Obnovdom mini

Zobraz úvodný príspevok
Čauko, riešite niekto obnovdom mini? Ako dlho trvá, kým sa moja žiadosť dostane do systému? Oni na webe robia aktualizáciu databázy každú stredu, čiže dnes okolo 8:30 aktualizovali, ale moju žiadosť mi to stále nenájde. Formulár som potvrdil dakedy minulý týždeň v pondelok, možno ešte aj skôr, poštou som posielal minulý týždeň štvrtok, takže najneskôr v pondelok to tam museli mať. Za dva dni ma ešte nenahodili, abo čo, abo jak?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@petersd len doplnim ci poopravim ze za minimalku…
@sousedekovci89 Ono záleží, ako sa uvedený fenomén interpretuje verejnosti. Jedny čísla prezentuje ministerstvo a iné čísla štatistiky neštátnych inštitúcií, napr. odborov. Tie sú podstatne vyššie, než štátne. Štát má záujem realitu "vylepšovať", aby vznikal dojem, že všetko sa zlepšuje - a tým sa aj napĺňa volebný program vládnych strán. (platí to pre všetky strany aj v minulosti, nie len iba teraz) Nemusíme ísť ďaleko po príklady a stačí sa viac zaujímať napr. o to, ako sa dajú krásne "vylepšovať" percentá (ne)zamestnanosti na nemenovanom štátnom úrade, ktorého hlavným poslaním je hľadať prácu ľuďom.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od arcticcode:

Okay, volala mi dneska tetka, že nesplňame energe…
@arcticcode sorry kámo, z toho, čo píšeš nie si žiaden "živnostníček", ale na SVK pomery skvele zarábajúca SZČO. Nemôžeš chcieť, aby ti odrátali 60% nákladov, pretože tie neexistujú - je to len odpočítateľná položka na výpočet dane z príjmu. Alebo inak. Murár, ktorý nakúpi matroš za 100k a vyfaktúruje 100k nepodá DP s paušálnou daňou, bo má skutočné náklady. Takýto murár je sociálny prípad (príjem 0 Eur), ty rozhodne nie. By som sa na tvojom mieste skôr tešil ako pindal..
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@sousedekovci89 Ono záleží, ako sa uvedený fenomé…
@petersd ono jedna vec je statistiks nezamestnanosti (sam som pracoval na pozicii kde sok spravovaval podklady pre jej vypocet) ina vec je minimalna mzda. Totizto data na minimalnu mzdu su fixne- hodnoty su jasne dane nevykuzlis si ich ako pri nezamestnanosti. to ze statna statistika nebude az tak mimo svedci aj jej skokovy narast v ramci automatu. Zakladnym predpokladom je vysoky rast priemerky. Keby vysoke % ludi pracovalo za minimalku, rast priemerky by nebol az tak markantny.
Odpovedať
Profilova fotka

@arcticcode Bez urážky..... Ty debatuješ o čistom…
@petersd 33k je brutto t.j. mínus daň z 13.2k a mínus odvody do ZP a SP a určite mal aj nejaké výdavky (mobil, paušál etc), ale tipujem, že <<19.8k (preto paušálna daň a je to aj pohodlnejšie).
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od gadefox:

@arcticcode sorry kámo, z toho, čo píšeš nie si ž…
@gadefox Kamo, ale take su zakony... ja som si predsa paušalku nevymyslel, je to normalny legalny spôsob ako si to uľahčiť. Proste aby som tu, alebo u babky na povale nemusel držať faktury za paušal jak matovič, tak poviem štatu "nebudem trimať nič a 60% si odpočitam". A štát na to povie "dobre". Viac sa mi to oplatí. Ale všetky inštitúcie, s ktorými som dosiaľ prišiel do kontaktu absolútne nebrali v úvahu ako si ja učtovnicky riešim živnosť. Proste FS im dala: Vyfakturoval 33k, naklady mal 21k, zaklad dane ma 11k, nezdaniteľna položka je 4k, daň zaplatil 138€, daňovy bonus dostal 1600€. Koniec. Ich to viac nezaujima. Či už som riešil hypo, alebo hocičo iné, napr. poistenia a tak, kde trebalo dať výšku prijmu, v živote nikto nikdy nepovažoval celkovú vyfakturovanú sumu za prijem domacnosti pre pana... To je predsa uplna blbosť. To potom pri TPPčkaroch by mali za ich prijem považovať superhrubu mzdu, a to je mindfuck ne? Čiže typek, čo realne zarobi 800€, tak mu budú rátať 1800€ že zarobil, lebo taku ma superhrubu (čísla si cucám z riti, tak sa toho nechytajte - pre ilustračne účely stačí). To by ich taky typek asi kopol do riti :D Oficialne môj zárobok za rok je 10k € a manželka 6k € z rodičaku. Za rok 2023. Takže by som mal splňať podmienky podľa mňa... A čo sa týka toho, že by som nemal pindať... tak povedzme si úprimne... týpek zarobí v robote minimálnu mzdu a potom načierno chodí robiť sieťku lepidlo, alebo zvárať, alebo opravuje kosačky od druhej do desiatej večer... a zarobí ešte dvakrát toľko, len o tom štát vôbec nevie... To je podľa mňa väčší morálny problém...
Odpovedať

