Rozvrhnutie miesstností v projekte RD, orientácia, atď.

Ahojte strecháči. Na začiatok vám všetkým chcem popriať šťastný nový rok a samozrejme pokojné a bezproblémové bývanie vo vašich príbytkoch. Rád by som vedel vaše názory, či skôr skúseností s pár vecami: 1. Videl som veľa projektov, v ktorých je kúpeľňa umiestnená v strede, prípadne niekde, kde nie je možné spraviť na nej okno. Prišlo mi to dosť nešťastné riešenie. Síce by bol projekt pre mňa presne vyhovujúci, ale tá kúpeľňa to pokazila. Síce v byte máme kúpeľňu v strede, ale aj tak mi to príde dosť nepraktické. Je tu niekto, kto má v rodinnom dome (bavme sa o prízemných bungalovoch) kúpelku v strede? Riešili by ste to s odstupom času inak? Alebo ste spokojní? 2.Asi trošku divná otázka, ale aj tak sa spýtam, je veľmi dôležitá orientácia domu voči pozemku a svetovým stranám? Ak je dom dostatočne zateplený a aj vzhľadom k použitým materiálom, treba to riešiť? 3. Má niekto z vás nainštalované fotovoltické články za účelom "sebestačnosti"? Zaujíma ma to, že či je možné nimi utiahnuť celú domácnosť, kúrenie, svetlo, varenie, kúpanie, ohrev bazénu, prípadne teoreticky aj nabíjanie elektromobilu (ide o to čo najviac využiť vyrobenú energiu a využiť naplno tú možnosť, že nie som na nikom závislý). Čo som sa zatiaľ dozvedel, tak vraj ľudia majú skôr problém s tým, že nemajú kam dávať prebytočnú vyrobenú energiu (písané v článkoch, ktoré sa tomuto venujú, ale nejako sa mi to nezdá), teraz nemyslím vracanie energie do siete, ale len pre moju vlastnú potrebu. Samozrejme, dom by bol napojený na verejnú sieť pre prípad rôznych negatívnych vplyvov (dlhodobo zamračené, poškodenie systému fotovoltiky a pod., čiže také zadné vrátka). Plyn by som úplne vynechal, ten v dome nechcem, čiže by kúrenie bolo riešené odporovo (či už fólie alebo káble). Krb by v dome bol, na tuhé palivo, dal by sa použiť v prípade výpadku elektriky aspoň na kúrenie. Viem, že by to celé bolo celkom nákladné, ale teraz mi ide skôr o to, že či je možné takto riešiť dom. Má niekto z vás takto riešený dom? Teraz nechcem riešiť návratnosť financií vložených do tohto systému, je mi jasné, že to je na dlho, možno sa mi tie financie ani navrátia. Preto sa aj pýtam tu, niekoho kto to má doma, lebo všade riešili to, či je tu nejaká návratnosť, ale mňa tento systém zaujíma hlavne z dôvodu sebestačnosti, že nie som na nikom závislý. Ďakujem vám pekne vopred za akékoľvek odpovede. s pozdravom pochabel
Odpovedať
@pochabel 1. Nemám - neviem 2. Slnko dodáva človeku veľa pozitívnej energie, preto je žiaduce, aby svietilo aj do domu hlavne cez zimu. Ideálna orientácia je: spálňa na východ, obývačka na juh, detské izby na juh alebo západ, kuchyňa na sever. 3. Fotovoltika v zime vyrába minimum elektriny, preto nie je vhodná na kúrenie. Ak chceš mať zálohu v dome, kúp si elektrocentrálu, tou aj zakúriš, aj zasvietiš, aj navaríš, aj mraziak potiahne. A nezabudni si studňu navŕtať...
Odpovedať
@jakino Tak, spálňa by bola určite na východ. Je super, keď slnko ráno zasvieti do izby a zobudí človeka. Teda, pokiaľ nevstáva o štvrtej ráno do práce. Tak, vodu by som mal určite z obecného vodovodu. Ale tá studňa nie je zlý nápad. Kedysi sme mali studňu, ešte keď som v dome býval. Kam sa hrabe voda z vodovodu.
Odpovedať
Mame tri kupelne bez okna uz v druhom dome , v oboch domoch boli aj kupelne s oknom ktore sa nikdy neotvaralo.
