Výmena starých plastových okien

Ahojte, mám takú dilemu. Pred nedávnom som kúpil byt v BA po rekonštrukcii, avšak okná sú už staršie 2sklá, cca 10 rokov staré, pričom okno na loggiu, je bez možnosti otvárania. Nájde sa tu niekto, kto nedávno menil okná v BA/okolí, aký typ a koľko cca stáli? Pôvodne som neplánoval investovať do okien (len vymeniť za 3sklo), keďže sa zdali byt viac menej ok. Avšak nieje možné na nich vymeniť staré zanedbané tesnenie, tak neviem ako dlho mi ešte vydržia. Cez jeden parapet mi aj začalo pískať, ale to sa pokúsim opraviť z vonkajšej strany. Taktiež mi pri servise bolo povedané, že sa tento typ už možno ani nevyrába. Je možné nejak zistiť výrobcu? Je to niekde vyrazené? Pýtam sa hlavne preto, či má význam tú výmenu spraviť teraz, ak je byt v podstate neobývaný, alebo to spraviť až keď bude zle? Ako je to potom s omietkou? Je možné to spraviť aj s minimálnym poškodeným, alebo sa to musí sekať? Na internete som nedávno videl ako to vyrezávajú nejakým prístrojom na to určeným, ale to zrejme nebude bežne používané. Vopred vďaka za info.
Odpovedať
Profilova fotka
O spaletu istotne prides a urcite vymen teraz.
Odpovedať
@milos_sk88 10 ročné okná sú staré??? My sme na byte menili okná niekedy v roku 2000 doteraz je s nimi nový majiteľ bytu spokojný, nemá potrebu ich meniť. A tiež sú to dvojsklá. Ale k tvojim okná. Napriek tomu, že majú len 10 rokov, neyvlučujem, že môžu byť nekvalitné, nekvalitne osadené alebo jednoducho zničené používaním (ak im predchádzajúci majiteľ "dal zabrať"). Ak netesnia, prefukujú, alebo je tabuľa či rám príliš studený, treba najprv skúsiť vymeniť tesnenie. Ak to nepomáha, dajú sa skúsiť nastaviť. Ak sa to nedá, tak ich asi bude treba vymeniť. Cena okien záleží od ich počtu, typu (otváravé či otváravo sklopné, pevné) ale hlavne od rámu. V bytovke stačia dvojsklá, ak ti ale nevadí dať za okná viac, môžeš dať aj trojsklá. Najmä ak bývaš na nižšom podlaží, tak trojsklá prepustia menej hluku z exteriéru. Bez bližších informácií ti nikto nepovie cenu za výmenu - môže to byť 2000 €, ale kľudne aj 10 tisíc €. Spíš si rozmery a daj si ponuku naceniť u 4-7 dodávateľov. Pri výmene sa určite poškodí ostenie aj parapetná doska. Žiadna montážna firmy sa s tým nebude piplať, aby ti čo najmenej poškodili okolie okien. Prídu s páčidlami a hrubou silou to všetko vyhodia. Takže po výmene treba dorobiť omietku okolo okien, nový parapet a nezabudni to začistiť aj zvonku, lebo inak ti môže okolo rámu zatekať a vlhnúť stena v interiéri. Ak okná treba naozaj vymeniť, tak to urob teraz, kým tam nebývaš. Pro obývanom byte sa to dá tiež, ale pár dní sa budeš musieť vysťahovať a budeš po výmene upratovať týždeň.
Odpovedať
Vďaka za odpovede. Ešte by ma zaujímalo či je možné nejako zistiť výrobcu okien. Ide o to že by som rád mal to fixné okno prerobené, ale to asi potrebujem nové krídla priamo od toho výrobcu?
Odpovedať
@milos_sk88 oznacenie nie je nikde?
Odpovedať
@milos_sk88 Fixné na otváravé neprerobíš. Musíš vymeniť komplet celé okno - rám aj krídlo. A výrobcu nezistiš. Jedine z objednávky alebo dodacieho listu. Výrobca si občas dáva na okná nálepku s kontaktom, ale ak tam nie je, tak to už nezistíš. V krajnom prípade sa dá zistiť typ rámu, ale to ti je nanič. Existuje pár typov rámu, potom je niekoľko výrobcov, ktorí z týchto profilov okná vyrábajú. A potom je neskutočne veľa sprostredkovateľov - predajcov, ktorí tieto okná predávajú a takisto veľa montážnych firiem, ktorí okná len montujú.
Odpovedať
vyrobcu okien nie, ale aky je to profil ano. Na rame byva oznacenie, ale to je uz zamurovane v spalete a v kridle by to malo byt zas zvnutornej strany. Takze ked sa okno odskli, mohlo by to tam byt niekde napisane/vyrazene. Aspon Salamander si takto profily oznacoval. Dokonca aj ktory je to typ z ich profilovej ponuky. Ak zistite toto, potom ak sa profil este vyraba, firma, ktora sa venuje vyrobe okien z tohto profilu, by mala vediet aj prerobit fix na otvarave. 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?