Za minimalne zmeny v projekte pytaju 50 eur

Ahojte chcem sa vas spytat co si o tom myslite. Ideme kupovat projekt a mali sme nahlastit teda aj zmeny ake by sme chceli. Vsetko sa nam paci a sme spokojni iba by sme s v detskych izbach dali normalne okna a nie balkonove a v kupelke by som vyhodila vanu a dala tam sprchac a na jeho miesto wc. Myslim ze su to fakt minimalne zmeny a oni si za to zauctovali 50 eur. Myslite ze je potrebne kupovat projekt uz so zmenami alebo staci kupit original bez zmien a potom mi to dozor ci kto odsuhlasi? Dakujem za rady 😉
Odpovedať
Profilova fotka
Dobry den, Osobne by som neodporucal kupovat si katalogovy projekt ale to uz je vec nazoru :) Taktiez sa mi nezda suma 50 eur vela nakolko idete stavat dom,predpokladam ze este prefinancujete ovela viac.Je lepsie drzat sa projektovej dokumentacie resp.mat ju spracovanu tak aby ste ku kolaudacii nepotrebovali projekt skutkoveho vyhotovenia. Niektore zmeny Vam moze odsuhlasit projektant ale kedze projekt je katalogovy urcite si za to budu pytat poplatok.
Odpovedať
tiež si myslím, že to nie je tak veľa... keby to bola len zmena francúzskych okien za normálne, tak by sa mi to zdalo byť veľa, resp. za takúto zmenu by som poplatok ani nejako nečakal, aj keď tým pádom musia upraviť veľkosť okien... ale vymeniť WC za sprchový tak to nie je iba o tom vymeniť vaničku za misu... rozvody vody treba prehodiť tiež a to už je aj zásah do zdravotechniky... v každom prípade netuším koľko si účtujú za tento katalógový projekt, no myslím si, že pri tej cene je 50 € ako prd vo vetre, nehovoriac o tom, koľko € ešte bude stáť samotná realizácia... tým nechcem povedať, že treba rozhadzovať, ale skrátka tých 50 € sa pri tom všetkom stokrát stratí...
Odpovedať
Zdravím, menili sme rozmer okien, jednu predelovaciu nenosnu priecku sme vynechali, kupelnu sme zvacsili, zrusili sme jedno okno uplne druhe posunuli a stadcilo nam vyjadrenie stavebneho dozoru o drobných zmenách a dokreslenie zmien do projektu cerveným perom ktore som zakreslil sam a dozor mi tam dal razitko. Skolaudovali sme bez problemov. Co sa týka kupelne zvacsili sme ju o 0,5m2 aby sme tam zmestili vanu aj kut.
Odpovedať
@ninka25 50 eur je lacná zmena. Ak sa chcete v budúcnosti vypyovať na fóre, tak radšej zaplaťte projektantovi za projekt na mieru za tie isté peniaze, a môžete mu navrhovať zmeny aké chcete a vypytovať sa. Cena projektu sa nezmení. A 50 evri máte vo vrecku. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ninka25 takže chcete zmeniť dve okná, vaňu vymeniť za sprcháč a doplniť WC a zdá sa vám, že 50eur za to je veľa? veď musia kvôli tomu prerábať výkresy (a nie jeden), výpočty materiálov (ak je k projektu aj rozpočet)... to nie je ako nakresliť si domček rukou na zdrap papiera. niekto to musí spraviť, dostať za to mzdu a aj firma za odvedenú prácu nechce byť stratová. mne tá suma za zmenu príde úplne v pohodičke. ako predo mnou už písali - idete stavať, pripravte sa, že budú lietať iné cifry nie 50eur...
Odpovedať
Tebe za pracu zamestnavatel neplati mzdu? Vsetko je o ponuke a dopyte-chces nechces kupis nekupis. Nikto ta nenuti. Projekt je vlastnictvo projekcnej kancelarie, nemozes si tam skrtat ako ty chces.
