Hladam kurenara odbornika na vyriesenie komplikovaneho problemu

Dobry den, vedeli by ste mi poradit kto s tym ma ako taku skusenost? Jedna sa o dvojposchodovy dom , kurenari mi spravili podlahove kurenie v 2 izbach. V jednej izbe su 2 okruhy ktorych privod je napojeny zo stupacky ,vracia sa do rtl ventilov a nasledne do spiatockovej stupacky, na tejto stupacke su o poschodie nizsie pripojene 2 radiatory. Druha izba je riesena podobne .Na stupacke je T z ktoreho jedna strana ide do radiatora a druha ide do podlahoveho kurenia, vracia sa do rtl a do spiatockovej stupacky. Na tejto stupacke sa o poschodie nizsie nachadza 1 radiator. Jedna sa o samotiazne kurenie, cize ked odvzdusnujem , tak voda ide cez kratsi okruh a to je spiatocka. Momentalne som na rtlka dal hrncekove samoodvzdusnovaky ale marne. Kuri len jeden okruh aj zo zo zaciatku ostatok nejde. Za kazdu radu dakujem
Odpovedať
Teda odborník niesom ani náhodou každopádne podľa mňa pri samotiaži je asi problém s privysokým odporom okruhov podlahovky včítane pripojovacích armatúr. Voda prúdi cestou nižšieho odporu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mokujin:

Dobry den, vedeli by ste mi poradit kto s tym ma …
@mokujin prečo je nie všade podlahové a s čerpadlom?takto je rôzna teplota v podlahovke i radiátoroch a zdroj KK alebo TC,samotiaž bol dobrý pokiaľ nebola expanzná, a kotol na pevné palivo a hrubé potrubie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@mokujin prečo je nie všade podlahové a s čerpadl…
@duzu Lebo je to rodinny dom a prerabala sa vacsia cast horneho poschodia.
Odpovedať

@duzu Lebo je to rodinny dom a prerabala sa vacsi…
@mokujin Podlahové kúrenie a samotiaž = blbosť na ntú... Bez čerpadla to nepôjde.
Odpovedať
Ale to je komplet zle, lebo ak ma podlahovka normalne (a ekonomicky) fungovat s radiatorovou teplotou vody, musi si primiesavat zo spiatocky cez 3cest ventil, aby nevypekala podlahu... Su na to komplet sady aj s cerpadlom do skrinky v stene...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

Ale to je komplet zle, lebo ak ma podlahovka norm…
@minoo beriem spat, dovzdelal som sa o rtl a principe, kazdopadne, by som take riesenie nechcel...
Odpovedať
Profilova fotka
V zásade existujú 2 závažné problémy kombinácie samotiaž + podlahovka: 1. Ako tu už bolo spomenuté, veľký hydraulický odpor vykurovacích slučiek. 2. Zavzdušnenie systému. Keďže slučky podlahového kúrenia nie je možné vyspádovať, vzduch ktorý sa tam nachádza pred naplnením systému je možné dostať von len núteným obehom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od aldron:

