Ahojte. Zaoberal sa niekto z vás kto ste kupovali starý dom postavený z pórobetónu akú máte v miestnostiach hodnotu radónu, či je v norme?
Ide hlavne o vylučovanie radónu zo zeme, ale tak isto som čítal články o vylučovaní radónu aj z materiálov stien, napr. https://www.asb.sk/stavebnictvo/zakla...
@strejdo001 tak to už je na vašej dohode, ako si postavíte zmluvu. Ja osobne by som starú stavbu nekupoval vôbec, jedine ak by som ju chcel rovno zbúrať, takže ty musíš vedieť ako veľmi túto stavbu chceš a či si ochotný platiť za merania alebo nie.
Neviem čo má vyzrieť ak murivo obsahuje elektrárenský popolček s obsahom rádionuklidov, ktoré majú polčas rozpadu v miliónoch rokov...
@strejdo001 aj uran ma polcas rozpadu v milionoch rokov...takze preto som porovnala s Cernobylom... a samozrejme ze kedze na modru strechu moze napisat hocikto...tak som aj ja napisala svoj nazor k tejto problematiku
A spominali sa tu bane... nemyslim si ze prave Radon bola hl avna pricina vzniku rakoviny pluc... skor asi vdychovanie nanocasric prachu...ako je napriklad inertny kremik ktory z vacsej casti tvori zwmaku koru...a moze byt pricinou silikozy pluc...a rakoviny.... ved kto este rok a pol dozadu nosil na pracovisku ochranne pomocky typu respirator?
Nezvalujte vsetko na radioaktivitu..aj obycajne prasne prostredie..ak je mu clovek vystaveny casto..je potencionalne smrtelne
@mellie111 rádioaktívne látky merajú napr. na šrote ktorý prichádza z Ukrajiny, no teraz začína vykurovanie a mnoho ľudí spaľuje všetko čo zhorí, u nás na to neexistuje zákon ktorý to zakazuje a tak dýchame všetko možné, čo je dnes hlavná príčina rakoviny pľúc ak odmyslíme fajčiarov i pasívnych?