Musia byť solárne panely, rekuperácia alebo TČ?

Dobrý deň, čo je pravda na tom, že nový dom už musí mať buď solárne panely, rekuperáciu alebo tepelné čerpadlo? Projektant sa nám o tom vôbec nezmienil tak neviem či to naozaj platí.
Odpovedať
Ciácia z jedného článku: "Často sa stretávam s presvedčením, že stačí takmer hotový projekt hodiť „nejakému kúrenárovi“ a ten to už upraví tak, aby ako-tak splnil normy a „prešiel“ na úradoch. Certifikát sa potom cez internet za stovku kúpi. Ono to skutočne stačí. Ak nás netrápi, že výsledkom bude pravdepodobne nedobre fungujúca a zbytočne predražená stavba, ktorá bude skolaudovaná len vďaka podvodu. Ak chceme robiť skutočne dobrú architektúru, nevyhneme sa aspoň v náznaku „integrovanému navrhovaniu“, teda hľadaniu optimálneho architektonického, konštrukčného a technologického konceptu v spolupráci príslušných odborníkov (alebo aspoň v „spolupráci“ našich komplexnejších vedomostí o všetkých súvislostiach stavby)." 1. k Vašej otázke - nemusí to mať. záleží od veľa ďalších faktorov - dôležitý je primárny zdroj energie - o tom by Vám tu mohlo písať veľa ľudí, ale aj tak je to ťažko pochopiteľné 2. Môžte postupovať ako v citácii z článku a ten podvod nemusíte vidieť tak prísne. Budete ho páchať len na sebe, lebo budete akceptovať zvýšené mesačné náklady na bývanie oproti nejakej úspore. Aj to len v tom prípade ak sa Vám dodatočné investície a pomer mesačných nákladov stanú návratnými do cca 10 rokov. 3. Skôr ako riešiť vykurovanie, je treba zamyslieť sa nad určitou skladbou konštrukcie domu a jeho izolácií. Veľa ľudí pokladá za štandard použitie izolácií v takej miere, že berú normu ako spodnú hranicu. 4. Pýtajte sa projektanta - ak Vám nedá relevantné odpovede - tak ho vymente.
Odpovedať
Profilova fotka
@bonnie29 so vsetkym sa da vybabrat. My rekuperaciu vobec nemame a splnane ten certifikat. Spytajte sa na to projektanta sami, on vam musi vediet povedat co ano a co nie. Nam bolo povedane, ze ked budeme mat krb, tak rekuperaciu nemusime mat
Odpovedať
Profilova fotka
@bonnie29 nie nie je. Zakon hovori, ze musis splnat parametre dane normou. A ta definuje napriklad potrebu tepla na vykurovanie. Dalsie parametre definuje vyhlaska , napriklad hranicu pre primarnu energiu. Ak to cele splnis, bez hore uvedenych veci, nemusi mat nic z toho. Ale napriklad dostat sa do hranice pre potrebu tepla na vykurovanie je s rekuperaciou jednoduchsie, ako preplacat koli tomu barak izolaciami.
Odpovedať
Profilova fotka
@tankeri nuz krbom sa da v teorii ovplyvnit vysledna primarna energia, aj ked vo vyhlaske sa nehovori o krbe, ale o kotly. Ale potreba tepla na vykurovanie sa tym ovplyvnit neda. Cize je to len o tom, ze stavebny urad odignoroval zakon a vydal kolaudaciu na dom, ktory normu nesplna.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj ano mohlo to byt aj tak. Nebudem sa hadat, lebo sa do toho az tak nevyznam. Hovorim iba to, co nam povedali. Ale tak by sme mali aj asi ine normy, kedze sme stavali keramicky dom
Odpovedať
Profilova fotka
@tankeri normy su rovnake pre vsetky domy.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj vidis a to som si myslel, ze su rozne. Hovorim, ze sa do toho nevyznam moc :-D :-D
Odpovedať
@majkoj Co to prosim znamena primarna energia?
Odpovedať
Profilova fotka
@miso555 definuje kolko "primarnej" energie musis na zaciatku pouzit aby si vyrobil a dopravil k tebe dostatok energie na tvoju potrebu. Napriklad aby si mohol ty pouzit 1kWh elektrickej energie, musi sa niekde pouzit 2,2kWh na vyrobu a dopravu k tebe.