@petersd 33k je brutto t.j. mínus daň z 13.2k a m…
@gadefox Ale inak áno, som šťastný, že sa mi život vyskladal tak, ako som si vždy prial, robím z domu 4-5 hodín denne a prachy relatívne mám. Na to sa ako nesťažujem. Moja filozofia je však taká, že keď štát dojí nás, nie je nič zlé, ani legálne, ani morálne, podojiť štát vždy, keď sa dá. Osobne to dokonca vnímam ako občiansku povinnosť. Vždy, keď je príležitosť, tak ju využijem. Príspevok na toto, príspevok na tamto, pri narodení dieťaťa atď atď. OČR... prečo nevyužiť? Dostanem síce len 140€ za 2 týždne, ale nevidím dôvod, prečo by som si nemal vybrať OČR, keď mám choré dieťa napríklad?
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox Kamo, ale take su zakony... ja som si pr…
@arcticcode áno aj nie. Paušálna daň je len metóda na zdanenie príjmu, nič viac. Ty argumentuješ, že je to dôkaz, že si nezarobil 33k, ale len 11k a že tento výpočet by mali zohľadňovať všetky inštitúcie. Lenže ostatné inštitúcie (SP, ZP, ..) používajú zase svoje metodológie, ktoré nemusia byť v súlade s výpočtom paušálnej dane (a je to tak správne). Koniec koncov pokiaľ viem, toto je aj jedna z jej nevýhod - na jednej strane získaš (nízka daň), na druhej strane sa ti to môže vrátiť ako bumerang - čo sa aj v tomto prípade stalo.. ____ A jasné, "keď dávajú ber, keď bijú utekaj" - nebudem tu predsierať, že by som nevyužil každú príležitosť. A ak môžem drobnú poznámku: s 33k brutto by som sa nesral s výrobou DIY prekladov z Ytongu a kúpil by som hotové :=) ..ale aj ja šetrím, kde sa dá a ako sa dá. A tiež som riešil ŽB preklady, bo som myslel, že ušetrím (a potom som ľutoval a nadával, že som nekúpil hotové Heluz ako kamoš).
Odpovedať
@gadefox >> s 33k brutto by som sa nesral s výrobou DIY prekladov z Ytongu a kúpil by som hotové tomu sa hovorí čo s toľkým prebytok voľného času. Je to iná situácia, ako keď niekto končí o 16-17 a ešte má domáce povinnosti, alebo napr. taký učiteľ príde domov o 12:30 aj s nákupom.
Odpovedať
Klasik povedal: Štatistika - to sú presneé výsldeky z nepresných čísel! Sám som bol pri niekoľkých štatistických projektoch a musím povedať, že je to pravda !
Odpovedať

@arcticcode áno aj nie. Paušálna daň je len metód…
@gadefox Problém bol hlavne ten, že stavebniny zavolali do porfixu v prievidzi, či kde a tam im povedali, že dodacia doba za 6 tyždňov. Tak preto som šiel do toho sám :D
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox Problém bol hlavne ten, že stavebniny za…
@arcticcode na tomto je krásne vidieť, že kontext je VŽDY DôLEŽITÝ. ___ A btw. nekritizujem, nedávno som sa popálil na letovačke z Alíka. Klon Hakko so spínacím zdrojom a originálnou krabicou za dvacku (no neber to). Lenže mne (ako neregistrovanému) na webe vyskočili smiešne ceny jednotlivých komponentov. Tak som zašpekuloval, že kúpim per partes, zabastlím a k tomu ušetrím. A prešpekuloval som.. a nadával jak pohan :=)
Odpovedať
Okay, takže tetka mi volala a prezradila "vzorec", ktoré políčka z DP mám sčítať a odčítať atď atď... Na počudovanie tam absolútne neberú v úvahu nejaké výdavky. Zratávajú sa príjmy za závislú činnosť, prenajímanie, investície, dokonca sa k tomu pripočítavá ešte aj daňovú bonus, čo som mal v sume 2600€. Odpočítavá sa zaplatené zdravotné a sociálne výpalné a daň, ktorú človek zaplatil... Neviem, či je to takto všeobecne, alebo len pri paušalistoch... Ale tetuš mi povedala, že z 50 živnostnikov to vyjde tak jednemu.
Odpovedať
Profilova fotka

