubna ste pri solodoore na 200e/1dvere+zarubna = 800e + doprava+montaz. do 1200e by ste to mohli uhrat nakomplet. klucky kupte z mpkovanie (napr. TUPAI) https://www.solodoor.sk/wp-content/up... https://www.solodoor.sk/sk/rady-a-inf... Solodoor Vam vie vyrobit aj dvere presne na mieru, ale cena atypu sa zvysila o 40% naviac oproti standardu (195/210), v tejto cenovej hladine nema vyznam riesit. Dekory si mozete pozriet v kazdom dvernom studiu alebo aj v hobbymarkete. Ak chcete lepsie dvere, priplatte si za bezfalc, solo 3d a CPL s DTS namiesto vostiny, ale tam uz cena je viac ako 500e/dvere. neratam montaz, oblozku, 3d zaves, klucku... bezfalc vyzaduje presnu montaz, nie imbecila.... Dalsie moznosti su ini vyrobcovia (poliaci, Atwin....)
Odpovedať
Nedalo mi to, tak som dala dosky preč a odhalila som toto. Tá vrchná lata prečnieva na každú stranu 15cm. Môžeme to vybrať a vložiť namiesto toho preklady? Alebo ako som našla tu v jednej diskusii oceľové eLká? https://www.modrastrecha.sk/forum/rek... .. bude stačiť tých 15cm na každú stranu, alebo treba vybúrať viac? Nejde o nosnú stenu. Má 20 cm a je z tehiel. Ak by som mohla použiť eLká, tak sa mi zvýši výška prechodu o cca 4cm. Našla som ešte aj možnosť použiť oceľové Účka. Ak by som to mohla vybrať a vložiť akýkoľvek preklad, celkovo sa mi zväčší šírka priechodu na 95cm, tým pádom môžem kúpiť obyčajné obložkové zárubne a len ich skrátiť. Bude sa to ale dať aj s dverami? Koľko cm je možné odrezať z dverí? Ďakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@aladarka2020 lacna verzia je objednat si "standa…
@mgx vyzerá to super. Ale koľko cm môžem odrezať z dverí, aby sa potom nerozpadli? Ďakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@aladarka2020 ja som kúpil v obi, vtedy ešte baum…
@zicher takí šikovní, žiaľ, niesme. Ale klobúk dole 🎩.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wolodymyr:

@aladarka2020 Do toho otvoru prisposobis aj stan…
@wolodymyr a koľko cm môžem Max zrezat z dverí, aby zostali funkčné a nerozpadli sa? Ďakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od andynr:

@aladarka2020 Z akého materiálu za 3700?
@andynr smrek masív.
Odpovedať

@andynr smrek masív.
@aladarka2020 Za masív to je primeraná cena. V 2009 mi robili vchod.dvere z eurohranolov,tiež s obložkou. 1ks 1500€.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od andynr:

@aladarka2020 Za masív to je primeraná cena. V …
@andynr netvrdím, že je to neprimeraná cena. Samozrejme, chápem, že za kvalitu sa platí. Len mne sa jednoducho zdá veľa dať za interiérové zárubne a dvere skoro 4000 😒. Preto hľadám rady na lacnejšiu verziu.
Odpovedať

@mgx vyzerá to super. Ale koľko cm môžem odrezať …
@aladarka2020 ja by som obil tú omietku, kým sú tehly ešte podložené rámom, vyšpáral alebo vyrezal do vrchnej spáry nad tehlami drážku a na kleber vložil dva vinkle z každej strany jeden ako provizorny preklad.. Vybúral opatrne jednu spodnú šáru tehál. A potom vložil obložkovú zárubnu tak aby bol rozmer dverí čo najnormálnejší. Takto som zväčšoval jeden prechod na chodbe, kde som mal tiež zárubnu bez vrchného prekladu. Nemohol som si dovolť vložiť tam nový preklad, tak som spodnú šáru tehál podložil dvomi napruženými, jemne prihnutými vinklami, pre ktoré som už vedel nájsť presah, aby udržali tehly. Celé som to presieťkoval, omietol.. Povrchová sieťka to celé zastabilizuje.
Odpovedať
Profilova fotka
@aladarka2020 -Stavebny otvor odfotte s centimetrom, aby sa dalo posudit co urobit alebo neurobit. Treba urobit celkove foto + detail na hrubku ostenia na bokoch aj vysku "nadlozia". - Vostinu a DTD mozete pri Solodoore skratit maximalne 2cm, samozrejme pada tym zaruka. Ak je to mozne, vyhol by som sa tomu a radsej rozsiril stavebny otvor. U Vas to vobec nie je tazky pripad, potrebujete sa dostat na velkost stavebneho otvoru podla rozmerov vyrobcu, ktoreho si vyberiete. Pri solodoore napr. https://www.solodoor.cz/wp-content/up... Dvere vo vyske 197cm a 210cm kupite bez priplatku, prve je SK/CZ STN norma, druha polska. Vyhoda polskej normy je ze dvere vyzeraju lepsie a bezny predmet s vyskou 200cm do izby natrepete bez "sklapania". Pri starych domoch a nenosnej priecke je preklad zatazeny dost malo, dava sa hlavne preto aby nedoslo k rozvoju prasklin sikmo do navazujucich stien, ale to vie zabezpecit hocico. Najlacnejsie napr. zelezne roxory osadene do chemie ci sadroveho lepidla, Lkove, Tckove alebo JAKL profily, v pripade nudze aj hranol ci drevena doska (stena ale musi byt sucha). Postup na upravu dverneho otvoru tu mate, ak sa necitite zavolajte si hodinoveho majstra. S vybavou (vysavac/odsavanie) sa daju do bocnych tehal napr. vyfrezovat drazka a do nej na chemiu osadit roxor/preklad. Ak su tehly stabilne, da sa to aj s citom rozobrat (jeden vrta, druhy chyta....).Izby mozete pocas prac oddelit igelitovymi zastenami, prach potom neriesite. Osadenie zarubne doporucujem nechat na niekoho, kto s tym ma skusenosti.
Odpovedať
Profilova fotka

@wolodymyr a koľko cm môžem Max zrezat z dverí, a…
@aladarka2020 z vostinovych dveri ... to su tie lahke.. mozes podla vyrobcu len v tom spodnom hranolku co je mav 20mm. Ale da sa to obabrat ze zrezes viac vostinu zatlacis jemne dnu a vlepis hranolcek. Je to skror praca pre sikovnika alebo stolara no da sa to. Uz som hranolcek raz ziskal tak ze ten povodny som odelil od povrchovej casfi. Inak som si ich rezal na mieru no vtedy jeden chybal.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?