Vyfinancuje sa z fondu opráv oprava strechy?

Zdravím všetkých, Potreboval by som poradiť ohľadom kúpy bytu. Už dlhšiu dobu máme vyhliadnutý byt v cca 60 ročnom tehlovom dome. Skutočne na nás počas obhliadky zapôsobil, hoci postráda balkón, ktorý sme chceli. Vážne sme s manželkou začali uvažovať o kúpe, taktiež pre jeho dobrú polohu a nízke náklady na bývanie. Všimol som si však že stará škridlová strecha je v biednom stave a za krátky čas - možno ide o pár rokov bude potrebovať kompletnú rekonštrukciu. Predávajúci nám tvrdili že sa to vyfinancuje z fondu opráv no mne sa to nepozdáva. V dome sú len štyri byty a ten náš je jeden z tých pod strechou. Je možné že by fond opráv stačil na rekonštrukciu? Neviem ale mám pocit že o pár rokov by sme museli vysoliť pekných pár tisíc eur navyše za novú strechu? Tiež máme troška obavy z veku stavby, predsa len 60 rokov je dosť, aj keď sa jedná o tehlu. Ak by sme chceli, nebude to ťažké byt v budúcnosti predať? Ďakujem za cenné rady a názory.
Odpovedať
@majky31 60 rokov je pre tehlopvy dom v pohode vek. My byvame v 81 rocnom a pravenam robila znalkyna posudok, kde miera opotrebenia bola 35 percent, takze ten nas este nie je ani za polovicou zivotnosti.... A co sa tyka strecha, strecha patri medzi spolocne casti a zariadenia budovy a kazdy vlastnik ma podiel v tychto castiach, takze oprava strechy by mala byt jednoznacne vecou fondu oprav daneho bytove domu.. No mnenapada ina myslienka, že to je vyhoda že ste pod strechou, po case sa mozete dohodnut s majitelmi a zmluvou o vstavbe rozsiriť svoj byt o podrovnemiestonosti, takze moze vam vzniknu pekny viacizbovy byt . V podkrovy si mozete vybudovat aj terassu...
Odpovedať
Ďakujem za Vašu odpoveď. Áno asi mate pravdu tehla ma dobru životnosť. Ale s tou strechou si stále nie som istý, predsa len 4 byty je málo a pochybujem že vo fonde oprav majú odhadujem 30 000 eur na novu strechu a krov. Mne to stále pripadá ako keby sme kupovali byt bez strechy, keďže je zrelá (teda v horizonte pár rôčkov) na výmenu a zdá sa my že cena bytu to nejako nezohľadňuje.
Odpovedať
@marrad a nemusia to náhodou odsúhlasiť ostatní kam dajú z fondu opráv peniaze?nemôže sa stať že vsina si povie, źe ich strecha momentálne netrápi?
Odpovedať
Prepáčte za to my, už sa zo mňa manželka smeje :-)
Odpovedať
Prepáčte za to: my, už sa zo mňa manželka smeje :-)
Odpovedať
@pr strechu v havarijnom stave musia opravit jej majitelia.....
Odpovedať
Profilova fotka
Ak viete ze v buducnosti budete mat zaujem o odkupenie podkrovia a tym aj zvacsenie bytu tak by som odporucala kupit. Ak uz teraz viete ze toto nebudete riesit tak by som byt nekupovala kvoli tomu ze je pod strechou. Kazdopadne by som odporucala zistit aky su susedia, ake maju vztahy, co planuju v najblizsej dobe opravovat a pod. A tiez skusit zjednat nizsiu cenu kvoli streche
Odpovedať
Profilova fotka
neviem, ci pravidla bytovych schodzi su pausalne pre rozne bytove spolocenstva, u nas plati, ze velke financne vydaje (akym je napr. aj oprava, vymena strechy) musi schvalit 2/3 vlastnikov. ak s tym susedia nesuhlasia, moze byt problem. co sa tyka financovania, zalezi od toho, ake vysoke su poplatky do fondu oprav, ak tam nie je dostatok, financuje sa to z bytoveho fondu v kombinacii s uverom. tiez byvam v 50r tehlovom dome, u nas je to teda tak, ako som uviedla.
Odpovedať
@majky31 opýtaj sa koľko peňazí majú našetrených vo fonde opráv. ak nemajú vo fonde dostatok financií, tak sa to väčšinou rieši spoločným úverom, ktorý sa zoberie na dom. ak sú nízke platby do fondu opráv, vyráta sa o koľko sa tieto platby zvýšia. takže podľa mňa sa nemusíš obávať toho, že by od teba niekto chcel celú sumu na opravu strechy. v tomto by som problém nevidela. skôr je otázne, či sa k oprave niekedy dostanete. pri takýchto rozhodnutiach budete potrebovať súhlas väčšiny, to znamená troch vlastníkov. takže by bolo dobré nejak zistiť, či by minimálne jeden sused pod z prvého poschodia (prízemia) súhlasil s opravou strechy. žiaľ častá ľudská vlastnosť je sebectvo a tak sa môže stať, že susedia z prvého poschodia sa k tomu postavia s ignoráciou, veď im nezateká a ani zatekať nebude :-| takže keď to zhrniem, byt áno, len si overte s akými susedmi budete bývať a aký majú názor na opravu strechy.
