Material zo stareho domu.

Ahojte Priatelia, Mame dom postaveny v roku 1955 z palenej tehly, so sedlovou strechou, krytina je palena skridla. Nakolko dom je len ciastocne podpivniceny a je k nemu pristavane, tak na viacerych miestach je celkom seriozne popraskany, chceli by sme stary dom zburat a postavit na velkorysom pozemku (21 x 80m) dvojdom. Moja hlavna otazka pred zaciatkom by spocivala v tom, ci sa oplati dom rozobrat a pouzit z neho material. Teda zjednodusene - ci cena praca, ktoru si vypyta firma nebude prevysovat cenu noveho materialu. S tehlou a cistenim je to myslim jasne, ale ta strecha je naozaj v dobrom stave, tak tam by som si rad nechal poradit od ludi, ktori s tym maju skusenosti. V pripade akychkolvek doplnujucich otazok, nevahajte napisat do diskusie. Dakujem za Vase rady a postrehy.
Odpovedať
@miroslav44 obávam sa toho, že firmu čo by vôbec do toho bola ochotná ísť, nájdeš pomerne ťažko. Ja som terza prerábal starý dom, podkrovie, chcel som ho nanovo spraviť z profixov, nakoľko ale tá plná tehla šla pomerne ľahko očistiť od malty (nie vždy to tak je) tak sme nakoniec použili starú tehlu a na klasickú maltu. Ušetrili sme tak síce asi 1000 € ale trvalo to podstatne dlhšie.
Odpovedať
Ak to ma robit niekto iny za vas, tak na novom materiali podla mna este aj usetrite oproti tejto variante
Odpovedať
Mne uz pri tej predstave je tazko, ked si vezmem kolko roboty by za tym bolo a teda neviem ci sa ti podari najst na to firmu a najma co si v dnesnej dobe popytaju, lebo teda aj ceny za robotu isli vyrazne hore.
Odpovedať
Profilova fotka
to sa tazko predstavuje a nie je este robi. za mna nie. do tohto by som sa nepustal.
Odpovedať
To by sa mohlo oplatit ocistit vo volnom case a potom so ziskom niekomu predat. Stare tehly su v mode. Teda ak pre to nenajdes vlastne vyuzitie.
Odpovedať
Dajte inzerát a niekto si môže prísť rozobrať škridlu, ak ste blízko Kežmarku, tak vám počerný aj steny rozoberú. Inak treba počítať so skládkovaním odpadu, sutina na rozdiel od hliny nie je až tak v kurze
Odpovedať
a co realne chcete pouzit zo stareho domu? ma napada jedina ta stresna krytina teoreticky, ak je naozaj v dobrom stave. tu si viete v 4clennej partii kamaratov rozobrat aj sami. inak tam nevidim nic pouzitelne. ak mate chut, rozoberte si krov a neskor z toho mozte urobit trebars vyvysene zahony. tehly takisto ocistit a na nejaky altanok, pizza pec atd. ale nerozumiem, co chcete pouzit zo stareho domu na novostavbu.
Odpovedať
Ved prave, mi to nepasuje na novostavbu pouzivat taketo materialy. Proste novostavba, tak by som vsetko daval nove. A ked tak nieco pouzit zo stareho, tak presne ako pises, ze skor na nieco ine ten material.
Odpovedať
Za mna osobne by som pouzil plnu palenu tehlu na interierove priecky. Myslim si ze ziskas lepsiu akumulaciu tepla/chladu a urcite lepsiu nepriezvucnost steny ako pri dutej tehle. Avsak ak ti bude firma alebo plateny briganik cistit stare tehly a nasledne firma murovat priecky tak sa to ekonomicky neoplati.
Odpovedať
@miroslav44 a co s toho a na co chcete pouzit? Najlacnejsie riesenie. Su parti, ano romske. Co rozoberu dom ked je z tehli zadara. Ale vsetok material si zoberu.
