Projekt - konstruktivna kritika

Zdravim, kreslim si, asi tak 150ta verzia, nic ma nesuri, ale dostal som sa do bodu ze takto by to mohlo byt, tak by som poprosil o konstruktivnu kritiku (aj z technickeho hladiska), ci som nieco neprehliadol. Vstup z juhu od ulice, 5 ludi zatial, deti uz nie male takze mozu byt same na poschodi. Z technickeho hladika, dole je jedna nosna cez cely dom, rad by som dal na prvom poschodi filigrany a v nich podlahovka/reku. Druhe poschodie nie je ziadna nosna (aby bol flexibilnejsi priestor ak by sa poschodie prerabalo), rozpon okolo 7m, rad by som rovnu strechu, co by to mohlo byt (v rozumnej cenovej relacii)? Predpate stropne panely? Dakujem
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Mna napada - spojena spajza technickou neviem ci je dobre. V spajzi by malo byt chladnejsie ak tam chces skladovat potraviny. Spotrebice v technickej produkuju teplo - najma susicka. Skus premysliet. :-)
Odpovedať
@ultrarecall prve, co mi udrelo do oci, ze to schodisko zacina v stene? to asi nebude fungovat, ze? ;-)
Odpovedať
Urcite to vrchne poschodie pripravit tak, aby sa tam dala spravit kuchyna s obyvackou. Ak by sa tam jedno z tvojich deti rozhodlo ostat byvat. Ak tam ziadne ostat nechce, pride mi ten dom luxusne velky.☺
Odpovedať
Profilova fotka
na rozpon 7m bude stropná doska na poschodí celkom slušná.... možno statik nechá prebehnúť nosný múr až pod strechu alebo aspoň nejaké stĺpy z prievlakmi.... kedže ste dali wc pod schody tak to sa bude používať len veľmi núdzovo.... chlapi už vôbec a aj ženy budú musieť nacúvať na misu ;-) :-D ja osobne mám rád keď je kuchyňa uzavretá ako samostatná kvôli pachom a hluku pri varení.... nepoznám situáciu ale pozor na okná k susedom...
Odpovedať
@sgi320 "ze to schodisko zacina v stene?" dole je to samozrejme otocene o 90 stupnov na prvych troch schodoch, nema take schodisko ten program v kniznici.
Odpovedať
@rebecca363 v dome predpokladam ze bude viacmenej konstanstna teplota takze hocikde v dome by bola spajza, velky rozdiel by v teplote asi nebol. Ta "spajza" je viacmenej v zmysle "co sa nezmesti do kuchyne".
Odpovedať
Profilova fotka
@ultrarecall si sa s tym musel trapit riadne dlhu dobu, co? Ja by som akurat tu spajzu a technicku oddelil ale inak sa mi tvoj projekt celkom pozdava
Odpovedať
@topasitta Ano, kvoli tomu by som to rad poriesil bez nosnej steny na poschodi, aby to bolo variabilnejsie do buducnosti.
Odpovedať
@jankevely "na rozpon 7m bude stropná doska na poschodí celkom slušná.... možno statik nechá prebehnúť nosný múr až pod strechu alebo aspoň nejaké stĺpy z prievlakmi...." - tomu by som chcel predist, ak sa inak nebude dat, tak vaznikova plocha strecha by to poriesila dufam. "kedže ste dali wc pod schody tak to sa bude používať len veľmi núdzovo.... chlapi už vôbec a aj ženy budú musieť nacúvať na misu emoticon emoticon" preco, to je okolo 12eho schodu, tam to uz bude skoro 2 metre. "ja osobne mám rád keď je kuchyňa uzavretá ako samostatná kvôli pachom a hluku pri varení...." mame otvorenu momentalne a este blizsie k sebe, nie je to bohvie co uznavam, ale manzelke to vyhovuje. Teraz som tam este napasoval medzi jedalensky stol, takze aj ovca cela aj ... "nepoznám situáciu ale pozor na okná k susedom..." Sused iba zo zapadu, takze by to malo byt ok, tam nie je ziadna obytna miestnost.
Odpovedať
@dominod dlho, ale celkom ma to bavi, takze pohoda, aj ked by asi bolo dobre posunut to do dalsieho stadia. Aj keby predelim tu technicku, velky rozdiel v teplotach by som asi nedosiahol, takto tam bude priestor na regale, lepsie ako nic.
