Dodatočné ukotvenie priečok

ahojte, prerábam byt v paneláku z roku 1975. Obvodové múry sú panelové (železobetón) a vo vnútri sú vymurované nenosné priečky 7,5cm siporex. Takto to je už odkedy to postavili. Súdruhovia ale v danej dobe asi nijak nekotvili priečky k obvodovým a sieťka takisto sa nepoužila. Čiže vznikli po celej dĺžke priečky a panelu takéto trhliny. Ako podľa vás dodatočne tú priečku ukotviť? Aj panel aj priečka sa bude presieťkovávať/omietať nanovo, tak som rozmýšľal že ju ukotvím fischer spojkami a následne sa to omietne aby to nebolo vidno. Máte nejaký iné lepšie nápady? Prvé fotky sú momentálny stav a tretia je môj návrh ako to ukotviť.
Odpovedať
Profilova fotka
@gas1201 je otázne, či to nie je zbytočné (?). Ak by si muroval novú priečku (Ytong), stačí vyvŕtať dieru do steny a zatĺcť kratší roxor. Hotovú priečku ukotvíš len rohovníkmi z jednej a druhej strany na striedačku. Možno budeš musieť frézovať "jamky", aby rohovník netrčal. Nezabudni na sieťku resp. pásku v rohoch..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@gas1201 je otázne, či to nie je zbytočné (?). Ak…
@gadefox popravde neviem či to je alebo nie je zbytočné. do rohov samozrejme pôjde sieťka. tieto rohovníky som si vlastne chcel "vyrobiť" pomocou fischer murivovej spojky https://www.fischercentrum.sk/spojky/... tým že ich ohnem o 90 stupnov. tento rohovník mi príde až veľmi hrubý. možno otázka ak by sa priečky zo siporexu presieťkovali a zároveň dala ešte do rohov aj sieťka napr takato https://www.domiesacky.sk/p/328/rohov... tak myslíš že by to stačilo aby to nepukalo? čiže bez ďalšieho nejakeho kotvenia?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od gas1201:

@gadefox popravde neviem či to je alebo nie je zb…
@gas1201 na byte som kotvil niekoľko priečok tenkými rohovníkmi (dali sa ohnúť rukou) a aj tak rohy popraskali. Na RD som poctivo zatĺkal roxory do každého druhého radu - rohy nepopraskali nikde aj bez sieťky. Tak si vyber :) Ak použiješ pevnejšiu sieťku alebo pásku, rohy by nemali prasknúť (na túto tému je tu veľa vlákien)..
Odpovedať
Profilova fotka
Ten pasik je ako alobal to uz je lepsie trhlinu zvacsit a zapenit to bude isto lepsie drzat ako ten pasik. Skor by som opatrne navrtal dosikma dieru az do obvodoveho panelu a natlkol roxor. Kedze pises ze budes aj omietat co tak vybrat tehlu a cez elko to zakotvit z tehly odbrusit a vmurovat ju spat?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wolodymyr:

Ten pasik je ako alobal to uz je lepsie trhlinu z…
@wolodymyr popravde, možno lepšie mi príde už dať ten roxor. mali by stačiť napr 2 taketo roxory do kríža na jednu priečku v rôznych výškach?
Odpovedať
TLDR; trhliny neodstranite a sudruhovia to urobili (viac menej) spravne :) po spravnosti sa priecky v dnesnej dobe kotvia, ale nie je to kvoli trhlinam ale bezpecnosti a stabilite. Ak presietkujete roh a nahodite novu omietku, moze sa kludne stat ze vam popraska omietka v ramci steny. Lepsie riesenie je brat nosne steny a priecky ako samostatne dilatovane objekty, tzn. vzduchovu medzeru mozte zapenit ako tu pisu vyssie, nasledne presietkovat samostatne priecku a samostatne nosny mur, ak vobec. Omietku nahodite v celku a este cerstvu omietku zarezete v mieste spoja nosnej steny a priecku spachtlou. Nasledne po vyzreti omietky sa toto moze pretmelit niecim flexibilnym a cela stena sa premaluje.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foobar:

TLDR; trhliny neodstranite a sudruhovia to urobil…
@foobar zavolal som si rodinného známeho ktorý robí rekonštrukcie a pod a aj on mi to teda potvrdil. ak by som dal aj sietkovy rohovník tak tým že to pracuje tak sa to môže odtrhnúť. radšej tam dať niečo flexibilné a ak ani to nepomôže tak vstavana skriňa pretože je to proste panelák ktorý pracuje.. takže to spravím tak ako ste písal. ďakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?