V zásade existujú 2 závažné problémy kombinácie s…
@aldron No cerpadlo je iba v plynovej peci. Kuri sa plynom. Pec na tuhe palivo ma tiez cerpadlo ale tym sa nekuri.Vedeli by ste navrhnut niejake riesenie ako to spravit aby to fungovalo?
Odpovedať
Profilova fotka
@mokujin cely ten navrh kurenia aj jeho montaz je totalna fuserina. Bud si zapnite cerpadlo aj na kotli na pevnom palive, normalny kurenar by na ziadne RTL ventily nepristupil a ked uz robite rekonstrukciu, mali ste to urobit komplexne vratane stupackovych vedeni. Aspon ze ste tu podlahu este nezaliali ....
Odpovedať
Kebyže sa dalo niekde toto nainštalovať a dopojiť na rúrky v podlahe. https://www.ivarsk.sk/katalog/vykurov...
Odpovedať
Profilova fotka
@toky1 1) mrkni si cenu tej srandy 2) v 1 podlaznom dome mat 3az4 cerpadla? Cesta do pekla...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@toky1 1) mrkni si cenu tej srandy 2) v 1 podlaz…
@mgx Autor diskusie píše, že má podlahové vykurovanie v dvoch izbách, nie v celom dvojodlažnom dome. Keby sa našlo šikovné miesto na jeden takýto rozdeľovač s čerpadlom a na neho by dopojil tie možno štyri okruhy podlahovky tak by to mohlo fachčiť, či? Ak to ešte nemá zaliate tak to nemôže byť tak komplikované.
Odpovedať
A nutne ten rozdeľovač nemusí byť od tohto výrobcu, v ponuke ich majú viacerí. Možno by vyhovoval aj takýto nejaký za 250eur alebo 300eur. https://allegro.sk/produkt/suprava-na... https://allegro.sk/ponuka/mosadzny-ro...
Odpovedať
Profilova fotka
isiel by som inym systemom. skor by som prerobil system na nizkoteplotny (radiatory upgradovat na nizkoteplotne vyjde radovo lacnejsie aj je to ucinnejsie ako robit down-mix z vysokej teploty na nizku. Zaroven je system pripraveny na TC. Miesaca armatura alebo AN je len jedna, pri kotli. Ale ked som videl tie rozvody, je vidno ze to DIY alebo kurenar, co vcera piekol torty ... zaroven ziadne dilatacie na prechodoch do izby,...skoda komentovat.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mgx:

@mokujin cely ten navrh kurenia aj jeho montaz je…
@mgx Viete ono ja niesom odbornik, ja som sa kurenara pytal ci by sa to dalo spravit aj cez rtl ventily lebo som to videl v jednej kupelke, ale rtl ako uz viem je iba do par stvorcov, volal som ho na obhliadku ako by sa to dalo spravit, no on prisiel a zacal rovno robit tento system. Ked som sa ho pytal ci to bude kurit jeho odpoved bola , no bude to trosku lenivejsie ale bude. Dalo by sa to dako este zahranit? bez toho aby som musel burat? mam uz vsetko spravene vratane dlazby. A co sa tyka dilatacii , nebola potrebna pri schluter systeme, na betone je este ditra.ale to je ina diskusia
Odpovedať
Profilova fotka

@aldron No cerpadlo je iba v plynovej peci. Kuri …
@mokujin Bohužiaľ riešenie s RTL ventilmi pri takto veľkej ploche asi úplne dobre fungovať nebude nikdy. V každom prípade je potrebné čerpadlo. Najprv je potrebné systém dokonale odvzdušniť a to pri maximálnom prietoku. Ak je to možné, nastaviť čerpadlo v kotli na najvyšší výkon a uzavrieť ventily na všetkých radiátoroch. Malo by sa to asi robiť pri vychladnutom kúrení, aby sa predčasne neuzavreli RTL ventily. Možno bude problém donútiť kotol, aby zapol obehové čerpadlo pri nízkej teplote vody. Aby bol dostatočný prietok cez podlahové slučky, bude potom zrejme potrebné sústavu hydraulicky vyregulovať priškrtením radiátorov. Aj tak bude výsledok neistý. Potom už ostáva len vyhodiť RTL ventily a dať tam zmiešavací okruh s čerpadlom. Buď vysekať stenu, aby sa to tam zmestilo, alebo celú zostavu dať do vedľajšej miestnosti k tomu radiátoru a nejako to zamaskovať.
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od aldron:

@mokujin Bohužiaľ riešenie s RTL ventilmi pri tak…
V tej miestnosti s balkonom dost riedko natahane, este aj nezmyselne kus vynechany. Z toho moze byt neprijemne prekvapenie. Vzhladom na foto realizacie je jasne, ze je to len od oka.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?