Pomoc pri rozmiestnení izieb v závislosti svetových strán

Profilova fotka
Dobrý deň, ak by mal niekto čas a chuť, rada by som si ešte raz nechala poradiť od skúsenejších s otázkou ohľadom riešenie izieb v dome. Pozemok máme žiaľ úzky ( 13,6 x 200 m ) a šírka 13,6 m je zhruba na cca 40 m, potom sa to zužuje. Dom by mal byť postavený na tejto najširšej ploche. Máme predstavu bungalovu kvôli celkovému zapadnutiu do exteriéru prostredia. Pôdorys domu mám načrtnutý a úplne by vyhovoval v tejto podobe ( na pár detailov ), pokiaľ by orientácia svetových strán nebola taká "neštastná" ? Aj keď, stretla som sa s názormi, kedy práve terasa na severnú stranu bola braná ako pozitívum, pretože juh je príliš horúci a slnečný a tým pádom terasa stráca význam na celodenné sedenie. Vedel by niekto poradiť ako by to riešil v tomto prípade? V prípade málo svetla by sme riešili aj svetlovod v streche. Možno už niekto niečo podobné robil. Budem vďačná za každú radu, názor.... ♥
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkas7
Odpovedať
Profilova fotka
Tento pôdorys som už tu dávala, no zaujíma ma predovšetkým názor tých, ktorí majú práve praktickú skúsenosť s podobným usporiadaním izieb na svetové strany. Ďakujem
Odpovedať
@lenkas7 ...z ktorej strany je vchod na pozemok? Otazka, co sa tyka susedov: maju poschodove domy? kolko su od vasho plotu? maju okna smerom na vas plot - teda ci vam budu pozerat na pozemok z okna? Nie su zakreslene okna v projekte. JV obyvacka + kuchyna. JV terasa. Vychod izby. Spalna SV.
Odpovedať
Profilova fotka
@sidvis vchod na pozemok je od cesty z južnej strany. Susedov zatiaľ nemáme, je to zatiaľ orná pôda, čiže susedíme so sadami, a trávnatými plochami, kde ale v budúcnosti zo strany východu určite niekto niečo postaví. Zo západy nikdy žiadny sused nebude, pretože je tam veľmi veľa vlastníkov. Okná som nedala zatiaľ zámerne.
Odpovedať
Profilova fotka
@sidvis
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkas7 Za mňa asi tak aj keď existujú nejaké odporúčania orientácie miestností na svetové strany sú to len odporúčania, niečo ako vyhýbajte sa vyprážaným jedlám a sladeným nápojom pite čistú vodu a jedzte zeleninu. Keďže každému vyhovuje niečo iné a každý pozemok dovolí niečo iné sami si musíte odsledovať ako by vám to vyhovovalo s tým vám ťažko niekto poradí, napríklad podľa ideálnej orientácie by mala byť obývacia izba na juh ja bývať niekde na západe SR určite by som to tak nechcel mať.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko bývame na západe SR. :-)
Odpovedať
@lenkas7 tu "mapu" mas otocenu tak, ze hore je sever? Lebo ak ano, a pozemok je vyznaceny ciernou farbou, tak svetove strany nesedia...
Odpovedať
Profilova fotka
@zltalienka áno, tá mapa je zle odfotená - neuvedomila som si to. Podľa mapy je hore Z, za domom po pravej strane je S, od cesty na ľavo je J a dole je V.
Odpovedať
Profilova fotka
@zltalienka
Odpovedať
@lenkas7 aha, teraz je to uz jasne. Napisem vlastnu skusenost. Nas pozemok je siroky 13,9m a napriek tomu, ze sme velmi chceli bungalow, sme sa rozhodli pre poschodovy dom, lebo takyto slizikovy dom sme nechceli. Mate uz na stavebnom urade zistene, ci vam vobec povolia dat na zapadnu stranu okna do obytnych miestnosti? Neznamena, ze ked teraz tam nic nestoji, ze stav. urad nebude brat ohlad na buducich stavitelov na tomto pozemku a znevyhodni ich tym, ze vam tam povoli okna. Predpokladam, ze susedny pozemok je rovnaky slizik.
Odpovedať
@lenkas7 Inak proti terase otocenej na sever nic nemam, my budeme mat terasu otocenu na sverovychod, bude pristupna z kuchyne. Casom bude aj druha terasa z obyvacky, ta bude orientovana na juhozapad. Takze bude aj dostatocne slnecna obyvacka v zime (vyhriata od slniecka, ak bude svietit) a aj terasa v horucom lete prirodzene tienena domom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@zltalienka , zistené nemáme, ale pozemok zo západu má 19 vlastníkov. Neriešiteľná situácia. Zatiaľ nemáme povolenie zo staveb. Úradu, no vychádzali sme z toho, že tam bude 3,6 metra voľno. . Šírka domu bude max 8 m. To skorej z východu je potenciál ďalekej budúcnosti nejakých susedov, preto by tam mali byt malé okna .
Odpovedať
@lenkas7 my sme boli "nemilo" prekvapeni, lebo nedovolia ani o 10cm viac ako je stanovene v zakone.
