Názor na projekt - Bungalov s obytným podkrovím

Zdravim. Chcela by som poznat vas nazor na nas projekt rodinneho domu “na mieru”. Bude to bungalov s obytnym podkrovim. Vidite v projekte vyslovene nieco nezmyselne? Dakujem 🙂
Odpovedať
@zuzka65 na take prve pozretie. Zadverie: stenu so skladom by som posunula aby sa tam napr. lavica na sedenie zmestila. Prehodila by som skrinu so satnikom, nech ked vstupis mas komodu alebo skrinu s otvorenou polickou aby bolo kde kluce, kabelku a take polozit. Vyhodila by som sprchovy z vecka pri zadveri, ked je potrebny tak sprchovy dat k obvodovej stene. Kolko clenov vas je? Mne by stacila jedna hlavna kupelna s vanou a sprchovym a druha so sprchovym na poschodi. Treti sprchovy vo vrecku mne uz pride zbytocny.
Odpovedať
@zuzka65 okno medzi gaucom a stolom by som posunula aby bolo pri stole. Treba ti take siroke okna v spalni. Asi by som zuzila aby sa ku stene mohla dat komoda/toaletny stolik/kresielko na citanie. Co je myslene za gaucom?
Odpovedať
@wivik dakujem pekne za nazor. V zadverii je uz zakomponovana lavica so sedenim (ta bledomodra vysrafovana plocha). Podstatnu vec co som nezmienila - horna kupelna s veckom tam od zaciatku nebude (mozno casom ak by bolo treba, ale urcite nam netreba 3 kupelne). Sme styria ( 2+2), 2 kupelne urcite chceme. Horne poschodie bude zatial vyuzivane iba ako pracovne a pripadne hostovsky kutik, ked k nam niekto pride.
Odpovedať
@wivik za tym gaucom je naprojektovana kniznica, preto je to odstupene od steny. V spalni su take iste okna/dvere ako v obyvacke- je to skor dizajnova vec, aby to aj z vonku dobre vyzeralo. Na bocnej stene je dost priestoru na komodu/stolik/stolicku, s velkym kreslom (napr. na citanie) tam moc nepocitam, nakolko na poschodi je dost takehoto oddychoveho priestoru.
Odpovedať
Mne sa zda poddimenzovany priestor na parkovanie. Mozno to vam bude vyhovovat ale 6m mne by nestacilo (vpredu zhltne nejake cm posuvna brana a pred domom treba aj prechod do zahrady ked nechcem chodit ako ziletka) na komfortne parkovanie a pohyb okolo auta a prechod do zahrady. Aj vzhladom kolko tam je izieb tak sa predpoklada viac ludi. Ja som si dal stavebnu ciaru 8m. 6m by mi stacilo keby nemam pisuvnu branu alebo parkovanie pred garazou
Odpovedať
@zuzka65 tak bungalov s obytným podkrovím? to nie je náhodou oxymorón? drevené želiezko z umelej hmoty? koho potrebujete oblbnúť?
Odpovedať
Spalna - Neviem aky prinos ma v spalni velke presklenie. Ja v tom vidim nevyhody. Za hlavou hned za postelou je vana a sprchovaci kut, a aj odpadne rury z vrchneho poschodia. Ak niekto pracoval ako odstrelivac v kamenolome tak sa mu bude spat dobre.
Odpovedať
@marian_8 dakujem za nazor, s tym parkovanim trochu bojujem aj ja, bohuzial nas pozemok viac nepusti - dokonca vzdialenost domu od predneho plotu je len 5 metrov (a nie 6), osobne mi to tiez pride malo, ale tu sa moc ineho spravit neda. Hlavne parkovanie je ale v rohu pozemku a prechadza dozadu smerom k zahrade, kde je dlzka dostatocna aj pre 3 auta. Co sa tyka spalne a hlucnosti z kupelne, tohto sa az tak nebojim, nakolko horna kupelna/wc tam realne nebudu funkcne, vana je u nas pouzivana len prilezitostne a sprchovy kut je 2x, takze ak sa potrebuje ist niekto osprchovat ked sa bude spat, tak moze vyuzit druhu kupelnu.
Odpovedať
@zuzka65 ja som to s tym presklenim spalna/obyvacka pochopila ale pride mi to zbytocne az cez celu stenu. Este v kupelni urcite sirsie okno ako 600. Nieco ti zoberie ram a ostane ti malo skla. Mne nejako nepasuje usporiadanie kupelne. Ten vstup priamo do vane a hlavne na papieri to mozno vychadza ale v skutocnosti zistis ze kvoli dveram budes musiet dat napr mensiu vanu lebo to tak nevyjde. Cele by som to poprehadzovala.
