Vysoká vlhkosť v prerobenom byte

Pred 3 rokmi sme kúpili 3 izbový starsi byt, ktorý sme následne kompletne prerobili. Od začiatku bývania máme problém s vysokou vlhkosťou. Pred prerabkou tu nebol náznak plesne ani ničoho podobného. Už sme urobili všetky možné opatrenia, hlavne pravidelne vetrame. Mali ste prosím ak vy taký problém po prerabke? A zlepšilo sa to po nejakom čase? Po vyvetrani sa vlhkosť zvyšuje cca každých 10 min a 1 stupen. Takze po hodine už je vlhkosť okolo 70. Som z toho nešťastná.
Odpovedať
@xenyja Môže to byť zbytkova vlhkosť zo stierok. Ale aj napríklad vlhkosť zo sušenia prádla a varenia. My sme mali problém tiež s vlhkosťou v malom byte, zabral ale iba kvalitný odvlhčovač. Kúpili sme taký, čo má zároveň aj čističku vzduchu a je to super vec. Od vtedy bez problémov vysusime aj prádlo (predtým schlo aj 2-3 dni) nemáme plesne a k tomu aj pachy z varenia rýchlo pohltí.
Odpovedať
Kvoli podobnemu som sem chcela pridat prispevok. Mame panelovy byt a udrzat vlhkost pod 60% je nemozne. Predpokladam, ze ked zacneme kurit, tak to bude lepsie, ale momentalne bez kurenia mame 23 stupnov. Uz aj pri vetrani mam problem znizit vlhkost n menej ako 50%. A potom presne ako pisete, neprejde ani hodina a vlhkost je 58%, v spalni kde nikto nie je, a nie je tam ziadny viditelny zdroj vlhkosti. V obyvacke, kde som vacsinou ja s dietatom, je to za hodinu cez 60%. Uz som z toho tiez zufala a tiez mi to vychadza tam, ze steny musia byt vlhke, inak nechapem, preco vlhkost stupne aj ked v spalni nikto nie je. My sme neprerabali ale sme malovali, v zime.
Odpovedať
@valilajk a ako casto ho mate pusteny? My sme uz tiez odvlhcovac kupili, pouzivame ho primarne v zime na susenie pradla v izbe na to vyhradenej. Inak aby mi udrzal ziadanu vlhkost v byte, potrebovala by som kupit dalsi, mame 4iz byt a zda sa mi to pridrahe - spotreba elektrickej energie, riesit takto roky vlhkost v byte, ja realne rozmyslam, ze ak to nevyriesime, budeme sa musiet odstahovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@miahuhu možno to chce zmeniť návyky. Nepolievať veľmi kvety do misiek, používať sušičku, variť v prikrytých hrncoch... Vetrať nárazovo po pár minút. Kúriť...
Odpovedať
@miahuhu veď máš ideálnu vlhkosť okolo 60%,prečo sa snažiš ju znížiť?
Odpovedať
@willinko23 Tiez si myslím, že to nie je za hranou, nám vlhkomer ukazuje, že 60% je na hornej hranici optimalnej vlhkosti. 🤔
Odpovedať
@willinko23 @veraplb praveze nam presahuje 60%. Aby som ju udrzala na nie viac ako 60, musela by som v izbach kde sa prave nachadzame, vetrat kazdu hodinu. A v izbach kde nie sme, kazde dve hodiny. Pri malom dietati to v zime nie je jednoduche, ked nechcem, aby ho ofuklo. A uz z viacerych zdrojov som citala, ze optimalna vlhkost je do 50%, ze ked uz zacina byt viac, treba vetrat, lebo uz hrozi vznik plesni. Na druhej strane, mne osobne ovela vacsie problemy robil suchy vzduch, ktory sme mali v praci, celu zimu som kvoli tomu kaslala. Vsade vsak zdoraznuju, ze vlhky je tiez nic moc.
Odpovedať
@miahuhu My ho máme pustený v podstate stale. Ale my máme taký, ktorý to sám reguluje, cize ma vlhkomer zabudovaný a každé dve hodiny tuším odmeria vzduch a ak je vyššia hladina, tak automaticky odvlhci a znova sa vypne. Neviem aký odvlhčovač máte vy, my máme taky kvalitnejší. Áno bol aj drahší, tuším stal okolo 230€ (pred dvoma rokmi ešte) ale je fakt super a nemá vysokú spotrebu energie. Je to teda omnoho úspornejšie, ako napríklad sušička. Moji rodia v rodičovskom dome vyskúšali strašne veľa prerabiek a aj tka mali problém s vlhkosťou a nakoniec skončili pro odvlhčovači, ktorý bol nakoniec v podstate najlacnejšia záležitosť a najúčinnejšia. Preto mu v byte sme hneď kúpili a neriešili hneď prerabanie. Ono treba si uvedomiť, že ak ste pravidelne doma v byte viacerí, tak fakt veľa vodnej pary nadychaš, veľa dostaneš z prádla a takisto z varenia. Držím palce, no ... Alebo potom hľadajte ešte byt s rekuperáciou.
