Rekonštrukcia za účelom prenájmu

ahojte, zaujimali by ma vase pribehy/postrehy/skusenosti s rekonstrukciou bytu za ucelom prenajmu. mam k dispozici stary byt po starych rodicoch, kde prakticky treba vsetko vymenit. v byte neplanujem byvat ani ja s partnerom ani rodicia a ide cisto o byt na prenajom. cielova skupina su studenti popripade mladi pracujuci ludia. v byte treba vymenit okna, dat podlahy, kompletne zrekonstruovat kupelnu a wc (obkady, sanita,..), nova kuchynska linka. zaujimalo by ma, ako sa ste vy stavali k takejto rekonstrukcii? investovali ste vela? alebo ste vyhladavali skor lacnejsie zariadenie? kedze ja sama som student VS a byvala som v kadejakych bytoch viem ze studenti nepotrebuju luxus, taktiez som limitovana financiamia a kupovat nove dvere do izby, kde ich v podstate netreba mi pride ako zbytocne vyhodenie penazi. od rekonstrukcie ocakavm ze byt bude cisty a funcny. dostavam sa vsak do rzoporu s priatelom a rodicmi ktori by mali najradsej vsetko vysperkovane a pekne a mile a neviem co vsetko ako doma. ja s tym velmi nesuhlasim, lebo podla mna su to zbytocne vysoke vydavky. ake mate nazory? ako ste vy postupovali, co ste kladli do popredia a naopak, co boli veci na ktorych ste sterili najviac? :)
Odpovedať
@zuzzqa Moj nazor prerobit vkusne sa da aj za par € isiel by som po cene nech si byt aj na seba zarobi , nedaval by som velke investicie , je to zbytocne a skor sa dostanes svoju investiciu naspat :)
Odpovedať
@zuzzqa lacno a cisto,ani euro nevyse,nehras sa na krasu ale ide o funkcnost,a pri tvojej cielovej skupine ti to zhumpluju. Frajera so toho nic,dnes je zajtra byt nemusi... A kedze to asi zaplatia rodicia tak I'm vysvetli ze to nerobia byt tebe ale cudzim.
Odpovedať
zohnal by som si kachlicky z vypredaja za smiesne ceny. urcite by som dal murovany sprchovy kut z gulickou a nejaky zaves.obicajne umyvadlo bes skrinky a klasicke wc. vsetko ostatne by ti zhumplovali. vymurovany sprchac nepokazia ako nejaky z vanicku a posuvnymi sklenenymi dverami. mozno ze ta vide viac ako nejaky baumaxovy ale kvalita a trvacnost je na furt....a kachlicky v pohode sa daju kupit za 3.5eura m2 takto som to poradil a spravil par ludom ;-)a hlavne sa nedaj nahovorit na ppr rozvody .daj plastohlinik mozno to vide o 30-50 eur viac ale kvaita je niekde inde nebudes musiet riesit prasknutie spojou,strhnutie navarenych zavitou v plaste pri nastenkach a podobne.....
Odpovedať
My sme kúpili akciovú linku,bola síce cca 50 cm kratšia dali dorobiť hore,dole také rohové skrinky,ten čo nám robil skrinky nám predal peknú dosku na linku,pôvodnú sme mu dali trochu z ceny odrátal a spokojnosť,linka jak víno :-)
Odpovedať
dakujem za reakcie, v podstate ste mi potrvdili moj nazor. platiti si to budem sama z nasetrenych penazi, ale kedze s rodicmi mam dobry vztah tak to s nimi samozrejme konzultujem. vela veci si vieme spravit svojpomocne - vymalovat, podlahy takze tam sa usetri. zatial som pozerala veci v merkury market, celkom fajn ceny a aj vzhladovo sa mi pacili veci (sanita, obklady, kuch. linka). kamarati radili ist pozriet do polska, ale myslim ze je to zbytocne ked mame v Ke merkury co su tiez poliaci. ak by ste mali nejake "finty" necham sa poucit. :)
Odpovedať
My sme prenajímali nezariadený byt mladej rodine. Nerobili sme vôbec nič. Oni si doniesli svoju linku aj vymaľovali. Za to, že urobili kúpelňu sme im odpustili našu províziu v protihodnote. Doporučujem vziať nejakú sumu do depozitu pre prípad nadmerného poškodenia. Študentov by som nebrala pre častú výmenu. El. energiu je dobre prepísať na nájomníkov, aby si sami platili, čo spotrebujú. Pred 2 rokmi sme ho predali a dodnes mi neuhradili nedoplatok z ročného vyúčtovania.
