Nenormálna rekonštrukcia alebo menšia novostavba

Profilova fotka
Ahojte, táto dilema trvá už nejaké tie roky, tak si rada vypočujem aj názory ľudí, čo to už možno majú za sebou. Mám manžela, jedno bejby (v pláne sú aj ďalšie :-)) A riešime vlastné bývanie. Ponúknuté máme od manželovej mamy, čiastočne to využívame... keďže býva sama. Ale: má veľký, dosť nešťastne riešený dom, ťažko ho vykúriť a pod. A pri tom veľmi málo miestností... a to by sme chceli asi 3 deti. Mám pocit, že do celkovej rekonštrukcie, búranie priečok, stavanie priečok, komplet nová strecha..a ja neviem, čo všetko, ďalšia kúpeľna, je tam len jedna sj to spojená s WC..to je len pár vecí, ktoré spomeniem. A aj tak to nebude podľa našich predstáv... snov. Vždy sme si predstavovali bungalow,a hore max. s 2-izbami v podkroví... A teraz, počúvame, načo stavať, keď ten rodičovský stačí prerobiť.. a ja neviem, či do celkovej prerábky takého veľkého domu nedáme nakoniec viac peňazí ako do vlastného menšieho domčeka... napr. ako je LINEA...
Odpovedať
Napisal som pomaly na pol strany a pani admini teraz robia udrzbu ci facelift....to je uroven. Skratka nikto Vam neda odpoved ci to bude vyhodnejsie a lacnejsie. Sam sa borim s tym uz par mesiacov. Pri rekonstrukcii mate v podstate zaklady (cca 5-10000 €) + z velkej casti murivo (par tisic €) + inz. siete (voda + elektrina cca 1000 €, plyn do 2000 €) + pozemok od 8-10 €/m2 (ak nejde od ornu podu za dedinou) az do par tisic € /m2. Samozrejme od toho vsetkeho je nutne odrata naklady na buranie (praca vacsinou svojpomoc + naklady na odvoz a ulozenie stavebneho odpadu). Na druhej strane pri novostavbe ziskavate dom kde sa nemusia robit kompromisy a bude to v podstate hodnotnejsie byvanie ako rekonstruovany dom (co nemusi byt vzdy pravda lebo aj novostavba moze byt sfusovana horsie ako 50r. stojaci dom), aj ked ktovie aka bude kupna sila o 5-10 rokov, ci vobec ak budete musiet predat ci bude komu lebo to ide dole vodou v tejto zazracnej krajine. Nazory naokolo pocuvajte, vezmite si to co uznate za vhodne ale rozhodnut sa musite Vy, je to Vas zivot a ako vravim ak budete pocuvat druhych potom do svojho rozumu mozte akurat tak .... Mnoho zdravia, nenechajte sa znechutit lebo su to prijemne starosti, na mile vzdialene od starosti chorych ludi, ci ludi s tazko chorymi detmi....toto je nutne si vsugerovat este pred rekonstrukciou ci stavanim noveho domu.
Odpovedať
môj názor :-) rekonštrukcia bude lacnejšia ako dom, kvalita bývania horšia. Pri nehnuteľnostiach musíte myslieť na veľmi dlhé obdobie dopredu. Pri prerábke pôjde stále o kompromis, nebude to presne podľa Vašich predstáv, budete bývať u svokry, pri možnom predaji málokto ocení dvojgeneračné bývanie atď. Ak by som sa rozhodovala, brala by som bývanie vo vlastnom.
