Projekt - Vaše postrehy / názory

Profilova fotka
Ahojte strecháči, sme v štádiu riesenia projektu. Bude to naše prvé bývanie v dome vôbec, preto by sme sa radi vyhli akýmkoľvek chybám. Náš návrh nám (s malými zmenami) prekreslil projektant. Čo by ste zmenili, urobili inak? Svetové strany: terasa je na východ, denná časť juh, vstup na pozemok je zo západu. Ďakujem
Odpovedať
1
2
Dom bez garazi ma cca 140m2,obyvacka s kuchynou a izbou ma 62m2 a ostatok 78m2,plus 10m2 ma chodba. Mate to take rozhadzane dost a zbytocne statnikov a chodieb vam ubera m2. Poschodie mate ake? 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzana838 dvojgaraz sme chceli ako súčasť domu. Zároveň sme sa museli prispôsobiť pozemku. Poschodie doladujeme, ale budú tam dve izby, kúpeľňa a mensia pracovňa.
Odpovedať
@ajka_k A aké boli vaše preferencie? Čo si chcela nevyhnutne v dome mať? Lebo je to špecifický projekt. Mne osobne to príde obrovský dom, kde by sa mi toľko M2 nechcelo upratovať 😄 zároveň to bude dosť drahé, ale s tým asi rátate. Každopádne: - Obývačka, kuchyňa terasa - mne sa veľmi páči, to je v poriadku - vstupná chodba podľa mňa zbytočne veľká, o cosi by som ju zúžila. - garáž - ten vyklenok (zo zadu WC) mi príde zbytočný, regál tam nedáte a na nejaké veci je to zase priúzke. Zarovnala by som to. - zo vstupnej chodby sa ide do Tech. Miestnosti a z nej do WC? ... Keďže máte ďalšie 2 WC na tomto poschodí, toto WC mi príde zbytočné - Práčovňu chválim - zo spálne máte vstup do šatníka a odtiaľ do ďalšieho šatníka? ... Neviem, nad týmto by som ešte porozmýšľala... Takisto ja osobne ak by som chcela mať súkromný šatník+ kúpeľňu v spálni, tak vstup do spálne dám asi cez šatník, alebo kúpeľňu a odtiaľ do spálne, aby sa partner nemusel zo sprchy vracať späť do spálne odtiaľ do šatníka a znova do spálne - je to rešiace pre ďalšieho partnera, ktorý napríklad spí. ... Ale toto je len môj nazor. - ešte tá chodba na ktorej je prakticky len obrovské schodisko mi príde taký zbytočne nevyužitý priestor.... To schodisko by som buď dala priamo do obývačky, alebo ho nejako zmenšila a dala inde, reps. urobila pod ním ešte komorku napríklad... Lebo takto mi tá chodba príde trochu ako mrhanie priestorom.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, vyklenok v garazi nema uplatnenie. Garaz nie je dostatocne siroka, aspon meter pridat. WC v tm ma ake uplatnenie? Terasu mate daleko od neho, ze by sa vyuzivalo zvonka. Skoda ze sa na terasu ide cez kuchynu, teda len cez kuchynu... Kuchyna je take "to moje" nechcela byt som tam vidiet spacirovat znamych. Maly satnik do U je velmi neprakticky. Sprchu na stranu WC, nech sprchujuci tolko nevyrusuje spiaceho . Ak budu izby hore, pracka aj susicka by bola praktickejsia tam. Aj schodisko vymenit, nech ked odchadzas, nevstupis hned na plochu pred vstupnymi dverami. Vyzera to ako prvy nastrel ktory treba vylepsit.
Odpovedať
Profilova fotka
Ta kupelka s chodby sa ako bude vyuzivat? Satnik zo satnika mibpride nelogicky. Asi by som zvacsil komoru. Cele mi to pride neucasane.
