ahojte, finišujeme s projektom a na 90% sme spokojní, no ešte stále to nie je ono. Ešte stále riešime dispozíciu. Vstup je orientovaný na sever a detské na juh, z kuchyne bude vstup na terasu. Okno v šatníku a spálni bude inak ako na projekte, bo to sa nám nepáči. Ešte presne neviem aká bude kuchynská linka, či do U a hneď stôl napojený alebo do L + ostrovček a k nemu stôl pripojený. A v kúpeľni bude určite záchod pri okne :) - nie pri vstupe. Možno vás napadnú nejaké pripomienky čo by ste odporučili inak, či dvere, alebo okná, ... alebo na čo si dať pozor.
Vopred ďakujem za príspevky :)
1, Samostatne WC by som prehodil so spajzou. Spajza bez okna mi pride v poho, na WC by mi chybalo. Vec vkusu.
2, K comu je dobre mat priecku medzi susiarnou a tech. miestnostou? Zrusil by som. Jednak ziskate moznost vetrat susiaren intenzivne oknom a jednak teplo zo zariadeni v technickej miestnosti sa hodi na susenie (ak to tak realne planujete vyuzivat).
3, Tej uzkej chodbe v strede sa moc neda vyhnut, nezabudnite na dostatok svetla - bud vhodnym vyberom vyplni do dveri, alebo svetlovodom.
4, Kuchynu domyslite do U, resp. mozno len kratky pultik - 1,5m a bude to najoblubenejsie miesto v dome :-)
Drzim palce.
@kejsix druhe WC by dal do technickej/pracovne a zvacsil spajzu. Samozrejme zrusil tu priecku tam.
A aj priecku v satniku by zrusil a nechal to otvorene v spalni. Bude to priestranejsie.
A mozno rozsiril kupelnu na ukor práčovne.
1. Sušiareň + tech miestnosť 15m2 !!!??, Ak uvážim, že RD postavím za 1000 EUR/m2 tak sušička by vyšla 10x lacnejšie. Ak má plynový kotol, či TČ rozmery bežnej pračky načo je zvyšných 8m2 TM?
2. To je ozaj vchod do TM z exteriéru? Načo?
3. Okná sú na všetky svetové strany? (splnate odstupové vzdialenosti od susedov?)
4. Ozaj treba murovaný šatník s oknom ??!! nestačí LED, prípadne dizajnovo pekná skrina a teda väčšia spálna?
5. Pracovňa je ozaj treba? Na jej úkor a úkor zbytočne veľkej technickej a sušiarne by som zväčšil obývačkokuchyňu. Tam sa totiž žije najväčšiu časť dňa.
Inak základná dispozícia domu jednoduchý obdĺžnik, dokonca bez garáže v obývačke :-) je dobré riešenie, hoci pri rozmere 18x10m !!! sa mohol architekt trochu vyhrať s vnútornou dispozíciou. Osobne tam vidím veľa m2 navyše. Ak uvážim cenu za 1m2 finálnej stavby tu by som si nechal urobiť kvalitnejšiu vnútornú dispozíciu. Zatial je to len papier, tak nekončite.
Pekný projekt, mne osobne sa páči, ale zopár výhrad určite mám...
Áno wc vymeniť so spajzou kvôli oknu a tu širokú skriňu si môžte rovno dať do rohu,až nezavadzia v strede vstupu..
Ďalej, je nutné mať v šatníku okno? Zbytočné zaberá miesto...Radšej si prehoďte vstup, ak vám ide o svetlosť.
Keď prehodite tu spajzu, získate priestor zväčšiť kuchynskú linku a zabudovať si dvere do nej môžte aj v rámci linky, je to podľa mňa pekne, ale to je vec vkusu.
Ešte sa chcem opýtať na okno v spálni, určite chcete mať posteľ pod oknom?
Plus okna v detských izbách, zdajú sa mi príliš veľké...Podľa mňa by určite stačili tak 1,8metra...Možno aj menej veď je to južná strana, svetla tam bude dostatok aj s menšími oknami...
