Obhliadka starého domu a stav strechy

Zdravíčko! :) chystáme sa kupovať rodinný dom a cez víkend ideme na obhliadku jedného staršieho rodinného domu...zatial som ho videl iba na fotke, no je mi jasné čo všetko nás čaká pri prerábke a do čoho sa vlastne púšťame (strecha, okná, komplet kúrenie, voda, elektrika, kúpelna atd. ) . Chcem sa preto opýtať či mi neviete poradiť ako zistím či je krov dobrý? uz z fotky mi je jasné, že strechu by som menil, len neviem ako posúdim ja ako laik, či je krov proste v poriadku mimo toho, že by bolo nejak hnilé drevo a tak...je to asi 50 ročný dom ale ak by sa nám zapáčil, kedže je v super lokalite atd., tak by som si určite zobral na druhú obhliadku so sebou nejakého odborníka nech zhodnotí celkový stav domu, len pri tej prvej obhliadke by ma zaujímalo ako to sám od seba priblizne zhodnotím? díky za každú radu! :)
Odpovedať
@davidnagy AK je ten dom 50 ročný, tak skôr či neskôr ten krov a krytinu budeš musieť meniť. Takže už pri rokovaní o cene rátaj s nákladmi na strechu.
Odpovedať
vela známych kupovali staré domy a krov meniť nemuseli lebo bol v dobrom stave..dokonca kolega kupoval 80 ročný dom s tiež dobrým krovom čiže menil len latovanie a krytinu...s týmto samozrejme aj rátam samozrejme, je mi to jasné už len z fotky, že pojdu nové škridle
Odpovedať
@davidnagy na stav krovu by som sa nespoliehal, pri poriadnej rekonštrukcii podobných domov zvyčajne zostávajú pôvodné len obvodové múry, ktoré aj tak treba podrezať a urobiť na nich veniec
Odpovedať
Profilova fotka
@davidnagy Zober si so sebou skúseného stavbára - praktika.
Odpovedať
my sme kúpili tiež cca 50 ročný dom a krov sme nemenili. Škridlu sme menili /bola betónová/ dávali sme plech a nové latovanie. Dvaja ludia čo sme chceli počut ich názor ,nám nezávisle na sebe povedali, že krov je úplne v poriadku.
Odpovedať
@ragnar neviem kde si zobral poznatok, že na podobne starých domoch zostávajú len obvodové múry. Iba v na našej ulici je ich požehnane prerobených a žiaden nebol v štádiu iba obvodových múrov.
Odpovedať
@mateson napísal som poriadna rekonštrukcia, to znamená taká aby sa dom dostal na porovnateľnú úroveň s novostavbou. To že niekto nalepí na fasádu 5 cm polystyrénu, vymení okná a možno aj krytinu nepovažujem za rekonštrukciu, ktorá by umožnila dlhodobejšiu udržateľnosť domu.
Odpovedať
Profilova fotka
mna by zaujimalo či chcete robit aj podkrovie... v tom pripade by som určite išiel do noveho krovu. nie kvoli tomu že by stary bol zly ale neverim že 50 ročny krov ma aspon 18 cm vysoke krokvy ( kvoli izolacii)
Odpovedať
@leonardom planujem to tak, ale iba v pripade, ze by som videl potencial v tom dome, ale az na druhu obhliadku
Odpovedať
@mateson ahoj, tak to ste potom mali dobre☺dufam, ze to tak bude aj v nasom pripade. Odporucila by si plechovu strechu? Nad tym som ani nerozmyslal...
Odpovedať
@marco1018 neuvazujeme nad podkrovim...teraz zijeme v byte, ktory ma 66 m2 a zmestime sa...a ten dom ma uzitkovu plochu 120 m2...3 izby, kuchyna, predsien, kupelka, wc , technicka miestnost + pivnica, takze by nam to bohate stacilo☺
Odpovedať
@davidnagy Je len par postrehov :-) Urcite nevies co ta pri rekonstrukcii caka ;-) To budes vediet az ked bude po. Takisto z 66m2 sa nedas do 120m2 :-D To su fakty. Pamatam si ked sa stahovala segra z 1 izboveho do 3oj . 3x vacsieho. Aj po case smutne sedela v obyvacke a nevedela co vyhodit pretoze sa tam nevedela zmestit :-D No ale to su len drobnosti bezneho zivota. Pri krove sa zameraj okrem znamej hnilobe ( ktoru nepredpokladam ) pretoze by musela strecha tiect, hlavne na zmeny po cervotococh. Vedia pracovat pod vrchnou castou dreva takze ak uvidis mmm taku skrupunu kludne to palcom stlac ci sa ti to rosype v rukach. Casto byva pod takym miestom kopka vyhryzaneho prachu. Pozri si to aj z vonu prehyb strechy, kde by mohla byt oslabena. Tam potom venuj viac pozornosti. Ak to bude relativne v poriadku a je tam betonova skridla staci max vystuzit krov debnenim a ak tam das prech bude to v poriadku pretoze vahu na m2 znizis z 40-50kg na 10.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@davidnagy tak máme ju od augusta, takže nemožem povedať o nejakej velkej skusenosti. Ako žena ti napíšem iba, že je pekná :-) takú som chcela. Aj nám ju už pár ludí čo šlo okolo pochválilo. Či budeme spokojný aj o pár rokov, uvidíme. To ti nezaručí nikto a pri ničom. Máme čiernu.
Odpovedať
@17juraj17 nazdar, akurat som v praci a ma napadlo, ze jeden kolega je byvaly strechar a poradil mi presne toto iste co vravis ty...ale ako som pisal vyssie na druhu obhliadku by som so sebou zobral urcite odbornika...tieto rady potrebujem len kvazi pre prvy dojem☺diky moc za postrehy a rady,urcite si na tieto veci dam pozor!👌
Odpovedať
@chrobak7 Kupujeme 60 rocny dom a krov je v ukazkovom stave,takze nie vzdy je to pravidlom. A k otazke,my sme vzali odbornika uz na prvu obhliadku a ten stanovil,ze krov netreba menit.
Odpovedať
Profilova fotka
Robim poradenstvo pre ľudí čo idú rekonštruovať starý dom. Ja osobne bývam v 110 ročnom. V asi polovici prípadov je krov naďalej použitelný, za určitých podmienok. Druhá polovica viacmenej čaká na svoju výmenu. Neviem čím to je ale vo väčšine prípadov domov kde bol rozpon krokiev do cca 900mm a krokvy boli hranaté /nie gulatiny/ sa krov dal ďalej použiť. Občas je treba krov len vhodným spôsobom zpevniť. Celková rekonštrukcia starého domu môže byť ďaleko lacnejšia než novostavba, alebo aj ďaleko drahšia. Je to závislé od toho v akom stave dom je a do akého stavu ho chceme dostať.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
@augustin_ugroczy tiez nam bolo povedané, ze krov mame v dobrom stave a nie je potrebné ho menit. Chcela by som sa len opýtať ci je ozaj lepšie dat na strechu plech alebo môžme uvažovať aj nad skridlou? Nebude to na dom velka záťaž? Teraz je na streche eternit.
Odpovedať
Profilova fotka
@unique zlate pravidlo pri rekonstrukcii je - aka zataz je tam teraz, taku zataz tam najviac daj. cize ak mas eternit - skridla urcite nie. Iba plech.
Odpovedať
@kaktusik007 ďakujem za info. Už sme sa viacmenej rozhodli pre plech. Len este poriesit ze aky 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?