Odpovedať
nevadi ti ze chladnicka ti bude vrcat hned pri spalni? to asi bude pocut, su ludia ktorym vadia zvuky pri spani
Odpovedať
@salkovic hmmm, dobra pripomienka, na to som nemyslel. Pozeram ze hlucnosti su zhruba medzi 37-42dB, to je dost rozdiel, tak bude treba dat na to pozor, alebo ze by som ju dal od terasovych dveri? To budem musiet prespekulovat. Dik.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@ultrarecall ved ako myslis aj ked som pisala prave o tom ze v technickej vacsinou nebyva konstantna teplota - skor teplejsie. No je to na tebe. Ale zvaz aj vzdialenost technickej od spalne - rovnako napr. kotol/TC produkuje nejaky hluk. Pisem len co ma napada, samozrejme ak si na to myslel a nevadi ti to tak nic...
Odpovedať
@rebecca363 technicka je cez dvoje dvere do spalne, mozno este nejaka zastena v technickej ak by mal byt problem s hlucnostou, ale neplanujem tam napr TC s vnutornou jednotkou, tak neviem co by tam bolo v noci hlucne, napr? Alternativa by potom bola dat dvere do spalne pri dverach na terasu, co by poriesilo chladnicku aj technicku, hmmm.
Odpovedať
@ultrarecall také niečo sme veľmi chceli na náš pozemok, ale nie som ochotná mať kuchyňu v strede domu, takže máme inak. Ale veľmi sa mi páči váš nákres. K nosnej stene na poschodí: máme časť domu širokú len 6,9m a aj tam musí byť nosná stena (okrem obvodovych). Strecha rovná. Zopár drobností k nákresu: ak bude spálňa dole, zdá sa mi v nej málo úložného priestoru. Okná za posteľou si neviem predstaviť. Kúpeľňa zas naopak zbytočne veľká. Dvere do obývačky by som nedávala, len zväčšila prechod tak aby človek čo schádza zo schodov šiel rovno do obývačky a nemusel robiť ďalšiu otočku. Zdá sa mi málo 92cm na prechod okolo stola, do kuchyne, ale možno nebude až taký veľký stôl. A prečo ste z obývačky nedali veľké okno na juh?
Odpovedať
@ultrarecall a ešte 1 detail: netresnete si hlavu keď pôjdete po tých schodoch na 3-4 schode zdola? Bude tam dosť miesta?
Odpovedať
@zltalienka "K nosnej stene na poschodí: máme časť domu širokú len 6,9m a aj tam musí byť nosná stena (okrem obvodovych). Strecha rovná." A ako to bolo vysvetlene statikom? S predpatymi systemami by to malo ist (podla toho co citam), napr rectolight je do 8m rozpon, rectobeton 10m (mozno nie na strechu kvoli snehu?) - alebo tam boli nejake specificke problemy? Aky mate strop, monolit? "Zopár drobností k nákresu: ak bude spálňa dole, zdá sa mi v nej málo úložného priestoru. Okná za posteľou si neviem predstaviť. Kúpeľňa zas naopak zbytočne veľká." Je to mozne, asi tam budu potrebne nejake komody este. Ano, kupelna trosku vacsia, chcel som tam napasovat satnik, ale nezadarilo sa. "Dvere do obývačky by som nedávala, len zväčšila prechod tak aby človek čo schádza zo schodov šiel rovno do obývačky a nemusel robiť ďalšiu otočku." Tam mam naplanovane posuvne 1.20m, kvoli hluku z poschodia. Ano, ta otocka asi nie je idealna, myslienka bola ze ked sa beha hore/dole, tak v obyvacke je viacej sukromia, pretoze dvere budu urcite stale rozcapene. "Zdá sa mi málo 92cm na prechod okolo stola, do kuchyne, ale možno nebude až taký veľký stôl." Stol taky velky by som rad, mozno roztahovaci ak by to tam nevychadzalo. Alebo sa posunie k oknu, ale potom by ho zase bolo treba obchadzat. "A prečo ste z obývačky nedali veľké okno na juh?" Pretoze by to bolo od cesty a bolo by treba riesit tienenie. "a ešte 1 detail: netresnete si hlavu keď pôjdete po tých schodoch na 3-4 schode zdola? Bude tam dosť miesta? " Malo by, treti schod je vo vyske tak pol metra, a svetla vyska by tam mala byt este cez 2 metre. https://inardex.sk/wp-content/uploads... Dufam, ze projektant taky detail zachyti a popripade urobi male upravy s posunutim stropu/izby ak by to bolo malo. dakujem