Odpovedať
@wivik dakujem, nad tou kupelnou este popremyslam.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj. Moj nazor, ta vizualizacia je strasna. Je to zmiesanina s tak dlhym presahom strechy snad nemoznym bez stlpov. Vonkajsi vzhlad domu pre mna nie je prvorady, ale na toto sa neda divat. Pritom hnedu farbu oblubujem. Mozno to skresluje program. Vzhlad podorysu nezameskava za vizualizaciou, bolo by potrebne tiez pomenit. Kde v tom zadveri ma byt sedenie, vesanie kabatov, topaniek, ulozenie ciapok, rukavice, salov? Je tam meter na kabaty, 40cm hlbka na topanky a 60cm prechod k lavicke Na konci? Uz vidim deti ako laskavo a trpezlivo cakaju jeden na druheho pri prezuvani. Na co ma kotolna 2 okna a preco je tak siroka - oproti uzkym kupelniam? Na jednej stene bude technika, na druhej PS, drez, mozno mrazak, v strede kopec miesta a v kupelni niet miesta na polozenie veci/pyzama/osusky. Kuchynu si treba zariadit uz teraz, ak tam bude chladnicka a rura vo vyske, nejak extra vela prac plochy tam nezostane. Zvlastne ze tam nie je zakresleny drez. Varnu dosku pred oknom nema hocikto. Rameno pri stole by som prehlbila, okolo ~80 cm. Okno by som dala k jedalenskemu stolu. Ked uz dve kupelne, tak jednu pre rodicov, jednu pre deti. V tej malej sprchovni sa ledva vytocis, sprcha ma 85x70? Kde sa budu susit osusky, kde sa polozia veci? V hornej detskej urcite postel nebude takto. Ak su izby na Z a nic vonku netieni, nebude sa tam dat pracovat. Zariadenie kupelne je nejak nahadzane, prechadzat medzi wc a vanou k umyvadlu 🤔. Ak chces pohodlnu sprchu, tak 90x120, ak walk in tak min 120, lepsie by bolo 150. Sprchu/WC/umyvadlo hned za hlavou nie je najadekvatnejsie riesenie. Chodit z jednej kupelne do druhej tiez nie. Mat mensie okno na spalni neohrozi estetickost vonkajsieho vzhladu domu. Porozmyslala by som nad obojstrannym krbom, alebo otvorom v priecke aby sa teplo z krbu mohlo sirit na chodbu. Horne poschodie je kapitola sama o sebe. Na fotelky pred okna si nikto nesadne za cely rok. V izbe je dost m2, no kedze je to nakreslene tak ako je, zmesti sa tam len uzka postel, aj to natlacena k stene, lebo pri nej ma byt skrina. Pracovne stoly su za rohom v tme a bude sa tam musiet svietit aj za bieleho dna. Horna kupelna je naj, no rozsirila by som sprchu na 90.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzka65 Na takýto dom to chce širší pozemok. zo spálne bude pekný výhľad na terasu a dvor a z detských na murovaný plot. sebe dopraješ, deťom nie a ešte im tam dáš slnko zo západu, nech im to tam v lete "pekne" prehrieva izby. Teda ak je orientácia domu vchod na sever. Je to dielo architekta , alebo ste si to tak navrhli sami ? zádverie je strašne maličké. Rozmery pozemku sú aké? Je jasné , že ideálny je štvorec, ale porozmýšľal by som nad iný pôdorysom domu. obytné izby na juh a východ, ostatné na sever a západ.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zuzka65 Ja sa k pôdorysom nevyjadrujem, málokedy ľudia niečo zmenia, skôr si chcú potvrdiť a obhájiť to nakreslené. Ani teraz neriešim pôdorys, ale nehnevaj sa, ten vikier, to je katastrofa - ako sused, keby sa mám na toto pozerať, tak ma dr..e. Rozumiem, že ľudia sa pri stavbách pozerajú hlavne na financie, aj z vašej strany ide o spôsob ako čo najviac využiť podkrovie, ale toto je taký mačkopes, až strach.
Odpovedať
Ak by som chcel mať obytné podkrovie tak by som nevolil bungalov s valbovou strechou ale dom so sedlovou alebo kocku s poschodím. Toto riešenie nedáva zmysel.
