Dobrý deň. Zaujímal by ma váš názor a rada si vypočujem rady. Máme možnosť kúpiť rovinatý pozemok 23x25 m , teda taký stvorec a chceli by sme postaviť 5 izbový dom s garážou. Dalo by sa to? Určite aj s terasou a aby záhrada nebola malá. Zrejme by sme museli oslovit architekta ale dopredu sa chceme spýtať či si niekto vie predstaviť taký bungalov kde kuchyňa s obývačkou by mala mať aspoň 40m2. Tiež špajza, technická miestnosť...
@k1tka rovno poviem, ze bungalov aj s garazou Vam tam zrejme nevyjde. Mate k dispozicii UPI? Aka je tam miera zastavanosti pozemku? Kedze pozemok ma 575 m2, tak by to bolo dost natesno. V tomto pripade je lepsie ist do poschodoveho domu.
@k1tka take projekty domov maju minimalne rozmery 15x15, ked si priratate 2m od plota + ulicny profil ktovie aky bude, tak tej zahrady tam moc neostane, a ako je spomenute vyssie ak bude miera zastavanosti nizka okolo 35% a menej taky bungalov sa tam nezmesti
@k1tka No tak ako spomínajú, pozemky najmä tie "nové" majú väčšinou regulatívy. My máme napríklad zastavanosť Max 30% (z celkového pozemku) + uličná čiara býva minimálne 5-6 metrov. Väčšinou býva aj povinnosť mať minimálne 2 parkovacie miesta (niekde aj 3) na vlastnom pozemku. Plus treba myslieť na odstupy od susedov - minimálne 2 metre z každej strany a 7 metrov medzi susednými oknami do obytných miestností. Skúste si to nakresliť, označiť si tam reguly podľa toho, čo tam je a uvidíte aká plocha vám ostane. Potom skúste porovnať s nejakými katalogovými domami podla vašich preferencií.
pri tychto rozmeroch by som teda ja osobne nejak nad bungalovom a este aj s garazou nepremyslal. zahrada vam pri takych rozmeroch neostane ziadna. ked tak lepsia volba by bol isto poschodovy dom
@k1tka UPI by mala obsahovat udaje o maximalnom zastavani pozemku, podielu zelene, do akej vysky mozes stavat, niekedy aj ulicnu ciaru. Hlavne je to zakladny dokument o tom, ci na pozemku vobec mozes stavat.
Ak by to bolo tak, že nechcete nejakú tú veľkú záhradu tak oki. No pri takejto výmere , kedže chcete pomerne veľký bungalov ešte aj s garážou, tak to tam bude podľa mňa dosť natesno
@dannyso niekomu malo miesta vyhovuje. Staci mu vonku terasa, par metrov stvorcovych travnika a hotovo. Vies kazdy ma ine naroky na byvanie a uzitkovu vonkajsiu plochu
@k1tka mali sme pozemok cca 6 árov. Na ňom sme postavili bungalov 9*13 metra. V pohode sa zmestil. Kuchyňa s obývačkou má 39m2. Ale teda je to len 4izbový. Trocha upravená Laguna 22...
V pohode sa zmestil a aj záhrada, králiky, sliepky vo voliere...
Ale je pravda, že sme dokupovalu od obce potom ešte 4 áre... Na nich je trávnik aktuálne..
na tak malý pozemok jedine poschodový dom. pri tom počte izieb, ktoré chcete. Lebo ak si máte zastavať celý pozemok, tak to môžete byť rovno v paneláku.
@k1tka Ahoj. Predpokladám, že máš asi rodinu, keďže 5-izbák. Čiže taký pozemoček by bol podľa môjho uhla pohľadu totálne nemysliteľný. Ak chceš nie malú záhradu, 40m2 obývačko-kuchyňu (už to je takmer 1/10 z plochy celého pozemku) terasu, pravdepodobne aj nejaké to miesto na relax, keďže máš rodinu (nejakú hru s deťmi si tam teda predstaviť neviem), tak v žiadnom prípade. Samozrejme, to je môj pohľad na vec. A ak si predstavím, že by mi z toho pozemku odkrojil dom veľa priestoru, ďalej nejaké spevnené plochy okolo domu, prípadná úprava pozemku (nejaké kvety a pod.), záhrada, terasa, odstupy atď., neviem si to ani len predstaviť. Veď len záhrada by u mňa mala mať viac ako celý tento pozemok. Plus aby som si užil život v mojom súkromnom priestore tak ako sa patrí, potrebujem mať aj nejaký priestor, nejakú rezervu. Fuha, fakt si toto neviem predstaviť. Ak si prirátam aj nejaké stojisko pre auto, keď príde návšteva (nebudem to predsa nechávať vonku na ulici aby to zavadzalo druhým, ale nepoznám miestne podmienky), nejaký ten priestor pre prácu okolo domu (nebudem si predsa zasie.ať garáž kadejakým bordelom, a že tej práce okolo domu skôr či neskôr bude), nejaký ten pes, sem-tam strom, no, ako píšem, neviem si to ani len predstaviť. Ale viem, že ľudia žijú snáď aj na menších pozemkoch. Proste pre mňa osobne rodinný dom bez pozemku, ktorý by som mohol s rodinou plnohodnotne (pre mňa plnohodnotne) využívať, nemá zmysel.
