Drážkovacia fréza murivo/betón

Ahojte, chcem sa opýtať ako je to s drážkovačkov na el. rozvody do panelového bytu. Mal som v pláne si frézu zapožičať na potrebný čas (nemám predstavu či 1-2-3... dni na 3-izbový byt). Ale na nete sú frézy od cca 100 Eur hlavne na murivo (niekde píšu že aj betón). Tu sa chcem opýtať aký je rozdiel v týchto frézach, je to o výkone, iné typy kotúčov.... prípadne to neutiahne drážkovať do panelu,... ďakujem za všetky rady.
Odpovedať
3dni.aeg 1500w 125kotuce bosch concrete best.a dobry vysavac.idealne bezsackovy s automat.vyklepavanim filtra..
Odpovedať
@multikus Priprav sa na robotu pre vrahov. Drážkoval som len starú tehlu a kvadre na starom dome. Myslím že panelákový beton bude ešte ťažšie. Porovnaj vrtanie do normálneho muriva alebo betonu s panelákovým betónom. Bežná vrtačka s mechanickým príklepom nemá na panelák šancu. -Drážkovač požičaj. Keď nepôjde jedným skús požičať iný. Čo budeš robiť s kúpením drážkovačom ak sa nim nebude dať rezať. /po odskúšaní si môžeš rovnaký ako sa osvedčil kúpiť/. Mal by byť s o silným odsávaním, tak ako píše bovary vyššie. Keď nebudeš odsávať budeš viac čakať kým sa vyvetrá tak aby si videl na to čo robíš a susedia v paneláku Ťa budú preklínať. A to nehovorím kde bude všade prach v byte.. /Tiež myslím že tie 3 dni budú minimum/. -Pred tým než začneš rezať spoľahlivým hľadačom kovov skontroluj všetky línie rezu. Skúsenosť mám z vrtania že kovové armovanie je bežne aj 1 -2 cm pod povrchom a mohol by si odpáliť kotúče. - Ešte jedna prekážka môže byť. Stena medzi 2 rezmi sa vylamuje alebo vysekáva. V tehle sa mi stávalo že sa nevylomila od spodu a musel som ju niekedy aj pracne vysekať. Ako to pôjde v v betone neviem, ale mám obavy že to bude ešte horšie. Hoď potom na strechu ako si to robil aj skúsenosť čo by si zmenil.
Odpovedať
Priemyselný vysávač, vŕtačka (príklep+kladivo) to mám. Ak by to bolo tri dni tak za požičanie + zbrúsenie kotúčov to mám rovnako ako lacnejšia fréza . Ido o to že mam na to čas cez víkendy + po pracovnej dobe - susedia sa potešia :( Potom ju odpredám. Mňa skôr zaujíma ako je to s tými frézami, teda tie lacnejšie píšu že sú aj do betónu, ale obávam sa či je to pravda. Lebo výslovne frézy na betón sú cca 600-1000Eur (a viac) čo už je pálka a vtedy je požičanie lepšie. Dokážu po výmene univerzálnych kotúčov za kotúče do betónu rezať, aby som to po 1m nehodil do koša :-D .
Odpovedať
@multikus Ja som prerábal 3-izb.byt a všetko som drážkoval flexou a kúpil som diamantový kotúč okolo 10E..Môžem doporučiť..ale ak máš niekoho kto bude odsávať prach tak je to ok..Ale ak nie tak nebudeš vidieť na panel...Ďalej mal som vŕtačku do betónu Bosch /zelená/ ale tam odišiel príklep a tak som kúpil v záložni za 60E búracie kladivo /sekanie, vŕtanie/ 1600W a tá nepozná hranice...Môžeš ju o zem hodiť vŕtať a sekať ako dlho chceš..vydrží...Made in Slovenia...S tým môžeš sekať dokedy budeš mať vymedzený čas na práce v byt.dome...vynikajúca na "zničenie"starej podlahy...Teraz ma ešte čaká dokončenie kuchyne, ale to už budem robiť frézou a s vysávačom...Ten prach je všade...môžeš to utesniť ako chceš otvory na dverách...nepomôže nič..Takže si vyber. Ak máš prázdny byt tak by som robil ďalej s flexou...ale mám možnosť robiť s frézou tak ju využijem.. ;-)
Odpovedať
@multikus V poslednom čísle 11 časopisu "Chatar chalupar" je članok o dražkovačoch.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Tak kúpil som nakoniec od ruky, ale novú Parkside z LIDL , originál kotúče (asi univerzálne) vydržali cca 6m. Dokúpil som Bosch 2x10eur kotúče a ide to pekne. Zopár foto v albume.
Odpovedať
@multikus Ako išlo vylamovanie steny medzi dvoma rezmi? Bolo treba aj sekať?
Odpovedať
Ešte som sa k tomu nedostal, na skúšku sme použili flexu, ale nemalo to zmysel. Takže predpokladám iba použitie príklepovej vŕtačky/kladiva. V sobotu plánujem dokončiť tieto spoje, ak prídem na niečo lepšie dám info. V strope je dobre ísť cez spoj panelov ak nie je ďaleko od stredu izby. V jednej izbe sme na 30 cm prešli cez 6 roxorov :)
Odpovedať
@neprd ...aj keby si mal profi HILTI drážkovačku tak ten kus medzi rezmi Ti sám iste nevypadne ]-( ale musíš ich vysekať 8-) ...búracím kladivom to ide raz dva ;-) ... RUČNE neoporúčam...ja som si na to kúpil búracie kladivo ako som spomínal a písal v príspevku...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?