Váš názor na individuálny projekt

Ahojte, pridavam sem moj navrh projektu. Rodinny dom bude rieseny ako nepodpivniceny, s plnou vyskou poschodia. Vstup je orientovany na juhozapad. Ja v com nemam uplne jasno, je umiestnenie plynoveho kotla, ktory dal projektant na poschodie, no ja sa obavam hlucnosti. Do projektu by som chcel pridat este v obyvacke klasicky krb - tiez neviem, kde by ho bolo vhodne umiestnit. Dalej jedni murari mi navrhuju robit stropy z betonoveho monolitu, iny zase z keramiky, ze to bude lacnejsie. Bol by som rad na vase nazory a postrehy k mojim otazkam a tiez k samotnemu projektu. Dakujem velmi pekne.
Odpovedať
Chodba sa mi zda prilis velka. Skusil by som ju oddelit nejako. Podla mna nie je celkom ok, ze chodba je rovno pri spalni. Dvere na spalni len privriest a hned bude zima aj v spalni, ak sa bude chodit aj von aj dnu. Co sa tyka izby na poschodi ak som to spravne pochopil tam je izba akoze pre dve deti? Ak hej radsej by som to riesil ako dve samostatne ;-)
Odpovedať
Dakujem za nazor. Dolna izba bude fungovat ako hostovska, a pripadne ked budeme stari a nevladni chodit po schodoch. Chodba je vacsia, ale chceli sme to tak zamerne, lebo vzdy v byte sme sa na chodbe tlacili, tak v rodinnom dome sme to chceli mat velkorysejsie :-) Horna izba s terasou je manzelska spalna a dalsie 2 izby so spolocnym balkonom su detske.
Odpovedať
Profilova fotka
@ste29 ja som zástanca poschodových domov ale tento nieje moc dobre vymyslený. Dolu určite uzatvoriť zádverie skôr ako dverami v obývačke, a neviem či je potrebné mať šatníky a kúpeľňu väčšie ako obývačku. Hore zasa tri izby a iba jedna kúpeľňa a žiadne samostatné WC kde by bolo podľa mňa viac využívané ako dolu
Odpovedať
@ste29 strop by som dal beton a do toho stropne chladenie
Odpovedať
Hore chyba wecko a aj rodicovska kupelna. Balkony a terasa su uplne zbytocne, len vyhodis peniaze , budes sa starat o dlazbu a zabradlia ale sedavat tam nebudete.
Odpovedať
Profilova fotka
zadverie jednoznacne, my to mame dole podobne - vojdeme vchodovymi dverami, tam mame malicke zadverie a tak vsekto otvorene ako denny priestor, ak necham dvere na zadveri otvorene, hned trieskaju vsetky okna a citit prievan... a dolnu kupelku by som zuzila a urobila vacsiu spajzičku a hore samostatne wecko, inak super projekt :)
Odpovedať
Tak ked mate taky velky dom, dokonca dvojposchodovy tak sa nenajde kusok miesta na nejaku samostatnu miestnost niekde na prizemi?
Odpovedať
Profilova fotka
@ste29 Keď som sa na to pozrel znova vyšlo mi to lepšie keby dolu namiesto izby dať tie šatníky, namiesto šatníkov kúpelňu ale menšiu prístupnú len z izby a izbu namiesto kúpeľne plus miesto čo by zostalo zo šatníkov. Kotol môže byť aj dolu v šatníku. Plus ako som písal vytvoriť zádverie a hore ešte aspoň samostatné WC @salkovic z jednej strany chladenie z druhej podlahové kúrenie, nebolo by lepšie stenové vykurovanie čo kúry a chladí jedným systémom.
Odpovedať
Dakujem za prispevky. To zadverie nieje zly napad, ale vychadzal som z toho ze som chcel mat z chodby otvoreny priestor, a tym ze casto chodime dvermi von a dnu, aby bol pristup co najednoduchsi bez dalsich dveri. U rodicov zadverie tiez nieje a nemam ten pocit, zeby cez zatvorene dvere bol nejaky prievan. Samostatna rodicovska kupelna hore by bola super, no 3 kupelne by uz boli moc drahe, a radsej sme dali 2 zachody dole ako na poschodie, kedze vacsinu casu travime na prizemi, a taktiez pre hosti je lepsie ked je dole samostatne WC. Dole vedla kupelky nieje satnik ale sklad, s moznostou prerabky v buducnosti na malu izbu. Kedze peniaze na pivnicu nezostali, chcel som mat jednu skladovu miestnost v dome, aby som nemal haraburdy po celom dome. Nad zvacsenim spajze na ukor kupelne silno uvazujem. Ta horna terasa a balkon, som cital vela nazorov, ze nakoniec to nikto nevyuziva. No neviem. U rodicov na dome chodim rad na balkon, tak preto som chcel taku vacsiu terasku priamo zo spalne, aby som mohol sledovat zapad slnka. Stropne chladenie by som chcel velmi, len cenovo co som pozerel ponuky, tak to bolo niekolko nasobne drahsie ako klasicka klima.