Odpovedať
Profilova fotka
Rozhodne nic nakladne, studenti si nic nevazia, kazdy kto prenajima ti povie,ze ten byt budes o 10r rekonstruovat znova... a ak ich nebudes kontrolovať, ci si upratuju, tak kupelnu mozes znova vyburať rovno.... studentom bohuzial hygiena nic nehovori, teda hygiena v zmysle umy vanu, zachod apod.... ak im nestanovíš služby s namatkovymi kontrolami stavu, tak amen tma kupelna, sporak, vsetko... staci sa pozriet na internaty, aky je ich stav :( ..... Takze zaver: rekonstrukcia ucelna, nizkonakladova, ziadne drahe kachlicky, ani kuch. linky.. najlacnejsia podlaha a pravidelne im dodavať kefu, hubku a cif :-D Kvalitne by som dala jedine okna ... ani s dverami to neprehanaj.. stacia nejake obycajne... len aby boli nove :)
Odpovedať
@zuzzqa depozit urcite treba zobrat, ak by sa dalo aj dvojmesacny !!!! a vsetko dobre nafotit, odlozit doklady o cene jednotlivych veci ;-) a kludne sa dohodnut na pravidelnych navstevach , co ja viem raz za 3 mesiace prist skontrolovat - samozrejme po dohode s nimi. ak sa ti nieco nebude zdat, nakazat dat to do poriadku a nasledna kontrola. nehlasene kontroly ale nerob, nabehnut im tam nemozes a takisto sa nemozes stazovat ze maju "bezny" bordel za bezneho pochodu, to mavame vsetci doma, ze ;-) urcite chod po cene, ale tiez sa im to nemusi po roku uzivania rozpadnut nie ich vinou :-p ja som ako student bola v podnajme, nemozem povedat teda ze si nic nevazime ;-) ale hovorim za seba samozrejme ;-) osobne by som sa prepadla od hanby ak by som nieco znicila :-D treba hlavne dobre postavit zmluvu, hlavne co sa tyka nahrady skody a tak :-D ale suhlasim s katrin, posledny odstavec :-) vela stastia x-)
Odpovedať
ja som tiez tri roky byvala po podnajmoch a nemyslim ze by sme nepratali alebo nedrhli vanu a zachod ale zalezi samozrejme clovek od cloveka, uz teraz viem ze tam chcem skor dievcata ako chlapcov :D
Odpovedať
@zuzzqa ahoj, napisem ti, co sme urobili my: prenajimame 2 byty, vacsina veci bola z mercury market, alebo som si pozrela bazos. sk ci nahodou v okoli nebola nejake zachovala lacna sedacka, a aj chladnicku mame second hand. Ked ti budu aj ludia pisat, ze sa im podarilo prenajat byt nezariadeny, ber to s rezervou:)moja teoria je takato: najomnici su ludia, ktori pridu do bytu s jednou taskou a chcu zit, cize byt by mal byt slusny, cisty, jednoducho zariadeny, neutralne farby a podobne. potrebuje mat pracku, chladnicku,konvicu- vsetky zakladne spotrebice ....plus nabytok. my sme s manzelom vtedy ked sme to riesili mali cas, tak sme v kazdom byte sa "akoze" rozhodili a za ucelom zuutulnenia bytu sme urobili nieco pekne, v oboch bytoch sme v obyvacke vybrali jednu stenu, kde je naozaj pekna tapeta, taka luxusna, na nej zlate zrkadlo- naklady boli minimalne ( napr. to velke zrkadlo bolo tiez zhodou okolnosti z mercury:) a vysledok bol super a takto sme za malo penazi dosiahli naozaj vela muziky, ako sa hovori:)...ked som potom byt nafotila a dala na net, tak to vyzera fakt waw:) a inak vsetko v podstate najlacnejsie, podlahy, a sanita a podobne, linka bola z mercury market...ono ked je nieco nove, tak vsetko vyzera super. budes mat zabavu, my sme zacinali velmi optimisticky vzdy na tych bytoch, potom sme to chvilu nenavideli a potom vysledok bol super, najma tie minute peniaze nebolo to vela a vysledok bol velmiuspokojivy....ja som este nakupila zopar takych velkych ramov 90x60 cm a do toho objednala par posterov z netu, take velke cierno biele fotky New Yorku a podobne, a cely ten druhy byt sa niesol zase v takom cierno bielom duchu.... vyhybaj sa comukolvek vyraznemu a skor vol neutralne farby, budete to mat super projekt, a mas moznost si skusit aj svoje dizajnerske schopnosti s limitovanym budgetom:) VELA STASTIA PRI PRERABKE A AJ PRI PRENAJIMANI!!!