Odpovedať
@marrad ..akí prosím ťa majitelia?
Odpovedať
@pr majitelia spolocnych casti a zariadeni domu, cize vsetci majitelia bytov.....
Odpovedať
@pr a prosim nepodpichuj !!!!!!
Odpovedať
Článok sa načítava...
@marrad ja? náhodou si sa nepomýlila?ja som v prvom príspevku písal, źe to musia odsúhlasiť ostatní..ty si napísala že majitelia sa o to postarajú
Odpovedať
byvala som v cca 60 rocnom tehlovom dome, strecha v dost zlom stave, mal tri vchody, dokopy 30 bytov a aj tak bol problem najst peniaze na strechu (odhad rekonstrukcie tusim cca 2 mil.) riesila sa aj nadstavba ale presne niektori obyvatelia (vacsina boli starsi povodni obyvatelia) boli nenazrati a chceli dorobit balkony a pod. co samozrejme kazdy investor vzdal. Strechu riesili len obyvatelia vrchnych bytov aj kvoli holubom a dazdom ostatni na to kaslali. Takze ako ti radili, spytaj sa, kolko uz je nasporene a ake su plany na rekonstrukcie...lebo stary dom neni len o streche, treba rekonstruovat rozvody, schodisko a pod. ...ked som byt predavala, schylovalo sa k schvaleniu planu na krizove rekonstrukcie pod tlakom bytoveho druzstva, cize este tam sa mozes spytat, ake maju s ludmi z domu skusenosti a aky je stav domu / povedia ti to objektivnejsie ako majitel ...ale inak byvanie v tehlovom dome s malo bytmi je fakt super, odporucam :)
Odpovedať
@pr no sak to su majitelia ostatni, ved vsetci su majitelia spolocnych casti....
Odpovedať
Ďakujem všetkým za odpoveďe. Včera som na na byt bol opäť pozrieť. Strecha ešte vydrží odhadujem okolo 5 rokov do výmeny. Vo fonde opráv už nemajú takmer nič, po tom ako menili okná v pivniciach a chodbe. Takže o par rokov vznikne nutnost investície a mne to vychádza pri dnešných cenách a po odrátaní toho čo sa dovtedy našporí to bude cca 6000 eur na byt. Domáci nám povedali, že vraj všetci vlastníci vedia že čo sa týka ďaľších opráv strecha je prijoritou. Dúfam že to nebude problém a budú všetci teda väčšina súhlasiť v rekonštrukciu a vlaste aj úverom na to potrebným. Ešte som sa chcel opýtať, či by ste v takéjto situácii žiadali od domácich spustiť z ceny bytu a koľko? ďakujem!
Odpovedať
prepáčte za moju gramatiku :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@majky31 samozrejme že treba vyjednávať o znížení ceny. Neviem aká je cena bytu a v ktorom meste sa byt nachádza. Ale tak odhadom ak byt stojí okolo cca 70 000 tak by som žiadala spustiť tých 6000 € na strechu. Toľko sa určite nepodarí zjednať, ale keď žiadaš viac, možno spustia tých 3000€.
Odpovedať
@majky31 je zbytočné rátať koľko vás to bude stáť na byt, pretože úver sa takmer vždy berie spoločne na bytový dom a vy budete mesačne odvádzať vypočítanú sumu do fondu opráv, odkiaľ sa ten uver potom bude splácať. ak by ste aj byt v budúcnosti predávali, tak úver ostáva na bytovom dome a v platení pokračuje nový majiteľ. toto by som na tvojom mieste neriešila. ja by som sa skôr bála toho, že na rekonštrukciu o tých cca 5 rokov nepristúpia niektorí majitelia bytov a vy sa nikam nepohnete. toto je riziko, ktoré nevyriešite asi teraz. jedine možno skúsiť pred kúpou prehovoriť so susedmi z prvého poschodia, aký majú na to názor. na to čo vám povie predávajúci sa nespoliehajte, môže zavádzať. my sme momentálne v podobnej sytuácii, 6 bytovka: traja sú za zateplenie a traja proti. kým nebudeme aspoň štyria, tak sa nepohneme. pozri sa na susedov aj touto formou, z toho sa dá tiež dedukovať. koľko je v dome dôchodcov ( dôchodci často nemajú financie navyše a chcú mať pokoj, tak často sú proti všetkému). prípadne ako sú na tom finančne aj mladší susedia (ich kontá síce nepreveríš :-D , no aj tak sa dá veľa vytušiť) (napríklad u nás problém, že by sa do fondu po zobraní úveru platilo viac o cca.30-40eur a to je pre niektorých problém a preto nesúhlasia) ja by som na tvojom mieste žiadala zľavu. ale ak nebudú dvaja z vás súhlasiť s rekonštrukciou, tak ti tých 6000eur nepomôže ak ti bude zatekať ;-(
Odpovedať
Profilova fotka
@tyli videla som bytový dom, kde bola strecha zrekonštruovaná iba nad jedným bytom. Bola som prekvapená ale očividne sa dá všetko. Na internete sú tiež fotografie, na ktorých je aj zateplenie robené iba na niektorých bytoch.