Odpovedať
Profilova fotka
rekonstrukcia :) a pridavajte potom fotky, nech je co sledovat ;-)
Odpovedať
@florkolka moja súčasná skúsenosť s prerábaním....pred troma - štyrmi rokmi sme vážne uvažovali nad kúpou či už prázdneho pozemku,alebo novým domom. V tom čase sme bývali vo velkom rodinnom dome,ale na poschodí,kde nás trápili schody. Dolné podlažie bolo udržiavané,ale dosť staré. Pre túto dobu nevyhovujúce. Som, sme starší a pozerali sme na vela vecí inak ako mladý pár a ešte taký, ktorý nemá kde bývať. Nakoniec sme po dlhom rozhodovaní začali prerábať spodný byt na komplet.Ciže pozvali sme si architektku a porozmýšľali čo a ako by sme poposúvali a prisposobili terajšiemu štýlu a naším požiadavkám. Rozhodlo ale hlavne to,že sme ostali bývať v nám známom prostredí,blízko našej rodiny a našich susedoch. V novych lokalitách bolo väčšinou dalej do obchodu,škôlky,lekárovi,na autobus a podobne. Náš dom má dušu našich predkov a ked čokolvek chytíme na dome "do ruky" cítime tam vždy niekoho. Ja viem,že je to sentimentálne,možno sa vela ludí pousmeje. Po druhé,máme zaužívaný spôsob života,koníčky a k tomu kadejaké rárohy. To som si už vôbec nevedela predstaviť, kde by sme to skladovali v nejakom bungalove /túžila som po bungalove/ s komorou 3x2m. No a teraz k tomu podstatnému.....Pred dvomi rokmi sme začali búrať steny a všetko čo nám prišlo pod ruku. SAMI. Nikto nám nepomáhal. Sami sme si zbúrali,povyvážali,nahádzali kontajnery,vybavili....Manžel je fakt šikovný a usilovný,pomáhala som statočne aj ja, pretože som ho nechcela nechať úplne samého....Pracovali sme s radosťou a vidinou konca. Po každej minietape sme si povedali,že už sme zase bližšie ku koncu. Samozrejme,že na niektoré práce sme volali majstrov....aj ked "majstrov" na Slovensku je velmi málo.Kontrolovali sme,snažili vychytať muchy a pokazené veci po TZV. ODBORNíKOCH. Boli firmy,čo nám sľúbili a v čase ked sme na nich už čakali,neposlali ani SMS,že neprídu odviesť sľúbenú prácu. Dnes sme v štádiu,že sa ideme sťahovať a nekonečne sa tešíme....radosť veliká..... Upozornujem ťa,že sa počas prerábky nedoupratuješ prachu, ak budete aj bývať.....ale všetko sa dá.....treba si dopriať aj oddych,lacnú dovolenku,relax.... Nie je to lacný špás a treba to fakt prebrať a prehodnotiť po každej stránke.
Odpovedať
@florkolka Neuložilo mi dodatok,tak napíšem znovu. My sme aj ked v starom dome, vykúzlili po dlhom zvažovaní na 100m2 /vonk.obvod/ nádherný praktický 2-izb.byt. Máme velku oyvačku 36m2, spálnu so šatníkom, komoru kuchynu, kúpelku a chodbu. Dorobili sme aj balkon. dosku a z obývačky východ na balkon a do záhrady. Každý kto príde je uchváteny prakt. podorysom aj ked v starom dome....
Odpovedať
My sme prerabali nas dom uz dva krat s odstupom 25 rokov , prvy krat sme tam aj byvali , bolo to najhroznejsie obdobie mojho zivota . Druhy krat sme prerabali od marca 2012 do decembra 2013 nebyvali sme tam nastastie . Bolo to ovela lepsie . Teda aspon co sa tyka prachu a spiny . Prva krat sme to riesili svojpomocne , v tej dobe sa vlastne inak ani nestavalo vsak , druhy krat cez firmy . O serioznosti firiem by som mohla pisat dlhy list . ... Ceny sialene . Radili nam pri planovani druhej prerabky zvalit vsetko a postavit na novo neurobili sme to /manzelovi sa to nezdalo , vraj predna cast je celkom ok / neskor sme to lutovali . Stale sme narazali na komplikacie , s ktorymi sa neratalo , lebo stary dom je raz taky netusis co ako predkovia urobili aky material pouzili , planov sa velmi tiez nedrzali ... Uz pri planovali sme boli limitovani starou stavbou . Zaver : Ak mozes stavat novy stavaj novy , dnes su kvalitnejsie materialy , naplanujes si to co vam bude vyhovovat . A never ze vyjde rekonstrukcia lacnejsie , mozňo len vtedy ked je manzel sikovny majster a ma vela kamaratov a ak mozes zohnat material lacnejsie . No a nespomenula som este , ze mozu nastat komplikacie pokial nie je manzel jedinacik . Je pravda , ze sme dom prerobili celkom vydarene , ale za tie eura by sme mozno postavili aj dva nove domy .