Odpovedať
@lenkas7 za mna je orientácia relativne ok..aj ked terasu celu na sever by som nedavala kvoli vetru. Alebo to riesit potom nejakým vetrolamom /stomy, zive ploty, stena s vodopadom :-D Nepaci sa mi ani ta dlhaaa úzka chodba, ale ak nechcete ist do poschodia, vela moznosti tam nevidim. Spalna je podla mna zbytocne velka..kuchyna tiez. Ci to nie je na ukor tych maličkých izieb. Skus si zakreslit ako by tam bol realne nabytok - gauc, telka, kuch.linka, stol, ostrovcek..ci nebude velke "hluche" miesto medzi kuchyňou a obyvackou. A tu chodbu by som nejak rozbila nikou alebo vyklenkom s policami/svetlom/dekoraciami..
Odpovedať
...izby na zapad, minimum okien na vychod, terasa + obyvackokuchyna juh. ;-)
Odpovedať
@sidvis len takto bude terasa do ulice :/
Odpovedať
Ulica nie je frekventovana, vidim na mape, ze su cez ulicu stromy /plesik?/ a stomceky pri plote urobia sukromie. Pozemok je dlhy, ved nebude hned pri vstupe na pozemok. Bazen, sadenie, kvety budu rast na juhu. Z terasy bude pekny vyhlad na cely pozemok.
Odpovedať
Ahoj @lenkas7 Preco si nedas 2 obytne miestnosti dopredu k ceste, a 2 smerom do záhrady, vstup a pomocne miestnosti z bokov? Mam ti to nakreslit? 8 metrov je potom vpohode.
Odpovedať
Profilova fotka
Ideal neeixistuje! Taktiez spoliehat sa na rady moc neodporucam,nakolko sami zistiteze cim viac hlav,tym viac nazorou pochopitelne,kazdy ma inu predstavu.Zbytocne radit niekomu davat izby na juh,ked nemusi mat rad teplo a svetlo.Odporucam Vam v prvom rade spoliehat sa na svoje vlastne potreby,pretoze to co vyhovuje Vam,nemusi vyhovovat inym.Cize odporucam najst si spolahliveho architekta/projektanta a s nim riesit problematiku Vasho byvania.Ak bude zodpovedny,najdete spolocne svoj ideal....
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkas7 toez odporucam architekta, mozmom Vam ukaze uplne ine roesenie, křtire by ta nenapadlo, napr do L. Aj nas dom bude uplne iny ako som vopred myslela, hlavne sa pohral s modelaciou slnecneho svetla pocas celeho roka... ak by si to nechala, ako je, mozes si dat popri celej Z strane toez mensiu napr 1 m terasu a z izieb vychod na nu cez velke posuvne okna smerom na Z. V ibyvacke moze byt rohove okno aj od Z svetlo. Kamarat ma dlhy bungalov na jednej strane je len chodba a na druhej izby, kupelka je medzi izbami, tym oadom mas uzsi dlhsi dom a na Z mozes mat trosku terasu na opalovanie sa ..... krytu mozes nechat tu od S.
Odpovedať
aj garaz
Odpovedať
odporucam spravit si v programe sweet home 3d taky neprofesionalny plan, vies to vidiet 3d (aj sa v dome prechadzat) a umiestnovat nabytok podla rozmerov a farieb akych chces. ja som si takto tiez spravila a prisla som na to ze sme mali navrhnutu strasne malu kupelnu, urcite odporucam, mne to zabralo 1den taky ten zaklad s nabytkom, a +jeden den ked som si to chcela trosku vypiplat a doladit kvetmi, stromami, obrazmi a pod.
Odpovedať
@zltalienka "Mate uz na stavebnom urade zistene, ci vam vobec povolia dat na zapadnu stranu okna do obytnych miestnosti? Neznamena, ze ked teraz tam nic nestoji, ze stav. urad nebude brat ohlad na buducich stavitelov na tomto pozemku a znevyhodni ich tym, ze vam tam povoli okna." A na zaklade coho by im to nemal povolit? Na to je zakon, pokial si dobre pamatam, nic take akoze "mozno tam raz niekto vedla nieco postavi, tak si tam nemozete dat okna" tam nie je.
Odpovedať
@ultrarecall zadávateľky témy sa to zrejme netýka, ale ak by som mala užší stavebný pozemok a sused by sa rozhodol stavať dom 2 metre od plota s tým že veľké okná otáča na môj pozemok a mne tým pádom "znemožňuje" stavať, lebo budem musieť stavať 5 m od plota kvôli jeho oknám a vyjde mi "len" 6 metrov široký dom aj to s oknami k susedovi. Naozaj sa v takejto situácii nemám ako brániť a st. úrad povolí takto stavbu?
Odpovedať
@zltalienka "Naozaj sa v takejto situácii nemám ako brániť a st. úrad povolí takto stavbu? " Podla mna 1) nie 2) ano Skor by som povedal ze ked ty potom budes stavat, mozu sa na teba vztahovat podmienky ze tych 5m od plota nebude treba dodrzat, napriklad bod 5. (5) Iné riešenia vzdialeností rodinných domov, ako sú ustanovené v odsekoch 3 a 4, možno určiť iba na podklade výpočtov a meraní preukazujúcich splnenie požiadaviek na vzájomné vzdialenosti podľa odseku 1 alebo podľa územného plánu zóny.
Odpovedať
@ultrarecall takze radšej čím skôr získať stav. povolenie a stavať, aby nás sused nepredbehol.
Odpovedať
@zltalienka tak ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?