Okay, takže tetka mi volala a prezradila "vzorec"…
@arcticcode takže je to ako som písal (viď. bumerang): nepriznal si REÁLNE výdavky, nemajú teda čo odrátať. A ďanový bonus, prídavky na dieťa etc. sú čisto technicky tiež príjem..
Odpovedať

@arcticcode takže je to ako som písal (viď. bumer…
@gadefox Hej, daňový bonus beriem... ale paušalne vydavky neberiem... Lebo to, že mam paušaly neznamena, že nemam žiadne vydavky tyvole ne? Veď mám plno výdavkov, mohol by som si tu davať elektriku, plyn, vodu a taketo blbosti, ale načo? Paušal, internet... bolo by to menej ako 60%, ale aj tak by to bola nejaká suma. To neznamena, že paušalista ma v realite výdavky 0, všakže?
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox Hej, daňový bonus beriem... ale paušalne…
@arcticcode

elektriku, plyn, vodu

Toto by ti pri daňovej kontrole vyškrtli ako prvé. V prípade internetu by DÚ zisťoval, či ho využívaš na súkromné účely a ak áno, môžeš si uplatniť len % časť nákladov. Ďalej musíš vyčleniť priestor v dome, v ktorom podnikáš (ďalšia byrokracia a záväzky).. Btw. cítim v tvojich komentoch hnev. IMO nemôžeš byť nasratý na zákony/tetu/štát, že ti špekulácia nevyšla (hore vidím dlhý zoznam benefitov, ktoré od štátu využívaš). Naopak kvitujem, že majú prísne sito, aby sa tieto dotácie nezneužívali. Vyskúšal si, nevydalo, život ide ďalej. A hlavne ťa motivovali zatepliť - deťom aspoň nebude zima :=)

Odpovedať

Odpoveď na príspevok od roman_x:

@gadefox >> s 33k brutto by som sa nesral s výrob…
@roman_x učitela by som robiť nechcel, hlavne puberťákov, trestať nemôžeš,prídeš domov a opravuješ písomky a to za najnižší plat pre vysokoškolákov, otázne je či je tam potrebná VŠ hlavne len pre základnú školu, doučovať to môže i lepší žiak
Odpovedať
Článok sa načítava...

Okay, takže tetka mi volala a prezradila "vzorec"…
@arcticcode tak si niekde prenajmi priestory, zaplatíš a nestaráš sa o nič ,ale iste zaplatíš viac, mám susedu , ktorá tak začala podnikať, nakoniec postavila dom s oddelenov časťou pre podnikanie , tam má všetke položky zvlášť i iné auto, no treba na to zarobiť
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od duzu:

@arcticcode tak si niekde prenajmi priestory, zap…
@duzu Ja podnikam normálne v chyži vedľa spálne. Nevidím dôvod, aby som si vyčleňoval nejakú časť domu atď... reku načo? Robím IT, iné by bolo, keby som bol dajaky umelecky rezbar, to by som asi nechcel mať hobliny v posteli. :D
Odpovedať

