Projekt pasívneho domu a jeho cena

Osobne sa pohravam o otazkou stavby pasivneho domu. Ale dost ma zaraza cena takehoto projektu od certifikovaneho projektanta v rozmedzi 4000 az 5000 EUR za projekt domu o velkosti uzitkovej plochy 140 m2. Ano je to cena za individualny projekt ale zvycajne ked clovek uvazuje o svojpomocnej vystavbe s ciastocnou firemnou dodavkou niektorych prac je to dost vysoka suma. Osobne sa mi zda ze stavebnym firmam a projektantom sa az moc dobre dari nato aby tato suma bola priatelna a opodstatnena. 1. Moze mi niekto napisat ake ma skusenosti a preco je cena takehoto projektu taka vysoka v com je jeho specifikum ? Osobne mam pocit ze ked niekto povie slovo pasivny alebo nizkoenergeticky tak ma pocit ze investor by si mal za "nadstandard priplatil". Ci takyto projekt je uz prepocitany v programe PHPP a garantuje jeho pasivitu potvrdenu samotnym meranim, vypoctom a certifikatom ? 2. Viete mi poradit nejakeho skuseneho architekta ?
Odpovedať
1
2
5
V zasade by cena projektu pasivneho domu mala byt vyssia len o projekt VZT, ktory sa standardne nerobi a o posudok PHPP. To je asi tak vsetko. Poznam architektov, co robia obycajne domy za taketo sumy. Zalezi na koho natrafis. Okolo RK nikoho takeho nepoznam.
Odpovedať
@janvirostko v zásade ide o desiatky detailov ktoré nemusia bežní projektanti riešiť..nie je to ze len pricapím polystyrén a je to..potom bude .....ako pasív
Odpovedať
prepac ale neviem co znamena VZT. Myslim ze to moze byt kludne aj v okoli ZA a TN. Asi treba skusat hladat a pytat sa. Mozno natrafim na priatelnu sumu
Odpovedať
Profilova fotka
4000-5000 je normálna suma na projekt domu podla tvojich predstáv :-)
Odpovedať
Tak to mi je jasne ze je to komplexny problem. Ale za nevedomost sa plati. Ked sa tomu clovek troska venuje a urobi par projektov tak myslim ze potom ma vychytane muchy a vie naco si dat pozor. Takze casovo to nie je narocne, iba ak to napasovanie na pozemok a zohladenie vsetkych tepelnych ziskov a strat. Normy su dane - otazne je len ich pripasovanie na uvedeny projekt. Potom takyto certifikovany projektant robi aj stavebny dozor ? Tj. dohliada na vsetko ci sa to plni podla projektu alebo je to v rezii investora ?
Odpovedať
@pr ten, kto navrhuje pasivne domy uz ma tie desiatky detailov v malicku. Vacsinou si vsak za to nechaju aj dobre zaplatit, kedze v podstate ponukaju kvalitnejsiu sluzbu ako obycajni projektanti. @fricko VZT je vzduchotechnika
Odpovedať
No dobre a ked uz si zaplatim taky projekt, dom sa urobi kto mi garantuje ze dom bude splnat uvedene parametre ? Ze vypocitane hodnoty sa budu priblizovat udajom z praxe ?
Odpovedať
@fricko vysledky PHPP sa mozu lisit od skutocne nameranych hodnot pocas prevadzky. Nikto ti to nebude garantovat, lebo sa to neda. Vypoctove metody su jednotne a ak by si vsetko chcel napasovat na tvoj konkretny dom, tak do toho vstupuje strasne vela faktorov. Tebe ako investorovi moze byt jedno, ci bude potreba tepla 7, 9 alebo napr 12 kWh na stvorak.
Odpovedať
@janvirostko vraví sa tomu know-how....preto to nerobia ostaní projektanti..nevedia to..a ak je individuálny projekt tak nemôžu použiť vśetky vśeobecné detaily.Inak zase to tu je ako s ćo najlacnejśou prácou pri stavbe...a potom si sťažujú na mizernú kvalitu..je to dvojsećná zbraň.Možno aj tvoj zamestnávateľ by chcel aby si robil za 50%.pristúpil by si na to?
