Posunutie rozvodov vody a odpadu pre posunutú kuchyňu

Chceme pri prerábke bytu presunúť kuchyňu do obývačky. Ako je to s rozvodmi vody a odpadu? Je možné predĺžiť rozvody o cca 9m (10m od jadra bytu)? Predpokladám, že nebude problém pri rozvode teplej a studenej vody. Obavy mám skôr ale s odpadom. Čítal som, že spád odpadu by mal byť 2-3cm na 1m dĺžky. Ak rátam, že dĺžka novej dráhy bude 10m, tak mi to vychádza na celkovo 30cm čo neznie zle, ale môžem sa mýliť. Prikladám súčasný stav a planovaný stav v prílohe pre lepšiu predstavu. Je treba rátať aj s niečím ďaľším na čo sme nemysleli? napr.: Tlak vody? Príliš dlhá dráha pre teplú vodu? Tzn. oneskorené dotečenie teplej vody pri otvorení kohútika v kuchyni? atď.
Odpovedať
Profilova fotka
Vodu by som tahal plastohlinikom das to v jednom kuse ... co sa tyka tlaku ten sa siri vsetkymi smermi rovkako .. problem nebude. Teplu vodu budes musiet odpustat ale zasa taka katastrofa to nebude. Vedenie odpadu mas idealne no v rohoch daj dve 45st kolienka namiesto jedneho 90stupnoveho a dobre zaizoluj nech neclupka a spad 20 az 30mm.
Odpovedať
@wolodymyr ... problém s vodou nebude ? To len vtedy ak budú šikovní majstri a skutočnosť zoberú do úvahy. A čo tak vzťah medzi dĺžkou, tlakom a DNpriemerom potrubia ? Nič nehovorí?
Odpovedať
Len aby ti tych 30 cm spadu naozaj vyslo. Aby si nakoniec nemusel robit nove pripojene na zvod kanalizacie. Druha vec, ta tepla voda ti bude dotekat pekne dlho. Vies si to aj spocitat, kolko jej vypustis do kanala, kym dotecie. Staci na to jednoducha matematika. Vodu by som riesila stropom, bude to mat blizsie
Odpovedať
@petersd "A čo tak vzťah medzi dĺžkou, tlakom a DNpriemerom potrubia ?"" Peter, ak dodržím priemer trubky a vzdialenosť bude o 9m viac, tlak sa o koľko zmení??? 🤔 Akurát sa zmení čas prítoku teplej vody alebo sa mýlim??
Odpovedať
@technik007 Nezmení sa? Napr. pri DN 15 a bežnom tlaku v RD, ak pridáš ďalších 10 m, už to pocítiš. Zhodou okolnosti v poslednej dobe počúvam sťažnosti z niektorých novostavieb presne na túto tému... Hlavný prívod vody do domu (DN) 3/4", rozvody 1/2", prívody ku batériovym súpravám 3/8"... Už teraz je to problém a každé ďalšie zvyšovanie tras určite bude citeľné.
Odpovedať
@petersd "Chceme pri prerábke bytu presunúť kuchyňu do obývačky."" Nehovorí o dome ale o byte..No a o koľko klesne tlak vody, ak sa predĺži prívod vody o 9m v byte??? Na konci nebude tiecť voda?? 🤔 🙂
Odpovedať
@zita19 Čo sa týka teplej vody tak aj keby to bol problém tak vodu treba iba do umývadla v kuchyni, tzn. v najhoršom prípade sa može namontovať malý prietokový ohrievač a ťahať teplú vodu nebude vôbec treba.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?