Dobrý deň,
Chcem sa spýtať či máte niekto orientovanú špajzu na juhovýchod resp. na túto stranu máme v špajzi okno. Má rozmery 1,1x3,8 m, okno je z tej kratšej strany a po celej dĺžke je kuchyňa (špajza je skrytá a vstupuje sa do nej cez “skryté” dvere). Iná možnosť orientácie nie je možná, ale obávam sa, že takáto orientácia nie je úplne šťastná.
Ďakujem za odpovede 🙂
@lukasovasandra Podľa mňa v špajze nie je okno nutné.
Ešte je možnosť okno dať, ale v lete ho neotvarat a zvonku osadiť hliníkovu fóliu... alebo dať pred okno strom na tienenie.
Na kpmpoty muky cukre dozy a ine je jedno na aku stranu je orientovana. V modernom dome so vsetkymi ackami podlahovkami atd aj tak nema nikto spajzu ako kedysi kde visel kus slaniny a klobasky.
@wolodymyr áno tak ako píšete, bude to len na tie najbežnejšie potraviny do zásoby, žiadne údeniny tam sušiť neplánujeme (snáď) 😄 takže v tomto prípade si myslíte, že to bude v poriadku aj na túto svetovú stranu?
@lukasovasandra mame spajzu v dome u rodicov asi v takom istom rozmere, cisto na J, ale je bez okna a bez kurenia...len pod stropom a nejakych 20 cm nad podlahou su do muru vyvrtane 120 mm diery...tie sa na zimu zatvoria
aj v lete aj v zime je tam citelne chladnejsie asi tak ako mame v pivnici 18 °C
varene jedlo by tam ale nevydrzalo
svokrovci ktory maju spajzu na S a s oknom to maju v zime s vetrackou ako plnohodnotnu chladnicku
@lukasovasandra aj keby tam nebolo žiadne okno špajza ho nepotrebuje pre svetlo stačí na vetranie, zaberáš s ňou výhodný priestor ktorý môže získavať zisky zo slnka, z JV svieti slnko , i ked tento január štrajkuje
@lukasovasandra naozaj sa pre spajzu nenajde ine miesto? Ja viem ze tie kuchyne so skrytymi dverami vyzeraju pekne ale vpodstate ti moze byt jedno ci mas v kuchyni vysoku skrinku alebo skryte dvere.
Ja som chcela "chladnejsiu" komoru hlavne zelenine (zemiaky, cibyla...), ktora sa mi v byte v teplej kuchyni rychlo kazila. Teraz mam komoru cez chodbu oproti kuchyni. Niekedy nie je az tak vyhodne mat komoru priamo v kuchyni. A tych niekolko krokov navyse nie je nic strasne.
@lukasovasandra do špajze nepotrebuješ ani rekuperáciu , tá slúži hlavne pre prísun kyslíka a odstránenie CO2 bez straty tepla,to tam nie je, takže stačí malé okno ktoré zatieniš
@lukasovasandra ono určite dajte, ako písali hore - zatieniť fóliou priepustnou ktorá nebude špajzu ohrievať a vybavené.
Či tam okno bude alebo nebude, ostatným tu na fóre bude jedno. Tebe ale nie, cez zimu keď budeš chcieť tak okno otvoríš alebo ho necháš zatvorené. My takto v špajzi chladíme flaše na zemi. Samozrejme bez podlahového kúrenia a nezabudnúť na dvere s dobrou izoláciou - aby neprefukovalo. Na nezaplatenie.
Cez leto zavrieš.
@wivik špajza má byť pri kuchyni, žiadne pár krokov navyše. 🙂
@dominik_galaba ďakujem za info 🙂 trošku mám obavu z tých dverí s dobrou izoláciou, nakoľko jediné dvere budú tie, ktoré budú súčasťou vysokých skríň, čiže tam izolácia nebude žiadna 🙁
@lukasovasandra ja neviem, mate zeleninu ako volakedy? Cize 5-6 vriec zemiakov, 3-4 bednicky mrkvi, petrzlenu a tak dalej? Ci co riesite? Mame spajzu na JZ cize nam na nu svieti slnko od 7 do 21 v lete mame aj okno a mame ju rovnako cez falosnu skrinu v kuch linke. Okno nema ziadnu folia ani tienenie, mame odtah rek. Samozrejme tienenie casom ak bude tak dam. Ze by sa zena stazovala ze sa jej tam kazia kompoty a hnije zelenina som nezachytil.
Niekto sa tu tvari ako by sa v komore skladovali kvanta zeleniny ale na to spajza nikdy nebola. V spajzi sa skladuje tolko kolko je na beznu spotrebu. A momentalne mi tam vysia 2 nozky klobasky a su na poriadku. 😉
@dominik_galaba áno presne ako píšete, bude sa do nej vchádzať cez linku 🙂
@palo18 ďakujem aj za Váš názor, preto sa pýtam. Väčšinou čítam, že špajza je najideálnejšia na sever, preto som chcela vedieť reálne skúsenosti na iné svetové strany.