Fond opráv a nerovnomerná platba podľa m2

Profilova fotka
Bývame v bytovke, kde sa nachádza 27 bytov rôznej veľkosti. Dva sú 4izbové, 16 je 3izbových, 6 2izbových a 3 garzonky. V súčasnosti riešime obnovu bytového domu a balkónov. 12 bytov v dome balkón má(predsadený cca 2m2) takže uvažujeme o možnosti výstavby balkónov pre všetky byty. Ponuková cena bola cca 9000Eur za balkón 5m2. Problém vyvstáva pri financovaní, nakoľko chceme v maximálnej miere využiť ŠFRB. Do fondu opráv sa platí podľa podlahovej plochy bytu, ale je rozdiel, ak dostane balkón garzonka a 4izbový byt, pretože podľa by&tového družstva "MUSÍME" platiť výlučne a len podľa m2 bytu rovnakú čiastku. Ak sa teda rozráta cena za balkóny na m2 bytu, 4izbový byt v podstate zaplatí ďaleko viac ako garzonka. Zo zákona 182/1993 Z. z. nevylíva úplne jednoznačne, že paltba do fondu opráv musí byť rovnaká na m2. Nájde sa niekto, kto mi bude vedieť úplne jednoznačne povedať, či platba musí, alebo nemusí byť rovnaká na m2 bytovej plochy?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kasius_dvadsat_sedem:

Bývame v bytovke, kde sa nachádza 27 bytov rôznej…
@kasius_dvadsat_sedem zo zakona vyplyva praveze uplne jednoznacne ze platby do fondu prevadzky udrzby a oprav sa hradia vylucne podla podlahovej plochy bytu (§ 10 ods. 1 zakona o vlastnictve bytov). Balkony sa pokladaju za spolocne casti domu, takze aj ich vystavba, opravy a udrzba sa hradia zo spolocneho fondu. Platba podla podlahovej plochy bytu totiz vyjadruje spoluvlastnícky vztah k spolocnym castiam domu.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od kreola:

@kasius_dvadsat_sedem zo zakona vyplyva praveze u…
@kreola § 10 odstavec 1 hovorí: Výšku preddavku do fondu prevádzky, údržby a opráv určia vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome spravidla vždy na jeden rok vopred tak, aby sa pokryli predpokladané náklady na prevádzku, údržbu a opravy spoločných častí domu, spoločných zariadení domu, spoločných nebytových priestorov, príslušenstva a priľahlého pozemku, ako aj výdavky na obnovu, modernizáciu a rekonštrukciu domu. "Vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome vykonávajú úhrady do fondu prevádzky, údržby a opráv podľa veľkosti spoluvlastníckeho podielu" Výšku preddavku určia vlastníci a z nasledujúcej vety je zrejmé, že úhrada musí byť zúčtovaná podľa vlastníckeho podielu, ale nikde zákon jasne nehovorí, že suma za m2 MUSÍ byť rovnaká pre každý byt.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od kreola:

@kasius_dvadsat_sedem zo zakona vyplyva praveze u…
@kreola teraz som si uvedomil, že údržba balkonov sa rozhodne neplatí zo spoločného, obzvlášť ak má balkóny len časť bytov:-) Jediný prípad, kde by to malo logiku je ten, že všetky byty majú rovnaké balkóny a na všetkých balkónoch spoločne sa vykoná rovnaká údržba.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kasius_dvadsat_sedem:

@kreola teraz som si uvedomil, že údržba balkonov…
@kasius_dvadsat_sedem Názor že "...údržba balkonov sa rozhodne neplatí zo spoločného..." je nesprávny. To, že balkóny, terasy a lodžie sú považované za spoločné časti bytového domu s výlučným užívaním potvrdzuje aj § 10 ods. 3 zákona, ktorý myslí na financovanie ich opráv väčšieho rozsahu a teda „...Z fondu prevádzky, údržby a opráv sa financujú aj opravy balkónov, lodžií a tých terás, ktoré sú spoločnými časťami domu...“
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od alexnetatmo:

@kasius_dvadsat_sedem Názor že "...údržba balkono…
@alexnetatmo neznamena to co citujes, ze z fondu oprav sa financuju len balkony, ktore su spolocnymi castami domu, tzn. take, ktore su napr. na spolocnej chodbe?
Odpovedať
Nie som si isty, ci vystavba novych balkonov je kryta SFRB. Ak sa nemylim, SFRB zafinancuje len opravu systemovej chyby balkonov. Cize na nove balkony zrejme musite zobrat komercny uver.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kasius_dvadsat_sedem:

@kreola teraz som si uvedomil, že údržba balkonov…
@kasius_dvadsat_sedem podiel vlastnika bytu na spolocnom majetku je vyjadreny pomerovym podielom podla stvorcovych metrov bytu. Takze 80 stvorakov ma vacsi podiel na spolocnom vlastnicstve ako 40. Takze oprava spolocneho majetku, kde partia aj balkony je hradena podla podielu na vlastnicstve.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od uhlikova_stopa:

Nie som si isty, ci vystavba novych balkonov je k…
@uhlikova_stopa SFRB dava uver aj na vystavbu novej veci, je to vramci obnovy alebo modernizacie domu. Vyzaduje sa suhlas 100% vlastnikov.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?