Odpovedať
@miahuhu no záleží aj od vlhkomera,analógový mi doma ukazuje okolo 58...a digitálny 65% ,zase sa držať presne pod 60% ,lebo to je optimálne,by som nerobil za každú cenu...my sa cítime fajn aj pri 70%...ak je také obdobie ako teraz a ešte sa nejak veľa nekúrilo...pokiaľ sa netvoria plesne ,si myslím že nie je čo riešiť...mne vadí skôr suchý vzduch..tak ako tebe,pod 40%, ak je vykurovacia sezóna,ide zvlhčovač vzduchu stále,inak by sme mali 25-30% vlhkosť,a to by mi vyschli zreničky 😄
Odpovedať
@willinko23 plesen sme mali na balkonovej stene, ktora nie je zateplena. Preto vlhkost tak sledujem. Precitala som si tu par diskusii a celkom sa mi pozdava myslienka lokalnej rekuperacie, mame spojenu obyvacku, kuchynu a dve chodby, kde sme vacsinu casu, ak by sa tam dostatocne vymienal vzduch, tak ostatne izby uz ustrazime vetranim.
Odpovedať
Ak sa nejedna o vlhkost zo stavebnej cinnosti, tak v jesennom a zimnom obdobi sa zvysuje vlhkost v byte aj tym dychanim (+varenie, pranie-susenie, kvety, sprchovanie..). Vlhkost moze byt aj sprievodnym javom toho, ze vzduch v dome/byte nie je kvalitny. Ak by ste mali merac CO2 (ale nie ten z Ciny za 25 Euro, co meria bludy, ale kvalitny), mozno by ste prisli na to, ze je vzduch nielen vlhky, ale aj vydychany = vysoky obsah CO2. Po case som meranim CO2 zistil, ze v byte so 4 osobami je NEVYHNUTNE vetrat stale. Nie ze otvorim okno, vyvetram na 5 minut 3xdenne a to staci. V zimnom obdobi som to najskor riesil pootvorenymi balkonovymi dverami a pustenym ventilatorom v kupelni. Ale bolo to s CO2 na hrane, tepelna nepohoda, merane CO2 bolo 1100 - 1500ppm. A aj tak som musel vetrat obcas otvorenim okna. Toto riesenie bolo pre mna neprijatelne, tak som siel do lokalnej rekuperacie. Ale zas, opat nieco kvalitnejsie, nie prefukovace dnu-von. U mna to bolo Mitsubishi Lossnay VL-100. Podstatne pri lokalnej rekuperacii je mnozstvo vymeneneho vzduchu (podla poctu ludi a velkosti objektu) a hlucnost. V klude 1 osoba potrebuje cca 30m3/h. Prijemny bonus pri tejto je, ze nepocut hluk zvonka. Nevyhoda je "krabica na stene" a mierna hlucnost pocas prevadzky (24dB pri 60m3/h). Postupne som doplnil rekuperacie do kazdej izby, teda 3ks, idu skoro stale na "polovicny" vykon 60m3/h (plny 100m3/h nevyuzivam skoro vobec kvoli hlucnosti, radsej otvorim okno) a aj tak, ked sa v obyvacke stretnu 4 osoby, tak obcas vyvetram oknami. CO2 mam v noci okolo 700ppm pri 2 osobach v izbe, cez den do 950, bezne okolo 750-850ppm. Pri okolo 900ppm otvaram okno. V lete sa horsie odvetrava CO2, ako v zime, ale aspon nejde teplo do bytu. A vyvetrat oknom mozem vzdy. Niektore rekuperacie so snimacom CO2 bezne vetraju do 1000ppm, takze som na tom celkom dobre. Prvu rekuperaciu som namontoval pred cca 3 rokmi a musim skonstatovat, ze to bola jedna z najlepsich veci, co som mohol spravit. Len sa treba o to starat-cistit filtre, pripadne cistit aj samotnu rekuperaciu. Cistim vnutorny filter max do 1 mesiaca, vonkajsi raz za 1-2 mesiace (filtre osprchujem). V zime pouzivam zvlhcovac, rekuperacia ma sice entalpicky vymennik (rekuperuje aj vlhkost), ale zvlhcovat musim aj tak. V lete s vlhkostou problem nemam, pohybuje sa do 60%, vacsinou okolo 50-55%.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?