Odpovedať
Dobry den. Nic tam nemente, zoberte projekt ak sa Vam paci, taky aky je. Zmeny ktore uvadzate zrealizujete pocas stavby a oznacite ich po konzultacii so stavebnym dozorom, tak ako hovori loki7982, cervenym perom. Alebo Vam ich tam prekresli stavebny dozor. Aj tak pravdepodobne pocas stavby mozno takto este nieco zmenite a budete tam znacit. A 50€ (nech to je pre vacsinu akakolvek smiesna ciastka) pouzite na nieco rozumnejsie ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@ninka25 ja som chcel tiez zmeny, ale sama architektka povedala, ze male zmeny nezasahujuce do nosnych casti kludne mozem spravit, len mi dala pisomny suhlas. Potom sa to cervenou tuzkou zakreslilo a skolaudovalo. Ale 50€ povazujem za normalnu cenu, niekto sa tomu bude predsa par hodin venovat .
Odpovedať
@ninka25 tiez by som to riesila ako dodatocnu zmenu, tu kupelnu urcite, s oknami moze byt problem, kedze zasahujete do vonkajsieho vzhladu, ale kedze robite z dveri okno, tak to by nemal byt vobec problem. Zistite si, ako sa k tomu stavaju na stavebnom urade, ci robia problemy, alebo nie... My sme oproti prijektu zmenili velkost - trochu sme skratili dom, potom sme uplne zmenili strechu - ale na to sme mali osobitny projekt a par nenosnych priecok a dveri, plus sme pridavali okno neobytnej miestnosti - to sme sa trochu bali, ze ako nam to preje, ale teta z uradu ani nemukla. Vsetko sme to davali len ako dodatocnu zmenu.
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi Takže ste kúpili katalógoví projekt dosť ho zmenili doplatili projekt novej strechy a ešte ste sa museli báť či to na stavebnom úrade prejde preto som za individuálne projekty. @ninka25 Ja osobne by som dal tých 50 eur mne sa to zdá aj celkom malá suma keďže musia prerobiť pôdorys pohľad výkres vody výkres kanalizácie výpisy prvkov poprípade rozpočet aj keď sú to minimálne zmeny.
Odpovedať
podla mna 50 eur je zrejme minimum za to, ze vobec zasiahnu do projektu....ak sa to zda vela,do stavby sa radsej ani nepustajte....
Odpovedať
@mirkita Myslím že človek ktorý si kupuje katalógový projekt nemá šajnu o stavbe ani cenách.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ninka25 nieviem kde pracujes ale mozno si na materskej alebo co. ale ked sa ti zda 50 € za par zmien ak si napisala moc tak si vyskakuj od radosti. tychto par zmien co si napisala ak to bude vsetko za 50€ tak ledva pokryju naklad na tlac a nie na pracu. skor by som to tipoval 50€ kazda zmena. preto som sa pytam kde pracujes ... ak ti daju nieco zmenit lebo dotycny zakznik si zmyslel ze chce nie pismo arial ale times a kazde pismeno inou farbou tak ti to urcity cas trva a tiez si to das zaplatit a nepovies paci tu to mate zadara....alebo ked si objednavas tortu na oslavu tak si vyberies co cches a skus na konic povedat ze chces inu farbu potahovky...tiez to nico stoji. ak to bude lne tych 50€ tak drz usta a krok...je to vynikajuca cena.
Odpovedať
Někdo musí na 50€ dělat i 2 dny. Nechcete mě namluvit, že projektant na tom stráví vic než 2 hodiny. A tisk papíru? :-) Podle příspěvku nevitiskli ani ten první projekt, který je v ceně bez uprav.
Odpovedať
@horcoff a ten niekto ma od zamestnavatela pocitac, zaplateny najom za kancelariu, odvody................................ projekcna kancelaria toto vsetko musi aj ztych 50E zaplatit a aj zarobit.
Odpovedať
napis, kto je autorom projektu, nech vieme :-D . ja som tiez kupil katalogovy, a vymienal som francuzske okna za klasicke, a stacilo mi iba autorsky suhlas so zmenami a zmeny mi spravil a zakreslil stavebny dozor. tak ako pisali predomnou.
Odpovedať
Místo 1000E dostane 1050E, aby bylo na počítač atd. A nejlíp aby jich prodali 20 za měsíc a ke kyždýmu aspoň jednu úpravu. :-)
Odpovedať
@horcoff ty zijes z coho? nezarabas? Je to ponuka-dopyt,ber-neber. Nikto ich nenuti to kupovat.
Odpovedať
@horcoff projektant ma vysoku skolu. Ktory vysokoskolak zarobi 50EUR za dva dni? Ja zarobim pre nasu firmu 500 eur za hodinu (niekedy :) nie kazdu hodinu samozrejme :D ). Ak sa jej to zda vela, nech nekupuje. Diskusia o tom aj tak nema smysel, pretoze v kancelarii o takom niecom aj tak nebudu diskutovat.