Odpovedať
@ajka_k ja som to myslela,ze rozmer domu,bez garazi je velky. A zbytocne tam mate nevyuzite m2. Niekto ma na takej ploche 4izb.bungalov 😁 Dolu chcete urcite len jednu izbu,nehodila by sa vam tam aj pracovna? Mne sa napr.tie schody pacia takto pri vstupnych dverach.,lebo si viem predstavit v buducnosti,ze z toho mozte urobit 2 bytove jednotky so samostatnym vchodom. Alebo ma teraz napadlo,dat nie taketo jednoramenne schody,ale take klasicke a zvrtnut ich aby isli ponad terajsiu technicku a budete ich mat aj s oknom. Technicku by som urobila predelenim vstupnej chodby,lebo teraz je zbytocne velka. Miesto technickej by bola pračovna a potom by sa vam tam zmestila aj ta pracovna. Suhlasim ze na garazi pridat meter,lebo to tam bude na tesno,hlavne ak by ste mali 2 suv. V obyvacke na zapadnej strane by som dala len 1 okno a z juznej dala aj otvarave 🙂
Odpovedať
@ajka_k budem písať len to, čo ešte neodznelo. Chodba so schodiskom bude tmavá, dlhá a úzka. Je to hlavný koridor v dome. Budú tadiaľ chodiť deti do izieb, dospelí do pracovne, každá návšteva. Koľko má dĺžku? 6-7 metrov? Otvorila by som tú chodbu smerom do obývačky. Napríklad hneď pri vstupe zo zádveria (aby návšteva nemusela vôbec použiť túto chodbu) a potom aj ten "hlavný" vstup do obývačky by som rozšírila. Kuchyňa je príliš "široká". Od vysokých skriniek je ďaleko k drezu a sporáku. Reálnej pracovnej plochy je naopak málo. Počet wc a umývadiel sa mi zdá prehnaný. Vidím 3x wc + určite bude 1 na poschodí. Ďalej 3x umývadlo + umývadlo v garáži, v technickej miestnosti a síce nemáš zakreslené, ale do práčovne budeš tiež 1 potrebovať 😉 spolu 6 ks len na prízemí. Mysli na to, že to všetko treba aj udržiavať. Ja by som si tuná vedela predstaviť druhú terasu na západe s východom z obývačky. Vďaka garáži sa tam bude dať v lete podvečer v pohode fungovať. A v jari a v jeseni sa to bude úžasné miesto na vyhrievanie sa na prvých (posledných) slnečných lúčoch. Zváž.
Odpovedať
Profilova fotka
@valilajk Ďakujem za postrehy. Chodba so schodiskom sa aj mne zdá dlhá, tmavá a nevyužitá. Veľmi sa nám pacia jednoramenne schodiská, no budeme to musieť asi prehodnotiť. Pôvodne sme plánovali niečo iné, no nepodarilo sa nám vybaviť výnimku na ochranné pásmo, tak sme dom natiahli na dĺžku. WC v technickej sme plánovali využívať pri prácach v záhrade a pod, aby sa do domu (obytnej časti) nenosil neporiadok. V technickej plánujeme aj predprípravu na vykurovanie pevným palivom a údajne musí takáto technická mat 10 m2. V garazi v tom výklenku sme uvažovali umiestnit pong. Vstup do rodičovskej "bunky" sme prehodnotili cez šatník. Ten vychádza kvôli nosným priečkam takto nešťastne a neprakticky. Poschodie nebude nad celým domom, iba nad obyvacko-kuchynou a tou nešťastnou chodbou + šatníkom. Nad technickou, práčovňou a spálňou bude strecha. WC sme chceli s prirodzenym svetlom a vetraním a blízko k dennej časti. Preto ten "vyklenok". Umiestniť ho do vstupnej chodby nam prišlo nepraktické - obchádzať celý dom.
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkito10 Ďakujem pekne za rady. Nad garazou sme si dlho lámali hlavy, koľko dĺžky a sirky jej venovať. Nakoniec sme skončili pri týchto rozmeroch. Slniečko teraz na jar zapadá cez garáž a trosku mame obavy ci garazou nezatienime obývačku. Nemali sme zatiaľ možnosť pozrieť si takúto dvojgaraz naživo. Známi majú buď jednogaraze, parkovanie za sebou alebo garáž s dvomi bránami. My sme to odhadli na 5m bránu. Myslis ze to bude malo? Východ na terasu nám asi vyhovuje viac cez kuchyňu. Rodičia majú východ z obývačky a keď sa griluje, tak sa všetko prenáša cez celý dom. Aj špinavý riad bude jednoduchšie hodiť hneď do drezu, umývačky. Nikdy som však v dome nebyvala, tak možno neuvažuje dobre. Terasa by bola ideálna z boku domu, no pre odstupy nám tam už nevojde a zároveň by sme asi zatienili dennú časť. Pri otočení nástupu na schodisko by výstup na poschodí vychádzal pri stene a zároveň uvažujeme nad tým, že na poschodí by raz vznikla samostatná jednotka. S tou sprchou je to skvelý postreh. Vo vrchnej kúpeľni plánujeme urobit zatiaľ iba predprípravu na práčku. Práčovňa na prízemí nám prišla praktická - vyvesat prádlo von. Žehlenie a skladanie prádla som zvyknutá robit v obývačke pri TV. Budeme to musieť celé "prekopať".