Odpovedať
@zuzzqa no ja si nemyslim, ze studenti nepotrebuju luxus... myslim, ze studenti, ktori riesia kazde euro, idu na intrak za par eur... ti, ktori chcu ist do podnajmu, tak uz ocakavaju urcity standard... centrum KE je preplnene zahranicnymi studentami (to mam od realitakov) a pod 700e tam najom nejde ;))) sama som prednedavnom riesila prenajom z oboch stran - v jednom meste som moj byt prenajala a v inom som si prenajimala iny... moj, ktory je kompletne prerobeny a zariadeny moderne a s istym standardom, som prenajala v priebehu 2 tyzdnov a za cenu, ktoru som pytala... a ked som hladala nieco podobne, mala som v KE naozaj problem... vsetko je zatuchnute, zariadene nabytkom a spotrebicmi po babke, prepchate a nevzdusne... a tie iste byty su v ponuke uz par mesiacov... podla mna si treba zvazit, ci chces byt prenajat za 250 alebo 600e... a podla toho sa ti aj vrati investicia...
Odpovedať
Profilova fotka
@janetka6 je velky rozdiel, pre koho ma byt byt urceny.. inak by som uvazovala, keby to chcem prenajať pracujucemu cloveku na urovni, inak rodine a iinak studentom.... asi tak :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@smarajka to tiez nie je celkom tak.. su studenti, ktorí by na intrak isli, ale ho nedostali... tam sa prenajimaju napr. tu v TT izby cca. 90E na hlavu, podla polohy bytu a su v kazdej izbe aspon 2 studenti.... niekedy aj 3 ... a su radi, ze byvaju ....poznam baby v takom prenajme, celych 5r byvaju v jednom 2i byte, kde ich je asi 5 ... viac by platit rozhodne nemohli niektore, a aj na to co platia si zarabaju cele studium same niektore na seba, rodicia su nezamestnaní a pod.. na vychode je takych "deciek " tiez iste dost...
Odpovedať
@zuzzqa Tak ako pise zanetka6, mercury market je na to idealny a skombinovat s Bazos.sk. Ja som zrekontruoval na komplet 2i byt v krajskom meste, zap. SK. Obklady 4,- m2 (2.tr), plavajuca 3,80 m2, zachod, umyvadlo, skrinky a sprchac vsetko Mercury. Spalna komplet bez matracov za 289,- z Asko (Trevi) teraz je o stovku drahsia. U nas v meste je taky bazar, tam som zohnal uplne novu kuchynu za 130,- vratane digestoru a plynovej dosky (tie neboli nove), orig. zabalene matrace za 60,-/2ks. Chladnicka z Bazosu pekna, cista, whirpool za 40,- zostava do predsiene za 30,- (ako nova), sedacka a mikrovlnka z domu. Na pracu som si dal spravit cenove ponuky, tie boli za kupelku od 400 do 1200. Zobral som tu najlacnejsiu.Dvaja mladi chalani, ktory to robia popri praci. Vystierkovali aj kuchynu. Plavajucu som si spravil sam, aj vymaloval. Celkom ma to stalo cca.3000 a myslim ze vysledok viac ako postacujuci. Cenu za najom som dal jednu z najnizsich. Na vikend som mal dohodnutych cca. 15 stretnuti. Tretie stretnutie som mal pánka z firmy, ten mi povedal aby som vsetko zrusil, ze to berie a zaplati najom na rok dopredu. Takze super. Po roku platili vzdy na polroka dopredu ( spolu 4 roky). Spal tam niekto tak 10 krat do mesiaca a preplatky za energie som mal medzi 200-300 eur. Teraz mam mlady par. Dal som na prvy dojem. Byt je cisty, vonavy, platby chodia presne na cas. Iny zaujemcovia ma prehovarali a licitovali ako na burze. Najom som mohol mat aj o 50 eur vyssi, ale proste dal som na prvy dojem a nelutujem. Tie co chceli dat najviac, tak podla tel. cisla (google) boli kur... teda spolocnicky. Vraveli, ze su studentky, ale prve co ich zaujimalo bolo ci je funkcny zvoncek a el. vratnik :-) Pokial tam neplanujete v buducnosti byvat, tak ber to pekne a najlacnejsie. Ver tomu, ze aj to ako celok bude vyzerat dobre. Ja som bral to najlacnejsie a co sa tyka kvality, tak nevidim ziadny rozdiel oproti tomu co mam doma, a to zrovna z tych lacnych nie je. Ked budes hladat nejakych podnajomnikov, tak urcite nie realitka. Daj takisto na bazos, topreality a kontaktovat mailom. Ked budes mat dotycneho mail a tel. cislo tak si to hod do google. Budes prekvapena co vsetko sa dozvies (vedel by som rozpravat). Nedavaj do inzeratu vhodne pre studentov a pod. Ak si rozhodnuta, ze to zrealizujes, tak si zhanaj veci uz teraz priebezne, aby si to nemusela kupovat naraz a rychlo. Uz len na tom Bazosi sa veci tocia rychlo. Ak by si chcela nejake foto tak nie je problem.