Odpovedať
Profilova fotka
my mame iba rekuperaciu a mame primarnu energiu A1 bez zateplenia...kurenie a ohrev vody mame B...rekuperaciu sme chceli, po skusenostiach na byte, kde nam vsetko plesnelo, sme sa rozhodli investovat do rekuperacky...zvazovali sme aj tepelne cerpadlo, ale to sme nakoniec zavrhli
Odpovedať
Domy, ktore sa projektuju od tohto roka musia mat take technologie uspory energie aby boli nizkoenergeticke. Na dom s vyssou spotrebou uz nedostanes stavebne povolenie, dnes som sa to dozvedela ja u architektky. Mne vravela, ze bud rekuperacia + plynovy kotol alebo tepelne cerpadlo bez rekuperacie, ze uvidi ako jej vyjdu prepocty spotreby energie. Ja rekuperaciu nechcem, dala by som si ju iba ak by zakazali kurenie v krboch, tam totiz nie je CO2 filter ani protizapachovy filter a v lokalitach s novostavbami ludia velmi radi celu zimu kuria v krbe a spaluju tam kadejaky bordel, ja navecer uz nemozem kvoli zapachu vetrat. Takze my pojdeme asi do toho tepelneho cerpadla alebo aj ked tu rekuperaciu bude musiet naprojektovat, ja si ju aj tak nedam, vraj za to zatial pokuty nedavaju.
Odpovedať
Profilova fotka
To mi tu chcete tvrdiť, že dnes mi len plynový kotol nestačí? Že musím mať rekuperáciu? Alebo TČ? To akože mi tento štát tú reku zaplatí? No tak na to by som sa pozrel..
Odpovedať
Článok sa načítava...
@quintes Bohuzial uz nestaci, v projekte musis uz mat solarne panely, rekuperaciu.....ide o to aby sa dosiahol nizkoenergeticky standard domu a iba s plynovym kotlom to tazko dosiahnes. Druha vec je ci si to aj das, pripadne len nejaku pripravu urobis a mozes sa vyhovorit pri kolaudacii, ze to este nemas dorobene. Vraj to zatial nepokutuju, ale aj to bude, pripadne neskolaudujes, od 2020 to ma byt este prisnejsie. Samozrejme aj v projekte za naprojetovanie tychto systemov treba zaplatit, takze to navysi cenu za projekt.
Odpovedať
@klara321 mate pravdu s tým kúrením a spaľovaním bordelu...my mame rekuperáciu avšak viac problémov ako osohu..vedľa sused spaľuje kadečo a v dome je to počuť aj ked sme dali Uhlíkovy filter.. Stať by mal riešiť aj spaľovacom Ni len nariaďovať ..písal som na životne ohľadne toho avšak mam sa obrátiť na obec a tam to je o ničom lebo vsetko rodina..
Odpovedať
@mino1985 Uplne suhlasim, mne architektka vravela, ze je presvedcena, ze ludia, ktori tu rekuperaciu v terajsich podmienkach maju budu mat o par rokov z toho zdravotne problemy, alergie atd..... takze ja si ju urcite nedam. Umysel je dobry, bohuzial je to nepremyslene a nedomyslene do dosledkov.
Odpovedať
@klara321 Preco by mali mat alergie z rekuperacie? My ju aktivne pouzivame 5 rokov, filtre sa menia a cistia, boli nam aj kontrolovat to potrubie a vsetko ok. Budit sa rano v spalni kde je cerstvy vzduch je super. Samozrejme ale pokial clovek nema suseda s kotlom na tuhe palivo, vtedy rekuperaciu ani nezapne a nepomozu mu ani speci filtre. A inak my mame plynovy kotol a myslim, ze v pomere k m2 velmi dobru spotrebu. Zvazovala som zmenu za tepelne cerpadlo lebo vsade to opisuju dobre ze nie ako perpetum mobile a nakoniec zo vsetkych troch firiem ktore tu boli a urobili mi prepocet sa porucali, ze take nizke naklady na plyn ako realne mam mi nevedia s ohladom na prvotnu investiciu ponuknut.
Odpovedať
@klara321 nie nemusi mat nic z toho co pises ako bolo spomenute vyssie, a to ze nejake zena je o niecom presvedcena je povazovane za fakt? Sice argumenty nema ale je presvedcena? Ludia samostatne myslenie absentuje?
Odpovedať
Profilova fotka
@klara321 Do projektu nech si projektant dá čo chce, ale nech štát zabudne na to aby som si dával povinne do domu niečo čo absolútne odmietam. Píšem o reku, soláre a TČ. Na všetko mám svoj dôvod, nepotrebujem v dome a okolo domu milión kazítok. Solár má akú účinnosť, TČ tiež nie je žiadna výhra, a reku odmietam už len z princípu.
