Tehlovy dom a drevodom

Ahojte, najde sa tu niekto, kto vie porovnat ako sa byva v murovanom dome a drevodome? Vnimate nejake rozdiely? Zda sa vam drevodom rovnako hodnotny ako tehlovy?
Odpovedať
Profilova fotka
@henyka86 na túto otázku neexistuje odpoveď ktorú očakávaš. Obe stavebné technológie majú niečo do seba. Majú svoje pre a proti. Čo si predstavuješ pod pojmom "rovnako hodnotny ako tehlovy?" Osobne nevidím výhodu v tom, že bývam v drevodome, a tak isto nevidím výhodu v tom že bývam v murovanej stavbe. Je to dom. Drevo je postavené rýchlejšie (obvodové múry a vnútorné priečky, ostatné procesy sú rovnaké pri oboch. Cena zhruba rovnaká. Termoizolačné vlastnosti rovnaké. A ano, zabudol som. Aj do murovačky sa ti nasťahujú myši. Pokiaľ sa správne dom odizoluje a zamedzí sa vlhnutiu alebo úniku vody, je drevodom bezproblémový. Keď ti praskne vodovodná rúra pod poterom, tak je to v srabe v oboch prípadoch. Drevostavba neakumuluje teplo ako murovaná, takže nemáš problém s vychladením domu (cez leto). Murovaná stavba sa vykuruje dlhšie - má zotrvačnosť čo má drobnú výhodu cez zimu. Je skutočne XY bodov ktoré sa budú vo väčšine rovnať alebo budú zanedbateľné rozdiely vo výhodách. spravila sa základová doska, v pondelok prišli, a vo štvrtok večer hotová strecha s krytinou, nafúkaná izolácia a osadené okná. Hrubá stavba hotová za 4 dni. Všetko pred a po je identické aj pri murovačke, len hrubá trvá dlhšie.
Odpovedať
@dominik_galaba presne tak. Velmi spravny uhol pohladu. Na drevodome sa mi pacil pocit tepla po kratkom kureni. Samozrejme u murovaneho je ta akumulacia tiez prijemna. Osobne si myslim ze murovany ma vyhodu cez leto ked sa cez noc vychladi a cez den je v nom chladnejsie. Mam dobre spomienky ked sme dokoncovali DM na Liptove -20 a v dome kratky rukav a kurenke bol ohrievac z tesca za 10€😉 kazdy ma + aj-. Je to o tom comu doverujete. Zaklad je aby bol kvalitne postaveny a pouzite kvalitne materialy. Pre jednu nemenovanu firmu sme realizovali drevostavby v CZ a Na Slovensku za 28dni na kluc tak kto chcel rychlo dom tak mal jasnu volbu.
Odpovedať
Ahoj, ja mám dom murovaný z tehál (teda toho čomu sa dnes nadáva tehla) a už by som to nechcel. Dom má hrubú izoláciu v strope a 15 cm polystyrén fasáda. Možno budem zase moc kritický, ale mne takto izolovaný dom proste nevyhovuje. Tepelné akumulačné schopnosti tvárnice v ktorej je viac vzduchu ako tehly sú o ničom. V lete sa to raz - dva prehreje. Stačí zapnúť varič alebo žehličku a v miestnosti sa nedá žiť. Tiež som sklamaný zo zvukovoizolačných vlastností. Napriek kvalitným oknám je z vonku všetko počuť, rovnako aj priečky sú na zaplakanie, všetko je cez to počuť akoby boli z papiera. Keďže dnešné stavebné normy vyžadujú dokonale zateplené nepriedušné krabice, druhýkrát by som asi šiel do dôkladnej rekonštrukcie staršieho domu z ozajstnej plnej tehly, s betónovým stropom a pivnicou, prípadne na stavbu použil iný plný, ťažký materiál. Drevodom napriek tomu že by som ho nechcel, nezatracujem.
Odpovedať
@henyka86 čo sa týka "hodnoty" domu, čítala som, že zvyknú byť ľudia "rozčarovaní" z toho ako ohodnotí drevodom banka pri refinancovaní hypotéky. Bližšie informácie nemám. Skúste sa informovať, ak je to pre vás podstatná vec.
Odpovedať
@robo91 možno to že počuješ taký hluk zvonku nie je ani tak vinou okna, ako polystyrénu 🙂
Odpovedať
@sousedekovci89 Neviem to posúdiť, v dome bývame odkedy je dom dokončený aj s fasádou. Nemám to možnosť porovnať bez nej. Našťastie nebývam nikde pri hlavnej ceste takže tých 10 áut čo prejde okolo mňa za deň a deti čo sa hrajú na ulici ma nerušia. Ale priznávam že ma to zarazilo.
Odpovedať
@robo91 mňa tiež zarazila informácia o tom, že polystyrenové zateplenie môže zhoršiť zvukovoizolačné vlastnosti obálky domu 🙂 ale keď som na túto informáciu narazil z viacerých zdrojov niečo asi na tom bude. Vraj to má súvis s tým, že je taký ľahký. U rodičov máme tehlový dom (9é. roky) zateplený 8 cm polystyrénom a nič také som nepozoroval. A to bývajú pri železničnej trati, kde sa premávajú aj nákladné vlaky. S partnerkou sme kúpili starý dom na hlavnej ulici, preto pôjdeme radšej do zateplenia buď vatou ale nejakým iným "ťažkým" izolantom. 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@profistavbari ono sa to beztak nedá oklamať nejakými domnienkami, pokiaľ má drevodom energetické straty rovnaké ako murovaná stavba, tak ich charakteristika pre potreby vykurovania / chladenia budú rovnaké bez ohľadu na to, či je to drevo alebo tehla alebo ytong. Pretože "teplotesnosť" neplatí len v smere z interiéru do exteriéru, ale aj opačne 🙂 @zltalienka to je len o tom, ako vníma banka danú nehnuteľnosť, pre mňa je úžitková hodnota domu podstatne vyššia ako je finančná hodnota domu, pre banku je to opačne, pre nich je zásadná finančná hodnota nehnuteľnosti pred úžitkovou. Banka kalkuluje. Chce čo najviac z minima. Tak ako aj ja, ale čumím na danú vec z druhej strany mince.
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_galaba potreby vykurovania budú rovnaké / chladenia rovnaké byť môžu ale vôbec nemusia.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?