Ako dlho bude trvať rekonštrukcia 35 ročného domu?

Chceme kúpiť 35ročný dom. Keďže bol donedávna obývaný je v celkom dobrom stave. Chceme si ho zrekonštruovať, avšak postupne a popritom tam aj bývať. Priečky ani nič iné by sa nebúralo, ani nepristavovalo, miestnosti by ostali tak, ako sú. Pred nasťahovaním chceme dať do používateľného stavu kuchyňu, kúpeľňu a jednu izbu a po nasťahovaní postupne robiť ďalšie práce. Používteľým stavom myslím stierky, maľovka a podlahy - ináč je to celkom v pohode. V lete by sa riešila strecha. Zrejme by sa robil nový krov. A potom prerobiť ďalšie miestnosti v dome - stierky, maľovky, podlahy. Ďalšie roky by sa riešilo zateplenie, fasáda a podľa možnosti aj nové okná (staré sú nateraz celkom v pohode). Všetko (rýchlosť napredovania rekonštrukcie) závisí od financií, samozrejme :-D . Najprv chceme urobiť najnutnejšie, aby sme mali, kde bývať a nemuseli platiť podnájom a potom to postupne zveľaďovať. Keďže sa nič nejde búrať ani dostavovať (maximálne menšie úpravy poschodia pri prerábaní strechy), tak myslíme, že by celkom šlo. Máte podobné skúsenosti? Ako dlho vám to trvalo? Čo ste a ako robili? Viem, že všetky prípady sú individuálne :-) , ale zaujímalo by ma, ako sa na to dívate s odstupom času...aké máte skúsenosti....čoho by ste sa už 2x vyvarovali...atď? Ďakujem :-)
Odpovedať
Profilova fotka
ako dlho, zalezi od financnej situacie, v amerike su schopni postavit halupu k byvaniu aj za 2-3 tyzdne, ak to budete robit svojpomocne, tak stierky malovky a podlahy po poobediach cca , nie ze by sme to uz robili ale odhadom 3-4 mesiace, ale nepisete ani ci je to poschodove, asi ano, to je otazka, ze ma ide porazit, ale ak platite podnájom snazte sa to co najskôr zobytnit. Dajte foto
Odpovedať
@lauralaplant 35 rocny dom by asi potreboval aj izolaciu do podlahy, nepises v akom stave je kurenie, ake su okna ... Urcite to treba urobit poriadne hned na prvy krat aj za cenu toho , ze to bude trvat dlhsie ;-)
Odpovedať
@lauralaplant my sme kupili teraz v lete dom ktorý je starší ako ten váš. Mali sme necelé dva mesiace na to aby sme uvolnili byt a presťahovali sme sa /predávali sme byt/. Náš dom bol vystierkovaný, okná okrem dvoch vymené. Bola tu prerobená elektrika a kurenie, kotol nový. Takže sme vymenili dve okná, kupili nový sporák a umyvačku, krbové kachle. Položili dlažbu v chodbe, vymalovali , zamurovali jedny dvere a presťahovali sme sa.Ešte dodám, že kupelňa tu bola prerobená. Síce sa mi nepáči, ale sanita je nová a to je podstatné. Pozri, keď sa to inak nedá, máte kúrenie, teplú vodu a na čom variť tak čo už. Hlavne keď musíš platit podnájom. My sme zasa boli radi, že máme kupcov na byt, takže nebolo o čom. Ak ten dom veľmi chcete, cítiš, že je to pre Vás správne rozhodnutie, tak choďte do toho. Nenechaj sa tu odradiť rečami " ja by som do toho nešiel, bývať a prerábať je strašné apod.
Odpovedať
@lauralaplant My sme v lete kúpili podobne starý dom. Mali sme 6 týždňov na prerábku a sťahovanie. Prerábali sme kúpeľňu na poschodí ( to trvalo firme týždeň), vymenili sme 5 radiátorov, stierkovali 1 izbu, maľovali zvyšných 5 izieb + chodbu a kuchyňu, podlahu sme dávali do 3 izieb a dlažbu do kuchyne a na schodisko, prerábala sa časť elektriky. Postupne, ako boli izby hotové sme sťahovali veci a nábytok z bytu, takže žiadny stres a neporiadok. Stíhali sme v pohode aj ukladať na svoje miesto ... Niečo sme robili sami, alebo manžel so známymi, ale dopredu sme mali dohodnutý postup a všetko na seba nadväzovalo. Povedala som si, že vo vnútri musí byť hotové, kým sa nasťahujeme, aby sme nežili v prachu. V jeseni sme ešte stihli dať dlažbu na balkóny. Okná vymenené boli a zateplovať budeme tento rok.
Odpovedať
@johny14 Je to dvojpodlažný dom. Polovica je podpivničená, jedno podlažie s kuchyňou a 2 izbami a druhé podlažie s 2 izbami. Chceme tam však urobiť novú strechu - to by sa dalo počas bývanie, nie? Budeme obývať zatiaľ len spodnú časť, vrchné izby zatiaľ nepotrebujeme.
Odpovedať
@wrzteq Kúrenie plynové je novšie, to by malo byť v poriadku. Okná sú síce pôvodné, ale sú dobré, tak tie by sme riešili neskôr.
Odpovedať
@lauralaplant treba najskor dobre zvazit ci sa oplati robit taku prerabku postupne ci nieje lepsie sa nastahovat prisetrit peniaze a potom sa pustit do prerabky.napr 35rocny dom v akom stave je kurenie? (ake) netreba spravit uz nove rozvody elektriny ak je hlinik? teraz spravis nove omietky a za 2-3 roky budes prerabat okna a elektrinu?? to ked tak uz robit po 1-2 izbach ale nakomplet nove rozvody okna .....a to ze neaky ten rok budes bývať a jedno okno bude nove a jedno stare to tolko prezijes ne
Odpovedať
@mateson V tomto je tiež elektrina prerobená, kuchyňa a kúpeľňa je tiež novšia. Nie síce podľa mojich predstáv :D, ale poslúži. V kuchyni je aj linka a sporák. Keďže sme v podnájme, nemáme vlastný nábytok, takže by sme kupovali najnutnejšie kusy pre počiatočné fungovanie a postupne dokupovali. Máme asi tak mesiac na to, aby sme urobili najnutnejšie veci na nasťahovanie. Stierky sa budú robiť na chodbe, verande a schodisku, kde sú teraz drevené obklady a tie chceme dať preč. Aj v izbách na poschodí sa bude stierkovať, ale tie budeme riešiť neskôr, keďže teraz ich nepotrebujeme obývať. Akurát ešte znižovať stropy sadrokartónom. Ja sa utešujem tým, že keďže nebudeme búrať a murovať, tak to nemusí byť také hrozné :D.
Odpovedať
@lauralaplant my taktiež kuchyňu máme. Pracovná doska a obklad je podla mna :-p ale linka ako taká ujde. Zatiaľ /to zatiaľ bude trvať ešte dlho/ chvála bohu za ňu. To dáte :-) Hlavne ak idete z bytu, budeš rada v dome. My sme mali veľký byt /takmer90m/ ale aj tak sme chceli do domu. Jasné, že by som si vedela predstavit niečo novšie, ale u nás rozhodla lokalita.
Odpovedať
@lauralaplant je dobré nevedieť, čo ťa čaká 8-)
Odpovedať
@lauralaplant pozri fotoblog napr. "myzma". To sú iné domy s ktorými sa ľudia popasujú. Čo taký 35ročný mladík :-N
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jose002 sa ti v noci robi reklama.....pockaj rano 8-) ]-(
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?