Odpovedať
Profilova fotka
ja som zase za prerábanie starého. Nepísala si, či by ste museli kupovať pozemok na stavbu budúceho nového domčeku. Keď treba aj pozemok, zistite si, koľko stojí vo vašej lokalite stavebný pozemok. Potom treba projekt, ktorý niečo stojí, veškeré platenia na úradoch za povolenia, rátať aj s komplikáciami. A možno sme už pri tej sume, čo stojí materiál na celú rekonštrukciu. Momentálne teraz tiež prerábam, ale s tou výhodou, že tam nebývam a čas ma nesúri. To, či sa ale pustiť do toho, musíte vedieť Vy, či máte a koľko pomocnej odbornej sily v okolí a rodine... Želám veľa šťastia, či už sa rozhodnete stavať, alebo prerábať...
Odpovedať
My sme prerabali minuly rok - zacali sme v januari a skoncili v decembri (22.12. sme sa stahovali). Bola som z rekonstrukcie dost vystresovana (nemam ziadne skusenosti so stavbarinou), vsetci hovorili, ze je to iba kopec problemov a nepredvidanych veci, ktore sa ukazu, ked sa stavba/dom otvori. Pravdou je, ze sa to potvrdilo - nepredvidane veci, ale vobec to nebolo tak hrozne, ako vsetci predpovedali :-) Podla mna velmi zalezi, kto to bude robit a ako sa na neho da spolahnut a v konecnom dosledku vsetko kontrolovat a preverovat si. Ak je na to cas, co ja som mala (dennodenne sme boli na stavbe a rozhodovali sme vsetko asap). Cize moja skusenost - rekonstrukcia ano. A je to vlastne take viacej kreativnejsie :-D Ale, zatial som nestavala novy dom, tak je to len pohlad z jednej strany! Vela stastia v rozhodovani!
Odpovedať
Profilova fotka
krasny,stary veteran alebo nova dacia? vec nazoru. ;-)
Odpovedať
Ahoj, nedá mi nepridať skúsenosť jednej známej... vyplatila rodinu a s vidinou veľkého domu a konečne "vypadnutia" z bytovky sa pustila do prerábky asi 50r domu po rodičoch..veľký pozemok a okolie je veľké+ ale...rozprávala ako sa teší ako si to porobia..tak som sa tešila s ňou..pred pár mesiacmi prišla a čo mi rozprávala bolo ako zo zlého sna..akosi do toho skočila "po hlave"..múry krivé až strach keď otvorili podlahu na prízemí čakala ich klasicky samá hlina a škvara (tak sa robievali kedysi základy) ..partií čo sa u nich vystriedalo..keď mi povedala že jej na krivú stenu natiahli cca niekde aj 10centy omietky aby vyspravili nerovnosti skoro som odpadla a že jej to všetko puká ani nehovorím..a že do toho už dala 100tis a 50 sa ešte chystá to ma dorazilo(keby to boli zvalili a postavili bungalov alebo niečo moderné lepšie by obišli) ..viem že nie všetky prerábky musia takto prebiehať a "zožrať" takú sumu..ale stále to bude len ten starý dom...len si treba veci zvážiť prejsť do detailov..aj keď pri starších domoch vždy niečo prekvapí..na koniec dodám že ten dom nemá dokončené bývanie pod strechou..a vyzerá ako lastovičie hniezdo..nezateplený z rôznymi druhmi murovacích materiálov.. 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Aj ja mam velku dilemu ohladom stavania. moji bratia postavili domy a tak som ostala s rodicmi byvat v rodocovskom. Manzel chce velmi stavat a ja sa neviem stale rozhodnut. Nechcem nechat rodicov samych,ale aj tuzim po vlastnom domceku podla svojich predstav. Dom nieje stary ale dost zle rieseny a neviem co by sme z neho vykuzlili. Co pkradite😒
Odpovedať
Dost ludi robi tak ze kupia alebo zdedia stary dom a na jeho podoryse po jeho zburani postavia novy, alebo zburaju cast,postavia 1-2 izby+kupelna ,kuchyna aby mohli byvat a potom zburaju zvysok, je to podla mna najlacnejsia varianta, nakolko siete mate, nemusite kupovat projekt,nemusite nic riesit, otazne je ci to neieje protizakonne :) no ked vas nebonznu najblizsi susedia tak sa to da tak urobit, dokonca poznam cloveka ktory zbural 80 rocny dom a spravil taky isty podorys + nadstavbu ,cize poschodovy.... - jednoznacne by som nesiel do prerabky, je to zdlhavy a financne narocny proces pri ktorom ked vsetko dokoncite/co nikdy asi :) ) zistite ze za tie peniaze ste mohli mat nove...
Odpovedať
Profilova fotka
skusenosti 3 generacii mojej rodiny hovoria stavat nove :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?