Odpoveď na príspevok od tema911:
Ahojte, prosim vas, je sirka schodov 75 cm podla … @tema911 Ahoj treba si dat pre a proti,čo bude na poschodí, ako často tam budete chodiť? Pokiaľ tam nebudete chodit denne skôr príležitostne tak vzhľadom na potrebné stavebné úpravy a €€€ sa to dá zvládnuť. Pokiaľ bude poschodie trvalo obývané tak určite odporúčam min. 90cm.Odpoveď na príspevok od peter9034:
@tema911 Ahoj treba si dat pre a proti,čo bude n… @peter9034 pre jedného normálneho i 100 kg chlapa aj veľa, no 2 by už mali problém, , známi má točené a má len 60 cm a stačí no sú tam väčšinou len 2 a vrch väčšinou otvorený a sú len 2 podlažiaOdpoveď na príspevok od tema911:
Ahojte, prosim vas, je sirka schodov 75 cm podla … @tema911 Tak ako existujú120 - 150 kg ľudia, tak sú aj 50 kg ľudia.... Avšak pre väčšinový priemer sa ráta šírka 60 cm na človeka. Napr. takto je doporučená šírka pre stolujúceho, min. šírka zárubní, sedadiel a pod..... V prípade opticky, aj fyzicky stiesnených podmienok (chodbičky, schodištia, prechody,...) sa pre RD doporučuje min. 80 cm.Odpoveď na príspevok od tema911:
Ahojte, prosim vas, je sirka schodov 75 cm podla … @tema911 ja mám schody do podkrovia vsadené medzi stropné trámy, tiež cca 75cm a ešte mi zo schodov vezme 5 cm zábradlie. Keď vieš po nich transportovať nábytok, tak nevidím problém. Ešte sa nám nestalo za 15 rokov, že by sme sa museli dvaja obchádzať na schodisku.Odpoveď na príspevok od tema911:
Ahojte, prosim vas, je sirka schodov 75 cm podla … @tema911 videl som už všeličo, aby ľudia "ušetrili" miesto, ale optimálna šírka je 90 cm (aj s estetického hľadiska) - teda pokiaľ nechceš, aby to vyzeralo ako na tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=I1Mz9... A nezabudni na primeranú výšku a dĺžku schodu, aby ste nemuseli chodiť po špičkách ,)Odpoveď na príspevok od zicher:
@tema911 ja mám schody do podkrovia vsadené medzi… @zicher ale to ste v dome vsetci dospeli predpokladam... Vela zalezi aj ci su schody medzi stenami, alebo je z jednej strany luft... Ale ja preferujem urobit tak, aby bolo pocas zivota nutnych co najmenej kompromisov. Ak je teraz moznost to spravit a naozaj uvazuje o tom, nech to spravi teraz, lebo potom sa to uz dat nebude a cely cas ho to bude matat, ze mal obetovat ten mesiac roboty naviac...Odpoveď na príspevok od tema911:
Ahojte, prosim vas, je sirka schodov 75 cm podla … @tema911 keďže tam tie schody už sú, tak si ich treba vyskúšať. Keď pôjdete naraz dvaja, keď by ste chceli niečo odniesť, atď. Závisí či tam ešte bude madlo zasahovať alebo to ostane takto. Ideálne je aspoň tých 90cm keby je šírka, ale keď tadiaľ človek prejde raz ráno a raz večer, tak nevadí aj keby je menej. Takže treba pokúšať kým sa to dá prerobiť ešte.Odpoveď na príspevok od tema911:
Ahojte, prosim vas, je sirka schodov 75 cm podla … @tema911 ja by som to prerobil. to je taka nova moda, obyvacka 50+m2 a schody 65ky, predsien 2 stvoraky a vrchny rozcestnik 1x1m + troje dveri, vsak na chodbe sa zdrzujem minimalne... dopravne a komunikacne cesty v dome su ako tepny. Tiez mate radi upchate a zuzene cievy? :D ja mam schody siroke 1mOdpoveď na príspevok od rapidek:
@tema911 ja by som to prerobil. to je taka nova m… @rapidek presne tak, vytesať do kameňa. Mám schody síce "len" 90 čísel, ale sú otvorené (písmeno U). IMO je to estetické aj praktické - nepotrebuješ žiaden semafór na začiatku a na konci schodiska ako keď opravujú zúženú cestu. Nevýhodou sú metre plného zábradlia (niekde dokonca x2)..