Odpovedať
@sysell Ja netvrdim ze ucel rekuperacie je zly, ale dala by som si ju jedine niekde pri lese, kde nemam ziadnych susedov, pripadne ak by uplne zakazali krby a podobne. Vobec sused nemusi mat kotol na tuhe palivo, uplne postacuje ak ma krb. Ja byvam v novej stvrti, same nove domy okolo a celu zimu po 17 tej uz nemozem vetrat kvoli, tomu ze susedia nonstop v tych krboch kuria aby usetrili za plyn, a podla zapachu tam spaluju kadeco. Oficialne su krby povolovane na prilezitostne kurenie bohuzial vela ludi to nedodrzuje a nikto nekotroluje. Aj psa pustam spat kvoli tomu dovnutra, nechcem aby v noci dychal spaliny. Ak ma vyrobcovia rekuperacie presvedcia nejakymi super filtrami, vdaka ktorym aj napriek tomu budem mat v dome sviezi vzduch, tak si ju velmi rada dam ale za momentalnej situacie urcite nie, otvorim si okno vtedy kedy je relativne cisty vzduch.
Odpovedať
@klara321 ja tineviem prezil som cely zivot na dedine bol tam plyn pres tytm nie, teraz samozrejme zas viac odpadky ale smrad .... ano raz za cas zacitim ze dake kreten daco pali ale inak nie, Musi byt ozaj inverzia alebo co aby sa dym z krbou drzal dole a robil szmrad, v nocyvh domom ne vedrim ze budu v krbe palit stare handry. Mozno si v dakej kotline kde su fakt zle podmienky ale ja toto nepozorujem. Keby ma to trapilo su 2 riesenia - uklikovy filter alebo reku vypnut v inkriminovanom case a v noci ked spia a nekuria zapnut a do rana mas fakny vzduch. @quintes Ano tyu odmietaj vec bez ktorej mas v dome velku koncentraciu co2. stat ti uz teraz hovori 1000 veci co mas tak ked chce daco ako tak normalne co sa ti nepaci.
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell vieš koľko co2 je bežne vo vzduchu? Doma filtruješ koľko len vládzeš a ráno stojíš na zastávke a okolo teba prejde bus čo dymí jak lokomotíva :-) Reku nedám aj keby mi ju prišiel sám hranol zadarmo namontovať. Viem aká je povaha slovákov, ojebabrať čo a kde sa len dá. Ale už chápem prečo asi... aby mne niekto nútil pchať si do domu niečo čo nie je rokmi overené je blud. Ja nie som ovca aby som nemal vlastný rozum.
Odpovedať
Teraz je tak rýchla doba, že ešte človek to ani overiť nestihne ako to vlastne funguje po určitom čase a už je zasa niečo nove. Niekto vynájde zasa niečo nove. Inak dym vonku hm ? bývam tiež na dedine skoro každy kúri na tuhe palivo ale výjdeš vonku a vzduch je fakt, že super úplne iný ako v meste nieto ešte niekde na západe keď som tam v práci. Stane sa občas, že ten dym je cítiť ale to je fakt, že málo kedy to musi niekto niečo spaľovať čo by spaľovaať nemal. Rekuperácia nieje ešte overená rokmi skúsenosti atd atd. ale všetko záleži od inštalácie zariadenia a odbornosti ako sa to prevedie + dobre filtre. Dobre je aj riadené vetranie. Ale berte to tak všetko sú obchodné ťahy a každy chce časom nato zarábať tak ako štát nám ide určovať čo máme mať v dome a aké normy majú spĺňať tak isto aj reku si vyžaduje aby sme tam kupovali filtre neskôr schvália revizie povinné nato a všetko ide do financií. Kto si dáva moderné veci do domu musi nato mať financie. Zasa na druhej strane netreba všetko zatracovať. Určite v dnešnej dobe kto stava dom ako sa stavalo pred 20 rokmi tak nežije s dobou alebo lepšie povedané zaspal dobu. Sú veci ktoré sú fakt, že ideálne a keď to človek tak zrealizuje môže byť len spokojný a jeho investované peniaze by sa mu mali po pár rokoch vrátiť.
