Váš názor na pôdorys malého poschodového domu

Ahojte, mam od projektanta prvy navrh prizemia, k nemu som si zatial sam nakreslil obytne podkrovie. Domcek bude mat rozmery priblizne 8,75x8,75, so sedlovou strechou, bez garaze a pivnice. Nechcel som ani ziadne vikiere, zbytocne vyklenky, zahyby a balkony. Planujem to ako nizkoenergeticky, vykurovanie elektrinou alebo alternativa drevom. Zaujima ma hlavne co vravite na rozlozenie izieb, dveri, okien atd.. dakujem.
Odpovedať
1
2
Ahojky, mna len tak zaujalo to horne poschodie-ak ma dom rozmer 8,75 a obvodove steny mas teda z kazdej strany po 30 cm minimalne a 2 vnutorne priecky po cca15 cm , tak ti na tie tri izby hore vyjde jeden rozmer po maximalne 2,60 cm.to je podla mna dost uzke...
Odpovedať
Profilova fotka
hore je jedna izba bez okna :) Dole do "spajze nakreslit" posuvne dvere do puzdra ,klasickymi sa tam zabijes vela miesta. To zadverie mi tam nedava logiku.Cele by som ho zrusil.
Odpovedať
@hlcico V kuchyni bude horúco (varenie + slnko dopoludnia) - dajte ju na sever a bližšie k zdroju TUV. Vyhnite sa strešným oknám. Zjednodušte prístup z kuchyne do obyvky - treba dvere. Postavte ho rovno ako pasív - čiže postačí kúrenie elektrinou, netreba ani komín. Miesto toho si dajte rekuperačné vetranie. Investícia do kúrenia bude 1000 €, do vetrania 1600 €. Ročne prekúrite okolo 200 €. Spálňa je strašná... úzka... a ak tam má byť šikmina, tak... :-S 3 izby vedľa seba do 9 m ťažko rozumne vmestiť. Jedna bude musieť byť inde - aby sa v tých izbách dalo žiť.
Odpovedať
Nechce sa mi veriť, že toto je návrh od vyštudovaného človeka v danom obore...
Odpovedať
@tremonti no na izby to vychadza sirka 2,80m, spalna 2,30m, co je sice malo, ale vela moznosti tam nie nie je. @tomasforgacs ano, na to okno som zabudol - rovnake ako v izbe vedla na juznej strane. Zadverie je sice mozno umiestnene cudne, ale nerusil by som ho uplne, je to predsa len trochu filtracna zona @blacksr kuchyna na juznej strane sa nepaci ani mne, ale podla projektanta nie je ina moznost kde ju dat. Blizko zdroja TUV totiz musi byt aj kupelna aj kuchyna, a schody musia byt v takom malom dome v jednom z rohov na S strane - kvoli poschodiu, kde na juhu a naprotivnom rohu budu izby. Navrh od projektanta je zatial iba na prizemie, poschodie som si nakreslil sam - mozno aj preto ta spalna :) ale nijako inac som to nevedel rozlozit, ak mam nechat viac miesta na detske izby. Sustredme sa teda asi zatial hlavne na prizemie :) Vdaka vsetkym.
Odpovedať
@tomasforgacs este dodam - zadverie zasahuje trochu pod schody, bude tam jedna stena sikma. Dvere do spajze samozrejme posuvne :)
Odpovedať
@hlcico Obývačku dajte na juh (obe južné okná), kuchyňu ku kotolni a je to blízko k bojleru.
Odpovedať
Profilova fotka
nic proti, ale tu je moj pokus o Vas dom (ak ho nepostavite, vobec sa neurazim :-D :-D )
Odpovedať
@jancusa2000 pekny :) ale nam by nevyhovoval - kuchynu chceme mat od obyvacky oddelenu a technicka miestnost musi byt dost velka, aby sa tam okrem kotla/bojlera/akum.nadrze vosli aj pneumatiky, kosacka, bicykle, mala zasoba dreva atd. @blacksr Co sa tyka nizkoenergeticky vs pasiv, domcek bude v oblasti na severe slovenska a este na kopci, kde v zime nie je nic vynimocne -15 stupnov a metre snehu. Tiez budeme mat 10 minut do lesa (v podstate cela dedina zasahuje do hory) cize velmi lacne drevo. Stavat budeme +/- svojpomocne a netrufam si dohliadnut na vsetky detaily, ktore pasivny dom vyzaduje. Okrem toho ja rad otvorene okna :) Dnes nakreslim nejake navrhy po inspiracii z tejto temy, kde kuchynu skusim dat viac na sever a s tymi schodmi + poschodim tiez nieco urobit. Som vsak dost limitovany velkostou domceka, pretoze rozpocet bude uz aj tak dost napaty a kazdy m2 naviac su stovky eur :)
Odpovedať
No tak vrsok by si si mal trochu lepsie premysliet napr ako radi jancusa, lebo ak do spalne das 2 metrovu postel na dlzku tak budes to mat dost tazke chodit cez 30 cm cesticku....
