Má zmysel zatepliť jednu stenu len 6 cm izoláciou?

Zdravím, potreboval by som poradiť: Má zmysel zatepliť jednu stenu len 6cm hrubou izoláciou? (na ostatné pojde 15cm) Ak áno akou a prečo? Ide o to, že do výšky cca 2m sa viac nedá dať. Stena je bez okien orientovaná na J-Z, celoročne tienená. Z polovice plná pálená tehla a z druhej škvárobetónové kvádre + z vnútra je primurovaná kantovka. Hrúbka múru je cca 45cm. Ďakujem, za Vaše rady.
Odpovedať
Profilova fotka
lepšie je voľačo ako nič.
Odpovedať
@jan45 a netreba zohladnit aj rosny bod?
Odpovedať
rosný bod je v poriadku,taký múr má R=1,polystyrén má hrúbku 0,06 m deleno lambda 0,038 = R1,5789 čiže rosný bod bude v polystyréne
Odpovedať
Profilova fotka
@andyno rosný bod je pre odborníkov, s tým sa netrápte.
Odpovedať
Profilova fotka
@jaropetrik ehm a kde mas v tej rovnici difuzne odpory materialov (teploty, vlhkosti) ? Mam obavu, ze ten vypoctet nema s rosnym bodom vela spolocne :)
Odpovedať
@majkoj ,to je výpočet informatívny a pre daný účel vyhovuje. Daj presnejší,uvidíme kde tebe vyjde rosný bod
Odpovedať
Profilova fotka
@jaropetrik mozno si necital co pisem :), na presny vypocet treba vediet difuzne odpory materialov, teploty a vlhkosti. Ak by si nahradil ten EPS vatou s rovnakym R, bude rosny bod uplne niekde inde ako s EPS, ale ten tvoj vypocet bude tvrdit stale to iste.
Odpovedať
@majkoj ,to sa s tebou nikto neháda,len ja stále čakám na tvoj exaktný výpočet..
Odpovedať
Profilova fotka
@jaropetrik ja neviem ci nechapes, alebo nechces chapat :), kym mi nedas tie parametre, nemam ako pocitat :). To je ako sa pytat aky je vysledok suctu X a Y :). Ale kludne si stiahny demoverziu Teplo2008 a zadaj parametre a dozvies sa presne kde co a kedy nastane.
Odpovedať
@majkoj ,šak vianeli ti dal aj zloženie muriva,jeho hrúbku aj hrúbku eps,čo ešte viac potrebuješ?
Odpovedať
Profilova fotka
@jaropetrik uz som to tu napsial 2x :). Uz naozaj neviem, ako to mam napisat jasnejsie...
Odpovedať
Tak ako píše jan45. Na rosný bod sa vykašli (aj tak sa dokáže vypariť 50x viac ako tam skondenzuje). 6cm minimálne zabezpečí to, aby povrchová teplota steny pri štandardných podmienkach splnila minimálnu požiadavku pre zamedzenie tvorby plesní.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
ja som dom zateploval v roku 2006. Vtedy o nejakom rosnom bode a kadejakych vymozenostiach a vypoctoch ani nepocul. Dnes byvame 11 rokov, vnutry nemam ani kvapku vlhkosti, ani sa nikde nic nevyzrazava, teplo drzi hore-dole. Takze pri prerabke je to podla mna omnoho jednoduchsie ako pri novostavbe :-)
Odpovedať
majkoj ty neradíš len to tu spamuješ
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj ved nechapes mas hrubku materialov vsak pocitaj :D :P niekto necita dokonca a ty si potom za spamera odpadavam dnes :D
Odpovedať
dakujem za rady. na takuto stenu je vhodnejsi EPS alebo vata, alebo je to uplne jedno? davat na lepidlo+kotvy alebo na penu? diky
Odpovedať
Pokiaľ tá stena je celoročne tienená,uprednostnil by som min.vlnu z nízkym dif.odporom.Je ale o dosť drahšia,musí sa lepiť celoplošne a zrovnávanie sa robí s respirátorom..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?