Odpovedať
@ultrarecall jasné zabudla som, na streche bude fotovoltaika, takže zrejme kvôli tomu nosná stena aj vo vnútri. Strop je monolit. K spálni: tiež sme mali naplánovanú 3x5 metrov, ale architekt nám vysvetlil že síce na m2 je to dosť veľká spálňa, ALE bude sa zle zariaďovať a veľmi odporúčal šírku natiahnuť na 3,3m. A mal PRAVDU! Tá otočka navyše kvôli stene oproti schodom pôjde na nervy všetkým. A aj z praktického hľadiska sa zíde mať viac otvoreného priestoru pred schodmi (vynášanie nábytku napr.) V obývačke súkromie teda nebude, jedine až večer keď zatvorite dvere do chodby. Ja by som práveže tu obývačku celú otočila o 90 stupňov doprava tak aby tv bola na stene so zadverím a určite dala okno na juh. Kvôli 3 veciam: 1. chcem mať prehľad kto vchádza na pozemok, kto vchádza do domu/odchádza z domu. 2. Teraz máte všetky okná zo spoločenského priestoru na jedinú svetovú stranu a to nie je až tak dobré, oknom na juh máte možnosť clonit slnko podľa potreby a zároveň máte dostatok svetla z inej svetovej strany. 3. Aktuálne bývam ešte v byte kde je jedna izba na čistý juh, žiadna možnosť tienenia (ak nerátam obyčajné žalúzie) a predsa je to v lete príjemnejšia (chladnejšia) izba ako tá na západ a v zime je zase oveľa teplejšia, radiátor sme v nej ešte nepoužili. Za mňa určite okno na juh, ak sa dá. Okolo stola je potrebné viac miesta, to sú hlavné koridory (a do kuchyne a na terasu) a vás je 5! Keď sú deti väčšie budú sa v kuchyni obsluhovať samé...
Odpovedať
@zltalienka "K spálni: tiež sme mali naplánovanú 3x5 metrov, ale architekt nám vysvetlil že síce na m2 je to dosť veľká spálňa, ALE bude sa zle zariaďovať a veľmi odporúčal šírku natiahnuť na 3,3m. A mal PRAVDU!" Mame teraz presne 3m siroku, takze je to podla toho, vacsia by bola lepsia ale dom je uz dost velky. "Tá otočka navyše kvôli stene oproti schodom pôjde na nervy všetkým. A aj z praktického hľadiska sa zíde mať viac otvoreného priestoru pred schodmi (vynášanie nábytku napr.) " Pojde, a je to tam aj dost uzke, hmmm. "Ja by som práveže tu obývačku celú otočila o 90 stupňov doprava tak aby tv bola na stene so zadverím a určite dala okno na juh. Kvôli 3 veciam: 1. chcem mať prehľad kto vchádza na pozemok, kto vchádza do domu/odchádza z domu." kvoli tomu je tam to vysoke okno na juh, vidiet pred dom a zaroven trochu svetla z juhu. Velke okno tam nepojde, je to do ulice a vyhlad by bol akurat na auto, plus by bolo asi vacsinou zastrete kvoli sukromiu a odrazom tv. "Okolo stola je potrebné viac miesta, to sú hlavné koridory (a do kuchyne a na terasu) a vás je 5! Keď sú deti väčšie budú sa v kuchyni obsluhovať samé..." Ak by to nevychadzalo, posunul by sa k oknu, tam by potom bolo 1.5m.
Odpovedať
Profilova fotka
@ultrarecall ved ked to uz mas v takomto stadiu, tak to mozes posuvat dalej. Jasne, to uz je na tebe. Ale priestoru nikdy nie je dost, takze je pochopitelne, ze tam chces mat viacej priestoru na odkladanie veci.
Odpovedať
Profilova fotka
@ultrarecall spajzu mozes mat chladnejsiu ak tam nebude zrdoj tepla a das tam vyduch privadzaneho vzduchu z rekuperacie. Ja to mam tak...
Odpovedať
@abobo planujem tam okrem ineho pracku a susicku s tc, takze kvoli zvysenej teplote/vlhkosti som cakal ze skor by sa tam hodil oddah vzduchu do rekuperacie ako privod.
