Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@gadefox to nie je hnev ale alergia na ludi, co s… @sousedekovci89 áno, alergia na ľudí = prejav emócie hnev. Podľa psychologického empiricky overeného javu, ak ťa niekto štve (ak si na niekoho alergický), potom sa ťa to bytostne týka. Niečo z tvojej osobnosti, vlastností alebo správania si do neho premietaš. Na základe horeuvedeného si zrejme človek, ktorý "rano mysli ze sa moze montovat do roboty elektrikarovi, predobedom poucuje sustruznikov, poobede si mysli ze vie lepsie ako klimatolog situaciu na zemi a k veceru sa z teba stava virolog." etc etc.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@sousedekovci89 áno, alergia na ľudí = prejav emó… @gadefox a zase argument typu male dieta- ked ti niekto nieco povie poukazena realitu reagujes- to nie ja, ty si to. Fakt ako popremyslaj.Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@gadefox a zase argument typu male dieta- ked ti … @sousedekovci89 sorry, ale ja s tvojou alergiou na kohokoľvek (vrátane mňa) nemám nič spoločné. To si musíš spracovať ty sám - s tým ti ja nepomôžem. A skôr by si mal popremýšľať ty (ideálne s psychológom), či to, z čoho ma obviňuješ, nerobíš náhodou ty.Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@gadefox a zase argument typu male dieta- ked ti … @sousedekovci89 niektorych ludi je jednoducho najlepsie ignorovat. To je to najlepsie, co pre seba mozes pri kontakte s nimi spravit. A pre nich je to zaroven najvacsi trest.Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@gadefox a zase argument typu male dieta- ked ti … @sousedekovci89 nevšímaj si ho , zjavne trpí duning krugerovym efektomOdpoveď na príspevok od dexter89:
@sousedekovci89 nevšímaj si ho , zjavne trpí duni… @dexter89 keď už, tak DuNNing Kruger a môžem ťa uistiť, že človek s týmto syndrómom netrpí, bo sa jedná o ego-obranný mechanizmus. Používaj pojmy, ktorým aj rozumieš, deal?Odpoveď na príspevok od bigjamajko:
@sousedekovci89 niektorych ludi je jednoducho naj… @bigjamajko to mas pravdu jedina vec co ma na tom stve je ze potom sa taketo nezmysli bez oponentury nadalej siria internetom a len podporuju rozvoj roznych konspiracii co vedie len k dalsiemu rozkladu spolocnosti. To je to co ma trapi, ze uplne sme sa za poslednych par rokov minimalne na slovensku vykaslali na odbornost a kazdy s dierou v zadku moze sirit barsjaku hovadinu a ak by mu priharalo pod zadkom prehlasi to za nazor a prikryje sa slobodou prejavu.Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@bigjamajko to mas pravdu jedina vec co ma na tom… @sousedekovci89 Veď toto , ono by možno stačilo keby sa každý vyjadroval len k tomu v čom je fakt odborník, resp. má reálne osobné skúsenosti... Ale zas ako hovoril jeden klasik "Predstavte si potom to ticho" 😀Odpoveď na príspevok od dexter89:
@sousedekovci89 Veď toto , ono by možno stačilo k… @dexter89 v tom mam skor iny nazor, ono by mozno stacilo aby sme premyslali nad tym preco je vysledok v danej oblasti aky je. Ci to nahodou nie je skor holym faktom nez nejakou konspiracou ze drviva vacsina odbornej verejnosti ma nejaky nazor. Ako sa hovori o comkolvek vedia viac ako dvaja uz to neostane tajne. A konspiracie si prave zakladaju na tom, ze ta vec ma byt beznemu cloveku utajena. A hlavne pochopit aj to ze ano aj odbornici sa mozu mylit, stava sa to. Ale ked som o ich omyle presvedceny pri kazdej druhej veci, asi to nebude tymi odbornikmi a asi za tym nebude ich omyl. Proste viac zdraveho rozumu a menej konspirovania. Preto mam strasne rad YT kanal Patrika Korenara (tym ze sa mu narodilo dieta teraz vydava pomenej) ale ktory kratktmi resersami dokaze rozlozit konspiracne teorie uz v ich zakladoch. O to je to lepsie, ze on sam je byvaly konspirator, ktory precitol a verejne to o sebe priznava.Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@dexter89 v tom mam skor iny nazor, ono by mozno … @sousedekovci89 tak asi máš pravdu potom iný citát "konšpipračný teoretik je človek, ktorý neverí nikomu a zároveň je schopný uveriť všetkému" 😀 Ja som ako teeneger fičal dosť hlboko v konšpiráciách ... skôr som veril v iluminátoch a nejaké bankárske sprisahanie ale dosť som na tom fičal... ale vtedy to naozaj bolo underground ... nikto o tom nehovoril a fakt si tie "utajované skutočnosti" musel hľadať na zopár stránkach webu... a keď som spolužiakovi hovoril o tom, že nás budú čipovať (niekedy cca 2005 rok?) tak na mňa pozeral ako na blázna a ja na neho ako môže byť taká zaslepená ovca, veď je to predsa tak jasné... Dnes sú konšpirácie prakticky mainstrem a hvoorí o tom premiér to už neni cool 😀 takže presne viem ako to funguje a pôsobí na ľudí a je to hlboká žumpa z ktorej je ťažko sa dostať... prirovnal by som to k odvikačke od drog... mechanizmus "závislosti" od konšpirácií je v princípe rovnaký ... akurát ten zácislý na drogách si uvedomuje že má problém, len je fyzicky závislý ... konšpiračný teoretik si neuvedomuje že má problém, on si naopak myslí, že všetci naokolo sú problém... v tom je to nebezpečenstvo...Odpoveď na príspevok od dexter89:
@sousedekovci89 tak asi máš pravdu potom iný citá… @dexter89 ďakujem za tvoju úprimnosť. Budem k tebe úprimný aj ja: de facto si nahradil konšpiračné teórie o iluminátoch inou konšpiračnou teóriou o "globálnom oteplovaní". Práve preto si mylne zamieňaš vedecké hypotézy s faktami. Predtým si bol skalopevne presvedčený, že konšpiteórie o iluminátoch sú fakty, dnes si presvedčený, že globálne oteplovanie je fakt. Tipujem, že po prečítaní to vnímaš inak t.j. že ja som pomýlený a ty máš pravdu. Trefne to popisuješ: "neuvedomuješ si, že máš problém, naopak si myslíš, že všetci naokolo sú problém". Všimni si, že predtým si bol konšpirátor a každý s OPAČNÝM NÁZOROM bol OVCA. Dnes si klimatológ a každý s opačným názorom je pre teba PLOCHOZEMEC. Vidíš tam podobnosť? (neber to pls ako útok ad persona) ____ Od kolaudácie sa venujem intenzívne psychológii (nepýtaj sa prečo) - hlavne psychopatológii, poruchám osobnosti, typológii osobností etc. Bol som infiltrovaný v skupine plochozemcov a nejaký čas som analyzoval príčiny ich fanatizmu. Je to samozrejme komplexný fenomén (ako väčšina prírodných javov). Nejedná sa len o závislosť. V skratke: nemáš šancu presvedčiť fanatika (môže byť aj vedec s 3 PhD), že sa mýli. V týchto prípadoch totiž hrozí riziko, že sa mu zrúti celý hodnotový systém. Nepreháňam, v krajných prípadoch môže skončiť v "blázinci" alebo v horšom prípade spácha samovraždu. Tvoj nervový systém ťa pred týmto chráni tým, že produkuje negatívne emócie (úzkosť; niekedy hnev, ktorý ťa nabáda k odstráneniu príčiny úzkosti ap). Pretože, ak sa človek mýli v niečom, je nenulová pravdepodobnosť, že sa mýli v niečom inom. Čo ak sa mýli vo väčšine vecí? Mám na to prímer: Myslíš si, že stojís na rozkvitnutej lúke a pritom je to mínové pole. Každý jeden krok, každé jedno rozhodnutie môže byť smrteľné. To nie je žiadna sranda. ____ Inak súhlasím: konšpirátori sú veľmi často paranoidní (každý ich chce oklamať, prekabátiť, prelstiť), preto neveria nikomu a ničomu, ale paradoxne uveria každej sprostosti, ktorá okolo nich prejde. V týchto prípadoch bohužiaľ funguje lavínový efekt t.j. človek, ktorý uverí jednej konšpiteórii, začne veriť ďalším, ktoré mu potvrdzujú predchádzajúce a de facto sa do toho zamotáva ako do pavučiny. Tiež súhlasím s tým, čo si písal včera o nedôvere vo vedu - je to mega problém, ktorý (ako inak) je komplexný; za ktorý môžu -- trochu aj skorumpovaní vedci (tomu sa nevyhneš) -- new age (ktoré nenávidí vedu per se) -- postmoderna (zjednodušene "kto určuje, čo je realita a čo je fakt") etc. a ktorý rozhodne neprispieva ku stabilizácii spoločnosti (práve naopak).Odpoveď na príspevok od gadefox:
@dexter89 ďakujem za tvoju úprimnosť. Budem k teb… @gadefox chces triezvu reakciu? stale cakame tu vsetci ze pridas dokaz, ze globalne oteplovanie je iba konspiracia.Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@gadefox chces triezvu reakciu? stale cakame tu v… @sousedekovci89 huh? Prečo píšeš v množnom čísle? A tebe som nepísal - nechápem, prečo reaguješ.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@sousedekovci89 huh? Prečo píšeš v množnom čísle?… @gadefox tak sme minimalne dvaja co sme ti tu tvoje tvrdenie o tom ze je to konspiracia odporovali (a minimalne jeden aj vyvratil). Vidim ze mas problem aj s pamatanim si priebehu diskusie. Preco reagujem? Velmi rad by som si priznal chybu ze sa mylim, ale stale obchadzas moment ked treba pridat realne argumenty a stacas to na vztahovacnost (pokladal si to za utok na svoju osobu) resp. Na nejake psychologicke zalezitosti.Odpoveď na príspevok od toky1:
Tak mňa vytrénoval kedysi tesne po socíku taký ča… @toky1Problém je v tom, že človek nepozná absolútnu pravdu (dovolím si zafilozofovať, že človek k nej nebude mať nikdy prístup), takže aj vedci nie sú vo všetkom v zhode. Je to úplne bežná vec typická pre vedu. Výnimkou sú vedecké disciplíny líznuté korupciou (hlavne mäkká veda), kde panuje všeobecný konsenzus a každý súhlasí s každým.kde si samotní odborníci na danú tému navzájom protirečia
Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:
@gadefox tak sme minimalne dvaja co sme ti tu tvo… @sousedekovci89Trochu to máš pomýlené.. Nie, že "pokladal som to za útok na moju osobu", to bol (!) v skutočnosti útok ad persona (argument ad hominem). Ak sa voči tomu vymedzím, nejedná sa o vzťahovačnosť. Btw. typická manipulácia agresorov a predátorov..stacas to na vztahovacnost (pokladal si to za utok na svoju osobu)
Odpoveď na príspevok od zuzana_janos:
Inac neverim tomu, ze som tu mala 30 notifikacii … @zuzana_janos mea culpa, žiaľ toto odbočenie inicioval včera kolega dexter a ja som si nekusol do jazyka. Mea maxima culpa..Odpoveď na príspevok od gadefox:
@sousedekovci89 >stacas to na vztahovacnost (pok… @gadefox kks ty tu davas cim dalej tym vacsie perly ducha. 🤣Odpoveď na príspevok od gadefox:
@zuzana_janos mea culpa, žiaľ toto odbočenie inic… @gadefox Ale no tak, ty prvý si začal v prvom svojom príspevku tuto na Zacika s poznámkou o, citujem Ťa:"Strašenie s globálnym oteplovaním sa nekonalo" koniec citátu. Na toto potom reagoval Dexter. Ale to je vlastne jedno, fakt je to mimo tému.Odpoveď na príspevok od gadefox:
@zuzana_janos mea culpa, žiaľ toto odbočenie inic… @gadefox na túto tému by sme si mali založiť asi novú skupinu nejakú filozoficko-analytickú 😀 hej sorry nemal som útočiť ad hominem ale teraz sa meníš na nejakého Freuda či čo 😀 Ale čo sa týka tvojej psychoanalýzy len poopravenie ... ja som neveril v globálne otepľovanie dokonca ešte Bc. práca na túto tému sa niesla skôr v skeptickom duchu ... takže není to tak že som "prepol" a jedného dňa som veril v plochú zem a druhý zrazu v globálne otepľovanie ... skôr naopak hovorí ti niečo výskum a postupná korekcia názoru pod ťarchou faktov... ale ešte raz ... netuším popravde o čom sa chceš baviť/vyvrátť ... otepľovanie je merateľný fakt ... či za to môže CO2 a ľudia, prípadne prírodné cykly, prípadne kombinácia oboch... o tom sú hypotézy a vedú sa síce dnes už malé, ale stále isté spory. ale popravde nechápem čo si chcel vyvracať či samotnú existenciu GO , alebo len tie príčiny... predpokladám že si príčetný a že rozporušej len príčiny... to by sa dalo ešte pochopiť.Odpoveď na príspevok od zuzana_janos:
Inac neverim tomu, ze som tu mala 30 notifikacii … @zuzana_janos Ohľadom ceny TČ. Dajú sa kúpiť aj tepelné čerpadlá za 2000eur, nutne nemusia byť v cene po dotácii za 8000. V Tvojom prípade by som asi išiel do verzie s TČ+vodná podlahovka+FVE a vrámci stavebnej dispozície by som dal aj jednu klimabedňu v spoločenskom priestore (obývačkojedálňokuchyňa). Ak by bola šikovná dispozícia tak pri otvorených dverách by sa chlad aspoň ako tak dostal aj do ostatných priestorov. On ten studený vzduch má tendenciu sa tak akoby plaziť po zemi a rozlievať sa. Mimochodom, dom celý Ťa bude stáť pravdepodobne 150tisíc a viac takže ušetriť možno 3000-5000 na kúrení a inštalovať radšej elektrické rohože mi príde ako trochu šetrenie na nesprávnom mieste. Keď časom prídeš na to, že to nebol dobrý nápad tak už bude veľmi náročné s tým čokoľvek urobiť. Ak budeš mať TČ a vodnú podlahovku a popsuje sa ti to TČ tak stále ho budeš vedieť vymeniť za nejaké iné - možno kvalitnejšie a podľa mňa aj tie TČ budú časom lacnejšie a technicky dokonalejšie.Odpoveď na príspevok od dexter89:
@gadefox na túto tému by sme si mali založiť asi … @dexter89 :o) Mali by sme zaloziť iné vlákno, bo pani dostáva offtopic notifikácie. A v tomto sa zhodneme. Počasie sa mení - to je do očí bijúce aj slepému. Človek má/mal na vývoj evidentne nejaký vplyv. Rozhodne žijeme v nadspotrebe. Veľmi sa plytvá materiálmi. Je nutné sa uskromniť a zrejme to nebude bezbolestné. Takto to vnímam ja ako LAJK. Ty si to študoval a včera som v rýchlosti pozrel, že máš aj PhD, tak o tom máš rozhodne viac vedomostí. AK budem mať viac času, prejdem si tvoj blog - máš tam nejaké článočky, som zvedavý..Hovorí a je to ojedinelý jav.. ale takto funguje (by mal fungovať) vedec. Väčšina ľudí funguje na princípe cherry picking-u t.j. to, čo potvrdzuje ich postoje, tomu prisudzujú väčšiu váhu a to, čo je v rozpore, tomu prisudzujú menšiu váhu (devalvujú to ap) - aj vedci, aj ja, robíme to v rôznej miere všetci. V dnešnej dobe sú velmi nebezpečné echo chambers vo forme vyhľadávacích algoritmov (ale to asi vieš), čo len posilňuje postoje ľudí..hovorí ti niečo výskum a postupná korekcia názoru pod ťarchou faktov...
Odpoveď na príspevok od gadefox:
@dexter89 :o) Mali by sme zaloziť iné vlákno, bo … @gadefox s tým by sa dalo súhlasiť určite vnímam že ekonomika a spoločnosť postavená na čoraz väčšom plytvani asi nebude fungovať donekonečna ... Hej určite aj vedci podliehajú myšlienkovým chybám profesor Koukolik o Tom písal ako o ,,groupthinku,, t.j. že snaha po dosiahnutí jednomyselnosti preváži fakty A posledné roky vraj panuje produkovanie článkov brakov... a tlaky na publikovanie za každú cenu. Ja len že o tom do akej miery za súčasne otepľovanie môže človek a do akej ide o prirodzene zmeny sa ešte s prižmúrením oka dá triezvo polemizovať ale nejaké základy fungovania atmosféry sú potrebné ... Problém je , že väčšina diskutujúcich na sieťach nevie ani čo je to mrak ☁️ ale zato má jasno v tom, že nás práškujú chemtrails a harp ovplyvňuje hurikány tak s takými ľuďmi o čom sa dá baviť ? Ono ak ťa dobre chápem tak poukazujes na nejasností v klimatickom systéme ... Tie sú najmä aerosóly a oblačnosť a historické zmeny klímy , ktoré sa veľmi dobre nedajú vysvetliť hypotézou C02 ... Samozrejme vždy sa bavíme v rovine pravdepodobnosti to.j. možno za súčasnú situáciu ani nemôže človek a CO2 šanca tam je možno 10-20%? Neviem Predstav si že ideš po kraji útesu v hmle a nevieš kedy prepadneš a kde je koniec ... Budeš sa rútiť 100km/hod. Keď si nie si istý kde je okraj ? Nie každý rozumný človek spomalí ... A o Tom to je ... My stále zruchlujeme , produkujeme čoraz viac sajrajtu do atmosféry ale kde je okraj nevieme naisto ... Lenže rozumné by bolo spomaliťOdpoveď na príspevok od dexter89:
@gadefox s tým by sa dalo súhlasiť určite vnímam … @dexter89 rozumiem. Diskutovať s človekom, ktorý verí v chemtrails pochopiteľne nemá zmysel.. resp. diskutovať s kýmkoľvek zabetónovaným vo svojich presvedčeniach je zbytočné. Pred x rokmi mi finišoval projekt, dva mesiace som mal volnejšie, tak som si zo zvedavosti čítal konšpiteórie. A poviem ti, je to ako magnet: Je to jednoduché. Pochopí to každý pomerne rýchlo. Vysvetluje to celý svet, ktorý je ale extrémne komplexný => absolvent konšpi-školenia sa vo svete ľahko zorientuje ("on(a) je obeť, ktorá za nič nemôže, lebo svet ovládajú tajné spolky"). Z psychologického hľadiska to oslobodzuje zo zodpovednosti za svoj život a za chyby, ktoré každý robí(me). "Ak nejaká malá skupina ovláda svet, potom predsa ja, malý človiečik, nemám šancu ovplyvniť svoj život, že?" Nikdy som tomu neveril, ale neprekvapuje ma, že sa ľudia chytia do tejto pasce. Btw. konšpi tu boli odjakživa - menia sa len kulisy :) Čo sa týka klimatickej zmeny, možno som ten koment, na ktorý si včera reagoval, nešťastne sformuloval (a možno aj trochu provokatívne ,). Jediný problém mám s tvrdením niektorých, že za neg. trend je 100% zodpovedný človek a za všetko môže CO2 - inak povedané, vyriešme CO2 a stane sa zázrak. Intuitívne vnímam, že to nie je také jednoduché a že je to komplexnejšie. That's all.. ale o tom de facto píšeš. Spomínal si ti postupnú korekcia názoru pod ťarchou faktov - nuž, musel som upraviť svoj názor na TČ vzduch voda a FVE. Som tomu terazky viac otvorený ako pred x rokmi. A nebol to jednoduchý proces ,) Snáď sme to tu nezaspamovali :)Odpoveď na príspevok od gadefox:
@dexter89 rozumiem. Diskutovať s človekom, ktorý … @gadefox no vidíš nakoniec by sme si rozumeli a to čo si napísal vyššie tak pod to by som sa podpísal ... Hej tak to CO2 sa javí ako dominanty faktor ale napriek tomu je klimatický systém veľmi komplikovaný ... Ja mám osobne napr. ako ,, amatérsky,,paleoklimatológ to.j. strašne ma zaujímajú historicke zmeny klímy ... Problém mám napr. S tým , že paleorekonstrukcie teplôt ktoré sú viazané na určité miesto ... A tieto potom niektorí ,,vedci,, nadpajaju na globálne teploty už merané pomocou teplomerov alebo satelitov ... Ide o inú nie len kvantitatívnu ale aj kvalitatívnu mnozinu dat a príde mi že tak trochu sa tie data prispôsobujú aby to potvrdzovalo teóriu že teraz je najteplejšie za tisíce rokov ... Globálne samozrejme, lebo lokálne paleorekonstrukcie nič také nepotvrdzujú Resp. Existujú dosť silné dôkazy , že v minulosti napr. Stredoveku mohlo byť niekde podobne teplo ako dnes resp. veľmi porovnateľné s dneškom a podobne ... Ale to len tak na okraj fakt sme mimo témyOdpoveď na príspevok od zuzana_janos:
#FV vs. #tepelnéčerpadlo Ahojte. Plánujeme stavať… @zuzana_janos Dobrý deň, fotovoltické riešenie od ZSE je vhodné pre domácnosti aj pre firmy. V našej ponuke máme pre domácnosti riešenia Fotovolt Štandard, Fotovolt Komfort a Fotovolt Bezstarosti. Výkon fotovoltického riešenia odporúčame dimenzovať podľa ročnej spotreby elektrickej energie vo vašej domácnosti, aby sa dosiahla optimálna návratnosť investície a maximálne využitie vyrobenej energie. Momentálne poskytujeme zľavu až do výšky 2 000 € na riešenia Komfort alebo Bezstarosti bez dotácie. Navyše získate 3 000 kWh elektriny zadarmo pre riešenie bez dotácie. V prípade otázok vyplňte náš formulár a expert na fotovoltiku vás bude v najbližších dňoch kontaktovať a vyberie pre vás najlepšie riešenie. Formulár nájdete: https://www.zse.sk/formulare/najlahsi... Viac informácií o našich produktoch nájdete na: https://www.zse.sk/produkty/fotovoltika