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj. ja mám dom 9x15m, bungalov a stačí. Tento mi príde príliš nafúknutý... Možno sa trochu rozpíšem, sú to moje postrehy, ty však vieš lepšie, aké máte nároky a požiadavky :) myslím si, že pri rozumnej úprave oboch pôdorysov dostaneš lepšie využitie prízemia aj poschodia. Na prízemí je podľa mňa zbytočne veľká tá kúpeľňa. Hlavne, ak má tá izba slúžiť iba ako hosťovská. Stačilo by tam wc a väčší sprchový kút + umývadlo. Radšej zväčšiť technickú či šatník. Izbu by som dal vedľa kúpelne a šatník na opačnú stranu. Prípadne si spraviť vstup do kúpeľne aj z izby (nech hosť nemusí behať cez chodbu). Komoru/špajzu by som rozšíril aspoň na 1500mm (na úkor kúpelne), ak chceš mať na oboch stranách police. Tie budú mať aspoň 300mm, čiže priestor na pohyb 900mm je tak na hrane. Kuchynský drez si nedaj do rohu linky, je to nepraktické. Ideálne pri alebo pod okno, aby si tam mal svetlo. Vstupná chodba - zdá sa mi široká, dal by som tak 2000mm. Skús si nejaký dom u známeho pozrieť. 2,5m je dosť široké a to všetko musíš vykurovať (ak si tam nedáš nejaké predeľovacie dvere). Tá mini terasa na poschodí je podľa mňa zbytočná. Radšej si tam spravte malú súkromnú kúpeľňu zo spálne. oceníte, ak budú deti väčšie, resp. ak vás bude v dome viac. Detto balkónik z detskej izby. Neviem, akú má mať funkciu. Detské izby - ak máš 3-4 deti, fajn. Ale ak menej, sú zbytočne veľké. Deti ti tam budú väčšinou iba prespávať. Hrať sa budú dole v obývačke pri vás. A čím budú staršie, tým viac to bude platiť (skúsenosť, čo mi jedna známa poradila a mala pravdu). tak sa múdro rozhodni. :)
Odpovedať
A co robis na tom balkone? byvas u rodicov a na balkone pijes kavu, ranajkujes? Co usetris na balkonoch mozes investovat do rodicovskej kupelne, pohodlie a prakticno by malo vitazit nad niecim co nepotrebujes. Dolu ste castejsie ale kupelna hore sa bude vyuzivat rano a aj vecer, 3deti - 5 ludi, deti vyrastu budu mat 15-18r a prave vtedy tu svoju kupelnu ocenis najviac. Mas velky dom, teda aj dost prostriedkov na stavbu asi.
Odpovedať
Nie je to zlé, no ak myslíš vážne aj hľadanie úspor, tak ich hľadaj predovšetkým v dispozícii !!! Tá tvoja pýta VÝRAZNE zoštíhliť !!! Dá sa to zo všetkých strán, samozrejme s logikou a s ohľadom na dispozíciu pozemku. RD o rozlohe 300m2 bude drahý, veľmi drahý. 300 x 1000EUR/m2 !!! Píšem to s plnou vážnosťou ! Pred pol rokom som kolaudoval niečo podobné a predpokladám, že ani tvoja manželka nebude chcieť spávať na zemi za oknami bez žalúzií, variť na dvojplatničke a šaty si nebude ukladať do závesných regálov z ikea. :-) A to bol vlastný management, hromada svojpomoci, ...a bez krbu :-(, ... no s klimatizáciou :-). Nemám pivnicu, mám rovnaký počet izieb, od 15,5 - 18,5 m2, rovnaký počet kúpeľní, chodieb, moja obývačkokuchyňa má 57m2, RD je postavený v dvoch plných výškach a to všetko pri rozlohe 200m2 !!! To k rezervám. Na individuálnom projekte spolupracoval, dizajnér, architekt, projektant a my. Znamená, že nič nebolo ponechané náhode. A teraz tvoje otázky. Tiež mám plynový kotol hore a nie je ho počuť. Medzi prízemím a 1NP mám monolitický strop, pod strechou SDK. Ak budem poschodový stavať ešte raz, dám monolit aj pod strechu. Časovo a cenovo prašť jak uhoď, no monolit nikdy a nikde nepraskne. Ak sa rozhoduješ medzi keramikou a monolitom tak ja som jednoznačne za monolit. A posledná rada. Aby si v horizonte dvoch rokov nezošedivel z "premúdrych rečí" murárov, tesárov, oknárov, vodárov, obkladačov, elektrikárov, omietkárov, poterárov, parketárov, stolárov ..... daj si spraviť realizačný projekt so všetkými detailami. V ideálnom prípade aj kompletnú vizualizáciu finálneho tvaru interiéru. Sú to drobné ak porovnám, čo ťa bude tvoj dom stáť. Držím palce.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ste29 Na haraburdy sú kontajnery a na k fungovaniu domácnosti, záhrady (kosačka, náradie od výmyslu sveta.....), dovoleniek (lyže, korčule, bicykle....) je ideálny záhradný domček. 90% ľudí na to používa garáž :-).
