V projekte tehla Heluz chcem Itong

Dobry den. Chcel by som sa opytat, mozem pri vystavbe rodinneho domu svojvolne zmenit tehlu Heluz, ktoru mam v projekte naprojektovanu a dat Itong ak dodrzim presnu specifikaciu? Musim ziadat o zmenu v projekte? Alebo mozem so stavebnikom jednoducho dat itong? Dakujem.
Odpovedať
@filipovic nemal by si to svojvolne zmeniť. treba hovoriť so statikom a so stavebným úradom
Odpovedať
@filipovic 1. Ytong. 2. ako chcete dodržať presnú špecifikáciu, ak ide o iný typ materiálu? 3. pre bežné potreby rodinného domu je zámena možná, odporúčam konzultovať s projektantom. Hlavne z pohľadu teplotechniky a statiky. 4. oficiálne treba požiadať o zmenu stavby pred dokončením a doložiť potrebné prílohy, projekt, statické posúdenie. Niektorí stavebníci to uvádzajú ako odklon od schválenej dokumentácie v kolaudačnom konaní.
Odpovedať
@halnas dakujem za info
Odpovedať
@filipovic specifikaciu coho? Farby? Mozete si bez problemu dat ytong. Nikoho to pri kolaudacii nezaujima.
Odpovedať
@halnas fakt? A najlepsie keby to dala vam vybavit za smiesny poplatok nie, ked sa uz tomu venujete... 😁
Odpovedať
@filipovic 1. Mudre rozhodnutie 2. Ak to nemá viac ako 3 podlazia, statiku meniť nemusíš 3. Vykasli sa na tie mudre rady, ktoré si dostal vyššie. 4. V najhorsom pripade spravte zapis v denníku s dozorom a projektantom o zmene.
Odpovedať
@filipovic Ja som zamenil 38 porotherm za 30 Ytong.S tavba svojpomocne.Pri kolaudacii nikto do stien nevrtal,aby zistil y coho sú.
Odpovedať
@filipovic nikomu nic nehovor,budu ta sikanovat,postav,zaomietkuj a hotovo.a ytong je dobra volba,sam mam z tehly a viem co hovorim. Itong nedavaj.
Odpovedať
@palo18 dakujem za odpoved a radu.
Odpovedať
@palo18 asi to tak spravime
Odpovedať
@slavoslav dakujem za info, mame klasicky bungalov jednopodlazny 4 izbovy s integrovanou garazou. Valbova strecha s tesarskym krovom. Klasika. 140m2 uzitkova.
Odpovedať
@sonau dakujem za info, takze tiez hovoris urcite Ytong ano?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@filipovic prvorada je cena materialu na m2 steny,potom praca za vymurovanie,potom farba,potom minus jeden bod tehle,nakoniec tepelnoizolacne vlastnosti
Odpovedať
@palo18 fakt. Vec sa má tak, že v zmysle platnej legislatívy musí stavebník (ten komu bolo vydané stavebné povolenie) realizovať stavbu v súlade so schválenou projektovou dokumentáciou. V konaní sa predkladajú 2 kópie, jedna zostáva na úrade, druhá opečiatkovaná stavebným úradom spolu s vydaným stavebným povolením sa vracia stavebníkovi. Ak chce stavebník robiť odklon od schválenej dokumentácie, je potrebné podať žiadosť o zmenu stavby pred dokončením. Drobné zmeny sa môžu prerokovať v kolaudačnom konaní, kde stavebník uvedie o aké zmeny ide. Tak je to oficiálne, podľa platných pravidiel. Áno venujem sa inžinierskej činnosti, no moje aktivity tu na verejnom fóre sú moja súkromná dobrovoľná aktivita. V rámci svojich možností rád poradím (ak viem, nemám potrebu sa vyjadrovať ku všetkému) každému, kto sa pýta alebo o radu požiada, či už verejne, alebo cez súkromnú poštu a veru je tu dosť takých užívateľov. Keďže sa pohybujem v tejto oblasti, viem ako to reálne chodí, no prijímam zodpovednosť za svoje verejné vyjadrovanie a vždy poradím v súlade s tým ako je to právne v poriadku a nedovolím si poradiť v zmysle porušovania zákonov. Aj v pracovnej praxi vždy vysvetlím jednu aj druhú stránku a rozhodnúť sa musí klient sám. Tu je to rovnako, ak to má byť v súlade so zákonom, postup som napísal. Ak to bude inak, ide o porušenie zákona. Druhá vec je, prečo sa zákony porušujú, či sú v poriadku, tak ako sú, či by sa to nedalo inak, či sú kontrolované a pod.. Ale to už by bolo na úplne inú debatu a tam teraz skĺznuť nechcem.