Odpovedať
@pr presne tak. Chvalabohu moj zamestnavatel som ja :D alebo bohuzial? :D
Odpovedať
@janvirostko No fajn takze ja si zaplatim ani neviem zaco. Vsak ak sa to vola pasivak tak jedine co mi projektant garantuje je to ze moj dom neprekroci 15kW za m2 , vzduchotesnot ine faktory ?? Pripadne test vzduchotesnoti si musim dat urobit len preto aby mi potvrdil ze ten dom bude splnat potrebne paramentre pre potreby vykurovania ? ak to je tak to si potom mozem dat urobit nizkonenergetiky dom nieco dat projektantovi pomenit a pokusit sa o pasivak a ci bude mat spotrebu 20 kW alebo 13 uz bude fakt jedno a 4000 EUR usetrenych alebo sa mylim ?
Odpovedať
Potreba tepla na vykurovanie: projektant ti ma garantovat napr. presne pocasie pocas celeho roka? Vlastne pocas celej zivotnosti? Alebo presny pocet ludi zijucich v dome pocas celej zivotnosti? Vzduchotesnost: projektant ti ma garantovat, ze to realizator stavby spravne vyhotovi? Test vzduchotesnosti sa robi hlavne preto, aby sa odstranila nespravna realizacia. Ak si budes isty, ze vsetko je utesnene tip top, tak ziaden test nemusis robit. Stoji ti to za to? @fricko
Odpovedať
Článok sa načítava...
@fricko ...vzduchotesnost ti môže garantovať jedine z projekćného a konśtrukćného hĺadiska..ako ti naozaj vyjde ten test zaleži od realizátora, ako si spraví svoju prácu.
Odpovedať
@janvirostko Tak jasne ze mi projektant nemoze garantovat pocasie! Ale moze mi povedat ze pokial sa budes spravat takto a takto a budes v dome travit tolko a tolko casu podla vypoctov by si mal tolkoto spotrebovat a pokial nebude v tom dome mesiac tak to bude takto. Vsak ked si kupim auto so spotrebou 6 litrov a po kupe zistim ze spotreba je 9 litrov tak sa opytam: bud ja jazdim zle - a zacnem jazdit usporne a zistim ze som sa dostal na 8 litrov tak potom som sa stal oklamanym zakaznikom nie ? Vsak ja som si kupoval auto s vedomim ze ma kombinovanu spotrebu 6 litrov tj. ze moze spotrebovat aj viac aj menej ale pokial sa priemer pohybuje uplne niekde (8 litrov) tak potom vyrobca uvadzal klamlivu spotrebu ? Myslim ze analogicky by sa dalo postupovat i pri pasivnom dome
Odpovedať
@pr kazdy si za svoju pracu zasluzi primeranu odmenu! A myslim ze cena prace je hodnota na aku si ta ceni zamestanavatel. Ale pokial niekto pyta za den roboty 5000 EUR tak asi to nie je primerane. Ale pokial sa natom skutocne nadre a ma zaujem aby zakaznik bol nadmieru spokojny tak som ju ochotny zaplatit. Len by ma zaujimalo ci niekto mi vie vysvetlit preco je tak cena taka ako je pripadne co ja na tom take nakladne - a v com je rozdiel oproti klasike. Napr. ak si kupis tehly na pasivak v Heluz tak projekt tak vyjde len 700 EUR hoci to je tuctovy projekt.
Odpovedať
@fricko áno, to sa dá takto odhadnúť, len treba do výpočtu hodiť napríklad teplotu v dome 24°C a ak si manželka po večeroch privyrába pečením koláčikov, je dobré zahrnúť tieto zisky naopak, ak sa doma nevarí vôbec, lebo reštika, a stíhate sa osprchovať v práci, zase je možné výpočet upraviť týmto smerom ale oficiálny výpočet sa robí podľa určitých pravidiel - normy... aby sa domy dali nejako vyhodnotiť, kategorizovať preto tá uniformita ;-) pretože pekárka z domu s MPT 30 ľahko spraví EPD :-) (podľa spotreby v reále)
Odpovedať
@janvirostko Nestoji. Len vzdy je to o tom ze na overenie kvality to musis zmerat - takze tak ci tak musis urobit ten test :-)
Odpovedať
@fricko podla tohto prirovnania by sa mal kazdy navrh domu najprv nekonecne simulovat (navrh automobilu), potom par domov postavit v tvojom okoli (prototypy automobilov), potom tie domy testovat a merat hodnoty a nakoniec by sa mal jeden postavit pre teba. Ano vtedy sa da garantovat nejaka hodnota s malou odchylkou.