@k1tka však to závisí od vašich preferencií ...
Niekto kúpi aj dom v radovej zástavbe, kde má malý fľak pozemku obohnaný betoňakom a vyzerá to ako výbeh na vazenskom dvore , ale niekomu to stačí
Dnes ľudia nechovaju kravy a nepestujú xy plodín ...
Stávajú veľké domy s veľkými izbami , potom sa v nich pozatvaraju a ani o sebe nevedia ... Majú veľké kuchyne ale jedia v reštaurácii a väčšina trávi čas v robote a do domu chodia len prespávať
Takže každý podľa svojich životných priorít ... A tie si musí každý zodpovedať sám a tým mu nikto neporadí
@dexter89 Amen. Asi tak. Osobne tiež nechápem, že niekto investuje veľké tisíce do kuchyne, krásne spravená, všetko kvalitné spotrebiče a materiály a varí niekde v suteréne v malej kuchynke na starých spotrebičoch, alebo sa chodí kŕmiť do reštaurácie či do nejakého fastfúdu a podobne. A v novej kuchyni si maximálne natrie chlieb, prípadne ju akurát tak ukáže kamarátkam a návštevám. Strašné niečo. Osobne poznám také minimálne tri ženské. 😄 Alebo do trávnika investujú tiež veľké prachy, krásny trávnik, závlaha automatická, inteligentná a podobne a pritom ak na ten trávnik niekto vkročí, tak má infarktové stavy. Veď to je taká obrovská škoda a také smutné, mať niečo a nepoužívať to.
@k1tka pozri si môj album, mám podobne veľký pozemok (585 m2) a kuchyňa s obývačkou má cez 40 m2, dve detské izby, kúpeľňa, spálňa, technická miestnosť, garáž a myslím, že aj s dostatočnou terasou...postavil som si ešte záhradný domček, máme bazén a státie na 2 - 3 autá.. pozri si koľko ostalo pozemku, na bežné užívanie dostatočné, ale pre mňa málo, chcel by som aspoň 10 árov, ale pri (nezmyselných ) cenách za ktoré sa predávajú v našom okolí pozemky je to bohužiaľ nemožné (ak sa teda človek nechce zadĺžiť už len kúpou pozemku)
@pochabel a preto my máme veľký pozemok (2700m2), Ale oplotených len 1000m2
Nasadených 16 ovocných stromov, maliny, ríbezle, egreše, muchovníky, aróniu, čučoriedky, mám záhradku pre vlastnú potrebu, nemáme krásny trávnik a ani ho v lete nepolievam, pretože je to zbytočné plytvanie vodou, Máme tam aj bazénik a behajú po záhrade psi a mačka, A netrápim sa, keď tam mám púpavu a margarétky. dom má s pozemkom slúžiť nám a nie my jemu 🙂 Dom máme taký pre nás 118m2 zastavaná plocha - bungalov 3i. . Varíme doma, my robíme zase všetko v obývačko - kuchyni. Tá má 48 m2 a ostatné dve izby majú 14 a 12m2. Nám to takto vyhovuje. Dcéra je v detskej len keď má u seba kamarátku ale aj to sa potom presťahujú do obývačky.
@k1tka mne to príde unreal.. nám ale tiež tvrdili že na 7,5à nedame to čo sme chceli . A dali sme.. zasunte garáž,choďte s obytnou miestnosťou k ulici na 3 metre a mohlo by to ísť.. a teda si hlavne pozrite požadovanú zastavanost.. tam sa to sa väčšinou dobehnúť zelenou strechou.. aspoň u nás v meste sa započítava..
Co by som dal za taky pozemok...v nasich koncinach luxus.prizemny dom tam viete dat.osobne by som spravil dom po jednej strane max,dlzka aka sa da a co najuzsi podorys.