Sporák na plyn alebo indukčný?

Zdravím vospolok, chystám sa prerábať byt v pôvodnom stave. Byt má aj plyn a tu je práve otázka, či kúpiť a pripraviť elektrické rozvody na indukčný sporák alebo plyn. Priznám sa, že z prakťických aj ekonomických hľadísk som bol vždy za plyn ak je taká možnosť. No pri dnešnej situácii na východe sa môže byť otázka dostupnosti plynu neistá. Čo sa týka cien, áno, ak stúpne plyn, stúpne aj elektrická energia, ale tá je predsa vždy dostupnejšia (z el. energie sa plyn nevyrobí). Zaujímali by ma Vaše názory na túto tému.
Odpovedať
Osobne som to spravil tak ako uvazujes (a to ste min rok ked sa takto neuvazovalo). Dal som si plyn (isel novy rozvod, lebo sa tak ci tak presuval na ine miesto), lebo ohen je ohen 😄 ale dal som si tam natiahnut este extra kabel ak by bolo treba, alebo niekto chcel v buducnosti indukciu pri predaji bytu.
Odpovedať
@tusomvlastnik určite elektrika. Ideme kupovať akurát nový, meníme plyn za elektriku.
Odpovedať
@tusomvlastnik my mame v dome plyn (na kurenie) a dali sme si indukciu. Je to lepsie, rychlejsie a hlavne cistejsie. Mas sklenenu dosku ktoru lahko umyjes, nemas tam opachy ktore sa komplikovane rozoberaju a umyvaju. Na indukcii sa vari dobre. Manzelka si hned zvykla.
Odpovedať
Profilova fotka
@tusomvlastnik ked si porovnam varenie s plynom vs indukcia v lete keď je vonku 35°C a stojíš pri horúcom plyňáku, tak nie ďakujem pekne ... 😄 Ďalšia vec je nábeh ohrevu - prakticky do 1-2 minút je voda horúca / vrie (v závislosti od výkonu konkrétnej sekcie). Plyn sa bude trápiť a odhadujem že viac ako 70% tepla preletí okolo hrnca a bude kúriť dom (v zime ok, cez leto nie) za mínus považujem otvorený ohreň elektrina má vyššiu učínnosť aj keď je v prepočte na kWh drahšia - minieš jej ale menej čiže môže byť plus mínus na tom istom, len s tým rozdielom, že šetríš čas a dá sa regulovať - moderné dosky majú regulácie ktoré dokážu držať teplotu hrnca na rovnakej úrovni - proste funkcie. Viac asi netreba. Plyn je z pohľadu varenia menej vhodný. určite choďte do indukcie.
Odpovedať
Indukcia jednoznacne. Som spokojny uzivatel indukcie od roku 2007. Plyn ani nahodou uz. Len nekup nejaky najlacnejsi sunt. Este je zasadna otazka, ci ten byt ma 3F 400V pripojku alebo len 1F 230V. Na 230V to az taka hitparada nie je, nehovoriac o tom, ze by este paralelne mala bezat el. rura/mikrovlnka/pracka.
Odpovedať
@tusomvlastnik indukcia,nie je o com sa bavit. Bezpecnost,udrzba,pohodlie...
Odpovedať
Nad plynovým by som už ani nepremýšľal. Ako indukcie sme sa báli, no podľa mňa je to paráda
Odpovedať
@tusomvlastnik Ak mas moznost volby plyn a elektrika. Tak za mna plyn . Pri doterajsich cenach energie jednotka tepla kWH je lacnejsia pri plyne (kto vie co bude neskor.. .ked cena el. energie nebude regulavana) je pravda ze indukcia/sklo keramika ma lepsiu ucinnost tj menej tepla unikne mimo hrniec ale napriek tomu plyn je vyhodnejsia volba. V pripade ze vypadne elektrika stale mas moznost ist na plyn. Pri plyne je regulacia tepla je okamzita. Napriklad na elektrike nemas sancu pouzit VOK. Vsetky restauracie funguju na plyn. Alebo kompromis plyn/indukcia vydel som take varne dosky.
