Eternitova strecha - vymenit teraz??

Ahojte, rekonstruujem RD z roku 1989, ma asi 200 m2 eternitovej strechy. Povala pochodzna, neobyvana, na podlahu chcem dat parozabranu a vatu, avsak rozmyslam, ci to je vhodne, nakolko strecha je eternitova a pocitam, ze raz ju bude treba menit. A teda ci ju vymenit teraz ( demontaz firmou, latovanie, folia, plech... odhad 5000 €), alebo strechu ponechat a riesit o 10 rokov s dalsou rekonstrukciou? Strecha je inak sucha, nezateka, eternit drzi. Neviem sa rozhodnut :-|
Odpovedať
Profilova fotka
Ak je strecha dobrá a neplánujete zobytnit podkrovie vôbec by som ju neriešila. Povalu zatepliť a kľudne riešiť o pár rokov.
Odpovedať
ked je strecha v poriadku mozno este toto https://www.efarby.sk/farby-na-strech...
Odpovedať
@zita19 Zbytočne s tým hýbať. Pred náterom by ju bolo treba očistiť a to už je odborná práca s azbestom. A vylezením na ňu by sa ešte mohla poškodiť, tak radšej ju nechať tak...
Odpovedať
ako píše dedo758 nehýb s tým, alebo to daruj za odvoz miestnym cigánočkám, zas nejaké bu bu okolo eternitu. A keby niečo nahlás že ti ju ukradli :-D to máte fakt všetci takých debilných udavačov za susedov?
Odpovedať
@foox môj sused by stál hneď na zastávke a čakal na prvý autobus, aby nás udal na MU 😂😂😂.
Odpovedať
@virnik27 je to priblizne 200 m2, nasiel som na internete ponuky za 9€/m2, cize 1800 Euro - s tym ratam. tiez myslim, ze v pohode ta strecha vydrzi. akurat ma trapi, ci v buducnu nebude este drahsia demontaz eternitu, drahsie ceny za pracu - majstrov a nakoniec to nebude 6000 ale raz tolko... 8-( len taky orientacny vypocet 2000 € demontaz certifikovanej firme 1000 € laty + folia 1300 € plech 2000 € praca bez novych okapov to je aspon 6300 €, co je fakt celkom dost
Odpovedať
Profilova fotka
@sto055 je to tvarovo jednoduchá strecha, ak Vám esteticky nevadí plechová strecha s vylisovanými tvarmi, položte ju priamo na existujúcu, súčasná zostane ako poistná krytina. Po súčasnej sa dá chodiť, takže montáž bude jednoduchá a rýchla.
Odpovedať
@sto055 Túto starú krytinu by som odstránil a nahradil novou v prvom kroku, pred zatepľovaním povaly. Keď budeš meniť krytinu po zatepľovaní, tak bordel pri výmene krytiny ti bude padať dole na zateplenie...tiež sa bude musieť chodiť po povale častejšie a to sa bude chodiť po izolačnej vate...? Keď dáš dole tabule starej krytiny, tak sa dá (v prípade potreby) pohodlne vystužiť krov v jeho slabších miestach a krytinu by som zvolil pálenú škridlu (existujú ľahšie škridle vhodné práve na rekonštrukcie, aby významnejšie nezaťažovali krov). Samozrejme dá sa dať aj plech, ak počítaš každé euro alebo ak vieš, že je krov slabý a že bol dimenzovaný len na ľahkú krytinu. Nápady na natieranie tejto krytiny nejakou farbou ale zakrytím asfaltovými pásmi alebo prekrytím plechom by som vôbec nebral do úvahy a ani sa tým nezaoberal. Demontáž krytiny certifikovanou firmou - áno, to je super, budeš postupovať podľa zákona a nemusíš sa báť pokút. Ale zákon podľa ktorého chceš postupovať sa ti smeje do tváre a zároveň na teba pľuje. Za tú cenu, ktorú dáš za demontáž krytiny môžeš nakúpiť pálenú škridlu.
Odpovedať
Profilova fotka
O 10 rokov to uz budete mat aj s platené a zabudnuté...
Odpovedať
Popravde som sa rozhodol nemenit krytinu. Vo finale by to bolo 5 tisic a viac, pricom strecha je stale funkcna, nezateka... zivotnost eternitu neviem odhadnut, ale ratam, ze to bude viac ako 30 rokov, pricom tato strecha ma teraz 30 rokov. dakujem za rady :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?