Nazor na projekt domu

Ahojte, momentalne sme spolu s priatelkou v stadiu kupy pozemku. Od buducej jary by sme chceli zacat budovat takze zaciname studovat vsetko od projektov cez stavebne postupy az po interierovu architekturu :-D Sme skor orientovani na modernejsiu "krabicovu" arichitekturu a tiez sa zahravame s co najvacsim vyuzitim tepelnych ziskov zo slnka (okna na juh), pripadne nejakych modernejsich technologii na kurenie a ohrev vody (v ramci $ moznosti samozrejme). Hrozne sa nam paci, s mensimi zmenami, projekt domu http://www.modernerodinnedomy.sk/arch... vid aj obrazky. Nase zmeny by boli iba v inom riesenie pristresku na auta, zmensenie balkonu a ine riesenie okien (pozri posledny obrazok). Najvacsia zmena by bola vo velkosti domu z povodnych 190 na cca 160m. Na poslednom obrazku je nas nakres. Dispozicia nieje moc ina od vzoroveho projektu. Dopredu upozornujem, ze je to len hruby nakres, ktory som urobil v Exceli+neviem rysovat :D Ma niekto skusenost s podobnym projektom (tvar, smerovanie okien na slnecne tepelne zisky atd), pripadne ak viete o nejakych podobnych projektoch dajte urcite vediet. Dom bude osadeny na pozemku cca 650m2, sirka pozemku od ulica 20m. Aky mate nazor na dispozicne riesenie (snad sa to z toho mojho nakresu da vycitat). My este stale trosku bojujeme s techniskou miestnostou na poschodi.
Odpovedať
Aj ja mám rád takúto architektúru. Pekné riešenie. Pozri môj album ja som si navrhol niečo podobné, ale so zameraním na funkcionalizmus. Aj ja som riešil okná prevažne na juh. Mohol by si garáž dať na severnú stranu a okná na severnej strane minimalizovať.
Odpovedať
@jaro113 S tym priestorom na parkovanie tiez trosku bojujem, ale nebude to garaz ale pristresok. Problem je, ze koli orientacii pozemku musi byt dom otoceny tak ako je nakresleny. Ak by som parkovanie dal na druhu stranu tak by som musel dom orientovat na pravu hranicu pozemku = tien zo susedneho domu (poschodoveho). Pozrel som tvoj navrh, palec hore vyzera to super. V akom softe si to robil (ze by som trosku zhmotnil moje predstavy do 3D). Ten dom je vo faze projektu alebo uz byvas? Zaujimali by ma skusenosti s takou velkou sklenou plochou na juh - ci sa dom neprehrieva, resp. ak si pouzil exterierove zaluzie ci je to OK? dik. i.
Odpovedať
@gazzz ešte to len návrh. Soft som použil sketchup. Jednoduchý program. Aj tie vyzualizácie čo tu máš sú v ňom robené. Je free a ak chceš aj vyrendrovať nejaký obrázok, tiež si vieš stiahnuť free program do toho. Presklenie som trochu poopravil a nebude rohové, ale bude rovnako veľké. Zavrhol som rohové, pretože by som rád použil rolety a s rohovým oknom by to bolo komplikovanejšie.
Odpovedať
Skusenosti s velkou sklenenou plochou na juh budem mozno vediet po roku, ked to bude postavene :) Ja mam planovane tienenie, bez toho by som do toho nesiel.
Odpovedať
@rimor predpokladam, ze tiez uvazujes tak aby si cez okna pozbieral nejake to teplo v prechodnom obdobi. Aky system vykurovania sa chystas pouzit? Vlastne aky typ domu ides realizovat/realizujes? Kazdopadne prekrytie tych sklenych ploch su asi nevyhnutnost aby z toho v lete nebol sklenik :-D
Odpovedať
@gazzz ja by som sa rád dostal do pasívu ;-)
Odpovedať
@jaro113 a z coho chces stavat, ake okna pouzit, vykurovaci system atd? popravde ja niesom stavbar ani zdaleka, tak sa snazim pozbierat co mozno najviac uzitocnych info este predtym ako to zacneme riesit s architektom/projektantom. Samozrejme dolezite kriterium je vzdy pomer cena / vykon.
Odpovedať
@gazzz Pekny dom. Urcite ti doporucujem stiahnut ten dom z tych 190m2 na 160, mozno aj menej. Ja som postavil 155m2 obytnej plochy podobneho typu ako stavias ty, hoci som napokon namiesto rovnej strechy dal pultovu. , a keby druhy raz staviam, asi sa nenecham zlomit priatelkou a uberiem mozno este par metrov. Samozrejme zalezi od tvojich predstav, a kolko planujete deti. Samozrejme kazdy to vnima inak, dnes vnimam takych 135-140m2 ako ideal pre rodinu. Ale zas na peniazoch sa to az tak velmi nepodpise, a clovek nevie co prinesie buducnost. Garaz som vyriesil podobne vpredu, no spravil som ju vacsiu radsej a bez pristresku. Urcite premyslaj nad pasivnym domom, co pridas na izolacii, usetris na jednoduchom vykurovani a prijemnou teplotou zase v lete.
Odpovedať
@gazzz ano presne tak, pasiv , vapenopieskove tehly, stropne temperovanie/chladenie, tepelne cerpadlo..
Odpovedať
@rimor nemáš nejaké foto? inšpirácie sa hodia vždy
Odpovedať
@rimor : Alebo porfix, podlahovka a el. kotol :) Vzdy zalezi od ocakavani a solventnosti. Tepelne cerpadlo prave nieje velmi rentabilna polozka prave pri pasivnych domomch. Pri pasive sa skracuje vykurovacie obdobie, a zaroven potreba tepla. Zial na SK su stale ceny ake su, a tep. cerpadlo sa pri danych cenach nema moc cas ekonomicky vratit pred dobou svojej zivotnosti. Zatial co bojler s tepelnym cerpadlom je uz dostupny, a chladny vzduch z neho sa da v lete pouzit na ochladenie interieru. Avsak, ak je dobre vyriesene tienenie, je potreba chladenia v lete u pasivov tiez skor diskutabilna. To uz zavisi od jednotlivej situacie a potrebe daneho cloveka.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?