Odpovedať
Niekoľko poznámok a postrehov. Ked sme riešili projekt, tak sme mali požiadavku, že chceme mať každú miestnosť ako ložnicu. Bolo to z toho dôvodu, aby sme si ložnicu mohli dať, kde chceme a aby boli miestnosti "univerzalne". Vždy nám prišlo zbytočné mať spálňu 20m a zvyšné izby 10m. Nevideli sme v tom benefit. Skús si do tých miestností hore dať manželskú posteľ a či sa tam bude dať normálne chodiť. Počítaj, že sú tam skosené stropy. Zaujímalo by ma v akej výške bude začínať skosenie v podkroví. Možno sa mi to len zdá, ale príde mi to ako strašne nízko. Dalej mi príde nepraktické tie predĺžené priečky okolo vikierov. Zastaví to obrovnské množstvo svetla. Príde mi, že lepšia miestnosť na bývanie je tá, kde je skladovací priestor v podkroví. Kúpelne a wc hneď vedľa obytných miestností je podľa mňa strašné zlo. Neviem, či si to viete predstaviť, ale nad týmto sa zamyslite. Je jasné, že nie každá miestnosť to tak môže mať, ale vo vašom prípade je pri každej miestnosti wc/kúpelňa. A ešte niekoľko poznámok: * Pridal by som dvere medzi chodbou v prízemí a schodišťom, je fajn mať možnosť oddeliť kk od obytnej časti. * Cez to schodisko sa bude šíriť smrad a hluk rovno hore. * TV hneď za ložnicou. * Sedačka pred obrovkým fixom mi príde ako nesprávne využitý priestor. Z domu sa budem pozerať cez sedačku do záhrady a zo záhrady na sedačku dnu. Je pravda, že hodne záleží aj od toho akú sedačku si vyberiete. * Zamyslel by som sa nad tvarom kuchynskej linky. Sestra má takto do U kuchyňu, nie je to zlé, ale ona má aspoň v priestore okna stenu, takže sa dá aj tá stena využiť na skrinky. A rohové skrinky nie sú výhra. * Je presah strechy nejak vypocitany, aby sa v lete zabranilo prehrievaniu interieru? Ak ano, tak budete mat aj vonkajsie zaluzie? Ak budete mat aj zaluzie aj presah, tak by som sa skusil zamysliet, ci treba naozaj obe, pretoze obecne su obe veci celkom nakladne. * Nechceli ste v ramci projektu poriesit aj zastresenie terasy nejakym sposobom? Ak to budete riesit dodatocne je velka sanca, ze to moc nepojde, kvoli sklonu buduceho zastresenia terasy a zatienenia vnutorneho priestoru. A ak sa to bude riesit dodatocne, vacsinou to nevyzera moc pekne. * Na schodisku hore, bude vzdy tma, nie je tam ziadne prirodzene svetlo. * Zadverie a kotolna maju vstup z vonku. Ale neviem dovod, budete kurit drevom? Ide mi len o to, ze budete musiet mat dvojo dveri, dvojo klucov, vchodove dvere vacsinou nie su najlacnejsie. Budete musiet riesit, ze sa do kotolne da ist z vonku, ale na druhu stranu tam mate asi pracku a susicku a tam budete chciet chodit z domu napriklad neobuty, alebo v nejakych domacich slapkach. * Dom s tymto typom strechy a obytne podkrovie je podla mna za trest. Tie miestnosti sa velmi tazko vyuzivaju. Byval som v izbe so sikmym stropom a verte je to ovela narocnejsie zariadit a usporiadat miestnost nez, ked je miestnost normalna.
Odpovedať
Profilova fotka
Bungalov s obytnym podkrovim? 🤣 ved to si protireci 🙈 to uz potom nieje bungalov… Nieco tak skarede som uz dlho nevidel… toto by sa mi nepacilo ani ako majitelovi ani ako susedovi 🙈 preco neist radsej do poschodoveho domu? Toto je take nijake riesenie a nevidim v tom ziadnu vyhodu v podstate 🤔🙈
Odpovedať
Profilova fotka
Človek sem príde po dlhšom čase a vidím že problémy ľudí sa moc nezmenili. Dalo by sa riešiť že technická miestnosť je moc široká a vstup úzky ale najskôr sa treba pozrieť na dom celkovo a príde mi že to nie je dom na tento pozemok. Kde sa stala chyba neviem či je zlý projektant ( toto určite nerobil architekt ) alebo ste mu dali požiadavky čo sa nedajú splniť. Každopádne dom je moc široký a s tým presahom strechy ani nehovorím, preto aby nebola strecha vyššia ako dom musí mať čo najmenší sklon a to nie je dobre keď chcete využiť podkrovie na bývanie a to že ste volili valbovú strechu s vikierom na stranu kde mohla byť štítová stena je len čerešnička. Videl som aj podobné katalógové projekty ale tam bol v podkroví sklad alebo len malá izbička. Skúste sa inšpirovať existuje veľké množstvo zaujímavých typov riešení striech ale tu si treba najskôr ujasniť na čo chcete to podkrovie využívať. Každopádne radšej začať od znova teraz ako prísť na chybu až počas výstavby 👍.
Odpovedať
@zipsuliak jedina vyhoda je ze to mozu ponat ako jednoduchu stavbu
Odpovedať
My máme tiež v pláne stavať podobný dom.