Odpovedať
Profilova fotka
@ste29 podla mna tomu domu nic nechyba. Dolna kupelna mi pride zbytocne velka, tu by som akurat zuzila v prospech niektorej z ostatnych miestnosti. Pripadne do nej umiestnit ten kotol. Rodicovska kupelna mne osobne vobec nechyba; delit dom na "vase a nase" mi pride take... no neviem, to uz rovno mozes tie dospele decka vystahovat do vlastneho (podnajmu). A ani to samostatne WCko na poschodi nejak nevidim ako problem. Tymi schodmi dolu to zasa nie je az tak daleko.
Odpovedať
Ja som zástancom toľko kúpeľní koľko je rodine treba ako je to v civilizovanom svete štandard už dnes. Je iné keď je celá rodina dvaja dospelí a jedno dieťa. A iné keď je napr. 5 clenna rodina a este s častými návštevami. A s veľkými deťmi . A celá rodina ráno odchádza naraz. Áno aj takí sú. Takže napr. Ja som určite za rodičovskú kúpeľňu. aj za hostovsku. Neviem čo má ranné súkromie pri hygiene spoločné s podnájom detí. Keď žijem s dospelým vysokoškolákom napr. A s častými návštevami starých rodičov, prispôsobím tomu pohodlie návštev aj dospelých potomkov. A za mňa , wecko, ak je to možné v štádiu projektu, oddelene. Najväčšia blbosť spájať záchody s kúpeľňami. Jeden zamori ráno kúpeľňu hore, druhý celú kúpeľňu dole a zvyšok rodiny nech si čistí zuby v kuchyni ? Super.
Odpovedať
A balkon na dome _ z vlastnej skúsenosti _ tiež zbytočný. Akurát stavebná komplikácia. Za5rokov som bola na balkóne presne toľko krát , koľko krát ho bolo treba umyť od vtacincov. Na čo to je keď mám terasu a záhradu?
Odpovedať
K veľkosti _ to je naozaj každého osobná vec v akom priestore sa cíti dobre. Ja mám priestor rada. Je diskutabilné napísať aký priestor stačí. Môj muž by mal najradšej každú miestnosť aspoň 50m2. Iný chce malé izby. Každý nech si urobí izby aké veľké a malé chce.
Odpovedať
@maslenka47 deti nemamu svoje izby? Spite v jednej? to je tiez delenie nase vase. Ked maju decka teraz 20 rokov nemusim sa s nimi rano stretavat v kupelni ani na wecku. Beham si do kupelne v noci cez den mam ju pri svojom satniku. Takto niekto z deti alebo vsetky aj tak budu behat do kupelni dolu od veku cca 10-12 rokov. Ked je to velkydom nad 200 m2 radsej tu kuplenu ako zbytocny balkon.
Odpovedať
@ada32 my sme hostovsku izbu aj kuplenu spojili s pracovnou, ktoru potrebujem. Takto je vyuzita cely rok.
Odpovedať
@atlaska presne. Netreba tvoriť prázdne nevyužívané izby. Ale tá kúpeľňa, keď už hostovsku izbu mám, mi už nepride až taký náklad navyše vzhľadom k benefitom ktoré môže priniesť. O rodičovskej spálni ani nehovorím.
Odpovedať
Ja veľmi súhlasím. Radšej kúpeľňu ako balkón. urcite.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska ty si chces behat do kupelne, niekto iny si zase chce behat po balkone. A druheho nemusi zaujimat, na co do tej sukromnej kupelne alebo balkona potrebujes behat cez den alebo cez noc. Aj ked si teda nedokazem predstavit, ze sa v noci budem stretavat s 20 rocnymi detmi na spolocnom zachode alebo v kupelni.... Nezrazame sa tam ani cez den a to mame jedno WC zatial 3 ludi. @ste29 napisal, na co tam ten balkon chce, tak nerozumiem, aky s tym mas problem a preco musis silou mocou presadzovat svoje. Ty tam byvat nebudes. Ani ja.