Odpovedať
Profilova fotka
@wyrky Ak myslíš tu pri spálni, tak to bude súčasťou rodičovskej "bunky". Ten šatník je nešťastný, no vzniklo to kvôli nosným priečkam.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzana838 ano, z poschodia by sme raz chceli urobiť samostatnú jednotku. Nad technickou, pracovnou, spálňou bude strecha. Poschodie bude iba nad obyvacko-kuchynou, schodiskom, šatníkom. Pracovňu teraz plánujeme na poschodí s predprípravou na malú kuchynku. Ze sa bude dat raz prerobiť. Celé to musíme prehodnotiť, no akosi si s tym nevieme poradiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@zltalienka ďakujem. Nad otvorom do obývačky hneď zo zadveria sme uvažovali, no neviem kde by sme potom cez vianoce umiestnili stromček. Aj keď je to možno iba mesiac, teraz v byte mame na to "nervy", ze ho obchadzame. S tými umývadlami, WC sme to naozaj asi prehnali🙄 Ta alternatíva terasy napadla aj mne, no manžel to hneď zavrhol, či budeme mať terasu pri vstupe a pred domom na očiach. Chlapi..
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ajka_k na pravo mate este velku zahradu,preto to wc v technickej,aby ste nemuseli chodit okolo,ano? 🙂 Teraz uz mi to dava vacsi zmysel,ked si napisala viacej. Schodisko sa da vyriesit aj svetlovodom,potom to vyzera ako okruhle stropne svetlo. Zajtra sa opytam nasich aku maju dvojgaraz,ale ak si dobre pamatam tak 6m sirka vnutorna. A vojdu sa im tam 2 auta, SUV ale musi byt 1.predkom a druhe zadom a nic ine tam uz nemaju. Ta predsien je zbytocne velka ,radsej pridajte z nej garazi,zmesti sa vam tam nejaky bicykel ,aj pong a aj to umyvadlo moze ist na tu stenu kde je wc v technickej. V tom 1m vyklenku sa vam vacsie opravy zle robili 🙂 A wc v technickej sa tym padom tiez trochu predlzi,lebo teraz sa mi zda take malinke.
Odpovedať
Profilova fotka
Projektant vam nenavrhol svoj projekt? Ci navrhol, nepacil, tak ste zacali kreslit svoje? Ci od zaciatku si kreslite a dali ste len prekreslit? V garazi 5m brana postaci, sirka 6,5 pre dve mensie auta a nejake prkotinky po stranach. Pravdepodobne tam bude jedno auto, bicykle, kosacka, naradie a ine. Vychod na terasu cez kuchynu je prakticky, ale pisem o vychode "len cez kuchynu". Keby mas vychod z kuchyne + vychod z jedalne na tu istu terasu, to uz hej. Ked budes vesat pradlo von, tak na prizemi, ked len v susicke, tak na poschodi. A potom si vyber 😆. V pravo uz zahradu asi nemate, ale je pri terase. Zakazdym mysliet na odomknutie dveri do tm, lebo WC, nechavat ich odomknute ked ste vzadu za domom. Ked budete na terase, budete obchadzat cely dom? Vyzujem slapky a idem dovnutra, lebo ved v kuchyni si vezmem pohar studenej vody. Planujete krb, aj v tm vykurovat tuhym palivom... Jedna salava pec z mastenca by to nezvladla?
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzana838 áno na tej strane kde je východ z technickej bude cca 8 m široký pás záhrady. To je to nešťastné ochranné pásmo.
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkito10 My sme mali pôvodne iné plány, dúfali sme v udelenie výnimky, čo sa žiaľ nepodarilo. Tento návrh sme si narýchlo navrhli a projektant nám to prekreslil. No keď sme to videli prekreslené, tak sa nám to nepozdáva, i keď to bol pôvodne náš návrh. Čo poviete na takúto úpravu? Upustíme z jednoramenného schodiska, tým pádom by sme dostali svetlo do chodby a prechod do obývačky urobili ešte jeden. Wc by sme dali na miesto toho malého šatníka, aj keď bude bez okna. Len neviem či by tam vošlo (dvere,..). Nástup na schodisko by bol pri spálňovej stene. Hodí sa do kuchyne ešte tento ostrovček, aby sme vyplnili ten hluchý priestor, alebo je to už prehnané? Ďakujem
Odpovedať
otazka je ako to bude vychadzat po oboch stranach pri tom ostrovceku. Akoze ako pracovna plocha je to super. To ocenis dozaista 😉
Odpovedať
Profilova fotka
@pastierik ďalšia pracovná plocha by bola fajn. Len sa trosku obávam, či nám nebude skor zavadziať ako plniť účel. No je tam veľká nevyužitá plocha.