Odpovedať
Profilova fotka
@ultrarecall ak tam das prasku a susuicku, tak zabudni na podmienky vhodne pre spajzu. Ak tam teda nebude spajza, a bude tam susicka a pracka tak urcite odtah... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ultrarecall Nečítal som čo písali ostatný tak možno budem po niekom opakovať, na mňa to vôbec nepôsobí ako rodinný dom skôr ako ubytovňa ako keby bolo všetko podmienené napratať tam čo najviac ľudí a o nič viac ako by ani nešlo, aj niektoré byty na mňa pôsobia lepšie. Na poschodí má každá izba dvojposteľ a to že tam nieje miesto ani na stôl a stoličku ako by nevadilo, dole stôl pre osem ľudí ako v jedálni ale to že dole sa do izby vchádza okolo kuchynskej linky, úzka tmavá chodba na poschodí alebo schody začínajúce v stene ako by ani nevadili, ak je toto 150-ty návrh nechcel by som vidieť tých prvých 10, nerieš konštrukčné veci lebo podľa mňa je tá dispozícia úplne oničom, nájdi si architekta a návrh nechaj na ňom lebo tebe to nejak nejde ty si len spíš požiadavky čo by si od domu chcel a cca rozpočet aký máš. Ak to teda niekedy zo stavbou myslíš vážne lebo na takéto hrajkanie stačí aj toto.
Odpovedať
@abobo hmm, no tak asi to nebude super spajza, skor taky ulozny priestor na konzervy :) Alebo dam tam druhu chladnicku za par supov a nastavim na 15C, problem vyrieseny, ci?
Odpovedať
Profilova fotka
@ultrarecall to spodne poschodie je brutalne napratane, tam sa bude problem hybat, ak bude navsteva tak sa budete len obchadzat a cakat v ulickach kym jeden prejde, alebo cuvat, ten stol v strede zabija cely priestor, skus nad tym porozmyslat ;) a juh sa tieni najlahsie, pozor nato, vychod zapad su kritikal ;)
Odpovedať
@martosko "Na poschodí má každá izba dvojposteľ a to že tam nieje miesto ani na stôl a stoličku" - To je kazda izba pre jedno dieta, cize tam budu iba jedno postele v dohladnej dobe, ale skusal som to nadimenzovat tak, aby sa tam v buducnosti dala napasovat aj manzelska postel. "dole stôl pre osem ľudí ako v jedálni" Je nas 5, pridu rodicia alebo svargor a hned je nas 7 a viac. "ale to že dole sa do izby vchádza okolo kuchynskej linky" - to je rodicovska spalna, do ktorej sa ide 2 krat za den: rano odchod, vecer prichod. "úzka tmavá chodba na poschodí" je tam feeeest velke okno na schodisti, tam bude svetla az az relativne na chodbu, si myslim. Momentalne mame tretinove okno na podobnej chodbe, takisto sirokej, podla toho. "schody začínajúce v stene" - software nema take schody v kniznici, ale samozrejme ze dole su zatocene o 90 stupnov. "nerieš konštrukčné veci lebo podľa mňa je tá dispozícia úplne oničom" Musim, uz som tu videl x prikladov, co mali ludia aj od architektov, a potom riesili ze to sa neda alebo tamto, lebo tam bude musiet byt prievlak, alebo tam chyba nosna stena, alebo nemozu mat taku strechu, alebo ... lebo sa na to pri navrhu akosi nemyslelo. "podľa mňa je tá dispozícia úplne oničom" skus konkretne, dik
Odpovedať
@jblaze "ten stol v strede zabija cely priestor, skus nad tym porozmyslat" ano, dve alternativy: 1 stol posunuty pri okno, tym padom tam bude 1.5m ulicka. 2 stol roztahovaci, nejaky 2.20m roztiahnut na 3m. A par stoliciek odlozenych v technickej. "a juh sa tieni najlahsie, pozor nato, vychod zapad su kritikal" Toho som si vedomy, ale v lete by tam uz od obeda nemalo priamo svietit na tie dve vacsie okna, takze myslim ze to bude ok.
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo nad tym presne rozmyslam, ci dat do spajze odta alebo privod, kvoli teplote,, no nechcel som privod, ze by som netahal do domu smrad zo zeleniny so zemiakov? alebo tak s potravin vseobecne.. necitit to? nieje to problem?
Odpovedať
Profilova fotka
@ultrarecall ak to nema byt spajza tak to tak nevolajme. Spajza je podla mna jednoucelovy priestor v tesnej blizkosti kuchyne kde skladujem potraviny pri teplote o nieco nizsej ako v obytnej miestnosti. Ak tam natrepeme pracku susicku nemoze to fungovat.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?