Odpovedať
Kazdy tu len napise co jemu samemu vyhovuje a co nie. Zakladatel temy nech nezabudne mozno na nieco na co nemyslel. Na to sa predsa temy zakladaju. Pre mna za mna nech ma ja v kazdej izbe balkon ked ho chce, snad mam pravo napisat ze aj ja som ho chcela a nevyuzivam ho. To iste tie kupelne. Nebudem tu nikoho presviedcat ze musi mat x kupelni za to ze ich mam ja. Ale nazor ze mi tych x kupelni vyhovuje a preco, snad napisat moze nie? Som si vzdy myslela ze na to su tieto fora. Nie na konflikty.
Odpovedať
@maslenka47 prepac ale ani mna nezaujima ci sa ty zrazas s niekym cez den. To sem potom nemusi nikto pisat nic.
Odpovedať
@maslenka47 pise ze chce z terasy na poschodi sledovat zapad slnka, to moze aj zo zahrady spat so zapadom slnka asi nechodi. A este pise ze rodicovska kupelna by bola super ale niesu nato prostriedky, tak som si dovolila mu navrhnut nech zrusi balkon, v pohode, ak uz imstaci jeden. Neviem kedy vstavate vy, ale u ak ratam ze kazdy potrebuje rano 20min na kupelnu tak 5ludi to je hodina navyse. Moji chalani su dvaja chodia rano naraz z domu a musia sa cakat ohladom kupene .
Odpovedať
Dakujem za nazory. Ano je pravda, ze kazdemu vyhovuje nieco ine a najlepsia je vlastna skusenost. K tym kupelkam, teraz byvame aj s rodicmi spolu 6 ti v dome s dvoma kupelkami kazda s wc, a da sa, aj ked je to uz take niekedy na hrane. My sme zatial len dvaja, takze si myslim ze 2 kupelky s 2 wc + 1 wc pod schodami nam aj s max 2 detmi bude stacit, Manzelka robi na smeny, takze rano sa tam urcite nebudeme tlacit. A tiez upratovat 3 kupelky a 4 zachody to by sa zene asi nechcelo :D . Ja v kupelke travim minimum casu, takze radsej budem na tom balkone popijat vino a oddychovat, tie 3 vyskove metre spravia ine vnimanie okolia ako ked som dole na prizemnej terase a vidim stale svoj plot resp zahradu. To vidim teraz u rodicov, preto som chcel na poschodi taku mensiu terasu, kde sa zmesti lehatko stolcek... Ten nadhlad nad vsetkym sa mi paci. Aspon tak to beriem ja.
Odpovedať
@ste29 Mame podobne rieseny aj orientovany dom, tak si dovolim pridat par postrehov po nejakom case byvania. -vstupna chodba je ozaj az zbytocne siroka, suhlasim, ze dom ma byt velkorysy co sa tyka priestoru, ale toto je uz ozaj prilis- ak v nej nebude ziadny nabytok, tie 2m su uplne postacujuce (my mame sirku 1,8m a vsetkym sa zda obrovska, deti po nej kruzia na bicykloch :-)) -vstupny satnik hned po pravej strane mame sirsi a mame v nom velke okno na celu stenu- zmestila sa nam tam velka skrina, vesanie pre navstevy aj lavica- tym padom je chodba bez nabytku, iba s velkym zrkadlom na stene -ten druhy satnik by som uplne zrusila a spravila namiesto neho technicku miestnost s pracovnou, a idealne aj vychodom von- nemozem si to vynachvalit -ta kupelna je tiez zbytocne velka, som zastancom skor dvoch malych kupelni (jedna pri izbe a druha pre hosti) ako jednej obrovskej, ma to vela vyhod -nepaci sa mi riesenie dennej casti, z gauca nebude dobre vidiet ani na TV ani von; kuchyna je pomerne mala a zle riesena na to, aky je velky dom- dajte tomu cas a pospekulujte nad tym, ako to spravit lepsie, urcite na nieco pridete. Hlavne kuchynu si premyslite do detailu uz teraz, presne co kde bude a ako bude vyzerat (najlepsie s pomocou interieroveho architekta), usetri vam to neskor mnoho starosti a problemov. -na poschodi znova, radsej dve mensie kupelne ako jednu velku, vyuzijete ich ovela lepsie a ocenite hlavne pri vacsich detoch, navstevach, atd. -k terase a balkonom sa radsej nevyjadrujem, mame terasu 80m2 na juho-zapadnu stranu, zatial ju nevyuzivame (ale je z nej krasny vyhlad :-)). -co sa tyka svetovych stran, neviem, ci to mate prave najlepsie riesene, chcelo by to viac okien na juznej strane -a este jedna rada, ak chcete dosiahnut vzdusnost, chodte do vysky a dajte vyssie stropy, aspon v dennej casti, doda to interieru uplne iny charakter
Odpovedať
Netreba sa pozerat na to, co je lacnejsie, skor na to, co je trvacnejsie a kvalitnejsie. Na to by som sa zameral asi ja. A co sa tyka projektu, tak by som povedal, ze je celko fajn, no terasa mi pride trocha mala.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?