Odpovedať
@katrin21 no ved ale to nevies nikdy povedat, ze komu to prenajmes...teda v idealnom svete si mozes vytycit cielovu skupinu najomcov, ale to sa tazko dodrzuje, zalezi co sa na trhu deje.....a v akom obdobi to prenajimas....ved neviem, preco sa stale so studentov robia take strasiaky, ci je studen,alebo zamestnany, alebo zena ma materskej, byt ma vyzerat predsa rovnako dobre nie, ved ked chcem rovnaku sumu za prenajom priklad 300 v nasom meste za jednoizbak, tak predsa nemozem robit rozdiely....
Odpovedať
@mirov31 presne!!!!dalsia velmi dolezita vec je vhodne zvolena suma, po preskumani konkurenicie na miestnych mestskych portaloch a topreality a inych strankach sme sa nestacili cudovat, ake niektori nenazraci pytaju peniaze za podpriemerne vyzeraju byty, najlepsi bonus je, ked predavaju nezariadeny byt!!!!to ma vie uplne dostat a cena je vyssia ako moj zariadeny byt a zariadeny tym myslim, ze tam je vsetko od hrncov,cez pribory az po peknu zivu palmu v rohu:) ( co uz nemuselo byt,ale no chcela som:)) cenu sme dali velmi peknu a byty sa cez vikend prenajali a v oboch su beproblemovi najomnici, co platia na cas a nie je s nimi najmensi problem!!!!
Odpovedať
Profilova fotka
@janetka6 myslim, ze su ludia, co napr., v BA cielene prerabaju napr. byt do nejakeho stylu, aby to prenajali nejakemu chlapovi bisnismanovi a teda zariadenie je uuuuplne ine, drahsie, muzskejsie, funkcne ale elegantne atd.. a byt v tom pripade nikdy neponukaju studentom .. to sa da stanovit, ide len o to , prejst si realitky, inzeraty , zistit si dopyt a rozhodnut sa.... Funguje to tak... hlavne vo vacsich mestach. Pekny byt urceny takemu klientovi sa prenajima za ine ceny, ako byt studentom, alebo mlademu paru
Odpovedať
@katrin21 v tt je mozno nedostatok intrakov... ale v KE naopak ;) intraky tu dokonca prenajimaju aj ako ubytovne...
Odpovedať
Profilova fotka
@smarajka1 moze byt, nepoznam tam situaciu, len hovorim, ze teda treba sa prisposobit dopytu :) a ziadanej cielovej skupine
Odpovedať
@zuzzqa ahoj, odporúčam ti neinvestovať do toho veľa, hlavne byt prerob tak, aby bol funkčný, čistý, pôsobil svetlo , okná by som spravila kvôli následnej úspore energií, WC s úsporným splachovačom, sprchový kút, novú kuchynskú linku (nie drahú)., základné elektrospotrebiče môžu byť z druhej ruky ale radšej energeticky výhodnejšie, nemusíš im robiť domov, daj im základ ktorý si následne sami zútulnia.. držím palčeky a neboj sa toho , ja mám s prenajímaním veľmi dobré skúsenosti :-)
Odpovedať
@katrin21 no to mas uplnu pravdu! ja som zo ZA, ja som sa s tym nestretla, ale je mozne, ze aj tu to tak funguje, pokial viem, tak sa tak prenajimali rod. domy pre manazerov z automobilky KIA , .....v BA musi byt situacia znacne ina, predsa nemozem porovnavat BA so ZA:)))
Odpovedať
Profilova fotka
ved to prenajmi studakom a nic tam nerob... max. nejaku zdravotnu malovku... daj to za par eur, rychlejsie to prenajmes a nebude ti to luto, ked tam nieco znicia...
