Poloha okien v obývačke - gauč pod oknom

Zdravím vás ,mám takú dilemu v projekte nakoľko nepustí rozpočet ani rozmery pozemku 15x30m Šírka 15. V obývačke bude jedno veľké okno ,viď projekt a priamo za ním gauč, chcel som sa poradiť , pretože potom už asi necuvnem. Takže moja otázka je ,bolo by tam dosť svetla? Je normálne dať gauč pod okno ktoré je až po zem? Nejaké iné návrhy? Terasové okno je orientované na juh a na druhej strane nemôže byť kvôli susedovmu betonovemu múru a málu miesta :-(
Odpovedať
neviem, ci bude svetla malo alebo vela, ale pripadne mozes dat aj uzke dlhe okno na stenu, ktora je na zapade. nemusi byt priehladne, staci priesvitne sklo. pripadne sklobeton alebo nieco podobne.
Odpovedať
Rozmýšľal som nad klasickým oknom 1250mm. Hádam by som nemal s tým nič pokaziť . Pretože aj keď je priateľka proti ,mne sa to zdá byť bez toho okná také zabednené.
Odpovedať
Možno sa mýlim nakoľko som to na živo nevidel, tak som v obavách nakoľko budem musieť každú chvíľu odovzdať riešenie.
Odpovedať
@developpper ja by som mozno rozmyslala o inom type sedacky... kde je teraz ta s 2miestami by som dala sirsiu a k oknu by som dala 2 kreslá, nech je to vzdusnejsie. Ale vobec mi neprekáža ak by bola sedacka pod oknom, len dalej aspon na prechod, okien az po zem by som sa nevzdala :)
Odpovedať
@developpper ja si pamätám zjednodušeny "vzorec" na výpočet minimálnej veľkosti okna a to že plocha okna má byť minimálne 1/7 z plochy podlahy danej izby. Ak budú aj terasové dvere presklené tak bude svetla dosť. Veď si to sam preratajte, v obrázku totiž nie sú všetky rozmery. Plochu okna čo bude prekrývať gauč by som nerátala.
Odpovedať
Ta jedna sedmina už dávno neplatí, teraz je to jedna 10tina až 12tina podlahy miestnosti. A to nie z veľkosti okenného rámu, ale presklenia okna .
Odpovedať
@kenidar ale ten velky gauc je tam kvôli tomu, ze oproti je TV (sice telka oproti oknu nie je ziadna hitparada. ale ked sa neda, tak sa neda) @developpper daj normalne okno na ten standardny +/- meter od zeme, co najsirsie. Gauc pred oknom od stropu po zem je podla mna na total kravina (aj ked podla architekta zrejme nie) lebo cez gauc tam svetlo tak ci tak nedojde, akurát ho bude slnko opekat @oga jaj, preto sa teraz stavaju domy so strielnami, nie s oknami (hlavne developerske projekty, ale zial aj IBV) =-)
Odpovedať
Profilova fotka
@developpper treba si aj uvedomit ze okna ja juh su v zime fajn ale v lete byva dost velky problem to odtienit... a suhlasim so @zita19 ze sedacka pred okno ktore je po zem nie je dobry napad... Robi sa to tak, ale nie tak na tesno ale je tam povedzme minimalne 1m odstup da sa prejst... Podobne ani skrinu si nedas pred okno..nie?
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som okno po zem nedaval ale tom mieste domuroval na standartnu vysku a dal normalne okno.
Odpovedať
ak su mierky nabytku na obrazku realisticke, tak je tu jednoducho moznost cely gauc posunut blizsie ku televizoru. je tam miesto. tym by bol gauc od okna 1-1,5 m daleko a to uz je pohode aj na velke okno od zeme. aspon podla mna
Odpovedať
@makowski pri takom rieseni zabijes od 2 do 5 stvorakov z 15 stvorakovej obyvacky absolutne nevyuzitelnym miestom.
Odpovedať
Profilova fotka
Kedze ako hovoris, neda sa dat okno tam kde mas nakresleny dvojgauc, tak ja by som navrhol otocit zariadenie obyvacky o 90° do lava. Tak by si mal pod oknom dvojgauc, alebo by si tam dal kreslo pre 1 cloveka. TV by bolo na tej stene kde je teraz dvojgauc a tam kde je TV by si mal povedzme kniznicu a pri nej dvojgauc... Trojgauc by bol tam ako je pomyselna chodba smerujuca na terasu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@richard71 ja mám práve okná na juh pre slnečné zisky v zime,počas slnečných dní ako teraz mám nižšiu spotrebu hoci je celodenný mráz a ráno nízke teploty, ako v zamračený deň s vyššou teplotou, presah strechy treba navrhnúť tak aby tienila od mája do septembra neviem prečo tu riešia len svetlo a nie i teplo, svetlo stojí minimum
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?