Projekt domu - rozmiestnenie prízemia

Ahojte, skúšame si navrhnúť dom, ale máme problém s prízemím. Na danom poschodí má byť kuchyňa, obývačka → tie chceme mať umiestnené ako na obrázku. Problém máme so zvyšnou časťou prízemia, kde má byť spálňa, schodisko buď v tvare U alebo L, ktoré by malo byť z jednej strany otvorené, samostatné WC, kúpeľňa so sprchovým kútom, práčkou a sušičkou. Vchod domu ako je zakreslený na obrázku. Nevieme si poradiť s touto časťou domu, skúšame kombinovať, ale vychádza nám zbytočne veľká chodba na úkor kúpeľne. Schodisko musí byť umiestnené niekde vo štvrtine prízemia vpravo dole. Prosím poraďte nejaké optimálne rozmiestnenie polovice domu so spálňou, kúpeľnou, WC, schodiskom a chodbou. Rozmery domu 9x11. Ďakujem vopred 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
"Nevieme si poradiť". A teraz sa urazia všetci arch a proj. Skúste niekoho osloviť. Tiež nevieme čo plánujete hore a orientácia pozemku ťažko sa radí. Pozerali ste katalógové projekty. Ja som klikol len na tri a hneď 2. https://www.apex-arch.sk/projekty-rod... mi napovedal, ako by sa to dalo. Dať záchod za televízor nieje najšťastnejšie riešenie. PS: tiež je dobre pozrieť nové developérske projekty a tam radovky. Tam by býva často šikovne vyriešené
Odpovedať
@coralina9 napríklad takto: schody do L, začínajú pri kuchyni, končia až nad zadverím. Nad schodiskom veľké okno, nech je chodba v strede domu čo najviac presvetlená. V kúpeľni vyjde sprchový kút v tom rohu nad WC. WC buď bude mať dvere zo zádveria, alebo z chodby ak sa vymení sprcháč a wc.
Odpovedať
Ako tak pozeram, tak tiez by som skusil dat wc a kupelku vedla seba pokial je to este mozne, lebo takto je to aj s tym wc odveci, tak rusivo to na mna posobi a presne ak by sa dalo schodisko do L otvorilo by to viac aj priestor.
Odpovedať
@wyrky prečo WC za televízorom nie je najšťastnejšia voľba?
Odpovedať
@zltalienka ďakujem za radu 🙂 aj nad touto možnosťou uvažujeme. Vstup na schodisko nemôže byť ako ste naznačili, lebo na poschodí bude sedlová strecha, takže by to bol problém pri výstupe schodiskom. L schodisko môže byť opačne, s výstupom hore zo smeru zádveria.
Odpovedať
asi by bolo fajn to zverit nejakemu projektantovi, aj tak si budete upravovat prosjekt, takze ho budete potrebovat
Odpovedať
@coralina9 ale v Tvojom návrhu je horná časť schodiska orientovaná presne takto 🤔 Je nejaký dôvod, prečo musí byť vchod do domu v pravom dolnom rohu? Odstupy od ostatných budov sú dodržané? Vidím že okná z obytných miestností sú nakreslené do všetkých strán. Ako budú svetové strany? Ako vyzerá poschodie? Je to návrh pre nový dom, alebo rekonštrukcia a tým pádom je niečo fixné, čo sa nedá zmeniť?
Odpovedať
Prikladám doplnené svetové strany a znázornenie svahu, prístupová cesta je zo západu.
Odpovedať
Ja by som vam v tomto pripade velmi odporucila dat to urobit architektovi, alebo aspon dobremu projektantovi. Dispozicia je zaklad, ktory ten dom bude mat desiatky rokov, dom je pravdepodobne najvacia investicia, aku kazdy z nas v zivote urobi, mat tento zaklad dobre sa podla mna stokrat vrati. Z mojho pohladu totiz ani obyvacka s kuchynou niesu dobre vyriesene...
Odpovedať
@coralina9 hmm... obývačka na sever? Osobne by som nechcela. Vyrastala som v takto orientovanom dome a úprimne "ďakujem neprosím" Vo všeobecnosti sa na juh dáva denný priestor a spálne a na sever technické miestnosti, kúpeľne, schody... teoreticky aj kuchyňa.... tu je to presne naopak. Máš špeciálny dôvod na takéto umiestnenie? Nádherný výhľad napríklad? Ja by som to celé pootočila v smere ručičkových hodiniek o 90° + vymenila schody a kúpeľňu. Obývačka a kuchyňa by boli obe orientované na juh (a s možnosťou východu na terasu) samozrejme okná si môžete dať aj na východ a západ. Spálňa by bola na východ (do dvora, nie do ulice) a schody a kúpeľňa na sever.
Odpovedať
prosím vás, samozrejme sme už oslovili projektanta, to avšak neznamená, že sa nemôžeme aj sami pokúsiť vymyslieť čo najlepšie riešenie, aby hlavne nám vyhovovalo 🙂 Napríklad obyvačka je nami navrhnutá na sever, lebo je tam pekný výhľad, chceme tam obrovské okno. Vyrastala som v byte, kde sme mali obývačku na sever a nemala som s tým žiadny problém. Z kuchyne chceme zas výstup na terasu, nechceme nosiť všetko jedlo na grilovanie, riad a podobne cez obývačku. Nechceme spojenú kuchyňu s obývačkou, ale chceme mať tieto miestnosti prepojené dvojkrídlovými dverami, preto kuchyňa s obývačkou musia byť pri sebe. Vchod do domu je navrhnutý ako na obrázku, v pravo dole, pretože pod spálňou je svah, bude tam garáž. Keby sme dali obývačku s kuchyňou na Juh, neviem ako by vychádzal vchod, Stena, ktorá ide cez celý dom od severu k juhu je nosná priečka.
Odpovedať
@coralina9 takže svah je na juh od domu, dobre som to pochopila? Môžte v zime rátať s priamym slnečným svetlom na svojom pozemku? Na oddelenie kuchyne a obývačky je možné použiť aj posuvné dvere, buď do puzdra (také mám ja, vôbec v priestore nezavadzaju) alebo popri stene.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zltalienka áno, svah je na juh. Neviem úplne povedať ako tam bude v zime so slnečným svetlom, nebývame v tej lokalite ešte. Môžeme len posúdiť z pocitu, keď sme boli na pozemku cez zimu. Áno, o tejto variante prepojenia vieme 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, skus pridat podorys projektanta, ako to navrhol.
Odpovedať
@coralina9 mala som možnosť kúpy pozemku, ktorý mal svah z južnej strany s krásnym výhľadom na celú dolinu na sever a východ, ale nekúpila som ho, hoci bol veľmi lacný. Držím sa hesla "kam nechodí slnko, tam chodí lekár". Samozrejme vplyv priameho slnečného svitu v zime na spotrebu energií na vykurovanie je jasný. Pri správne orientovanom dome (tie v kategóriách A1, A0) ak svieti slnko, tak nepotrebuješ kúriť celý deň. Slnko ho krásne vyhreje.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?