Odpovedať
Jednoznačne indukcia. Ja som v byte zrušil plyn lebo: - nemám starosti s reviziami - poplatok za hodiny bol vyšší ako spotreba - indukcia zohreje jedlo takmer okamžite. Osobne v byte nevidím jeden jediný dôvod prečo plyn. Momentálne prerábam dom a kúrenie je plynové ale v kuchyni bude indukcia
Odpovedať
Ďakujem všetkým za odpovede. Rozmýšľal som aj nad kompromisom, ale zase nie som veliký kuchár, že by mi chýbal wok (a to sa tiež dá tuším dáko vyriešiť) a keď nepôjde elektrina tak varenie asi nebude to najpálčivejšie, čo mi bude v ten moment chýbať (hlavne ak mám variť po tme 😄 ). Takže pôjdem do tej indukcie a plyn úplne zruším, aj keď mi niekto radil, aby som si ho nechal keby náhodou. No neviem, platiť cca 3,50€ za niečo, čo nepoužívam mi príde trochu čudné. No vraj, opätovné zapojenie by vyžadovalo nejaké náklady (revízna správa + ďalšie poplatky u SPP). Každopádne v najbližších 10 rokov zrejme kuchyňu prerábať nechystám, takže v tom veľmi nevidím zmysel.
Odpovedať
@palko80 wok uplne bezne,okrem tej najlacnejsej ciny, je aj na indukciu, pozri napr ceske fabini.
Odpovedať
Ja som v byte zrušil plyn cca v 2008 a vôbec ma nenapadlo ho vrátiť späť. Nevidím dôvod. Prišli plynári, odpojili si budíky, zablendovali a dali plomby. Od tej doby mám klud.
Odpovedať
Článok sa načítava...
plyn nie je len o pouziti woku. ale ak nemas vztah ku vareniu tak daj indukciu a vybavene.
Odpovedať
@palko80 To je fakt dobrá rada. Len keď ten blázon v Kremli zavrie kohútiky, tak potom ti poďakuje.
Odpovedať
@ruren Citaj s porozumenim "....alebo kompromis plyn/indukcia vydel som take varne dosky." Ak ked nahodou dojde ku obmedzeniu dodavkam el. energie tak si bude trieskat o hlavu ze nemam alternativu tj. plyn a sporak na drevo. Netreba stavit vsetko len na elektriku. Nikto nevie co bude na 100perc. 😉
Odpovedať
@dent S tym vokom a indukciou suhlasim
Odpovedať
@palko80 Elektrika bude vždy, v tom sme sebestačný, ale plyn to už má nahnuté.
Odpovedať
Musím priznať, že palko80 zamiešal trochu tie karty a stále sa pohrávam s myšlienkou hybridného sporáku. Prúd môže sem-tam vypadnúť, minule som si to náhodou zažil celé doobedie. Prúd potom nabehol až niekedy okolo 12:30 (na raňajky som si mohol kľudne spraviť vajíčka a uvariť kávu). Pripadá mi to ako najideálnejšie riešenie bez kompromisov. Predpokladám, že zapojenie môže byť kvapku zložitejšie, ale môžu sa vyskytnúť aj nejaké skryté/nečakané prekážky? Buď pri inštalácii, alebo časom pri používaní.
Odpovedať
@tusomvlastnik pre použitie na jeden deň daľší zdroj?pôjdem do najbližšej reštiky, tam majú isto obe energie
Odpovedať
@duzu presne, 5 hodin bez ele a ludia umieraju od hladu.... 🤔
Odpovedať
@cukrik25 a Česi hromadne vykupujú sporáky na drevo
Odpovedať
@duzu jasné, kvôli káve, čaju či raňajkám sa teraz budem obliekať a hľadať reštiku či kaviareň v okolí, efektivita level 5000 ono nejde predsa len o ten výpadok, ale aj varenie, asi je to tým, že som s indukciou ešte nevaril, ale mám voči tomu miernu skepsu (tá nutnosť špeciálneho riadu) mať zástupné zdroje energie je len plus ak je tu tá možnosť
Odpovedať
@tusomvlastnik môžete si objednať pizzu. Indukcia je veľmi efektívna, varenie s ňou je rýchle, bezpečné a o údržbe ani nehovorím.
Odpovedať
@tusomvlastnik aký špeciálny riad? Pokiaľ nemáte hliníkové paprndekle z roku pána, tak budú fungovať aj na indukcii.
Odpovedať
@tusomvlastnik my mame 4 indukciu a 2 horáky plynak... A to čo mi nefunguje na indukciu dám na sporák... Alebo čo sa mi lepšie robí na plyne tak robím na plyne proste...
Odpovedať
@yokel36 Ja si pamatam ked som kupoval varnu dosku na predosly byt tak mi hovorili, ze na to treba specialne hrnce, ze na "bezne" hrnce ta indukcia nebude fungovat. Mozno sa odvtedy vela zmenilo, alebo ma proste len lakoval.
Odpovedať
@tusomvlastnik 95% poslednych 10 rokov predavanych hrncov ti na indukcii pojde.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?