Odpovedať
@fricko uf..brzdi..aký deň roboty...to si dufam žartoval
Odpovedať
@janvirostko tym som len chcel povedat ze pokial je navrh domu technicky sposob. Tak ak viem kolko premennych mi vstupuje do vystupu tak viem tento vystup aj patricne ovplyvnit. A ak je to priliz zlozite tak to viem aj parametrizovat pripadne zredukovat pocet premennych (napr. pomocou metody PCA ) a garantovat vystup s urcitou pravdepodobnostou. A myslim ze simulacia v tomto ohlade by neboli vobec problem - mame pocitace :-). Ako vidim je to komplexny problem, ktory dufam vyriesit architekt k mojej spokojnosti.
Odpovedať
@pr Neviem tipujem ak sa mylim opravte ma. Osobne si myslim ze ked architek napr. urobil 40 projektov a nebude problem nieco skopirovat prisposobit prepocitat a mam vysledok (vsetko na PC). Kedze ide o pasivak tak dolezita je kompaktnost domu takze moc s tvarom sa experimentovat neda - navyse ak investor donesie este daku skicu na papieri tak chytri projektant uz vie ako a co.
Odpovedať
@fricko PHPP je momentalne najpresnejsia vypoctova metoda, ktora sa preto pouziva pre pasivne domy. Kedze tebe nestaci a pravdepodobne si IT-ckar, tak nech sa paci. Pomoz tomuto svetu urobit lepsi program. To je urcite maximalne jeden den roboty za 5000 EUR ;)
Odpovedať
@fricko ..radśej bez komentára :-)
Odpovedať
@fricko 5000? Ved su katalogove domy cca do 2000. Ja som to poriesil inak, isiel som za projektantom, povedal svoju predstavu, prebrali sme to a absolutne sme neriesili pasivny standard, mozno pochopil ze tam smerujem ale dohodli sme sa. Pri zvysenych nakladoch este aj na projekte potom takyto projekt straca na navratnosti ak musite este cca 3000 Eur naratat do navratnosti. Mozno si to projektant zasluzi, ale ak sa da zrazit cena preco nie.
Odpovedať
Profilova fotka
@fricko aký deň, ved ked mu dáš svoje požiadavky-predstavy, ako to môže zrealizovať za 1 deň. Čakaj min. 3 mesiace, ak nechceš katalógový.
Odpovedať
Tak urobit lepsi program by tu uz davno bol - pokial by si to trh vyzadoval. Urobit ho je zlozite pokial clovek sa nerozumie problemu. Tak nechcem nikoho urazit a vazim si kvalitu prace kazdeho cloveka ale usudzujem podla seba kedze mnohé veci sa daju urobit v podstate dost rychlo pokial clovek ma podklady a rychlo pokopiruje existujuce veci a upravi si podla svojho gusta - vsak je era PC. Trh si vzdy vyzaduje max. vykon za minimum casu a samozrejme za co najnizsiu cenu - preto narazam nato ze vsetko sa da ked sa chce. Ale budes takze 5000 EUR je v pohode za projekt pasivaku ? je to trhova cena ?
Odpovedať
@oscipovsky hm aj to by bol celkom zaujimavy postup. Len potom ked si to clovek celkom spocita v peniazoch tak asi ten pasivak nebude lacna zalezitost. Pretoze kazdy cast predrazi naklady. Osobne som si myslel ze cena pasivneho bude cca 10% oproti beznemu domu. Vyzera to neekonomicky. Je vobec navratna tato investicia v horizonte 15 rokov?
Odpovedať
@fricko ty si to predstavujes ako Hurvinek valku
Odpovedať
@janvirostko vsak preto sa pytam :-) lebo tomu moc nerozumiem. A kedze mame pocitace tak aj vsetko na prvy pohlad zlozite sa da urobit jedinym kliknutim mysi....
Odpovedať
@fricko je to jednoduchsie, ako ked sa vsetko kreslilo rucne :) Asi tak...
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?