@arcticcode >elektriku, plyn, vodu Toto by ti …
@gadefox Na tetu nasratý nie som. Ona za to nemôže. Som nasratý na to, že tento ich vedecko-fantastikcý vzorec nezverejnili prv... ja som plánoval zatepliť jeden roh, ktorý mi plesnivel a zbytok len potiahnuť sieťku lepidlo a silikonovu omietku. Čiže by som na polystyrene ušetril odhadom tak 900€ a na lešeni odhadom tak 400€ (lebo by mi to trvalo podstatne kratšie, všakže?) a to ešte neratam kotvy, zakladacie lišty a nasrateho suseda... Tým, že mi podhodilo reklamu na obnovdom a na tom ich zázračnom webe sa zaboha nikde nedozvieš, čo má živnostník považovať za svoju časť "príjmu domácnosti", tak som na to skočil... nedozvieš sa to nikde, písal som im aj mail, aj som im tam volal, nikto mi to nevedel povedať. Úplne prirodzene som teda predpokladal, že čistý zisk živnostníka je teda jeho celková vyfakturovaná suma mínus zaplatené poistné a mínus výdavky. Či sú výdavky reálne, alebo fejkové, to už je podľa mňa jedno. Keďže boli skostnatelí a termín je 30.9., nelenil som a začal zatepľovať CELÝ dom, aby som to do toho termínu stihol. Napriek tomu, že som celý nechcel. Však ok, zateplím si a ešte k tomu dostanem 10k. Kto by to nebral? Tak som objednal polystyren, lešenie, všetko, spravilo sa... a vidíš, teraz je necelých 6 týždňov do termínu, kedy to MUSIŠ MAŤ HOTOVE!!! A ešte len teraz mi volala tetka, že mi to nevychádza. Ešte žiadna zmluva, žiadna 5k záloha nič... akože kedy to chcú riešiť? 29.9 o 23:59? Kedy mi chceli oznámiť, že to mám schválené a poslať zálohu 5k €? Mi to hlava neberie. Takže vlastne s vidinou zisku 10k, bez toho, aby bola niekde nejaká indícia, že na to nebudem mať nárok, som si proti svojej vôli zateplil celý dom a toto vnímam za odžub zo strany tejto organizácie. Môžem to opísať ešte umeleckejšie - spôsob, akým ťa green deal prinúti zatepliť si dom, aj keď nechceš, s vidinou toho, že ti za to dajú 10k a napokon ty si zateplíš a dostaneš hovno. Keby tam mali jasne napísané - "živnostníci s paušálmi - spočítajte si vo svojom DP riadky 39,41,63 a 64, odpočítajte od toho riadok 21 a 99 a výslednú sumu hoďte do našej kalkulačky", tak by som to tak aj kua urobil a nereval by som tu na modrej streche. Lenže tento vzorec mi povedala len tetka "podprahovo" d telefónu. Na webe ho nikde nenájdeš, ani keď sa pokakaš! A toto citlivo vnímam ako veľký odžub a nespravodlivosť z ich strany. Manželka je tiež riadne nasratá, takže som tete povedal, že nech mi pošle výzvu na doplnenie a budeme sa s nimi naťahovať ďalej. Ešte bude sranda.
Odpovedať

@duzu Ja podnikam normálne v chyži vedľa spálne. …
@arcticcode robis v IT a na inych pindas ze si vedia nacierno zarobit? IT znalosti su jedny z najziadanejsich keby si si pracovny cas vyplnil plnohotnotne a nerobil na "pol uvazku" nemusel si dnes vyplakavat ze zarobis po ocisteni rocne len 10k a statu sa to vidi vela posudenie obnovdom. Kludne si mohol ist cez normalnu vyzvu kde sa nikto nestaral aku vysku prijmu mas.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@arcticcode robis v IT a na inych pindas ze si ve…
@sousedekovci89 Cez jaku normalnu? Šiel som cez tu, ktora bola aktualne otvorena... Ja som freelancer a nepindam na nikoho, čo zaraba na čierno. Aj keď ja na čierno nezarabam. Pri paušaloch je to aj tak skoro jedno. Tak načo riskovať? Práveže po "očistení" by to bolo good, schvalili by mi to. Si to prečítaj radšej ešte raz, že o čo ide :D
Odpovedať

@sousedekovci89 Cez jaku normalnu? Šiel som cez t…
@arcticcode ale medzitym bolo otvorenych 6 kol standardnych vyziev kee neriesioi kolko zarabas podstatny bol prakticky iba vek domu a dosiahnutie uspory 30+%. No citujem ta: "tak povedzme si úprimne... týpek zarobí v robote minimálnu mzdu a potom načierno chodí robiť sieťku lepidlo, alebo zvárať, alebo opravuje kosačky od druhej do desiatej večer... a zarobí ešte dvakrát toľko, len o tom štát vôbec nevie" Proste napisem ti to nadrzovku robis smienych par hodin denne keby si makal aspon 8 hodin denne ako bezni ludia v beznej praci (momentalne vyuzivas vyhody freelancingu na maximum uspokojeny s podpriemernym mesacnym prijmom v sektore v absolutnom cisle) si teraz nemusel bedakat ze to na teba nevyslo lebo ako na zivnostnika na teba stat pozera trochu inak ako na zamestnanca a by ti vobec zily netrhalo ci tu hladinu splnas alebo nie.
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox Na tetu nasratý nie som. Ona za to nemôž…
@arcticcode úprimne chápem tvoje rozhorčenie. Mám len jedinú výhradu: tvrdíš, že si zateplil >>nedobrovoľne<< - s tým nesúhlasím. Si slobodný človek, rozhodol si sa slobodne - na základe informácií, ktoré si mal. Možno si greendealu naletel, neviem posúdiť, ale stále je to tvoje rozhodnutie. Vo vlastnom záujme by som sa zbavil pocitu, že si zateplil nedobrovoľne. Áno, nechcel si zatepliť, ale s vidinou dotácie si sa do toho pustil. Takže nakoniec si zatepliť chcel. ___ A to, že pracuješ "len" 5 hodín denne, GOOD FOR YOU :=) Makať vie každý, ale zarobiť málokto. O produktivite sa dajú písať celé knihy. Niekto za 5 hodín urobí viac ako iný za 8. Ďak. že si zverejnil citlivé informácie - vyžaduje to odvahu, riskuješ prípadný hejt..
Odpovedať
Profilova fotka

