Zastavovacia štúdia - nevyhovujúce umiestnenie domu a zákon

Ahojte strecháči, poprosím o radu ak máte info ako vyriešiť danú situáciu. Pri riešení zastavovacej štúdie, ktorú sme mali vypracovať, sme obdržali info, že existuje už stúdia , ktorá však rieši plán výstavby končiac vedľajšou parcelou. - sme v danej oblasti ,,sami,, najbližší sused stavia 3 pozemky pod nami - cca 80 m od nás, nad nami je VN 22 kw, zastavovacia štúdia by sa preto robila len pre náš dom , pripadne na parcelu nad nami kde je VN -na obci navrhli, aby sa už navrhnuté pomery v predošlej štúdií (oplotenie vlastného pozemku vo vzdialenosti 1 m od hranice pozemku a dom prípadne akákoľvek stavba ??? - vrátane garáže, prístrešku, altánku umiestnili 7 m od uličnej čiary) - vid náčrt - nám toto riešenie moc nevyhovuje vzhľadom na charakter a lokalitu pozemku - máme úzky pozemok a aj cesta má šírku na jedno auto - nie je možne parkovať na ceste ani umiestniť prístrešok vedľa domu, musí byť vpredu pred domom, preto sme plánovali umiestniť prístrešok na parkovanie hneď cca 1,5 m od cesty, po nájazde na pozemok (je tam potok) - prístrešok cca 6 m, potom plot za prístreškom ktorý by kopíroval vykrojenie pre parkovanie, za prístreškom medzera - priestor cca 4 m a následne dom. - obec tvrdí, že ten prístrešok na auto nesmie byť v priestore 7 m od uličnej čiary - je to tak naozaj? ved všade teraz všetci stavajú parkovacie miesta v dvore hneď od cesty. a tiež, tvrdia, aj projektant, že medzi koncom prístreška (len strecha na koloch) a domom musí byť dalších min 7metrov???? Ak by to tak malo byť, je to nejake divné -(1-6-6-7-11) tak začiatok domu sa posunie až na 20m od cesty do pozemku , koniec domu 31m čo sa nám zdá ako nezmysel, ,,zničíme,, si tým veľa z pozemku, čo nechceme -bola nám navrhnutá alternatíva - spojiť prístrešok napevno s domom - vraj tak by to vyhovovalo ale aj tak by prístrešok musel začať od tych 7m, to však nevyhovuje nám..a vzhľadu domu ako by sme radi.. -problémom je , že chceme mať priestor medzi prístreškom a domom, nie napevno, a chceme prístrešok na auto hneď na vstupe do dvora, rozmermi nám to podľa uvedených podmienok nevychádza zvažujeme, že ak obec bude trvať na tomto riešení, nakoľko oni schvaľujú zastavovaciu štúdiu, jednoducho plánovaný prístrešok cca 6x6 na dve autá do projektu nedáme, necháme v projekte dom na tých 7 m ako vyžadujú a dom začneme kopať posunutý ďalej o cca 3 m mysliac na to, že prístrešok si dorobíme dodatočne tam kde sme chceli keď sa dokončí dom, ved dom bude iba posunutý a zbúrať ho nenariadia... nižšie je náčrt návrhu ktorý vyhovuje ,,miestnym požiadavkám,, avšak my by sme radi inak, naše - zeleným je možné riešiť túto situáciu tak ako zamýšľame? prosím, poraďte kto je prosím Vás kompetentný z úradov o danej situácii rozhodovať? s kým treba toto riešiť ? a čo ak budú trvať na už navrhnutom? schvaľuje obec
Odpovedať
Profilova fotka
to riešite kultúrnospoločenské stredisko s nákupným centrom keď robíte zastavovaciu štúdiu? Aby sa z toho starosta nepo... Ak nie je urbanista, tak polovici pojmov ani nerozumie. Obec má ÚP, ak nie, tak sa treba držať všeobecne platných predpisov, dobrý projektant vie, čo musí rešpektovať, PD pre SP treba na SÚ , ak majú problém, treba sa sťažovať na vyššie orgány, Slováci, už sa prebuďme, alebo to Kukučín zakonzervoval už navždy?
Odpovedať
Postavte dom tych 7m od ulicnej ciary. Bez pristresku na parkovanie. Potom ked uz bude dom stat, ohlaste na urade drobnu stavbu (pristresok) a umiestnite si ho kam Vam bude vyhovovat.
