Máme umiestniť okná na západ alebo juh v obývačke?

Prosím Vás o názor, ak by ste si mali vybrať na ktoru svetovu stranu budete mat výhlad z obývačky, bola by to južná alebo západná? Volíme medzi tymito možnostami. Teraz v byte máme južnú a výhodu vidím ako krásne presvetlená izba. Večer však nikdy nevidím akoby priamo západ slnka v obývačke. Čo myslím ak by bola na západ orientovaná by som videla. Máte niekto výhlad priamo z obývačky na západ? Nemáte náhodov foto cez taketo západné okno ci fakt je krásny výhlad? alebo skusenost, ci to stojí za to, ci je to lepšie ako južná orientacia? Dakujem PS: prikladam foto západného výhladu z nášho pozemku...asi by bolo fajn nan obývačku orientovat (foto mi nejde otočit hore hlavou)
Odpovedať
Ahoj, ja by som dala radsej na juh. U nas doma mame okna na zapade v obyvacke i spalni a v lete sa tam neda vydrzat, zaluzie ani nove okna moc nepomohli.. Vyhlad mame celkom fajn, ale ja osobne uprednostnujem na vyhlad ranne slniecko na vychode :-)
Odpovedať
ideal je na juh, lebo ked je v lete slnko cez obed hore od juhu, tak presah strechy (vypocitany) zatieni okno a nesvieti ti dnu. Naopak v zime ked je slnko nizsie ti bude pekne svietit dnu a zohrievat dom. Na zapad ti bude svietit v lete poobede rovno dnu, slnko je poobede nizsie a nepomoze presah strechy, jedine zaluzie, takze sa vlastne zavries. V zime ked je slnko nizko a skoro zapada tam vela svetla poobede neprenikne od zapadu.
Odpovedať
@neyaa ahoj, my mame obyvacku na zapad teraz, a aj v novom dome budeme mat... z jari a jesene ti nadherne zosvetli a zohreje izbu... v lete je popoludni uz ozaj horuco a stahujem zaluzie do pol okna... ale to je aj z juhu... ale napriek tomu by som nemenila :-)
Odpovedať
Zalezi ci to tebe vyhovuje, ja som mala kuchynu na zapad a vkuse zatahovala zaluzie,lebo mi to zapadajuce slnko akurat pri priprave vecere v tom case vadilo, nerada aj cestujem autom vecer smer zapad, nevyhovuje mi to,takze u mna nie. Juh presvetluje miestnost. Vsetko ma asi pre a proti, ja by som riesila urcite dom podla zahrady a terasy a tomu prisposobila obyvku aj kuchynu. Aby si videla na deti, napr. ked boli moji drobci to mi vadilo, ze som z kuchyne od zemiakov musela prejst do jedalne aby som mrkla na pieskovisko - ale zasa ja vyhlad na krajinu nepotrebujem, ja milujem atria a pekne upravenu zahradu-moj kus zeme a zelen,ktora sa mi denne meni pred ocami v kazdom rocnom obdobi a za plotom prijemnu susedu.
Odpovedať
V lete je slnko dlho na oblohe. Od skorého popoludnia až do neskorého večera sa slnko, ktoré má ešte stále veľkú silu opiera do západnej časti domu. Na západe by ste mali veľmi horúco. Takto som mala predtým otočenú obývačku v byte a nedalo sa tam bez ventilátora vydržať. Mala som tak otočený balkón a sedela som na ňom až keď slnko zapadlo, skoro vôbec som ho nevyužila, lebo v horúčavách som nechcela púšťať ten horúci vzduch dnu a sedieť na výpeku. Teraz mám obývačku na juh, presah strechy naozaj nedovoľuje, aby slnko pražilo dnu, okrem toho v strede leta ide slnko ponad strechu, čiže dnu sa veľmi nedostane. Na západe mám pracovňu a hosťovskú. Zdržujem sa tam hlavne skoro ráno alebo neskoro večer a vtedy je tam už chladnejšie. Ak si chcete v lete po práci oddýchnuť, určite nedávajte obývačku na západ. Budete z nej utekať a užijete si ju až za tmy.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?