@duzu Ja podnikam normálne v chyži vedľa spálne. …
@arcticcode to je OK, len potom nemôžeš dať do nákladov nič alebo riskuješ, že ti teta preškrtá účtovníctvo červenou ako učiteľka písomku. Poznám prípad, keď proaktívne tety vyrazili z účtovníctva druhú klávesnicu k počítaču. Pán argumentoval, že má dve, aby klávesnicu nemusel prenášať. Šup šup bum bum a položka bola vyškrtnutá - pán musel doplatiť daň + úroky + pokutu.
Odpovedať

@sousedekovci89 Cez jaku normalnu? Šiel som cez t…
@arcticcode čo tam po nejakej výzve, kde majú ešte aj xujové vzorce... Mňa len serie to, že stále nemáš potiahnutý ten CYKY kábel na koniec záhrady 🤣🤣🤣🤣
Odpovedať

@arcticcode čo tam po nejakej výzve, kde majú ešt…
@petersd cakam kym mi ho kamarat poctivo donesie z nemecka 😂😂😂 Ale radil som sa s ucitelom elektrikarov a vravel, ze by dal stvorku kabel, lebo ze 100m uz je dost velka vzdialenosť
Odpovedať

@arcticcode úprimne chápem tvoje rozhorčenie. Mám…
@gadefox vies, ja som typ, ktory nie je moc na peniaze. Nepotrebujem mat zlate klucky ani ferari. Moj prijem v sektore je podpriemerny, to ano, ale aj cas, ktory tomu venujem je podpriemerny. Mal som projekty, kde som zarobil stovku za hodinu. A zas take, kde 6€/h 😂😂😂 akoze na fakturu. Ale ja som spokojny. Do zivnosti som nesiel preto, ze som chcel prachy, ale preto, ze som si z toho potreboval robit holubnik. Rano porobit dve hodiny, potom kociar, potom si navarit obed atd... Potom zas dve hodiny. Avecer hodinu. Toto by mi ziaden zamestnavatel netoleroval
Odpovedať

@petersd cakam kym mi ho kamarat poctivo donesie …
@arcticcode Kamarát, len toto Ty už radšej nerob - teda, že radiť sa s učiteľmi. Radšej podebatuj s miestnym elektrikarom Ferim, ktorý celý život robí reálnú elektriku. Ale pravda, v tomto prípade má Tvoj učiteľ pravdu: Ak máš na výber, tak tu platí (podobne ako vo verejnom dome) "čím hrubší, tým lepší". 🤣🤣🤣🤣🤣
Odpovedať
Profilova fotka

@gadefox vies, ja som typ, ktory nie je moc na pe…
@arcticcode super (!) - ak naozaj nie si na peniaze (ako deklaruješ), potom ti musí byť jedno, či sa ti podarilo vyšpekulovať s dotáciou "obnov dom". Ego sa môže trochu brániť, ale ak budeš mať aj o mesiac pocit krivdy ("donútili ťa zatepliť"), potom si na holt zaťažený peniaze :=) Držím palce.. ____ A vyprdni sa na ľudský faktor a všetky validné parametre (úbytok, stratu, zahrievanie, ..) si daj prepočítať pomocou AI, ktorá ti aj overí, či sú v súlade s STN (lepšie ako projekt). Príklad úbytok (3-f, 230 V, 100m tam x2): 2.5mm^2 @25A ~29.8V úbytok (7.5%) 4mm^2 @25A ~18.7V úbytok (4.7%) 6mm^2 @25A ~12.5V úbytok (3.1%) STN 33 2130 ed.3, čl. 6.2.10: Úbytok napätia v žiadnej časti inštalácie od miesta pripojenia k verejnej sieti po akékoľvek odberné miesto nemá presiahnuť 3 % pre osvetľovacie obvody a 5 % pre ostatné obvody.
Odpovedať

@arcticcode Kamarát, len toto Ty už radšej nerob …
@petersd Toho učiteľa poznám, robil elektrikára iks rokov, potom si spravil pedagogické minimum a učí na SOŠE nejaké elektrické predmety, neviem presne ktoré.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?