Odpovedať
@quintes Aha hmm vzdychotechnika je tu asi 100 rokov ale ono to neni overene..fakt novinka... hmm pravdu mas. Nie ja nie som ovca, ja vidim aky je rano vzduch v izbe, ja vidim aky je vzduch von a vnutri, ja vidim aka je v dome vlhcina... Ludia vy neviete o com hovorite, rekuperacia nie je overena ale dobre je riadene vetranie? Vsak to ej to iste, Samotna rekuperacia je spatne ziskavanei tepla - je to len sprosty chladic. Co na kuse plechu neni overene? Ale vetranie je overene? Vsak rekuperacia je chladi vo vetrani ktory ohrieva vzduch ako radiator. Vy nematre sajnu o com hovorite a tak len hovorite. @mpfnordy
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell vzduchotechnika systémom rekuperácie s filtrami a ohrevom vzduchu... sto rokov.. okej.. Nebudem sa tu hádať prečo reku áno alebo nie.. To je každého voľba. Problém je ak ti niekto núti to čo nechceš. Chápem štát, resp zmýšľanie eú posrancov. Že použitím vychytávok pri stavbe domu zníži spotrebu na teplo = menej nákladov na výrobu energie = čistejšie životné prostredie.. Ale nie som ovca. Aby som nevidel ako to ich znižovanie emisií funguje/nefunguje. A ja nebudem jedna milióntina v tomto nezmyselnom súkolesí. Čo sa týka tvojho pocitu čistého vzduchu. Mne osobne ten tvoj čistý dokonalý vzduch príde príliš čistý a chemický. To je len môj názor. Nebudem sa tu rozpisovať ohľadom alergií, alebo nebodaj šíriť konšpirácie ( pre biznis je lepšie mať alergických ľudí ako zdravých). Ja som vyrastal 18 rokov na dedine kde všetci kúrili uhlím a nemám problém so vzduchom aký vonku je. Ani moje deti.
Odpovedať
@sysell Mna by napriklad zaujimalo, ako sa dezinfikuju tie potrubia v pripade potreby. Mate s tym skusenost?
Odpovedať
@quintes Prosim ta a ten vzduch je akoze preco chemicky, sak je to ten isty co je vonku. @klara321 vies mi povedat co konkretne tam treba dezinfikovat? kedy si naposledy dezinfikovala v aute kurenie? Vazen ruku na srdce? viez ze tamje asi10000x viac bakterii? Umieraju ludia z toho? Preco sa ludia nepytaju ako dezinfikovat stenu za kuchynskou linkou kde sa nedostanu 20 rokov, alebo za chladnickou? Co ak su roztoce v madraci, aelbo v kobercoch? Zavisi ake mas rury ak by ta moc sralo da sa to teoreticky cistit ozonom, asi aj normalne chemickou dezinfekciou atd. ak tam mas ale filtre a nehromadi sa ti tam prach neni dvovod aby to bolo treba nejako extra cistit.
Odpovedať
Profilova fotka
@klara321 mame rekuperaciu a druheho suseda, kt.kuri bohviecim...a stalo sa nam zatial iba 3krat, ze sme museli rekuperaciu vypnit,lebo nam siel dnu smrad..ja by som nemenila
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell slovo chemický málo ísť do úvodzoviek. Moja chyba. Mal som na mysli pocit kedy ten vzduch prichádza niekde zo stropu a je napr ohriaty, a nejde proste cez okno ako má. Ako som na to zvyknutý. Ale nie je to len vec zvyku. Celkovo my point je ten že mne osobne vadí ak mi niečo niekto núti. V tomto prípade štát. A je to v dome starosť naviac. Pre mňa osobne viac nevýhod ako výhod.
Odpovedať
Profilova fotka
@quintes ty aj citas co sa tu pise ? ziadna rekuperacia, solar ci TC NIE SU POVINNE. Povinne je splnit platnu normu a vyhlasku. A tie mimo ine hovoria o maximalne potrebe tepla a maximalnej primarnej energii. To vsetko sa da aj bez technologiii. Je to s nimi jedoduchsie, ale pokial nie si ovca mozes sa potrapit inak. Ale pacia sa mi tvoje neovcovske predstavy :) Kazdy bozi den ta niekto do niecoho nuti, tak proste tento svet funguje, existuju proste pravidla. Poziadavky na stavby sa pravidelne sprisnuju a nie je to vymysel dnesnej doby. Plati to v celom vyspelom svete.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj reagoval som na užívateľa klara321a sysell... nie na teba, ty mudrlant. A tému s pravidlami a každodenným nútením si nechaj pre svoje decká. Ako som písal v druhom príspevku v tejto téme, projektant nech si dá do projektu čo chce. Ja si ne/namontujem čo chcem ja. Presne viem o dvoch prípadoch čerstvo dokončených domov kde majitelia akurát nadávali že museli platiť energetický certifikát a s tým si môžu akurát tak vytrieť zadok
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?