Odpovedať
@s_irius nuž ja nehovorím, že nemôže zrekonštruovať strechu jedna osoba/vlatníci jedného bytu. ak je niekto veľmi zúfalý, pretože mu tečie, nevie sa dohodnúť s ostatnými a má veľa peňazí tak budiž. ja teda ale taký prípad nepoznám. mne sa to zdá aj blbosť niečo také spraviť, pretože strechu vlastnia všetci a nie iba ten, ktorý býva hore. s takým postupom veľmi nesúhlasím. dá sa to možno spraviť odkúpením poddielu ostatných na streche a v budúcnosti trebárs prerobiť strechu na ďaľší byt, alebo na mezonet. mne sa to však vzhľadom na náklady nezdá efektívne. to by som radšej za tie peniaze postavila dom. čo sa týka zateplenia na niektorých bytoch individuálne, nie je to ono. zle to vyzerá esteticky a efekt nie je taký ako by mal byť. tak napríklad my budeme mať byt na treťom (t.j. najvyššiom poschodí). vieš si predstaviť čo by nás stálo len lešenie aby sme si zateplili svoj kúsok :-| (a zateplenie izieb z vnútra neuznávam) to už potom je lepšie riešenie prehovoriť susedov na čiastočné zateplenie a to celej plochy zo severu a trebárs aj z juhu. to sú steny kde je veľká plocha steny len s malými oknami WC a kúpeľňa. to sa možno podarí presadiť :)
Odpovedať
Profilova fotka
@tyli pises ako keby som obhajovala uvedene pripady. Moj prispevok bol konstatovanim co vsetko sa da. Kedze si sa ale uz tak rozpisala budem oponovat vete: ,,to by som radšej za tie peniaze postavila dom". Ak uvazujeme o mieste kde kde lisky davaju dobru noc tak ano. Ak sa ale bavime o velkych mestach tak tam sa cena pozemku casto nerovna ani len cene bytu. Nieto este potom stavat dom. A aj to bude dom na okraji mesta a nie v centre.
Odpovedať
@s_irius ale ja nechápem prečo si mi vlastne písala prvý krát. ja sa tu vyjadrujem k téme a konkrétne sa snažím poradiť majky31. tomu som to aj adresovala. ja sa ti nesnažím oponovať a ani sa neobhajujem. píšem len čo by som spravila, alebo nespravila ja. rozpisujem sa preto, že tieto veci sa nedajú napísať jednou vetou. to čo som napísala je iba môj pohľad na vec.
Odpovedať
To je pravda, aj ja som videl na niektorých obytných domoch zrekonštruovanú len polovicu strechy. Z hľadiska funkčnosti to ide, ale to ako to vyzerá. To je ťažké nájsť spoločný konsenzus a reč, keď máme každý iné názory, vkus a aj peňaženky. No potom to vyzerá príšerne, videl som aj bytovky s rôznymi farbami okien a fasádami neuveriteľne krikľavých farieb, modrá, zelená, fialová......no zapadalo to a ladilo s okolitou krajinou ako päsť na oko.
Odpovedať
tili a s_irus, dakujem za vase rady a nazory, su cenné a myslim ze nema zmysel sa dotahovat, prajem Vam pekny den.
Odpovedať
@majky31 @s_irius tiež prajem pekný dník :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Profilova fotka
Zdravim. riesite podobny problem, ako mame my- s tym rozdielom, ze my sme byt uz kupili- postupne rekonstruujeme, a byvame na prvom poschodi- tiez 4-bytovy dom. Prave dnes- 2 mesiace od kupy sme sa dozvedeli, ze nas caka vymena strechy- a bude o poriadna investicia... tiez som si mohla povedat- ved co- nam nezateka, sme na prizemi... ale na to ani nemyslim... len neviem, ako si to budeme moct vobec dovolit, kedze teraz horko tazko zvladame splacat hypoteku, najom, a este popritom co-to do zariadenia (deti sa v tejto dobe bojime splodit)... kolko asi vyjde sedlova strecha na takyto dom? Na kolko rokov sa berie pozicka z fondu oprav- kolko to asi navysi priemerne mesacne splatky? Mate s tym niekto skusenosti?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?