Odpovedať
@ajka_k takže projektant nedostal šancu vymyslieť projekt? Za mňa je to škoda. Oni sú na to školení, vedia lepšie čo a ako.
Odpovedať
Profilova fotka
@zltalienka urobil nám návrh, no nepáčilo sa nám na ňom pár vecí. Napr.: - z tech. miestnosti nebol priamy vstup do domu, ale cez medzichodbičku + garáž.  -  wc vo vstupnej chodbe bez okna - i keď od okna budeme musieť asi aj tak upustiť)  - denná miestnosť - vstup popri kuchyni - spálňa - vstup do kúpeľne priamo cez izbu. Nakoľko máme iné režimy dňa, sprchovanie a pod. by nás navzájom rušilo. A v spálni by sme potom mali troje dverí (vstup, kúpeľňa, šatník) - špajza - bez okna  - dom bol o 3,5 m dlhší, čím by sme zastavali ešte väčšiu časť pozemku.  Návrh ako taký nebol zlý, niekomu by určite vyhovoval.
Odpovedať
@ajka_k aha. Nezapracoval Tvoje pripomienky do návrhu? Ako vidíš, ani to čo si si navrhla sama na prvý krát sa Ti nakoniec až tak nepáči. Dobrý individuálny projekt sa "rodí" dlho. Ešte máš pred sebou veľa nákresov. Toto, čo si sem pripla dnes ani nechci na prekreslenie, pokiaľ naozaj chceš poschodie ako potenciálnu samostatnú bytovú jednotku. Schody máš na opačnej strane domu ako je vchod.
Odpovedať
@ajka_k ja by som navrhovala využiť to, že časť záhrady je na sever a dať kuchyňu do SV rohu s oknom aj na sever. V lete určite oceníte. Terasa na východ (ale kľudne aj na sever a juh. Mám takto 2 terasy, odporúčam). Výstup na terasu si vieš spraviť aj z kuchyne aj z obývačky. Obývačka na JV. Spálňa a spol. na JZ s oknom na juh. Keď niečo zabudneš, nebudeš musieť utekať cez celý dom 😉. Zázemie na SZ.
Odpovedať
Ja by som vam velmi velmi odporucila oslovit architekta. Mate specificky pozemok, chce to riesenie na mieru, ale ma to aj velky potenial.... Tie peniaze za navrh dispozicie od profika sa vam z mojej skusenosti stokrat vratia, lebo tie priestory budu efetivnejsie, nepreplatite to na chodbickach, hluchych miestach, pocetnych umyvadlach... a som si ista, ze vam architekt postupne najde riesenie, co bude bez kompromisov. Vsak je to ich praca.
Odpovedať
Pri takejto dlhej uzsej dispozicii by to mohol byt aj dom s atriom napr... je to ine, ked si niekto sam navrhne 120m2 bungalov bez garaze s jednou kupelnou, ale taky velky projekt, ako vas, podla mna, za architekta (nie iba projektanta-kreslica), stoji...
Odpovedať
Profilova fotka
Skus sem pridat povodny navrh projektanta. Budes mat nazorny aj na ten. Su veci ktore zo zaciatku nechces, ale postupom casu by si ich prijala.
Odpovedať
@ajka_k Ja by som možno šla nejakou takouto cestou ... tú dlhú chodbu dať preč a stred domu využiť na schodisko. zároveň mať akoby dva "východy" z obývačky a rozdelenú "verejnú" a súkromnú časť, viď obrázok. ... Akurát že tak, ako som to naznačila, by vám vyšli veľmi veľké tie miestnosti. V tom prípade by som uvažovala o posunutí celej jednej nosnej steny.
Odpovedať
Profilova fotka
@zltalienka Terasu na juhu zial mat nemôžeme, kvôli odstupom ktoré musíme dodržať. Na juh mame nadherne výhľady na hory. Tak aspoň z kuchyne by som na to chcela pozerať. Inak by to bolo ideálne východ na terasu aj z kuchyne a obývačky.
Odpovedať
Profilova fotka
@alabastrova budeme to musieť lepšie odkomunikovať. Určite existuje riešenie s ktorým budeme (aj s kompromisami spokojní). Ďakujem za rady.
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkito10 Ahoj, pridávam pôvodný nákres.
Odpovedať
Profilova fotka
@valilajk Ďakujem pekne za návrh, ani toto nie je zle riešenie.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?