Odpovedať
Francuzske okno za gaucom mi pride zbytocne. Ak budete chciet mat viac svetla, budete musiet mat gauc v tej casti bez operadla. Ked si tam bude chcieť niekto sadnut, bude si davat vankus za seba a opierat sa o sklo. Dal by som tam normalne okno a francuzske len do tej casti, co nebude nicim zaclonena. Dalej tri kupelne mi pridu zbytocne. Niekto to bude musiet aj pravidelne upratovat. Chvalim skladovy priestor, toho je v dnesnych domoch malo.
Odpovedať
Profilova fotka
tak to zas zalezi od gauca, ci bude mat chrbat alebo nie, ako v tom francuzskom okne by som teda vobec nevidel nejaky problem, no co sa tych kupelni tyka, myslim ze uz 2 su v podstate luxus a mai by uplne stacit
Odpovedať
Profilova fotka
@ivan67 Podobný ako podobný, za prvé váš dom nevyzerá že má šírku 12 metrov, za druhé vyzerá to že v podkroví má okno normálny parapet cca 800 mm v návrhu hore to vyzerá že šikmé steny idú v podstate od zeme, chcelo by to ako predpokladám je u vás strechu podmúrať pár radmi tehli, za tretie ťažko súdiť podľa jedného obrázka ale nepríde mi že v podkroví máte dve izby, kúpeľňu, wc a skladovací priestor. Nikto nepovedal že sa to nedá, možno je to trocha nelogické riešenie ale prípad @zuzka65 je zle navrhnutý. Dosť by pomohlo keby pridala nejaký rez domom potom by to bolo jasnejšie ako je to tam myslené.
Odpovedať
@martosko ja som len písal na margo komentárov, že také škaredé už dlho nebolo videné alebo že by to niekto nechcel ani ako sused. Mne sa náš dom páči a každému sa páči niečo iné. A mne ako majiteľovi môže byt ukradnuté, či sa to páči niekomu inému. K tomu návrhu by som napísal že tá strecha by asi mala byť strmšia aby boli tie izby viac výškovo obývateľné. Neviem aké tam vychádzajú výšky pri stenách. Inak tie sedačky pred vikierovým oknom tam naozaj nikto nikdy sedieť nebude. Vrchné poschodie by trebalo viac prepracovať a hlavne či tam bude dosť svetla.
Odpovedať
@zuzka65 ahoj,mne sa to celkom páči. Ale za mňa,máte hrozne malú vstupnú chodbu. Bude to veľmi nepohodlné. Ja by som ju zväčšila o ten sprchác a nechala tam len samostatné wc. Veď máte kúpeľku dole a aj hore. Mne by nevyhovelo že sa priamo okolo kuchyne ide do obyvky.. ale to sa dá riešiť dizajnom ak treba.. a tá kupelka ako je nakreslené,to by bolo dosť zle v reále. Ja by som si dala určite spraviť vizu a uvidíš,poprehadzujete to lepšie.. ale vy najlepšie poznáte svoje potreby...hore to budete mať asi tmavšie.. spálňu vám bude riadne prehrievať..
Odpovedať
Dakujem vsetkym za nazor, je mi uprimne luto, ze drviva vacsina nepochopila pouzitie priestoru v podkrovi - ako som sa zmienila pri prvych komentaroch, horna kupelna+wc tam realne nebude (zostanu tam skladove priestory) a vrch bude vyuzivany len ako pracovna a pripade navstevy hostovska. Realne sa tam byvat nebude. Riesit ci niekde bude alebo nebude kresielko a ci bude na nom nekto sediet, mi je v tejto faze projektu celkom vtipne, taktiez kritizovat orientaciu na svetove strany ked ani neviete kde je sever (niektori doslova)… Kazdopadne v niecom ste mi pomohli, napr. kupelnu sme uplne preorganizovali, dakujem za tip.
Odpovedať
Profilova fotka
Kresielka su zastierkou, podstata ti unikla. Keby bol kreslitel rozumny, tak ti ich tam nezakresli, lebo do tvojho podvedomia sa dostala predstava ze v tom priestore sa pri praci odreagujes, das si kavu, budes hladiet na zelen, precitas si casopis, navsteva si na tych dalsich oddychne. To je takou zastretou utechou k tomu ze pri posteli nie je miesto, ani pri pracovnych stoloch - teda oproti nim. Keby mu zalezalo, tak ti poriesi okna pri prac stoloch. Hostovsku budis, ale v pracovni nemat denne svetlo je deprimujuce.
Odpovedať
@lenkito10 nech ziju stresne okna 😉
Odpovedať
@zuzka65 to usporiadanie hlavne hornej pracovne a umiestnenia stola by som este prehodnotila. Z hora zo stresneho sice budes mat osvetleny stol ale pre oddychnutie oci sa obcas potrebujes pozriet aj do dialky cez okno. To mne tam chyba. Mas sice velke okno ale za chrbtom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?