Odpovedať
@atlaska No, to otvorené okno by mi asi chýbalo, preto mi to prišlo ako zlé riešenie. A ide mi aj o prirodzené svetlo. I keď, čo sa toho vetrania týka, tak aj pri nainštalovanej rekuperácii sa tuším neotvárajú okná. Tá rekuperácia by síce nemusela byť zlá, ale okná by som určite otváral. Predsa len, otvorím okno a tá hromada čerstvého vzduchu, ktorá sa mi vovalí do miestnosti naraz, je na nezaplatenie. Hlavne na jar a na jeseň, keď je vonku chladno. Či dokonca v zime. A niekedy zvyknem spávať pri otvorenom okne, najmä keď je vonku už dosť chladno. Ale je pravda, že ja skôr znesiem nižšiu teplotu vo vnútri. Tak, v podstate, ako to komu vyhovuje. No, trochu som sa rozpísal. Čo sa tej kúpeľne týka, tak sa prikláňam skôr k tomu oknu. Ale presne takúto reakciu som chcel, že niekto napíše vlastné skúsenosti.
Odpovedať
@pochabel Neviem v kupelni nespavame :-D Nemas rekuperaciu vyskusanu , ked ju vyskusas otvarat okna nebudes.
Odpovedať
@atlaska Tak to máš pravdu, ani ja nespávam v kúpelke. Ale našiel som švagra spať na WC. :-D Ale aj tak by som tam bral okno. No, tú rekuperáciu plánujem. Len ma na tom štve to, že by to vraj malo ísť stále, ale nejako sa mi to nezdá.
Odpovedať
Ahoj, si definitivny pripad pre projektanta:-D:-D:-D Chces toho vela a s velmi individualnymi poziadavkami. Dalej treba poznamenat, ze ak sa raz bavis o rekuperacii, tak sa bavis o dome kde chces aj maximalne vyuzitie tepelných zdrojov a teda logicky je aj orientacia ci uz domu alebo pozemku velmi dolezita a nic sa nenechava na nahodu. Co sa tyka okna na kupelni: pre mna osobne pri projektovani novostavby, v ktorej asi dozijem, by bola blbost to nevyriesit. Su urcite ludia, ktori nemaju a nevadi, ale urcity druh diskomfortu to proste je.
Odpovedať
@aaabbbcccddd Krásny nick máš. Skôr, než som prečítal to "projektanta", hneď ma napadlo, že som definitívny prípad pre psychiatra. :-D Ale áno, asi máš pravdu, pretože som asi dosť náročný na rôzne riešenia. Navyše, ako si aj Ty písala, tak ak už riešim bývanie, tak už do konca života. Ak sa teda niečo nevykoní. Ale tak, sú katalógové projekty, ktoré mi vyhovujú, niektoré s malými zmenami - posun priečok (nenosných), prehodenie miestností, ... .
Odpovedať
@pochabel Ono bude to vecou preferencii :) Vyrastal som v dome, kde boli 2 kúpelne, jedna z oknom, jedna bez okna ... Teraz bývam ešte pár týždňov v byte, kde okno v kupelni nie je a dostavávam dom, kde okno v kúpelni bude ... V každom prípade, mi to je úplne "u prdele" = teda ja osobne v okne nevidím skoro žiadny benefit ... Tým chcem povedať, že by to pre mňa nebol vôbec rozhodujúci faktor, pri výbere domu, nevidím v tom takmer žiadny benefit :) Zato v byte mi chýba vonkajšia sprcha, ktorú sme mali svojho času na dome u rodičov ... Prakticky celé leto, keď nepršalo, som sa sprchoval vonku, nebolo nad to :) .
Odpovedať
@pochabel Nechceli ma tu prijat pod mojim menom tak som cosi postlacala a bolo :-D :-D :-D ...tak som sa dopracovala k mojmu nicku :-D Co sa tyka toho vyberu projektu, uplne chapem, ze je rozdiel dat za individualny napr. 5000€ a za katalogovy 800€. No o technologiach sa budes musiet poradit s odbornikmi ak do toho skutocne chces ist a to samozrejme zadarmo nebude. Kedysi som tiez snivala o dome uplne nezavislom, takze presne viem o com hovoris. Neviem aky si zdatny v nemcine, ale susedia Rakusania taketo projekty uz casto riesia ako standard, tam by si mal vela inspiracie...skus pogooglit. A na Slovensku kukni CREATERRA architektov...ti maju uz aj nejake typove domy a riesia prave energeticku uspornost.
Odpovedať
@aaabbbcccddd Díky za radu. Len musím natrafiť na nezaujatého odborníka. Najlepšie sa spýtať niekoho, kto to už má. no, nemčine som sa už dlllho nevenoval. naposledy ešte na strednej. :-D Ale niečo som našiel aj na akejsi českej stránke, lenže už neviem kde to bolo, keďže ja si mažem stále históriu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?