Odpovedať
@jan45 - riešime dom 7x11....a prípojky
Odpovedať
Všetky domy sú situované na stavebnú čiaru, preto nerozumiem "povinnosti" dávať tam ďalších 7m medzi parkovanie a dom v tomto návrhu. Dom dať na stavebnú čiaru a tých 7m je vhodných práve na autá, keďže väčšinou sa už vyžadujú viaceré parkovacie miesta na pozemku. Čiže prvý meter plot, potom parkovanie áut a dom začne na 7m od hranice. Tu taktiež nevidím dôvod na zamietnutie prístrešku v tejto časti, ale ak by bol, tak ho nezakresiť. Sú v okolí domy, ktoré majú takto prístrešok?
Odpovedať
@marsdm - ahoj, začiatok tejto ulice sú staršie domy, kde niektoré domy majú vpredu hneď od cesty prístrešok,tak ako sme chceli aj my ale popravde, detaily nemám v hlave, trebalo by sa mi pozreť na dané miesto. potom nasleduje dom vo výstavbe, ktorý je už zakreslený - vid nákres, prázdne dva pozemky zarastené kríkmi a náš pozemok. - nám to príde ako nezmysel, posuvať umiestnenie prístreška na auto až na 7m. - tiež, nás napadlo - že ten dvojprístrešok (cca 6x6) už vraj nie je drobná stavba, ale kedže vzhľadom na m2 a pevné spojenie k zemi (strecha na 4 koloch) podlieha normálne stavebnemu konaniu?? sú iné podmienky pre prístrešky? -
Odpovedať
@epto - vraj dvojprístrešok už drobná stavba nie je, kedže presahuje 25m2 a je pevne spojený so zemou? chápe sa strecha na 4 koloch ako,, pevné spojenie so zemou,, ked to nie je murovana garaž? a vraj takyto prístrešok potom riadne podlieha stavbnemu konaniu kedže to už nie je drobna stavba? dakujem
Odpovedať
@fantagiro10 Ak je to len štúdia, tak tam sa takéto veci nemusia zakreslovať. Dáte ho až do projektu pre stavebné povolenie. Ak by boli výhrady, musia byť na základe niečoho opodstatneného - ak dotknuté inštitúcie nemajú výhrady, tak už len územný plán môže toto regulovať.
Odpovedať
@epto @jan45 @marsdm - zdá sa, že po ďalšom preverení je naozaj neopodstatnená požiadavka na priestor dalších 7 m medzi prístreškom a hlavnou stavbou domu, na čo aj tu poukázal marsdm. spýtam sa inak, neviem, či viete, alebo Jan45 by vedel dať info: znamená to, že ak umiestnim dom na 7m od uličnej čiary, ako sa požaduje, že nesmiem do tohto priestoru medzi metrami 1-7 od hranice ulice dať prístrešok? je to zakázané?
Odpovedať
@fantagiro10 podla toho kolko má m2, ak viac ako 25m2 tak áno...
Odpovedať
@tomas1989 - chápem správne - ak má prístrešok do 25m2 tak ho do priestoru pred 7m - uličná čiara umiestniť možem, ale ak má nad 25m2, tak ho tam nemožem umiestniť? tak je to? -aká je podľa Vás minimálna dostatočná veľkosť pristrešku na 2 auta? dakujem
Odpovedať
@fantagiro10 nad 25m2 uz to nie je drobna stavba a treba stavebne povolenie. Ak chcete miesto pre dve auta, postavte dva jednopristresky. A zda sa mi to divne. To ako su vsetky domy postavene 7m od ulicnej ciary a vas bude 14, lebo tam chcete mat pristresok? To ako bude vyzerat?
Odpovedať
Profilova fotka
@fantagiro10 nevyjadrujem sa ako to vyzerá, to závisí od riešenia, ale je to drobná stavba, stačí ohlásenie a dve autá ak nemyslíte dodávky sa zmestia určite pri domácom parkovaní.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@fantagiro10 do plochy 25 m2 sa započítava iba plocha ohraničená zvislými rovinami z vonkajšej strany stojok. presah strechy od stlpíkov na každú zo 4 strán sa už do 25 m2 nezapočítava.
Odpovedať
@janetbla tak , nakoniec, sme ešte preverovali čo sa da a neda, a urobili sme kompromis - spojime pristresok s domom, vraj tak by to malo vyhovovat. aj tak sa pristresok stavia medzi poslednymi vecami. uvidime, či schvalia a kedy to bude. dakujeme za prispevky.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?