Odpovedať
@palo18 halnas dobre vravi, takto by to malo byt. To, ako sa to realne robi, a ze do stien nik vrtat nebude aby to skontroloval je zas vec druha. Otazkou je co na to stavbyveduci, resp. stavebny dozor. Ja byt stavebnym dozorom, tak sa pod to bez halnasom spominaneho postupu nepodpisem...lebo koho budu nahanat ak sa nieco pokasle? stavebnika? kdeze... ale najprv projektanta kvoli PD a potom veduceho/dozora, ze to povolili a veta typu "ved investor mi to tak nakazal" neobstoji. Dalsia vec-poistovna, budu mat vodu na mlyn preco nevyplatit poistku
Odpovedať
@halnas no vidíte ani mne sa nechce naťahovať. Prerokuje sa to pri kolaudácia, pokiaľ je dodržaná hrúbka a pevnostná trieda tak zmena samotného materiálu sa nerieši pri jednoduchej stavbe. @babi32 ani nie 😄 môžem príklad? V technickej správe máte aj napr. povrchovú úpravu. Čiže aká bude použitá omietka aké zrno ako bude točená aký bude odtieň, keď to zmeníte tiež treba dať zmenu pred dokončením? A takýchto vecí je tam plno hlavne pri katalógových projektoch. RD je jednoduchá stavba na to netreba zabúdať.
Odpovedať
@palo18 dost vtipny priklad, hadam nechcete porovnavat statiku vs farebny odtien omietky 😄 to je vec z pohladu potreby stavebneho uradu absolutne nepodstatna a zavisi len na volbe stavebnika. Nie kazdy RD je jednoducha stavba 😉
Odpovedať
@babi32 pisal som statikovi a nemusim si menit dokumentaciu a v klude mozem vymenit tehlu za ytong, taka je odpoved.
Odpovedať
@palo18 pisal som statikovi a nemusim si menit dokumentaciu a v klude mozem vymenit tehlu za ytong, taka je odpoved.
Odpovedať
@babi32 vtipna je vasa odpoved. Nie, to porovnavate vy statiku. Ja som ani slovkom nespomenul zmenu statiky. Ale zmenu materialu ktora je pre stavebny urad absolutne nepodstatna a zavisi len na volbe stavebnika. 🙂 Ano. Nie kazda, asi 3% RD niesu 😁 Pekny den prajem.
Odpovedať
@filipovic ved som vam to povedal 🙂
Odpovedať
@palo18 😄 a co je zmena materialu nosneho prvku? zasah do statiky....to, ak je to zrovna material tak podobny, ze ho mozno bezproblemov vymenit a vo vykresoch len prepisat nazov a netreba menit rozmery a ine s tym suvisiace veci, je vec druha. Ale treba si dat napr. pozor na polystyren, iny na tehlu iny na ytong... Ale to veru nie je kazda!😄 cao😉...
Odpovedať
@babi32 oki odteraz si budem pytat polys konkretne na tehlu a porobeton. Nech je aspon sranda. Ale nie aby mi dali ten co je na tehlu na porobeton. 😄😄 Nazdar 😉
Odpovedať
no nic,budem musiet zacat chodit na modreho konika a davat kam ide hladka,polohruba a hruba muka.ci natierat strie mamutom,penetrakom,stierkou,omietkou alebo striekat icynene.musim ist s dobou.
Odpovedať
Profilova fotka
@filipovic ani by ma nenapadlo pytat sa a urobil by som tak 😉
Odpovedať
@jblaze ja len pre istotu. Rad si vypocujem nazory inych a ich skusenosti.
Odpovedať
@palo18 projektant ci stavbar bude vediet co som tym myslela, ostatnym laikom to moze byt aj tak jedno, kedze pre nich to nie je az tak podstatna info, hlavne aby kupili to co je v projekte, resp. aby len tak bez rozmyslu nemenili matros a nie ze zoberu iny lebo stoji polovicu a lisi sa v jednej drobnosti, i ked cert sa skryva v detailoch😄
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?