Odpovedať
Profilova fotka
Na prvom poschodí by som zádverie úplne zrušil ,keď tak ho vysunúť pred vchodové dvere.V obývačke máte veľmi malé okno.Na druhom poschodí extrémne malá spálňa.Málo priestoru pre vzduch ,ktorý sa veľmi rýchlo vydýcha.Mne osobne takéto spálne nevyhovujú.
Odpovedať
Projektant ak vyda niekomu projekt ked uz ho kresli-skice a "ma ho v hlave" 1000% ma predstavu aj o poschodi. Ak robil a dal Vam prizemie,nechapem preco nie aj poschodie. To tocite schodisko a cely vstup je do mini domu projektantska katastrofa. Chodba vacsia ako izba???? Ostatne tu uz je napisane.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Tu su nakresy od projektanta, mozno budu lepsie ako tie moje vyfarbickovane. @atlaska ano ma, ale pri rozhovore som nebol spokojny s tym co mi navrhol ohladom poschodia, tak mi to tam este popresuva a zatial si kreslim ja, chcem samostatne wc a satnik skor nie, radsej vacsie izby.
Odpovedať
Profilova fotka
@hlcico tak aspon uz nieco vieme o dalsich poziadavkach :-) V prvom rade si myslim, ze domcek s obytnou plochou cez 130 m2 nie je az taky maly... my mame zastavanu plochu (cize treba odpocitat plochu muriva) 144m2 a je v tom aj garaz a kazda izba ma min. 12m2 s rozmermi 3x4m... kuchynu mame tiez "takmer" oddelenu, ale da sa uplne oddelit, keby som chcela (ale nechcem). Myslim, ze si sam kladiete v hlave prekazky a bolo by treba porozmyslat, ci by nebol vhodnejsi napr. obdlznik s tou istou vymerou. Ak este len tvorite projekt a nemate okrem penazi a pozemku ine obmedzenie, tak na rovinu poviem, ze toto je strasny projekt (v tom najlepsom a najuprimnejsom zmysle, aby ste nepostavili za svoje peniaze nieco, v com sa vam bude zle byvat). Kazdy, kto zavita na Modru strechu, ma sancu pozdvihnut kvalitu svojho byvania, ak si zoberie k srdcu zopar rad od ludi, ktori uz nieco postavili alebo prerobili a mozu tak premietnut svoje skusenosti do svojich odporucani. Ale hlavne, ako hovorila moja najmilsia ucitelka, staci pouzit sedliacky rozum a hned bude vsetko jednoduchsie :-D Nech uz sa rozhodnete akokolvek, drzim palce, aby ste postavili domcek, ktory bude sluzit vam :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@hlcico ach jo, tak som si mohla odpustit ten predchadzajuci prispevok odpustit :-D toto vyzera ovela lepsie... no vacsie izby neznamenaju automaticky lepsi komfort... z vlastnych skusenosti viem, ze satnik vam urobi ovela lepsiu sluzbu ako 2 m2 priradenych k izbe, ale nevyuzitych. takze sa prihovaram za zanechanie satnika, kedze kotolni obetujete tolko miesta a co s ostatnymi vecami (kedze vy si zobytnujete podkrovie, takze s povalou uz ratat nemozete?)
Odpovedať
@blacksr cisto hypoteticky ak presuniem kuchynu z JV rohu na zapadnu stranu pod kotolnu, vyzeralo by to asi takto (rozlozenie zvysku domu neriesim), je pravda, ze je na idealnom mieste z hladiska privodu TUV, ale podla mna obyvacka vyzera dost hlupo a kuchyna nech ma aspon 3x4 metre.. musel by som trochu predlzit dom co chcem iba v krajnom pripade.
Odpovedať
@hlcico inspiracia pre teba, mozno nieco z toho pomoze :-) http://www.apex-arch.sk/rodinne-domy-... http://www.apex-arch.sk/rodinne-domy-... http://www.modrastrecha.sk/katalog/fi... http://www.pasivnydom.info/cat/9/gale...
Odpovedať
@hlcico ak planujes nizkoenergeticky, odporucam oslovit http://www.modrastrecha.sk/katalog/fi...
Odpovedať
my mame presne taky isty pozemok rozmerovo ako ty. mozes pozriet do mojho albumu co sme navrhli. vychadzali sme z apex arch krasa dom, ako ti radi jana17. ale mali sme ine poziadavky ako ty, 4izby a nie 3, a technicku miestnost sme dali mimo dom a kuchynu sme nechceli samostatnu. ale z projektu krasa dom podla mna nieco vymyslis. totiz, nie je pravda ze tie schody musia byt umiestnene prave tam v rohu ako mas. maju byt tak ako su v tom projekte krasa dom. potom vzniknu kupelky, prizemna a na poschodi ktore su nad sebou a z hladiska stavby je to fajn. a na poschodi idealne vstupy do izieb a idealne rozmery izieb vzniknu.