Odpovedať
rozoberat a cistit vam to asi len tak nikto nebude, ak ano, bere to tolko casu, ze to "preplatite" ak si to nespravite sami, neodporucam ale ...ja som bural len 2 priecky v dome, ocistit, aj tak mate kopu bordelu z omeitky a malty alebo toho co to drzi, mozno len "piesok", potom to vynosit aj bordel aj tehly, uskladnit a potom zas nosit, treba pocitat, ze na tieto tehly pouzijete vela malty nejake si kludne nechajte kym vas to bude bavit, tehla je dobra na chodnicek, zahon ... ale cely barak ...vela stastia a ako som pisal, kym to z toho vymyrujete alebo date niekomu tak je velky rozdiel polozit cca 10 tehal do malty ako aktualne 1 "velkoformatovu" na penu cize preplatite ak pokladku ... ale ak sa do toho pustite, fandim a drzim palce, len aby vas to psychicky neznicilo ...
Odpovedať
@shadowmilan stotožňujem sa s týmto komentárom 😉 predstava je jedna vec, ale realita úplne iná, to sa dorobíte a pritom vôbec neušetríte toľko aby vás to ako sa hovorí z biedy vytrhlo
Odpovedať
Článok sa načítava...
Keby som staval dom znovu, staval by som ho o dva roky skor ked som nemal deti a mal som omnoho viac casu. Ci je stena z porobetonu alebo toho dierovaneho hnusu ktoremu sa dnes nadava tehla, to sa neda ani porovnat s klasickymi starymi tehlami, u ktorych pevnost, akusticke vlastnosti, schopnost akumulovat teplo a estetiky v pripade pekne vymurovanej neomietnutej steny su niekde uplne inde. Moj otec pred tym nez postavil dom tak dva zbural, holymi rukami a sekerou ocistil tony a tony tehal jednu po druhej a vymuroval z toho cely novy dom. Skuste kladivom klepnut po starej 100 - rocnej tehle, zazvoni ako kolajnica. Ta sucasna sa rozpadne len ked sa na nu skaredo pozriete. Treba ale pocitat s tou pracnostou, ako bolo pisane vyssie. Kym otec staval dom tri roky a dalsich niekolko rokov dorabal, upravoval okolie, dnes na jar nabehne firma a do Vianoc byvate. Potom uz len 30 rokov splacat hypo a suchat nohami.
Odpovedať
@robo91 ze akumulacne schopnosti, to je pravda, v lete je to super ale v minulosti v zime to tiez nevadilo teraz kvoli tej akumulacii prekurite aj gate ale je pravda, ze v lete to je neporovnatelne, kym porobeton s eps v lete chladia klimou, u nas bez je prijemne chladno ... v zime to je uz ina vianocna rozpravka ...
Odpovedať
Dakujem vsetkym, ktori sa podelili o svoj nazor/skusenosti. Keby nahodou sa nasiel niekto, kto by si to chcel rozobrat a zobrat, tak kludne sa ohlaste do sukromnej spravy. Zatial vybavujeme buracie povolenie, tak predpokladam, ze niekedy zaciatkom roka by sme mohli mat vsetky papiere, lebo je to celkom pracne (stavebny urad, vodari, elektrikari, plynari...). Dom je v Prievidzi. Prajem vsetkym pekny den.
Odpovedať
@miroslav44 Takze nakoniec ste sa rozhodli dom zburat, sute sa zbavit a postavit novy dom z noveho materialu?
Odpovedať
@robo91 Presne tak. Ono sme to asi aj tusili uz od zaciatku, ale nedalo nam nepopytat sa, co si o tom ludia myslia. Ono naozaj islo viac-menej o tu krytinu, ale ked som si pozrel, ze novu krytinu dostanem za nejakych 2-3 tisic, tak nie je o com. Ale zase keby niekomu nieco posluzilo, na nejake garaze/altanky/pristresky, tak by sa to asi pouzit dalo.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?