Odpovedať
@tilly byt je v takom stave ze by do neho nesli byvat ani studenti. okna su podlozene polystrenom tak ze tam prefukuje, na zemi stale spinave linoleum, 70 rocna znicena linka, nefuncny sporak, 70rocna kupelna a wc ktorym nepomohlo ani savo. skutocne to prerobit treba, ja hoc som student by som sama do takeho byvat nesla, ani za minimum penazi. bola som robit este jeden prieskum v merkury, nasla som lacne obklady aj podlahy sanitu a kuchynsku linku. okna mam ponuku na cca 1200 eur co si myslim ze je slusna suma. za sa tyka erazmakov, je pravda ze je ich tu viac nez dost + byt je blizko pri TUKE a veterine takze myslim ze by nemal byt prblem snad - len v nasom terajsom panelaku sa uz vystriedali asi 4 rozne skupny studentiek. :)
Odpovedať
Odporucam rekonstruovat primerane k cielovej skupine najomnikov. Pokial treba menit okna odporucam radsej investovat a kupit kvalitnejsie - okna su na dlhsiu dobu a investicia sa vam vrati v nizsej spotrebe za teplo. Pokial mate na stenach omietky (stierky) staci na cisto vymalovat. Pokial treba menit radiatory - odporucam najskor si zisit aky vykon radiatorov tam je teraz a kupovat nove radiatory s takymto alebo nizsim vykonom (pokial menite aj okna staci nizsi vykon) - pretoze pokial kupite rovnaku velkost (pocet panelov) je dost mozne ze kupete z vecsim vykonom co sa prejavi na spotrebe (koeficient prepoctu spotreby- podla vykonu radiatora) a urcite su kupte termostaticke ventily na radiatory. Pokial byt budete prenajimat studentom na podlahu staci taky - ja to volam "technicky" koberec z merkury-marketu - maju sedy, do modra a do hneda - je lacny- lahky a studentompostacujuci. - cca 6 € za meter (za 4 metrovu sirku) a po odchode studentov vam nebude luto ho vyhodit a kupit novy. Dvere nemusite kupovat nove - bohate postacuje nalepit na dvere samolepiacu foliu - www.stranku mozem poslat cez sukromne spravy) - ofoliovat cele dvere vas vyjde cenovo na cca 15 € + farba na zarubne ktoru Vam namiesaju presne podla odtiena folie v "dome farieb". Mam to vyskusane a overene. Taktiez kuchynsku linku mozete ofoliovat za par € - pripadne vymenit iba pracovnu dosku. Urcite by som vymenil baterie za pakove (cinske vynechat) a sanitu - staci Merkury. Pozrite si aj veci na Bazosi v okoli - da sa kupit aj lacnejsie. pripadne odporucam navstivit JYSK, Merkury Market. 1-izbak na prenajom som rekonstruoval pred rokom -
Odpovedať
Ja by som spravila jednoduchu lacnu, ale vkusnu rekonstrukciu. Vela robi zladenie farieb a ked to bude pekne vyzerat, nikoho nezaujima, ci su veci znackove. Po case sa tak-ci-tak znicia a su to zbytocne vyhodene peniaze. Aj my prave rekonstruujeme a na kvalite si davam zalezat, lebo my sa o byt aj budeme starat a snazit sa, aby vsetko dlho pekne vyzeralo. Podnajomnici vsak taku motivaciu na udrzanie pekneho stavu bytu nemaju, aspon vacsina... si myslim.
Odpovedať
podnajom----nudzove byvanie aby bolo cisto a potrebne veci k zitiu
Odpovedať
Tak ako bolo uz napisane vyssie. Vsetko zalezi od cielovky. Sprav si prieskum trhu a podla toho prerabaj. Zalezi aj od toho v akej lokalite je byt. Odhadni si kolko vies realne dostat na najomnom a od toho sa odrazis. My mame byt nadobrom mieste tak sme cielili na zahranicnych manazerov. Stylom za malo penazi vela muziky :-) ten obzvlast odporucam. Obklady lacnejsie ale vkusne, sedacka asko a podobne ... Ale do spalne aj obyvky telka, umyvacka a tak. Veci co sa zabudovali ako elektoinstalacie, alebo okna kvalitne, lebo to nie je na 3 dni, ale parkety su spotreba takze lacne.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzzqa aha, ok... ty musis vediet ako byt vyzera... este mi napadlo, ze rekonstrukciu aj podla lokality, ak je to vychytena lokalita, tak by to mozno chcelo viac, ale asi by som tiez robila len to najnutnejsie...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?