Odpovedať
Profilova fotka
@hlcico mne sa pači ako Vam navrhol podkrovie projektant. Nič by som na nom nemenila. suhlasim jancusa2000 šatnik sa Vam zíde a hlavne to rozloženie miestností je 1000x lepšie. ;-) a prizemie bolo určite lepšie s kuchynou na juh aj ked ta orientacia nie je najštastnejšia. :-|
Odpovedať
Profilova fotka
inak keby ste naozaj nechceli ten šatnik, tak tam možete dať to wc a stenu trošku posunut aby sa Vam zväčšila vedlajšia izba a tam dať vstavanu skrinu. ;-)
Odpovedať
@hlcico Ten najnovší nápad od projektanta ja fajn. Využite priestor aj pod schodami. Ešte som uvažovala takto:
Odpovedať
@hlcico Šikminy budú kde? vľavo a vpravo? Lebo okno dal projektant aj na ľavú stranu, kde som si myslela, že bude šikmina. Na poschodí by som severnú izbu vymenila s kúpeľňou, aby izba mala aj kúsok rovného stropu. Samozrejme, pri upravení rozmerov. Ja týmto končím, mám veľa práce. ;-)
Odpovedať
Poschodie. Podľa mňa by bolo dobré dom o 1 m predĺžiť a bolo by to fajn.
Odpovedať
@blacksr Ahoj. Co Čech, to muzikant. Co Slovák, to projektant, či architekt. Já bych doporučil, aby se neřešily detaily samostatně. Ono, když @hlcico nechápe že dům je jeden celek, tak to ani nemá smysl. Osobně si myslím, že je to neuvěřitelná slátanina, kde by se snad ani nedalo bydlet. Mé doporučení zní, aby si tazatel prohlédl katalogové projekty ( např. od @jana17 ) a nevymýšlel vymyšlené, natož pod vlivem nekonečné množiny diametrálně se lišících představ jednotlivých radilů. Ahoj Laďa
Odpovedať
@ladajaskva Keby ste radsej poradili, co je na tom navrhu take hrozne, ze by sa v tom nedalo byvat. Ked totiz 80% navrhov co som videl nevyhovuje mojim poziadavkam, napr vsetky od @jana17 (inak dakujem za tipy) maju velku, spojenu kuchyno-jedalno-obyvacku, alebo su bez technickej miestnosti, alebo su velke, alebo nemaju kompaktny tvar. @blacksr super, pozajtra s tymito navrhmi (kuchyna zapad, poschodie prehodena kupelna+oddelene wc) idem za projektantom a uvidim co povie :) Satnik kedtak ostane tiez a a dom sa o meter predlzi ak to nebude vychadzat inak.
Odpovedať
Ahoj, mam nove navrhy prizemia od projektanta, ktora alternativa podla vas vyzera najlepsie? Kuchynu sme presunuli na zapad kvoli kotolni a hladame najlepsie umiestnenie spajzicky, tak aby sa zas obyvacka podla moznosti velmi nezmensila. Myslite, ze je potrebna v RD chodba, alebo staci rovno zo zadveria do obyvacky? Tiez je otazka ci samostatny vchod do kuchyne alebo vchod do kuchyne cez obyvacku.
Odpovedať
Profilova fotka
posledná alternatíva vyzerá najrozumnejšie riešená. ešte jedna otázka: čo je v kuchyni dole? nejaké skrinky? Pri kuchynskej linke bude asi dosť tma, jedno okno by som pridala prip. zväčšila či posunula existujúce okno bližšie k linke. Kuchynskú linku by som doplnila o ostrovček.
Odpovedať
este nejak pospekulujte. Ta kuchynska linka je kratsia ako panelakove, rozmerovo celkom slusna kuchyna bude takto velmi zle vyuzita. Chladnicka v spajzi, neviem, ja do nech chodim pomerne casto, najma pri vareni treba stale nieco vybrat a odlozit. Detto obyvacka, telka vyzera ze je skor na okrasu (neviem si predstavit vykruteny pozerat z tej trojsedacky. Hore bude kvoli sikminam dost malo priestoru na skrine a o ulozny priestor bude asi nudza. Radsej este troska posporit a dom o meter na kazdu stranu nafuknut :-)
Odpovedať
Ono zariadenie este nemame velmi domyslene a nakreslil nam to tam iba pre predstavu. Telku najskor ani mat nebudeme a linka moze byt aj rohova i ked nakreslena tak nie je :) Dole v kuchyni asi ano najskor nejake skrinky a policky, moze byt aj rohova lavica so stolom atd. Okno dame urcite lepsie, aby na linku svietilo :)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?