Bytová administratíva pred začatím úprav bytu

Dobrý deň. Chcem prerábať byt ktorý je viacmenej v pôvodnom stave čiže prerábka jadra elektriny vodoinštalácie atď. Bol som na bytovom družstve OSBD Nitra kde ma zaskočila žiadosť na stavebnú úpravu v byte. Dopredu som vysvetloval že do nosných a aj nenosných priečok zasahovať nebudem. Pani mi hovorila že mám na jeden papier, ktorý mi dala napísať úplne všetko čo sa bude vykonávať na byte ešte aj to či si znížim alebo neznížim strop ich zaujímalo. Ok chápem všetko v poriadku ale ma zarazilo že si musím zohnať kvalifikovanú osobu ako stavebný dozor, že bude zabespečovať vedenie uskutočňovania stavebných prác, ak ide o stavebné úpravy uskutočňované svojpomocne. Máte skúsenosti z týmto ako to riešiť ďalej. Všetký tieto dokumenty sú k dispozícii na stráne osbdnr
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od dominik1231:

Dobrý deň. Chcem prerábať byt ktorý je viacmenej …
@dominik1231 Dobrý deň, zo skúseností viem, že pri zasahovaní do nosných priečok je nutné žiadať stavebné povolenie. Ak sa nezasahuje do nosných priečok a riešite len bežnú rekonštrukciu bytu, tak podľa stavebného zákona ide o tzv. udržiavacie práce. V tomto bode sa hovorí, že nie je oznamovacia povinnosť. Udržiavacími prácami, pri ktorých nie je potrebné ani ohlásenie (jedná sa o bežné udržiavacie práce), sú najmä: opravy a výmena nepodstatných stavebných konštrukcií, najmä vnútorných priečok, omietok, obkladov stien, podláh a dlažby, komínov, okien, dverí a schodišťových zábradlí, údržba a opravy technického, energetického alebo technologického vybavenia stavby, ako aj výmena jeho súčastí, ak sa tým zásadne nemení jeho napojenie na verejné vybavenie územia ani nezhorší vplyv stavby na okolie alebo na životné prostredie, najmä výmena klimatizačného zariadenia, výťahu, vykurovacích kotlov a telies a vnútorných rozvodov, výmena zariaďovacích predmetov, najmä kuchynských liniek, vaní, vstavaných skríň, maliarske a natieračské práce.
Odpovedať
Akonahle ides menit rozvody elektriky, potrebujes reviznu spravu. Na plyn, plynara s prislusnymi opravneniami. Vymena jadra su stavebne prace a je celkom mozne, ze u vas aj na toto potrebujete stavebny dozor. Riad sa tym, co ti povedali na spravcovskej spolocnosti, nie tym, ze Jano vymenil jadro a ziadny stavebny dozor nepotreboval a ani ziadne papiere na spravcovsku spolocnost nenosil.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?