Neviem čo plánujete s tou susiarnou, sušiť bylinky, či prádlo? To je foooor, ale vážne, nedá sa to vramci technickej? Však ju máte peknú veľkú...A možno by to potešila sušička prádla...ale s týmto sa hádať nejdem, každý ako mu vyhovuje...
Držím palce a nech sa dari ;-)
@anele22 susiaren tak ako je je neprakticka... ako sa bude pradlo susit? ziadne okna, odvetranie.. Spojit z technickou. zrusit dvere z technickej do predsiene. dvere zo susiarne posunut na kraj...
@pripad001 ak tam bude žiť človek, čo pracuje z domu, určite je pracovna nutná, tak isto ako si aj myslím, že každý muž potrebuje svoju vlastnú izbu..Ak to nie je iba taký gaucovnik domáci, možno je pani domáca tvoriva duša a potrebuje svoje veci niekde uskladniť a mat priestor, kde sa večer zatvori a tvori..ja som za pracovnu, môj názor, ak je na to priestor, nech určite je.
Mne zase naopak príde Wc bez okna v poho, aj tak bude určite rekuperácia a v špajzi chcem udržiavať chladnejšiu teplotu potom je zbytočná špajza ako miestnosť lepšia by bola potravinová skriňa, sušiareň no tú priečku by som zrušila aj dvere do vstupnej chodby na tu stranu by som dala šatníkovú skriňu , nedala by som do šatníka v spálni okno ale asi len svetlo na senzor, ten krb mi vedľa tej telky nereže keď si predstavým taký malý priestor na toľko elektroniky ešte k tomu budete mať TV zhruba 4 metre od sedačky to je super ale budete musieť mať veľkú uhlopriečku ten krb by som presunula na tu priečku kde je wc ale co potom zase chladničku poprehadzovať ....
zabudla som uviesť, že to nebude sušiareň,ale niečo ako šatník na odkladanie oblečenia, post. prádla, uterákov a iných vecí. Vo svojom šatníku v spálni chcem mať len oblečenie. A technická musí byť taká veľká, bo manžel sa rozhodol, že kúriť budeme peletami a preto musí byť taká veľká technická miestnosť
@kejsix chodbu sme zužovali bo pôvodne bola širšia, zabudla som uviesť, že technická musí byť veľká aby sa tam vopchalo všetko čo tam musí byť, kúriť budeme kotlom na pelety. Ďakujem za pripomienky
@pripad001 nebudeme kúriť plynom, ani elektrikou, ale kotlom na pelety a preto aby sa tam vošlo všetko čo treba, musí byť technická veľká a preto tam mám tu miestnosť sušiareň, čo by mala byť pomenovaná ako šatník aby som tam vedela odložiť iné veci. ďakujem za pripomienky
@jola2020 určite rekuperacia? Kde sa to spomína? Zďaleka neplatí, že je v každej novostavbe. Ja ju tiež neplánujem a mám na to dôvody... čiže ako samozrejmosť by som to nebral.
@anele22 Ak má byť sušiareň šatníkom, zvážte nutnosť oddelenia priečkou s dvermi. Chodba je beztak úzka a dlhá. Radšej ju v tom mieste trošku rozšíriť a osadiť skirnami na mieru?
Ako niekto vyššie spomenul, zvážte menšie okná v izbách. V šatníku ho tiež netreba, osobne by som ho vypustil aj z technickej miestnosti a zvolil iný spôsob prevetrávania. Každé okno navyše v mieste, kde nieje nutné, sú zbytočné náklady spojené s dopadom na energetickú náročnosť stavby.
@kejsix prečo úzka chodba? 1,35 m mi príde dosť, predtým bola až 1,7 a to mi prišlo veľa. A okná určite zmenšíme asi 1,5m alebo 1,7m.