Odpovedať
Profilova fotka
Hehe ze 50 EUR, to niekto pri stavbe domu riesi?? :-D Tak radsej nestavaj.
Odpovedať
:-)
Odpovedať
Diky za nazory ludkovia, vybrala som si z toho svoje :) ja nemam predstavu co kolko stoji v tomto smere preto som sa radsej spytala kupujem projekt prvy krat :D
Odpovedať
@ninka25 tak to ta caka este velmi vela prekvapeni, co vlastne stavba domu stoji.... ale negativnych. Este ani nezakopnes do zeme aa penazi to bude stat neurekom
Odpovedať
@cubicomp tak to verim :( ale v rodine sme dostavali prave tri domy a viem ze ked sa clovek nepyta tak ho kvoli nevedomosti mozu osklbat o dalsie prachy takze som v pozore ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ninka25 normalne ho kupte bezo zmien,a dodatocne porobite zmeny,pokial ide len o tie veci,ktore spominas....nerobila by som teraz ziadne upravy v projekte
Odpovedať
@martosko nie, predstav si, ze sme mali individualny projekt, za projekt strechy sme nic neplatili a vsetky ine zmeny, ktore sme si vymysleli nam projektant odsuhlasil a sam povedal, ze pokial nezasahujeme do nosnych murov, tak je jedno, ci priecka bude tak, alebo onak, ze z toho nemame robit vedu. Vsetko nam ku kolaudacii zaznacil do projektu a teta z uradu ani nemukla.. A je uplne jedno, ci mas katalogovy, alebo individualny projekt, vzdy sa v procese stavby mozu objavit nejake veci, co chces zmenit. Snad ani nepoznam nikoho, kto by nieco nepomenil, ked uz mal vytiahnute mury, kedze predstava na papieri je dost obtiazna, kdezto ked uz stoja mury je to o inom..
Odpovedať
@horcoff presne si to napisal. dve hodiny skoro 50€. pozri si cenik UNIKA na projekcen prace autorizovaneho projektanta. tlac pozri si cenniky repregrafikych prevadzok. potom si spocitaj kolko je to A4 kolko asi CB a kolko farebnych. dostanes sa cca do minusu.
Odpovedať
tak vseobecne si myslim ze je zbytocne tu niekomu vysvetlovat co znamena pre projektanta 50€ za zmeny v typovom dome... ak sa tu stazujete na ceny projektov a priplatkov za zmeny typoviek asi budete uplne kompletni, a isto vie co je to vystudovat 6 rokov vysokej skoly, spravit si 3 roky praxe, nasledne spravit dasie skusky do komory architektov alebo projektantov, aby ste mali vobec peciatku a potom prevadzkovat zivnost alebo malu firmu na slovensku, a samozrejme aby som nezabudla projektantovi isto staci tablet alebo pc za 200€, na ktorom zapnete word a internet.. platia si tisicove programy a nekreslia tie vase domceky v skicari. ;) ja to spominam len tak, aby tu rec nestala dlho :P
Odpovedať
@debora_7 @andrejh0 no da sa na to pozriet aj z opacneho extremu, neviem preco sa tu uvazuje iba pripad ze 50 eur za dve hodiny, co je situacia pri prvom predanom projekte daneho typu. Ak ten projekt stoji 1000 eur a mal urcite pociatocne fixne naklady, tak limitne sa trzby za kazdy dalsi predany projekt priblizuju k 1050 eur za dve hodiny prace, a nie 50 eur ako sa tu niekto snazi vytvorit dojem.
Odpovedať
@ultrarecall ten projekt stoji daleko viacej keby si si ho dal spravit len sam. preto je za cenu napr. 1000€ ale usi aho tak spravit aby ho predali tolko krat aby sa im vratil naklad za ten projekt a vsetko co donho investovali. to mas ako s nabytkom...seriovka co sa robi na kvanta je lacna ale ked si das urobit sam nejaku specialitky tak je to patricne drahe. ako pisala @debora_7 vies kolko veci musi zvladnut, vlastnit, mat za sebou a platit projektant. nakoniec je za projekt zodpovedny. lepsie povedane jednou nohou sme v base.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?