Ak má byť sušiareň šatníkom, zvážte nutnosť oddelenia priečkou s dvermi - neviem, či som to správne pochopila. Namiesto normálnych dverí nejaké posuvné po celej dĺžke? aby sa dal šatník celý otvoriť?
@pripad001 Ak nebude mat garaz technicka a pracovna sa vzdy hodi, v dome treba mat miesto na "bordel". To uz je za vyhra tie krpate kupelne s prackami a susickami pripaden este kotlom na stene, na grcanie..
Neni to zle, az na to ako vraveli prehodit spajzu a ten satnik ak je siroky 1,6m regale budu len na jednej strane a tym padom zabite miesto. Radsej tam uz dat sprchu a hazlej aby bole kde zenu trtlkat v sukromi...
@sysell citliva dusa romantika prehovorila :-D ale vlastne suhlas...
@anele22 uzka opticky voci sirke (pomer)... Myslel som to tak, ze osobne by som tu priecku s dverami uplne zrusil a rozsiril tak chodbu (ako pise sysell, aj tak budes mat regale len na jednej strane a pochybujem, ze hlbsie nez cca 80cm, zvysok satnika je zabite miesto), alebo pridal na technickej...
@anele22 Manželskú posteľ by som otočil o 90° a dal tam, kde je šatník. Na celú stenu od detskej by som dal vstavanú skriňu, aby nebolo počuť zvuky medzi izbami. A keby sa človek pohral s priečkami, k spálni by sa dala dokresliť malá kúpelka so sprchou, umývadlom a WC, kde by sa dala praktizovať aj tá sysllova romantika :-D
@anele22 kde je severna strana? Okno nad hlavami v spalni - nie moc dobra volba... Kvitujem umiestnenie TM a kuchyne - kratke rozvody - vsetko na jednej stene. Susiaren v sztede domu, nie moc dobry napad.... Ako odtial dostanete vlhko z pradla?
@megdesign vstup je na severe, a nizsie som doplnila infoaciu,ze to nebude susiaren ale satnik na odkladanie veci ( sezonne oblecenie,uteraky, vysavac,... a ine veci)
@jakino to by mi nepreslo, bo manzel chcel spalnu do zahrady,tak som rada,ze sme aspon takto urobili kompromis a sme sa na jednej kupelni dohodli a co sa tyka hluku, tak sme skor nad vstavanou skrinou v detskej na stene co je spolocna so splanou planovali dat a to okno v spalni sa ani mne nepaci tak rozmyslame ze kam, že ci zvysle vedla postele 2 umiestnit,lebo nic ine ma nenapadlo
To ze jedna kupelna je malo zistite casom, a ten satnik v spalni je uplne o nicom, 2bm skrine pre dvoch ludi a nic viac , nato nepotrebujes extra miestnost.
Tak isto ta susiaren-sklad, zbytocna miestnost, lepsie je spojit to s technickou a zlepsi sa manipulacia so vsetkym co tam napchas.
V zadveri tiez nevyuzity priestor a malo ulozneho miesta.
@anele22 Ahoj, ja osobne by som tiez rozsirila chodbu. Ono to na papiery vyzera ok, ale skuste si to niekde nakreslit kriedou, najlepsie k nejakej stene. Jej rozsirenie da vzdusnost. Chapem ze sa vam prieci minat m2 na chodbu, ale v bungalovoch to inak nepojde a aspon to nebude ako nora. A ta "susiaren", ak to ma byt na veci ako sezonne oblecenie, paplony a podobne, nebude praktickejsie vstavany satnik ako cela miestnost ?
K spalni nic nevravim, kedze to bude inak ( co je super), lebo tiez to okno v satniku strasne vezme priestor. Inak ten napad s oknami 2 uzkymi sa mi pozdava, len si to zmerajte poriadne aby vam tam vosla postel ( ze k rozmerom matraca pripocitat aj konstrukciu a radsej viac ako menej, neviete co sa vam zapaci ;-) )